Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3. ayda işime son veriliyor. Ne yapabilirim?

serkanabi

Yasaklı Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar

Yaklaşık 3 aydır büyük bir firmada işe hiç gitmeden maaşım ve sigortam 3 aydır yatıyordu. Şimdi işyerimden mail geldi ve artık işe gitmeden çalmışma yaptırılmayacağı ve işden çıkış verileceği 1 hafta sonra görüşmeye gelmem söylendi. Yani beni işten çıkaracaklar.
Oraya girerken yaptığımız sözleşmede iş ünvanım Veri Giriş Operatörü idi. Şimdi ben orda hiç çalışmadım, yani çıkarma sebepleri ne olacak onuda merak ediyorum :)
Şimdi benim haklarım nelerdir, ne yapabilirim bu konuda, tazminat adı altında herhangi birşey talep edebilirmiyim.

Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler. Saygılarımla.

Not: Arkadaşlar ben oraya 3 ay önce iş bulma kurumunun vasıtası ile gönderildim, ve benim orada çalışmadan maaş almak gibi bir talebim isteğim falan olmadı. işveren kendisi bana dedi evine git heray maaşını alacaksın gelmene gerek yok. şimdi benim ne demem lazımdı; yok kabul etmiyorum benim çalışmam lazım bu yaptığınız haksızlık falan mı dicektim bu kriz ortamında.
Elbetteki mecburiyeten kabul ettim hem kim hayır diyebilirdi böyle bir teklife. Neyse sanırım benim sizlerden isteğimi yanlış anladınız.
Sağlıcakla kalın

Belli bir oranda engelli işçi çalıştırma zorunluluğundan dolayı arkadaşı işe almışlar belli ki; lakin kuruma getireceği maliyet, faydasından fazla olacak düşüncesiyle, "sen evde otur biz sana maşını göndeririz" demişler. Firmaların kar maksimizasyonu iç güdüsüyle hareket ettikleri varsayımından hareket edersek, daha düşük maliyetli bir alternatif bulduklarından arkadaşa yol vermiş olduklarını çıkarabiliriz.

Devletin sosyal adaleti sağlamak için serbest piyasaya müdahalesi, böyle sorunlar doğurabiliyor.

Çalışmayan bir kişiyi çalışıyor göstermenin ve sigortasını ödemenin cezası bile vardı eğer değişmediyse bildiğim kadarıyla.bu durumda serkanabi arkadaşa vicdanen yardımcı olunmak istenmiş.bu durumda kalkıpta hak iddia etmesi hiç hoş olmaz.madem görüşmeye çağrılmış belki orada çalışabileceğiniz bir ortam yaratılabir.görüşmekte büyük yarar var bence.

İş Kanunda, Gelir Vergisi Kanunda ücretin tanımı yapılmıştır. Yani açık ve kısa bir söylemle "emeğin karşılığı"dır. Burada emekten söz edilemez.
"İşveren yamuk yaptı, dava açalım, hakkımızı arayalım, gerekirse AİHM'e gidelim" diyen arkadaşlara; Bu konuda devlet yamuk yapıyor, binlerce özürlü kadrosu yıllardan beridir boş, işveren çalışmadan sigortası yatan serkanabi'yi işten çıkarmış çok mu?
Öte yandan seker kiz'ın dediği de doğru. Yasal değil. Ortada muvazaalı bir durum var.
Sistem devam ettikçe hem bunları tartışacağız, hem de boş mezar var mı diye etrafımıza bakınacağız.

görüşmeya gidin işveren sizi işten çıkarmakta ısrarlıysa hiçç üzerine gitmeyin bence .başka iş arayın daha 3 ay olmuş kazanılmış hak yok siz zararlı çıkarsınız gibime geliyor..

4857 sayılı iş kanunun ilgili maddeleri, aşağıda.

Sözleşmenin feshinde usul
MADDE 19. - İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.

Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25 inci maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır.
- Fesih bildirimine itiraz ve usulü (1)
MADDE 20. - İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. (...) (1) taraflar anlaşırlarsa uyuşmazlık aynı sürede özel hakeme götürülür. (1)

Feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat yükümlülüğü işverene aittir. İşçi, feshin başka bir sebebe dayandığını iddia ettiği takdirde, bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Dava seri muhakeme usulüne göre iki ay içinde sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi halinde, Yargıtay bir ay içinde kesin olarak karar verir.

