Arkadaşlar, bu zamana kadar aylarca vakıf çalışanlarından ne duyduk? Hane bazlı gelir araştırılacak, hatta gider fazlaysa gider de hesaba katılacak dendi mi? Dendi.
Biz naptık? Aman mevzuat yayınlansın, söylemlere inanmayalım, boş yere canımızı sıkmayalım dedik di mi? Dedik.
Özellikle ben bu şekilde düşündüm.
Çünkü duyduklarım bu muhtaçlık sınırıyla o kadar saçmaydı ki. Buna Bakanlık cüret etmez bu sonuçları siyaseten de hukuken de göze almaz dedim. İnandım.
E noldu? Çıktı mı Yönetmelik? Çıktı.
Muhtaçlık sınırı ile ilgili Kanun hükmü değiştirildi mi? Hayır.
Kanun ilgili hükmü yine aynı ve bu hesaba göre muhtaçlık sınırı: 119,61 Lira.
Buna ragmen gider, gelirden fazla olunca, aradaki fark gelire eklenecek diyor mu yönetmelik? Diyor.
Yahu düşünün mesela Mirhat'ın durumu. Hiç geliri yok. Ama 350 kira üstüne 5- 10 liralık daha harcama koyun, fatura vs bırakın. 119 lirayı geçen bir harcama tesbit etmeleri çok kolay. Geliri yoksa bunda da gelirden fazla oldugu için harcamaları dikkate alınacak.
Yönetmelik böyle diyor.
Şimdi Allah aşkına ben bu saçmalığı görünce iyi umut besler miyim?
Valla tevbe, billa tevbe! Beslemem.
Ağlayacaksak, canımız yanacaksa, uzuleceksek uzulelim. ama ömur boyu olmasın diyorum bu. Önümüzdeki yazılı belgelere bakalım, duyumlara inanmayalım.
O yüzden sizleri rahatlatmak için ugraşmaya niyetim yok.
Peşinen söyleyim bahsettiğimiz şeyler senaryo değil. Yönetmelikte yazıyor.
Ha, memurlar ne demiş, ne diyor, onlar ancak uygulama farklılıklarıdır. Kesinliği yok bile.
Bizi baglayan mevzuattır. Ha, kanun değişir, mevzuata yeni şeyler eklenir, uygulamalar için yeni genelge yayınlanır. Bu konular ayrı.
İYi şeylere dair habere ancak mevzuat olarak gorursem inanırım bundan sonra.
Tam gevşiyoruz, inanıyoruz, umut baglıyoruz, aha neler oluyor!
Aylardır duyduklarımız, yönetmelik olarak çıktı karşımıza.
gevşemeyecegiz.
Belki başka düzenlemeler yapacaklar ne bilelim biz? Yapacaklarsa yayınlasınlar görelim!
Şu an durum nedir? Bu yönetmelik rezalet.
Başka düzenleme var mı, Yönetmelik'ten başka? Yok.
Bugünün gerçeği budur.