Osmansaid
hanede babaannenle sen kalıyorsun. toplam 2 kişisiniz. sen 2022 engelli aylığı alıyorsun. babaannen de ayda 760 tl emekli aylığı alıyor.
2022 aylığı gelir hesabı yapılırken alınan 2022 aylığı gelire dahil edilmez.
bu durumda hanedeki tek gelir ninenin aldığı 760 TL emekli aylığı.
bunu ikiye böldüğümüzde sınırı geçmiyorsun ablası.
senin 2022 aylığının kesilmesi için hanedeki toplam gelirin 967, 27 TL ve üstünde gelirinizin olması lazım. ninen de bu kadar aylık almıyor.
evde bakım ayığığı için şu 3 şart aranır:
1. % 50 ve üstü agır özürlü engelli raporu. raporda agır özürlü kısmının evet olarak işaretli olması zorunludur.
2. hanede kişi başına düşen aylık gelirin 967,27 TL altında olması. senin gelirin uygun.
3. bakıma muhtaç durumda olması bkz:
https://www.engelliler.biz/forum/ev...4442-engelli-bakima-muhtaclik-kriterleri.html
bu 3 şartın üçünde de uygun bulunursan evde bakım aylığı baglanır. ninenin bagkur emeklisi olması bakıcı olmasına engel değildir. önemli olan bakım hizmetii verebilmesi.
ağır özürlü raporun varsa evde bakım aylığı için aile ve sosyal politikalar bakanlığı il müdürlüğüne başvurablirsin.
yetim ayığına gelince. 2022 aylığı ile aynı anda yetim aylığı alamazsın. yetim aylığı baglandığı takdirde 2022 aylığı kesilir.
malul derecede hastalığın varsa yetim aylığına elbette başvurabilirsin. Yetim aylığı için SGK müdürlüğüne başvurabilirsin. yetim aylığı ile ilgili kafana takılan soruları SGK'nın iletişim hattı olan alo 170'e sorabilirsin.
Kaansemiramis
ablacım sgk'ya gidip yetim aylığı için başvurunu yap. elindeki raporu da götür ki fikirleri olsun.
sonra da maluliyetinin tespiti için hastaneye sevk edileceksin. hastanede düzenlenen raporun sgk kurulu tarafından değerlendirilecek. malul sayıldıgın takdirde de yetim aylığı baglanacaktır. malul sayılmazsan yetim aylığı baglanmaz.