Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3 kardeşiz. Miras olarak kalan ÖTV'siz araç ve diğer varlıkları istediğimiz gibi..?

zippotricks

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar,

Bir süre önce validemi kaybettik. Onun adına ÖTV siz aldığımız (2015 aralık ötv siz değeri 80 bin tl) bir araç ve yaklaşık 35 bin tl kayıtsız nakit mal varlığı miras olarak kaldı.

3 mirasçı kardeşiz, aramızda husumet bulunmamakta. noterden miras taksim sözleşmesi yapabiliyor muyuz ; nakit 1 kardeşe, araç diğer 2 kardeşe kalacak şekilde ?

bu konudaki özelge de araçtan başka kalan mal varlığına dair herhangi bir belirleyici bir husustan bahsedilmemiş. ancak vergi dairesini aradığımda "aracın ederine iktisap eden miktar kadar başka mal varlığı var ise" şeklinde cevap verildi. Bana göre mantıksız, neticede her kardeş 1/3 oranında hakkını almış oluyor.

1-Bu bölüşümü noter belgesi götürmemize rağmen istediğimiz gibi yapamıyor muyuz?
2-illa ki aracın ederi kadar bir mal varlığı beyan etmemiz gerekiyor mu?
3-nakit mal varlığını ibraz etmemiz gerekiyor mu yoksa beyan usulüne göre mi işlemler gerçekleşiyor?
4-aracın alındığı dönemdeki ederi mi göz önüne alınıyor şu an ki 2nci el ederi mi?
5-aracı aldığımız dönemde ÖTV oranı %45 ten yaklaşık 30 bin tl idi, şu an ki ÖTV ederi yaklaşık ne kadardır?
6- 4 aylık beyanat süresini aşmış durumdayız, bu şartlarda yaklaşık 80+35= 115 bin X %1 (veraset vergisi) = 1150 tl X 2 (ceza) = 2300 tl vergi mi ödenmesi gerekiyor

ilginize çok teşekkür ederim...iyi günler

zippotricks

1-2) Ortada bir araba ve nakit var. Bu üçünün toplam değeri üçe bölünecek. İki kardeş aracı, biri diğer parayı alacak. Bence bu çok makul, hakkaniyetli ve düzenlemenin ruhuna aykırı olmayan bir talep. Ben olsam tüm bu detayları içeren dilekçe yazar, vergi idaresi eliyle gelirler idaresi başkanlığı'ndan Özelge talep ederdim.

3) Evet, resmi olarak o paranın mali sisteme girmesi lazım

4-5) Aracın alındığı tarihteki fiyat üzerinden bugünkü vergi oranlarına göre vergi ödenir

6) O kadar ceza olmaz yahu! Bir bilgim yok ama, yazık yani!

Üst Alt