Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3 hastalık ile malulen emeklilikte yasal çelişki..?

Adem Şengezer

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba Bülent Abi,

1977 doğumluyum.. benim
Psikatri-40
ortepedi-13
uyku apnesi-35
ve malulullüğüm iş hayatına başladıktan sonra oluştu...

2300 primim. 550 gün askerliğim, 24 yıl sigorta sürem,

Şimdi sgk nın tüzüğünde en yüksek oran baz alınır, baltazar formülü uygulanmaz, diyor.. sizin bir paylaşımınız gördüm... 506 sayılı sgk kanununa göre,yargıtay SGK nın aleyhine kararlar vermiş...PEKALA ... 5510 sayılı kanun çıkmış bu hakkı manupule etmek için mi acaba, yani ..tekrar dava açılsa bu 5510 sayılı kanun ,davayı yine SGK aleyhine sonuçlandırır mı...

2003.2007 yılları arasında , 3 yıl almanyada yasal işçi olarak bulundum.. primlerimin ne kadar yattığını bilmiyorum....
türkiye'de sigorta başlangıcım 1994...borçlanarak mı yoksa malulen mi emekli olmak mı karlı...

Yada bu özelliklerle erken emekli olabilir miyim.

Saygılarımı sunar, başarılar dilerim

Adem şengezer
öncelikle eğer oturan boğa görsün istiyorsanız nickin önüne @ işareti koyarak yazmalısınız
malüllük olayına gelince bu rahatsızlıklar malüliyet için yeterli oranı tekbaşına sağlamaz malüliyet için bir hastalıktan(malüliyet cetvelinde yer alan)½60 ve üzeri toplam iş gücünün %60 ve üzeri kaybı gerekiyor sizin durumunuzda vergi indirimi ile erken emeklilik daha uygun görünüyor

Adem şengezeryapıyor.

Malulen emeklilikte kişinin maluliyet cetveli'ne göre malul düzeyde işgücü kaybının olması şart. SGK bu konuda çok net. Açılan davalarda da hastaneler kişinin tek bir rahatsızlıktan dolayı malul düzeyde olup olmadığına bakarak değerlendirme yapar. Bunun aksi için zorlanabilir mi dersen, evet, mümkündür. AMa bu ülkede mahkeme kapısına düşeceğine uçurumdan düş daha iyi. Yıllarca sürecek olan ve çok muhtemelen olumsuz sonuçlanacak olan bir süre...

OturanBoğa
başka bir yerde yazınızda görmüştüm yargıtay karalarını paylaşmışsınız...ne kadar bir sürede sonuçlanıyor ki bu davalar...
977 doğumluyum.. benim
Psikatri-40
ortepedi-13
uyku apnesi-35
ve malulullüğüm iş hayatına başladıktan sonra oluştu...

2300 primim. 550 gün askerliğim, 24 yıl sigorta sürem,

Şimdi sgk nın tüzüğünde en yüksek oran baz alınır, baltazar formülü uygulanmaz, diyor.. sizin bir paylaşımınız gördüm... 506 sayılı sgk kanununa göre,yargıtay SGK nın aleyhine kararlar vermiş...PEKALA ... 5510 sayılı kanun çıkmış bu hakkı manupule etmek için mi acaba, yani ..tekrar dava açılsa bu 5510 sayılı kanun ,davayı yine SGK aleyhine sonuçlandırır mı...

2003.2007 yılları arasında , 3 yıl almanyada yasal işçi olarak bulundum.. primlerimin ne kadar yattığını bilmiyorum....
türkiye'de sigorta başlangıcım 1994...borçlanarak mı yoksa malulen mi emekli olmak mı karlı...

Yada bu özelliklerle erken emekli olabilir miyi

pekala yukardaki bilgiler nezdinde ..erken emeklilik durumum nedir.......

Birde 3yıl yasal olarak yurt dışında işçi olarak almanyada çalıştım ,, yurtdışı borçlanması için (yurtdışında ) en az kaç gün primim olması gerekyor.... ( türkiyedeki 2300 prim, 540 gün askerlik.. 3 adet raporumuda ekletirsem kaç gün borçlanma yapıp emekli olabilirim.. (bunda herhangi bir yaş sınırı varmı

Rapor oranlarını ayrı ayrı vermişsiniz. Öncelikle elinizde tek oran olan bir engelli sağlık kurulu raporunuz olması lazım. Eğer rakamlarınız doğruysa kıl payı %60'ı geçiyorsunuz.

