Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

25 yaşından büyük engelli kişiler yetim maaşı alabilir mi?

Konular
27
Reaksiyonlar
0
Engelliyim 25 yaşından buyugum yetim maasi alabilir miyim? Rapor orani %68

Kaansemiramis

SGK sevkiyle maluliyet tespitin yapılmalı. eger maluliyet cetveli'ne göre malul derecede rahatsızlığın varsa ve sgk sağlık kurulu tarafından malul olduğun yönünde karar verilirse evet yetim aylığından yararlanabilirsin.

elindeki engelli sağlık kurulu raporu işe yaramaz. sgk' gidip yetim aylığı için başvuracaksın. SGK da seni maluliyetinin tespiti için hastaneye sevk edecek. hastaneden alacağın rapor sgk'ya gönderilecek ve degerlendirilecek. sgk sağlık kurulu malul olduğun yonunde kaar verirse yetim aylığından yararlandırılacaksın aksi halde hayır.

Kalem abla ben engelli ayligindan çıkıp yetim aylığı alabilirsiniz ysm 41

Abla engelli maasim kesildi kesilecek diye korkup duruyorum ondan sordum yetim aylığına gecebilurmiyim diye

Osmansaid

2022 aylığı durduk yerde kesilmezz. yersiz yere korkma ablası. hanede kişi başına düşen aylık gelir 483,64 tl altındaysa aylığın kesilmez. hane gelirine alınan 2022 aylıkları dahil edilmez.
2022 aylığı kesilirse o zaman düşünüruz ve sorunu bir şekilde çözmeye çalışırız. kendini bu kadar harap etme. sorun varsa çözümü de vardır.

sen ayrı bir başlık aç. orada sormak istediğin ne varsa sor. burası karışmasın. açtıgın başlıkta ben seve seve yardımcı olurum sana. bu kadar kendini yiyip bitirme. ayrıca ben hep buralardayım. bir sorun olursa birlikte degerlendirir çözüm buluruz.

Annem oldu babaannemin yanında kalıyorum babaannem bagkurdan emekli ayda 760tle alıyor ondan korkuyorum biraz

Osmansaid

babaannenızın bagkur emeklı maaşındna başka gelrınız var mı ve evde kaç kişisiniz
@Kalem hemşo ben normal bakım maaşı almak için rapor çıkartmıstım bakım maaşı olmayıncada yetim maaşı için başvurdum başvuruda yenı rapor çıkartmadım ıstemedıler evde bakım için aldıgm raporu kabul ettıler yani bi yere sevk etmedıler.bu yaklasık 1,5 yıl önce oldu demekkı sistem değişmiş.

Galiba ikramiye hevesli
Haklısın olabilir %50 yetim aylığı
SGK ya başvur
Ama önce neden başvurmadın galiba geç kaldın

Rapor Özür oranı kaç Osmansaid

Sana özel torpil mı Uygurlardılar Ne yaptılar -mka rapor işinde

Sana demedim o torpil işini.

SGK mutlaka seni hastaneye sevk eder heyet raporu ister
Bunun için ev adresine kağıt gônderir
O yazılı kâğıtla hastaneye.....

Aynı raporu yine alırım ben sıkıntı olmaz anlamı bakim aylığına yazceklerdi istemedi benide normal engelli maasina bağladılar

Öyleyse bakım âylığa yazıl.
Kişi başı Gelir kriteri daha yüksek 967 lirayı geçmemek gerekli, babaanne bakıcı olsun.
Yetim aylığada başvur.

-mka
5510 sayılı yasa gereği 25 yaşından büyük erkek çocukları malul olduğu takdirde yetim aylığından yararlanır. önceden d eböyleydi şimdi de böyle. bu konu yeni düzenlenmiş değil.

senin durumun burada belirleyici olamaz. evde bakım aylığı için aldığın engelli sağlık kurulu raporuna bakıp malul olup olmadığın konusunda karar vermiş olmalılar. nasıl yaptılar bilemem yani.

ama kanun gereği maluliyet cetveli'ne göre maluliyet tespiti istenir.

Kalem
Ablacim ben daha once ise girmedim sgk hastaneye sevk edip hastanede %60 orani verirse alabilirim değil mi

Osmansaid

hanede babaannenle sen kalıyorsun. toplam 2 kişisiniz. sen 2022 engelli aylığı alıyorsun. babaannen de ayda 760 tl emekli aylığı alıyor.
2022 aylığı gelir hesabı yapılırken alınan 2022 aylığı gelire dahil edilmez.
bu durumda hanedeki tek gelir ninenin aldığı 760 TL emekli aylığı.
bunu ikiye böldüğümüzde sınırı geçmiyorsun ablası.
senin 2022 aylığının kesilmesi için hanedeki toplam gelirin 967, 27 TL ve üstünde gelirinizin olması lazım. ninen de bu kadar aylık almıyor.

evde bakım ayığığı için şu 3 şart aranır:
1. % 50 ve üstü agır özürlü engelli raporu. raporda agır özürlü kısmının evet olarak işaretli olması zorunludur.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelirin 967,27 TL altında olması. senin gelirin uygun.
3. bakıma muhtaç durumda olması bkz:https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu 3 şartın üçünde de uygun bulunursan evde bakım aylığı baglanır. ninenin bagkur emeklisi olması bakıcı olmasına engel değildir. önemli olan bakım hizmetii verebilmesi.
ağır özürlü raporun varsa evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurablirsin.

yetim ayığına gelince. 2022 aylığı ile aynı anda yetim aylığı alamazsın. yetim aylığı baglandığı takdirde 2022 aylığı kesilir.
malul derecede hastalığın varsa yetim aylığına elbette başvurabilirsin. Yetim aylığı için SGK müdürlüğüne başvurabilirsin. yetim aylığı ile ilgili kafana takılan soruları SGK'nın iletişim hattı olan alo 170'e sorabilirsin.

Kaansemiramis
ablacım sgk'ya gidip yetim aylığı için başvurunu yap. elindeki raporu da götür ki fikirleri olsun.
sonra da maluliyetinin tespiti için hastaneye sevk edileceksin. hastanede düzenlenen raporun sgk kurulu tarafından değerlendirilecek. malul sayıldıgın takdirde de yetim aylığı baglanacaktır. malul sayılmazsan yetim aylığı baglanmaz.

Osmansaid
o zaman evde bakım aylığından yararlanamazsın.
yetim aylığından yararlanabilmen için de maluliyet cetveli'ne göre malul sayılman lazım.

2022 aylığında sıkıntın yok şu an. gelirin uygun ve 2022 aylığını almaya devam edeceksin ablası.

Ne demişler midyata pirince giderken eldeki bulgurdanda olmayem abla :)

Osmansaid
Hiç uğraşma o zaman ağır engelli değilse % 79 Luk rapor.
Oranı düşürürlerse engelli maaşı düşük olabilir.

Kalem

hemşo evet belırleyıcı olmayabilir ama 1.5 yıl evvel bahsettiğim şekılde gerçekelştı her şey.nasıl yaptılar bende bilmiom. herkes farklı anlatıyor ama benım işler böyle oldu.

iyi günler arkadaşlar 2018 temmuz evde bakim maaşı be kadar aldiniz

Üst Alt