Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3 rahatsızlığım var. Malülen emekli olabilir miyim?

ertan_81

Yeni Üye
Konular
22
Reaksiyonlar
0
Bu zamana kadar bir çok rapor çıkardım: % 58, 54, 66, 75 aldım. Acaba emekli olabilir miyim?

Rahatsızlıklarım ve dereceleri aşağıdadır;
KKB: Dilin 1/3 yok %25,
Üst damkta doku kaybı %35,
alt damakta doku kaybı%13, hasta sadece yarı katı yemek yiyor %10,
2 sınıf konuşma engeli %10
toplam % 66

göz: sağ göz %95 görmüyor,
sol göz % 30 görmüyor,
çift görme var,
gözyaşı kanalları tıkal toplamı % 35

psikiyatri debresif bozukluk %30

ACABA BU DURUMDA MALÜLEN EMEKLİ OLABİLİRMİYİM?

Hayır, malulen emekli olamazsınız. Çünkü artık bütün rahatsızlıkların toplamı alınmıyor, tek bir hastalıktan/sakatlıktan dolayı %60 rapor alablmek gerekiyor. Aksi halde malulen emeklilik mümkün değil.

Ama, %40 ve üzerinde rapor alıp, malulen değil, Yaşlılık emekliliğinden yararlanman mümkün.

Sayın oturan boğa abi bu kesinmidir.

Sayın oturan boğa abi bu kesinmidir. Bir çıkış yolu yokmudur. Çünkü bu durumda kimse malülen emekli olamaz. İtiraz edemezmiyiz?

Ertan, maalesef malulen emeklilik için artık uygulama böyle. Bu konuda yapılabilecek bir şey yok. 1 Ekim 2008 tarihinden sonra malulen emeklilik için başvuran kişiler bu şartlarda değerlendirilecekler.

Ama yukarıda da yazdığım gibi, malulen emekli olunamasa da, işgücü kaybından dolayı erken emekli olmak da mümkün (yaşlılık emekliliği). Bunun için %40 ve üzerinde işgücü kaybı olması yeterli...
Emeklilikle ilgili soru-cevaplar için ilgili foruma yazabilisin: Emeklilik

Sayın oturan boğa abi; yukarıda gibi yazdığım gibi son aldığım rapor % 75 dir. Göz %28 , KULAK BURUN BOĞAZ % 66 verdi. Yani kulak burun boğaz % 60 ın üzerinde veriyor. Bu durumda malülen emekli olamam mı?
Erken emeklilik için vergi indirimi almak şart mıdır?

Malülen emekli olabilirmiyim?

Dilimin 1/3 yok, alt çenede doku kaybı var, üst damakta 5x5cm defekt var, 2. sınıf konuşma engelliyim. Ayrıca sol göz % 30 görmüyor, sağ göz % 90 görmüyor. Bu durumda malülen emekli olabilirmiyim.
ARIZA HASTALIK LİSTESİNDE şunlar yazılıdır;

[FONT=Times New Roman]3- DİL:[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Kanser veya travma nedeniyle dilin en az 2/3 ünün alınması [/FONT]
[FONT=Times New Roman]4- KANSERLER:[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Tedavi edilemeyen, burun, paranasal sinüsler, çene, ağız , farenks, parotis ve boyun bölgesi kanserleri[/FONT]
[FONT=Times New Roman]5- LARENKS:[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Sürekli kanül kullanmayı gerektiren farklı etiyolojili larenks yokluğu[/FONT]
[FONT=Times New Roman]6- SES ORGANLARI:[/FONT]
[FONT=Times New Roman] Ağır dispne ve afoni ile birlikte olan iki taraflı hastalık, travma ve tümörleri[/FONT]

Malulen emekli olabilmek için %60 raporun olması,10 yıldan beri sigortalı olmak vede birinin bakımına muhtaç olman gerekmektedir.Bu durumunun SGK ca tespit edilmesi gerekir.Verdiğin bu bilgilere göre % 60 alabilirsin ama prim günü ve işe giriş tarihini bilmiyoruz.

01.07.2009 tarihinde 10 yıllık sigortam ve 1800 günüm doluyor. Oturan Boğa abi dediki; tek bir hastalık için en az % 60 sakat olman gerekir dedi. benim de aklım karıştı. Şu hastalıklar ben de var.
[FONT=Times New Roman]4- KANSERLER:[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Tedavi edilemeyen, burun, paranasal sinüsler, çene, ağız , farenks, parotis ve boyun bölgesi kanserleri[/FONT]

Oturanboğa abimizin dediği doğrudur.Bu konuya ilişkin Kanun maddesi hükümlerince Aşağıda ki husus esas alınır.

(3) Arıza/Hastalık Listesinde (Ek-1) belirtilen arıza/hastalıklardan birden fazlası mevcut ise çalışma gücünün en az %60’ını kaybedip kaybetmediğine dair değerlendirmede en ağır sekel bulgu dikkate alınır ve Balthazard Formülü uygulanmaz.

Ek1 listesinde belirtilen rahatsızlıklardan birine göre engel derecen belirlenecektir.

Ben tam olarak malülen nasıl emekli olunacağını anlamadım. En son aldığım rapor % 75 dir. % 65 kulak burun boğaz, % 28 de göz verdi.
Arıza hastalık listesinde bir takım terimler var. Bunları ben anlıyamadım. Hastalıklarımı aşağıya yazıyorum. Bilen varsa yardımcı olursa sevinirim.
[FONT=Times New Roman]Doku kaybı, skarlı fiksasyon veya felce bağlı dilin fonksion kaybı (hafif) 25[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Burun ve sinüs boşluğuna açılma ile birlikte maksilla’nın kısmi kaybı (medial duvara ilaveten veya medial duvar dışında bir duvarının kaybı) 35[/FONT]
[FONT=Times New Roman]Cerrahi veya travma sonucu mandibula segmenter rezeksionu 13
Hasta sadece yarı katı ve yumuşak diyetleri alabiliyor
10

[/FONT]
2. SINIF KONUŞMA ENGELİ

AYRICA GÖZDEN DE %28 VERDİLER

Balzat formülü ne şekilde uygulanmaz? Mesala yukarıda da belirttiğim gibi rahatsızlıklarım var. Kulak Burun Boğaz kısmında bir hastalık için % 60 olmuyor. Ama Kulak Burun Boğaz kısmındaki hastalıklar balzat formülüyle hesaplanırsa % 65 oluyor. o zaman malülen emekli onunur mu?
Bilenlerden yardım bekliyorum.

Sizce bu hastalıklarla malülen emekli olabilirmiyim?

20,08,2009 tarihinde kartal eğitim ve araştırma hastanesinde heyete girdim. Hastalıklarım şunlar dilin1/3 yok, mandibula seğmenter rezeksiyonu, maksilyanın kısmi kaybı, yalnız sıvı ve yumuşak şeyler yiyebiliyor, konuşma güçlükle anlaşılıyor göz sağ göz 1mps, sol göz 0,4 görüyor psikiyatri yineleyici debresif bozukluk

Ama EK 1 LİSTESİNİN sonunda bir kaç hastalığın aynı anda olup çalışma olanağının olmadığı durumlarda malülen emekli olur diyor ama bunun tesbiti nasıl yapılıyor veya nasıl yapılacak hiç bilmiyorum.bence hiçbir zaman hiçbir sosyal güvenlik kurumu o maddeye dayanarak kimseyi malülen emekli edeceğini zandetmiyorum.

Üst Alt