Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

26 yıllık öğretmenim. %63 raporumla nasıl emekli olacağım?

BİROL BOSTANCI

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba...
Devlet okulunda 26 yıllık öğretmenim.emekli sandığına tabiyim.% 63 oranında engelli raporum var. Ankaradan vergi indirimi için onaylandı.vergi indirimi belgesi ile vergi indirimli emekliliğe başvurmak istiyorum.fakat başvuru yapabilmem için engel oranının %65 olması gerektiği söylendi.%63 ile emekli olabilir miyim? çok acil bilgi verirseniz çok sevinirim. şimdiden tşk ederim..

raporunuzu kuruma vereceksiniz yazışmalar olacak vergi indirimiyle bir ilgisi yok
[FONT=sans-serif]a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,[/FONT]
[FONT=sans-serif]b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,[/FONT]

[FONT=sans-serif]gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır. a şıkkına göre emekli olacaksınız[/FONT]

C- 01.10.2008 gününden önce işe başlamış eski Memurlarda geçiş süreci

Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;

1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar
15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

BİROL BOSTANCI

5510 geçici 4. maddesine göre elinizdeki raporla erken Yaşlılık emekliliği için kurumunuza başvuracaksınız ve sizi emekli edecekler. (Gölge) arkadaşımızın yazdığı gibi.

Ammmaaaaa. Son yönetmelik gereği (sgk hastalık listesi) raporunuzda birden fazla hastalık varsa ve tek hastalık oranı 40 ın altındaysa bu iş olmaz.Başka bir tabirle hastalık listesinde yoksa bu iş olmaz Yassak.Onu demeyi unutmuşunuz.

benim rapor tarihim bu yeni durumdan önceye ait. raporum 11 temmuz tarihli. sizin dediğiniz hastalık listesi yanılmıyorsam 29 eylül itibari ile çıktı. bende bu durumdan etkilenirmiyim

BİROL BOSTANCI

Kanunu okuyunca etkilenirsiniz gibi görünüyor. Sgk kurulu yeni yönetmeligi dikkate alacak gibi. Yeni kanunun amacı emekli etmemek üzerine gibi görünüyor malesef.

Sayin Gölge

Mebde 22 yıllik ögretmenim
agustosta 2021 yuzde 44 engel raporu alip kurumuma emekliye sevk edilmek üzere dikekçe verdim.
eylul 22 sinde Kamu calisanlari emeklilik genel mudurlugune evraklarim ulasmis gozukuyor
edevlette enson edevlette 4c emeklilik takipte 07 10 2021 de aykik baglama servisine evrak sevk edildi
hemen ardındanda 08 10 2021 de evrak malüllere aylık baglama servisine sevk edildi

yaziyor

su an hala evrak burada gözukuyor yani 1 haftadir hareket yok
sizden ricam bu konuda bilginiz varsa acaba raporum yüksek saglikkurulundan onaylan diktan sonramı buraya sevkediliyor yani engelli emekliliğim kabul edilmis mi acaba
cunku ankarayi aradiginizda kimse telefon acmiyor yardimci olursaniz sevinirim alo 170 sadece edevlet takiptekini biliyor zaten konu yu bilmiyorlar eger kabul edilmisse islemler tahmini daha nekadar sürer
Cevabiniz icin simdiden tesekkurler ayrica hitap hizmet dökümunde emeklilikte 18 yıla tabidir yazıyor artık

Kenan42

%44 engel oranınız tek hastalıktanmı 2,3 hastalığın toplamımı acaba? birde emeklilik dilekçesine neler yazdınız?

BİROL BOSTANCI
Yuzde 30 kalp yuzde 20 omurilik felci ama ben yeni yonetmelik cikmadan 1 ay once basvurdum raporum 25 agustos ve basvurum 31 agustos emekli basvurum engelli emeklilik icin emeklilige sevk edilmek istiyorum dedim suan zaten hitap hizmet dokumunde bu islemlerden sonra emeklilikte 18 yila tabiidir yaziyor

OturanBoğa
Yani cogu burasi son aşamadir diyor yani engel raporum saglik islerinden onaylanmismi acaba

Kenan42 Evrak aylık bağlama servisine sevk edildi yazıyorsa emekliliğiniz onaylanmış demektir.

BİROL BOSTANCI

Raporunuzu kurumunuza verdiniz mi daha önce? Eğer vermişseniz yeni rapor istenmez. Eğer ilk kez verecekseniz, teknik olarak istenememsi lazım, ama inanın şans! "Sağlam" bir raporsa sorun olmayacaktır diye düşünüyorum

Engelli emeklilik

Merhaba arkadaşlar..
27 yıllık öğretmenim.% 63 oranında engelli raporum var. Temmuz 2021 tarihli. Malulen emeklilik için başvuruda bulundum. Red geldi. ''ek1 hastalık listesinde belirlenen düzeyde çalışma gücünü kaybetbediği'' şeklinde açıklama yapılmış. Benim emekli olma şansım varmı arkadaşlar?
Prim ödeme günüm:9510 gün

İyi akşamlar, aynı durum bendede var, başvuru tarihiniz ne zaman.

hocam siz dilekçenizde malulen emeklilik olarak mı başvurdunuz yoksa 5510 geçici 4. maddesine göre elinizdeki raporla erken Yaşlılık emekliliği içinmi başvuruda bulundunuz ?

@BİROL BOSTANCI

Merhaba,sizin açmış olduğunuz forum başlığında size yanıt veren ;

@(Gölge) arkadaşımızın çok ayrıntılı ve çok güzel açıklaması, @OturanBoğa Bülent Bey'in aynı ifadeleri ve eklediği bilgiler ve de @erdincerdinc72 arkadaşımız ilettiği cevap üzeri;

Sizin 5510 sayılı S.S.G.S. Kanunun geçici 4. maddesi gereğince emeklilik işlemlerinizi başlatarak emekli olmaya hak kazanacaksınız.

@(Gölge) arkadaşımızın size cevaben yazdığı açık ve güzel açıklamayı tekrar paylaşmak istiyorum;

"raporunuzu kuruma vereceksiniz yazışmalar olacak vergi indirimiyle bir ilgisi yok

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır. a şıkkına göre emekli olacaksınız

C- 01.10.2008 gününden önce işe başlamış eski Memurlarda geçiş süreci

Kanun'un geçici 4 üncü maddesi ile;

1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar
15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır."

Saygılar.

Bilgi Hazinedir pekiyi sonradan özürlü olanların rapor oranı 59 un da üstündeyse ve malülen değil de yine engelli emekli olmak isterlerse gereken gün sayısı kaç bunu biliyor musun ? Mesela %65 özür oranı olsa ve engelli emekli olmak istese kaç gün prim gerekir ?

Yukarida yazdigim a.b kiriterinde a bendine göre degerlendirilir 5760 gün

(Gölge)

Benim raporumda %65 bende 5760 güne tabiyim.

Şunumu soruyorsunuz "Malülen Emekli" olabilirmiyim diyemi?

Üst Alt