Eğer geçiyorsanız yaşı beklemeden emekli olabilirsiniz. Ama yaklaşık 3800 günü doldurmanız gerekiyor. Askerlikle birlikte 2850 gününüz var. Yani 1000 gün eksiğiniz var. Almanyada çalıştığınız dönem orada sigortalandıysanız öncelikle onu buraya aktarmanız lazım. 3 yıl yaklaşık 1080 gün eder ve eksiğinizi tamamlar.

2. derece vergi indirim belgeni al önce..Bu belgesiz olmaz. 16 yıl sigortalılık ve 3760 gün prime tabisin. Çünkü 18 yaşını doldurduğun tarih 1995e giriyor. Hizmet yılın çoktan dolmuş. Fakat primler eksik. eksik kalan günlerini ya çalaşacaksın yada günlüğü en düşük 18 tl'den borçlanacaksın. Sonra da vergi indirim belgenle birlikte başvuracaksın..

MeTePe cevabın için teşekkür ederim.. Almanyadaki yasal 3 yıl işçi statüm var, ama sigortam.. ne kadar yattığını bilmiyorum...borçlanmayı almanyada kaldığım süre kadarmı borçlanabiliyorum.. yoksa orda yatan prim süresi kadarmı... elimde 3 yıllık işçi belgem var..
turbo teşekür ederim Turbo... Borçlanmayı yurtdışı üzerindenmi yoksa, Türkiyedeki statümdenmi başvuracam..

Adem şengezer
Almanya'daki 18 yaş üstü çalışmalarınız Türkiyedeki son statünüz üzerinden borçlanılır. Ordaki sigorta yatma ücretleri değil, burdaki ödediğiniz miktar önemli. Günlüğü en az 18 en fazla 115-120 tl den borçlanılabiliyor 2017 ilk 6 ayda. Bunun için Almanyadaki çalışmalarınızı ordaki konsolosluğumuzun düzenleyeceği hizmet belgesiyle burdan borçlanabiliyorsunuz.

OturanBoğa MeTePe turbo benim öğrenmek istediğim konu tam olarak, ben 3 yıl orda yasal işçi iznim var.... ama bu 3 yıl tam olarak primlerm yatmadı...

Sorum şu ordaki yatan prim süresi kadarmı borçlanabilirim.. Yoksa orda bulunduğu yasal süre kadarmı borçlanabilirm..

Çünkü primler eksik ihtiyacım olan süre çıkmayabilir...cevaplaman dileğiyle sevgiler

Son düzenleme:
Detayı bilmiyorum ama sanıyorum sadece çalıştığınız süreyi borçlanabilirsiniz. Bunu aslında SGK il/ilçe müdürlüğüne sorsanız daha doğru bilgi alırsınız.

Adem şengezer
Hepsinde primlerinin ödenmiş olmasına gerek yok, aralarda 1er yıl çalışmamış dahi olsan bu süreler borçlanılabiliyor. Örnek 13 ay yatmış sonra 11 ay yatmamış sonra da 12 ay yatmış ise aradaki 11 aylık boşluk da borçlanılabiliyor. Sanki çalışmışsın gibi. arada 15 ay boşluk varsa bunun 12 ayını borçlanabiliyorsun 3 ayını borçlanamıyorsun. Zaten işçi iznin vs varsa çok da sıkıntı çekmezsin hizmet belgeni ordan alırken.

OturanBoğa
merhaba arkadaşlar, 15 yıllık tespit edilmiş ilk etapta ŞİZOFRENİ teşhişi, daha sonra BİBOLAR DUYGULANIM BOZUKLUĞU teşhisi ile değiştirildi en son olarakta 32 gün acil hastahaneye intihar teşebbüsünde dolayı yatırıldım, F31 MİZAÇ MAJÖR DEPRESYON ile ilgili 10 seans EKT uyguladılar, benim en büyük sorunum unutkanlık, sağ diz kapağımda kasılma ve ağrı,,, ayrıce sağ ve sol bileğime kasılmalı ağrı,
Sorum olarak, % 48 olarak 2008 de alınmış bir heyet raporum var,
%13 belfıtığı
%40 bipolar
Baltazar+=48

+Kronik uyku abnesi hastasıyım {raporum ve CBAB Cihazım var}

Şimdi sorum

Psikatri den oranım yükseldiğinde inanıyorum, çünkü daha hastalığım ağırlaştı. Vede EKT gördüm, engelli raporumu %60 ın üstüne çıkartırmı?

