Emir emre
Herkesin bir hikayesi vardır tabii. Ama emin olun ki yıllar sonra yürüdü dediğimiz neredeyse herkesin omuriliğindeki yaralanma daha ziyade basıdır. Omuriliğin kesilmiş kısmının 2-3 sene sonunda iyileşmesi imkansızdır. İyileşmişse, oradaki kesi değil, basıdır/enfeksiyondur ya da ne bileyim işte geçecek başka bir şeydir. Ama sinir hasarı düzelmez.
Bunları yıllardır bu şekilde görüyoruz, deneyimliyoruz. Kabaca ilk iki sene ne olacaksa olacak (klasik fizik tedavi, azim, sabır, moral dışında hiç bir şeye gerek yok), ondan sonrası bekleme. Benin derdim sürecin işte bu aşamasına dair. Beklerken hasta gibi, her şey bitmiş gibi, tıbbi denek gibi, her s...m hıyar diyene tuzla koşan gibi olmayın. Hayat tekerlerinizin altından kayıp gitmesin. Bırakın yürümeyi felan, o olacaksa zaten olacak. Siz yaşamınıza tutunun, kendinizi yeni duruma adapte edin, planlar yapın, çalışın, okula gidin, aşık olun, terk edilin, terk edin, gülün, ağlayın, insanlara yardımcı olmaya çalışın, kendinize yol açın...
2-3 sene sonra bile "tedavi" diyen kardeşlerime kızılcık sopasıyla dalasım geliyor (biliyorum onlar da bana
). Yok ulan işte, yakın gemileri, bakın işinize. Hayata dair planın yoksa, tek derdin yürümekse, emin ol yürüsen de senden bişey olmaz
Not: bu mesajı genel anlamda yazdığımı belirtmeme gerek yok ama, gene de belirteyim. Kimse üzerine alınmasın lütfen.