Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

23 yıldır çalışıyorum. %45 oranında raporum var. Yaşı beklemeden emekli olmak..?

HKNDMRL

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Böyle bir forumu açanları kutluyorum.

Sorum şöyle.
31.10.1988 de Hekim olarak göreve başladım.şimdi 23 yıl, 8 ay hizmetim var. 2003 yılında hipertansiyon ve nefrektomiden dolayı % 45 özürlü oldum.Sonradan özürlü olanlarda sanırım 15 yıl hizmeti olmak kaydıyla erken emekli olabilir. Ben neredeyse 24 yılımı doldurdum. Emekli sandığı gov.tr de 51 yaşında emekli olabilirsin yazıyor.Ben 25 yılımı beklemeden 24 yıl dolduğunda yada hemen erken emeklilik için emekli sandığına başvurabilirmiyim. Yaşı (51 yaş ) beklemeden özürlülere hemen emekli aylığı bağlanıyor mu ?

Bana da Aylık bağlama oranı % 60 olarak mı hesap edilecek.Bir yıl daha bekleyemedin mi diyenlere,diyorum ki .; eğer maaş değişmiyecekse neden 1 yıl daha çalışayım.Esas merak ettiğim aylık 51 yaşıma gelmeden hemen bağlanacak mı ?
Bilgilerim:
İşe başlama : 31.10.1988
ek gösterge : 3600
yan ödeme : 2900
Derece : 1/4 ,G1500 )
Şimdiden çok teşekkürler.Sayın Genel yayın yönetmenim ,cevanınızı sabırsızlıkla bekliyorum.İyi çalışmalar dilerim.

Hakan bey,
5510 sayılı kanun ne demiş bakınız,
Ancak göreve başladıktan sonra Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;
a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılanlar için ise en az 6480,
Bu durumda bağlı bulunduğunuz kuruma müracaatınızın sonunda hemen emekli olabilirsiniz.
Şimdiden emekliliğiniz hayırlı olsun.
Not: Engelli emekliliklerde yaş şartı aranmamaktadır.

Hakan bey, İlker arkadaşımızın aktardığı 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesi sonradan sakatlanan memurların emekliliğini düzenler. Ne kadar erken emekli olursanız o kadar avantajdır. Sonuçta 1 yıl fazladan emekli maaşı alacaksınız. Çalışmak istemiyorsanız, bence emeklilik için başvuruda bulunun.

Kurumunuz sizi hastaneye sevk eder. Oradan verilecek rapora istinaden emeklilik işleminiz gerçekleşir.

sayın oturan boğa,siz farklı bir şey söylediniz.Kurumunuz sizi hastaneye sevk eder dediniz.Neden ?
Ben 2003 yılında sağlık kurulunda %45 özür raporu aldım.SÜREKLİ kaydıyla.Bir daha neden kurula gireyim.Yoksa sonradan özürlü olanlar,emekli olmak isterse,YENİDEN özürlü heyetine mi girmek zorunda...Ben de zaman zaman Özürlü heyetine DR olarak katılıyorum.Böyle 2 kez giren görmedim.Kafam karıştı.Oysa ki sayın Officer'in dediği gibi %40-49 arası olanlar,6480 gün yani 18 yılı dolunca emekli olabilir,hem de %60 aylık bağlanma oranıyla ve 25 yıl çalışmış gibi demek istiyor.Yanılıyormuyum.?
Hemen emekli olursan Uz.DR 1700 maaş alır,şu an 6000 TL alıyorum.Avantaj olmaz.Benim ilk sorumda özürlü emeklisi olunca yaşı beklemenin olup olmadığını öğrenmekti.Demek ki yokmuş,hemen aylık bağlanıyor.O zaman 25 yıl dolunca,emekli olup,yaşı beklememek için özürlü emekliliğini devreye sokmak daha avantajlı gibi değil mi ?

siz devlet memuru oldugunuz için emeklilikte tekrar hastaneye sevk ediliyor bildiğim kadarıyla raporunuzdan eminseniz cekinecek birşey yok eski raporlar şimdiki rapor oranlarıyla birdegil oranları biraz düşürdüler allah kolaylık versin

RAPORDA SORUNUM YOK,FAKAT neden tekrar kurula giriliyor.Demek ki Devlet kendi verdiği rapora inanmıyor.Ben genede gerekmez diyorum,bu konuda kesin bilgisi olan arkadaş varsa,yazarsa sevinirim.