2600 primim var
26 yıllık sigorta sürem var
Malul emekli olabilirmiyim, aydınlatırsanız sevinirim,

Baltazar ile % 60 alma oranım çok yüksek, ama SGK sürekli yasa değiştiriyor bu konuda son durum nedir

Adem Şengezer

Malulen emeklilikte balthazard formülü kullanılmaz. maluliyet cetveli'ne göre malul sayılmak gerek. Bu da "Tedavi ile işlevselliği düzelmeyen progresyon gösteren ve çalışma olanağı vermeyen bipolar bozukluk" olması anlamına geliyor.
Eğer durumunun buna uygun olduğunu düşünüyorsan, doktoruna sorup bu konuda görüş isteyebilirsin.

Bununla ilgili yargıtay kararı var diye yorumunuzda okumuştum, acaba, kanunla değiştirdilermi acaba,
Baltazar la bunları geçiyorum

Adem Şengezer

Hayır, bu konuda olumlu bir sonuç alamıyor kimse! Birden fazla hastalık olur ama toplam işgücü kaybı aynı hastalığın farklı komplikasyonlarının birleşmesinden olabilir. maluliyet cetveli'Ne göre malul sayılmazsan malulen emeklilik imkansız diyebilirim

Pekala vergi indiriminden emeklilik durumu olurmu, önceki yorumuma cevabınız için çok teşekkür ederim
OturanBoğa

Sayın Oturan Boğa vergi indiriminden girmek istiyorum, %40 psikatri %35 kronik APNE %13 bel fıtığı

3680 gün 15 yıl 8 ay
Benim 2500 günüm 25 yıllık SGK'm var, 550 askerlik
3050 yapıyor 630 gün Alöanyadan nasıl borçlanabilirim

3 yıl Almanya'da bulundum.
Ne kadar sigorta yatırdılar bilmiyorum, resmi çalıştığım yerler oldu, ama 3 yılım resmi işçi vizesi ile durdum, yaptırmayan yerlerde oldu, ama Almanya'da bu 3 yılın kaç yılını borçlanabilirim,

BALTAZAR ile % 66.07 yapıyor
@OturanBoğa

Adem şengezer

SGK yurt dışı borçlanma işlemleri ile ilgili detayları okumak için buraya tıklayabilirsin

Emeklilik için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek lazım. Sonrasında da şu tabloya tabi olacaksınız:

2008_oncesi.PNG

OturanBoğa
Merhabalar , Arkadaşım 8 ay önce en son aldığı maaş net 2500 tl idi ,3000 günü vardı, şizofreni % 80 engelli raporu ile malul emekli oldu.
1860 tl maaş bağlandı. hastahanede tek profesör verdi raporunu ama Sgk Manisaya gönderdi, orasıda onayladı..

Bende 17,18 yıldır bipolar hastasıyım, Bipolar bozukluktan heyete girdim, ama benim hastalığım tedaviye dirençli bipolar ( oranı % 70 ) daha Sgk dan yazı gelmedi, 60 gün yattığım Üniversite hastahanesinde muayene oldum, Aslında Heyet değil Sadece tek profesör raporumu imzaladı, heyete girmedim.
bu maaşı nasıl hesaplıyorlar, ben 5000 tl civarında maaş aldım en son,,, 2100 primim var,

OturanBoğa Merhaba bülent abi , Ben daha rapor oranımı öğrenemedim bilgi vermediler,

İLGİLİ BİRİM....
ANTALYA SOSYAL GÜVENLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ANTALYA SGİM BÖLGE MALULİYET VE SAĞLIK KURULU SERVİSİ yazıyor...

EVRAK TİPİ
gelen evrak beklemede YAZIYOR...

By ne anlama geliyor, Gereken rapor oranı verilmiş mi, ve buraya sevk etmek emeklilik için değerlendiriliyor anlamaınamı geliyor bilgiliendirirsen sevinirim...

Üst Alt