Kanunun ilgili maddelerinden de rahatlıkla anlaşılacağı gibi işveren feshin nedenini yazılı olarak bildirecek ve iş akdinin feshinin nedenini de burada açıkça belirtecek. Öyle şifahen (söz ile) “yarın işle gelme” devri kanuna göre sona ermiş durumda.
Kaldı ki senin durumun biraz farklılık gösteriyor. Bana da benzer bir teklif yapılmıştı ve ben nazikçe teklifi ret etmiş ve önce epey de sinirlenmiştim işin doğrusu. Hatta bana yapılan teklifte maaş dahi ödemeyecekler sadece sigorta yapacaklardı. O açıdan sen iyisin zira maaş da ödüyorlarmış sana. Lakin daha sonra sakin sakin düşününce işverenlerin bizlere bu şekilde teklifte bulunmalarına eskisi kadar da kızmadım. Geçen Kurban Bayramında AHL’de kurulan engellilerle ilgili fuarda engelsiz kariye adına bir konuşma yapan avukat bayanla biraz laflarken kendisi de bana bu tür tekliflerin bizler tarafından işverenlere yapılmaya başlanmasından sonra işverenlerin bu tür teklifleri sakatlara yapmaya başladığını ifade etti. Yani işverenlerin bizlere bu türden teklifi yapabilmelerine çanak tutan yine bizlermişiz. Bu tutum ahlaki mi değimli bu konuda yorum yapmak istemiyorum. Dolayısıyla sizin durumunuzda bu kapsamda anladığım kadarıyla. Şayet resmi kayıtlar altında (sigortalı olarak filan yani) bir yerde çalışırken bu işten çıkarılma hadisesi başınıza gelmiş olsaydı işverenden bunu size yazılı bildirmesini ve yazılı bildirimde de işten çıkarılma nedenini size bildirmesi konusunda ısrar etmeniz gerektiğini, bu yazılı bildirimi almadan hiçbir surette hiçbir belgeyi imzalamanız gerektiğini hatırlatırdım. Aksi halde tüm yasal haklarınızı kaybedebilirdiniz. Benim 15 yıl çalıştığım müessese geçen ağustos ayında tüm tazminatımı vererek beni işten çıkartmak istedi. Ben de zevkle kabul ettim bunu zira ev-iş arasındaki (biri Asya kıtasında diğeri Avrupa) çok uzak idi ve ben de bunu yıllarca kendilerinden talep ediyordum. Lakin bazı nedenlerden ötürü bana yazılı olarak nedenini bildirin dedim. Amacım kesinlikle mahkeme gitmek değil idi. Bunu işverene de söyledim zira birinin işine son verildiğinde başkalarının aklına farklı farklı şeyler geliyor. Neden işiten çıkartıldı acaba deniyor. Lakin böyle bir yazı vermediler, ben de kendilerine “çıkmıyorum, tazminatımı ödeseniz de istifa dilekçemi imzalamıyorum o zaman” diyerek rest çektim. Çok enteresandır gerekçeyi yazılı bildirmek yerine normal tazminatıma ilaveten 8 maaş da ilave ödeme yapmayı teklif ettiler, ben de hiç itiraz etmedim ve paramı aldıktan sonra istifa dilekçesi imzaladım. Ama bu ilave ödenen paradan gelir vergisi kesildi o kötü oldu işte. Kıdem tazminatı gibi sadece damga vergisi ile yırtamadık. Bunu anlatıyorum ki belki yaşadıklarımın sana veya buradaki bir başka arkadaşa gün gelir bir faydası olur. Bu süreç zarfında çok araştırdım sağda solda avukatlarda, üniversitedeki hocalarda filan. İş mahkemelik olduğunda ispat müessesesi önemli hale geliyor. Nedir ispat müessesi izah etmeye çalışayım. Şimdi siz çalışmadan maaş alıyorsunuz ve sigortalısınız. Diyelim ki siz de direttiniz işverene bana yazılı olarak gerekçeyi bildir diye. İşveren de bildirmedi. Kanun hükümlerine göre mahkeme gittiniz ve gereğinin yapılmasını istediniz. İşveren de sizin için “bu şahıs zaten burada hiç çalışmadı ben özürlü kontenjanından onu çalışıyor gibi gösterip parasını ödedim” diyerek bir de savını destekleyen şahitleri mahkemeye götürdüğünde konu benim tahminim aleyhinize olur. İşveren de belki kanunu kötü maksatla kullanıp suistimal ettiği için belki bir ceza alır ama önemli olan sizin durumunuz işveren değil tabii ki. O nedenle durumunuzu bu konularda bilgi sahibi bir avukatla konuşun ve ona gire bir kara verin zira sizin durumunuz çok alternatifli bir mesele. Yazılı gerekçe diye diretmek sizin için doğru olur mu olmaz mı buna işin ehli bir hukukçu karar versin.