Bakın,geçenlerde girdiğim özürlü heyetinde,1 yıl kontrollü özür raporu alan bir lenfomalı hasta,remisyonda olduğu için,özür oranı tutmadı ve haklarını kaybetti.Sonuçta kemoterapi gördü,remisyona girdi.Hakkını kaybetti.Ama ben böbreği aldırdım,hipertansiyonum var,sol ventrikül hipertrofim var.Aldığım oran,şimdi yeniden kurula girsem belki 36-39 da kalacak.2003 yılındaki geçerli oranlarla özürlü oldum.Devlet sana evet böbreğin yok ama,ben maçın ortasında kuralları değiştirdim,o zaman tutuyordu,şimdi oran tutmuyor diyebilir mi ? Traji-komik gibi bu.

Tamam o zaman ver böbreğimi al ÖZÜR raporunu deme şansım var mı ki ? : )))

Eski raporunuz ile kurumunuza müracaat edin kabul etmezler ise yasal hakkınızı kullanarak dava açabilirsiniz.
Hakan bey sizin ile bir alıntı paylaşacağım umarım size yardımcı olur.

[FONT=Verdana]--* 14 kasim 1994 den bu yana 657 ye tabi hemşire olarak çalişiyorum[/FONT]
[FONT=Verdana]* işe girdiğimde engelli değildim[/FONT]
[FONT=Verdana]* 2003 yilinda sürekli ibaresi olan %45 lik vergi indirim raporu aldim[/FONT]
[FONT=Verdana]* 14 kasim 2011 tarihinde 17 hizmet[/FONT]
[FONT=Verdana]yilim dolduğundan erken engelli kademeli emekliliğine başvurmak için işlemlere başladim[/FONT]
[FONT=Verdana]* emekli sandiği genel müdürlüğü kamu görevlileri emeklilik işlemleri daire başkanliğinin sağlik kuruluna iletilmek üzere erken kademeli engelli emekliliğinden yararlanmak istediğimi bildiren dilekçeyle vergi indirim raporumu iliştirip kurumum araciliyla başvurumu tamamladim.[/FONT]
[FONT=Verdana]şimdi cevap istediğim sorularim:[/FONT]
[FONT=Verdana]1. Başvuru sonucum ne zaman gelir?[/FONT]
[FONT=Verdana]2. Bu şartlar ile emekli olabilir miyim?[/FONT]
[FONT=Verdana]3. Emekli maaşim ve emekli ikramiyem ne kadar olur?[/FONT]
[FONT=Verdana]4. Emekli olunca kayit altinda başka bir işte tekrar çalişabilir miyim?[/FONT]
[FONT=Verdana]-------emeklilik isleri daire baskanligindan basvuru yaptim başvuruma gelen cevabi yaziyorum.[/FONT]
[FONT=Verdana]adi gecenin 5510 sayili kanuna göre özür durumu dikkate alinmak suretiyle emeklilik hakkindan yararlanip yararlandirilamayacaginin bildirilmesini istenmesi üzerine emeklilik sicil dosyasinin incelenmesinde saglik kurulu raporunun fotokopisi gönderildigi görülmüstür.[/FONT]
[FONT=Verdana]konuyla ilgili 5510 sayili kanunun geçici 4. maddesinin 6. fikrasi ;[/FONT]
[FONT=Verdana]bu kanunun yürürlüge girdigi tarihten önce 5434 sayili kanun hükümlerine tabi olarak çalismaya baslamis olup,çalismaya baslamadan önce ilgili mevzuata göre alinmis ve en az % 40 oraninda özürlü olduklarini gösterir saglik kurulu raporu bulunanlar ile en az % 40 oraninda dogustan özürlü olduklarini belgeleyenlerden aylik talep tarihinde bu kanunun 4. maddesinin 1. fikrasinin (c) bendi kapsaminda sigortali olanlara; en az 5400 gün uzun vadeli sigorta kollari primi bildirilmis yada emekli kesenegi ödenmis olmasi kaydiyla, istekleri halinde bu madde hükümleri esas alinarak yaslilik ayligi baglanir. ancak çalismaya basladiktan sonra, kurumca yetkilendirilen saglik hizmet sunucularinin saglik kurullarinca usulune uygun düzenlenecek raporlar ve dayanagi tibbi belgelerin incelenmesi sonucu ,kurum saglik kurulunca çalisma gücündeki kayip oraninin;[/FONT]
[FONT=Verdana]a) %50 ila %59 arasinda oldugu anlasilan sigortalilar en az 5760,[/FONT]
[FONT=Verdana]b) %40 ila%49 arasinda oldugu anlasilan sigortalilar,en az 6480 ,[/FONT]
[FONT=Verdana]gün uzun vadeli sigorta kollari primi bildirilmi? olmasi kaydiyla,haklarinda bu fikra hükümleri uygulanir .hükmünü amirdir.[/FONT]
[FONT=Verdana]söz konusu hükme istinaden ilgilinin durumunun incelenmesi için; saglik kurulu raporunun aslinin gönderilmesi gerekmektedir.[/FONT]
[FONT=Verdana]--------bugün kamu görevlileri emeklilik işlemleri daire başkanlığını aradım vergiindirimi yani özür raporum oradaki sağlık kurulundan çıkmış aylık bağlama birimine gönderilmiş ama raporum kabul edildimi edilmedimi bişey denmedi aylık baglama birimine gitmiş olması kabul edilmiş demekmi yani emekli oluyormuyum bu konuda bilgisi olan cevaplasın lütfen....[/FONT]
[FONT=Verdana]-------[SIZE=4]raporum kabul edildi[/SIZE] (Burada 2003 yılında aldığı raporun kabul edildiğini söylüyor) indirim yapılmamış özür oranımda.aynen kabul edildi.ancak 18 yıl yani 6480 günüm kasım ayında doluyormuş.kasım ayında emekli sandığına kurumumdan normal emeklilerdeki gibi başvuru yapacakmışım.tekrar sağlık kuruluna girmek yok yani.nasipse kasımda emekliyim.memurlarda kademeli erken engelli emekliliği ile ilgili sorulara cevap verebilirim.kademe kademe hepsini öğrendim işlemleri yaparken çünkü.
...ALINTIDIR...[/FONT]

Sayın officer,bu alıntı herşeyi açıklıyor.
1-Özür oranına göre belirli yılı tamamlayacağız.(%45 ise 6480 gün)
2-Normal olarak ES kurumuna iletilmek üzere dilekçeyi,raporun aslı ile beraber göndereceğiz.
3-Yeniden sağlık kuruluna sevk ,söz konusu değil.
4-Yaş için beklemek yok,hemen aylık bağlanıyor.
Konu ile ilgili bilgi paylaşımı yapan herkese sonsuz teşekkürler.

ne kadar çalışırsanız,emekli maaşınız o kadar artar.siz ssk lı değil,emekli sandığına bağlısınız.ssk ya bağlı olanların emekli aylığı düşüyor çalıştıkça.anayasa mahkemesi,657 ye tabi olanların,ssk lılar ile aynı şekilde emekli olamıyacağına karar vermişti.24 yıl çalışırsanız aylık bağlama oranı %74,30 yıl çalışırsanız %80 olur.

Sayın Turkuaz bu tespitiniz için çok teşekkür ederim.Fakat %74 aylık bağlanma oranıyla,%80 aylık bağl.oranı arasında maaş olarak ciddi bir fark yoktur sanırım.Neden derseniz,Devlet şu an 25 yıldan emekli olmuş,benim gibi bir Uzman doktoruna 1700 TL civarı emekli maaşı veriyor.Dolayısıyla bu maaşla 2 tane okuyan evladımıza bakmamız mümkün değil,emekli olsak bile çalışmak gerekecek.Zira güncel alınan para Uz.DR için TR'de 6000 TL civarında.

her çalışılan sene maaşınızda yaklaşık %1 artış eder.24 yılda 1700 alıyorsanız,25 yılda 1717,26 yılda 1734 tl..gibi alırsınız

Üst Alt