Sayın alifatih aydınlatıcı bilgilerin için çok teşekkür ederim.

Sayın Metin43. Daha önce yazdığım gibi işverenin haklı nedene dayanmadan işçiyi işten çıkardığı durumlarda mahkeme işverenden değil, bilakis işçiden yana. Burada önemli olan başlıca 3 husus şunlar: İşverenin işçiyi işten çıkartmasında haklı nedenler olmayacak, elde yazılı gerekçe olacak, işçi süresinde dava açacak. Kendi sürecim esnasında konuyu enine boyuna araştırdım kardeşim, hatta bir büyük sendikanın bu tür davalarına bakan baş hukuk müşaviri ile de görüştüm, hakimle de görüştüm, değişik avukatlarla da. Yani geçen ağustos ayında konu hakkında epey bilgi sahibi oldum diyebilirim. Mahkemelerin tamamına yakını hep işçiden yana karar vermiş. İşten çıkartılan kişi haklı ise hiç korkmasına gerek yok. Mahkemeler genellikle işverenin tüm tazminatlara ilaveten ceza olarak ayrıca 8 maaşa hükmediyorlar, ki daha fazlaya da yetkisi var mahkemenin. Ama 8 maaş sanki bir karine olmuş gibi. Sizin oğlunuzun durumu herhalde biraz farklı zira durum bu kadar açık ve net.

Bu kapitalist düzen bi acayip. İşveren kendisi için en sağlam işten çıkarma prosedürlerini yerine getirmiştir eminim. Hakkınızı nasıl arayabilirsiniz bilemiyorum doğrusu..

İlk mesaja gerekli not iliştirildi. Silinen mesajlar konunun yanlış anlaşılmasından dolayı ilgisizdi...

Yarın sabah işverenim beni şirkete çağırdı, sabah görüşmeye gideceğim, detayları burada sizlerle paylaşacağım. Hakkımı sonuna kadar arayacağım. Görüşmek üzere.

Anlamadığım bir şey var aranacak bir hak var mı ki ortada?
Bunu engelli olarakta yazmıyorum.Normal-engelsizde olsanız 3. ayda çıkarılan bir insanın ne kadar ozr ve kötü bir psikolojisi olsada işveren yapabiliyor.
Yani burada sizin sonuna kadar arayacağınız bir hakkınız olduğunu zannetmiyorum ama şayet var ise bildirirseniz öğrenirim.
Benim tüm bildiğim şu anda her şey işverenin insifiyatine kalmış bir olay.
Size gelin burada çalışında diyebilir, yerine başkasını buldum diyebilir, böyle bir durumda benim başımın beleya gireceğini, iş bulma kurumundan kontrol edilebilme ihtimalim olduğunu vs.vs. bir sürü sebep sayabilir.
Umarım her şey umduğun gibi olur.

sayın serkan abi sen görüşmeye gittiğinde çalışmaya ihtiyacın olduğunu söyle.veya maaş istemediğini sadece sigortalı göstermelerini rica et. onlar çünkü seni işe alırken yani mecburiyetten aldılar.ve istedikleri gibi çıkartırlar. çünkü herşeyin bir kılıfı vardır. seni iyilikle orda sigortanın devam ettirilmesini rica et. en azından yarın bir gün emekliliğin için faydası olur.seni işten istedikleri gibi çıkartırlar. sebeb bulmasına gerek yok bulmak isterlersede bulurlar.ve seni işten çıkartacaklarını bildirmişler sana hiç bir şekilde tazminat alamazsın. eline hiç bir şey geçmeyecek olsa bile. iyilikle bitir herşeyi

Sen en iyisi yeni bir iş ara kardeşim

Üst Alt