Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3 yıldır araç kullanmama rağmen İl Sağlık Müdürlüğü sürücü olamaz raporu verdi!?

selsoy

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
1
Merhabalar,

Sizlerle sürecini devam ettirdiğim bir olayı paylaşmak istiyorum. Daha önce yaşayanlar tecrübelerini aktarabilirlerse sevinirim,

Ben ilk olarak 2014 yılında, Bakırköy Sadi Konuk devlet hastanesinden aldığım %43 Ortopedik Engelli raporuyla (sürekli bir rapor) H sınıfı engelli ehliyeti çıkarttım. Sonra 3 yıl boyunca soldan vites tertibatı ile düzenli araç kullandım. İşim dolayısıyla da yoğun araç kullanımım var.

2017 aralık ayında da ehliyetlerin yenilenmesi yönetmeliğine dayanarak, tamamen saf duygularla ehliyetimi yeni ehliyetlerle değiştirmek istedim. Bu sürecin nasıl olduğunu araştırdığımda, eski raporumun bunun için yeterli olmayacağı, yeni bir rapor almam gerektiği, bu raporun il sağlık müdürlüğüne üst yazı ile gönderilmesi gerektiği ve il sağlık müdürlüğünde oluşturulacak kurulun beni yeni ehliyet için emniyete sevk edeceği söylendi.

Peki dedim ve bunların hepsini yaptım, Kanuni Sultan Süleyman Devlet Hastanesinden aldığım yeni raporumla (bu raporda da ilk raporumda olduğu gibi sürücü olur ibaresi mevcut) çemberlitaş il sağlık müdürüne gittim, kurula girdim ve beni 30 sn - 1 dk aralığında görüp, çıkabilirsiniz sonucu söyleyeceğiz dediler, 1 saat bekledim (girmeden önce de yaklaşık 80 engelli arkadaşımla beraber 3 saat bekledim) ve sonunda bana raporumu "sürücü olamaz" ibaresiyle geri verdiler.

Ama benim her iki raporumda da, "özel tertibatlı otomatik vites araç kullanır" ibaresi hem ortopedi hem de fizik tedavi doktoru tarafından belirtiliyor.

Sonra ben baya derdimi anlatmaya çalıştım oradakilere; 3 yıldır aktif araç kullandığımı, her iki hastaneden de olur aldığımı, hiç bir ceza ya da kazamın olmadığını..vb. ama hiç bir şekilde beni dinlemediler, kararın değişmeyeceğini, yönetmeliğin değiştiğini, el ve ayak bileklerinde sabitleme olan birine ehliyet verilemeyeceğini söylediler, ama itiraz hakkımın olduğunu, İstanbul'a değil Tekirdağ ya da Kocaeli İl Sağlık Müdürlüklerine yapabileceğimi söylediler. Ben yönetmeliği baştan sona okudum. ( Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü )Böyle bir ibare yazıyor lakin eğer fizik tedavi doktoru sürücü olur derse bir sıkıntı olmayacağı da yazıyor. Benim raporda da fizik tedavi uzmanı sürücü olur diyor.

Bende Tekirdağ il sağlık kuruluna itirazımı yaptım, Ocak sonu orada da kurula gireceğim. Fakat bu da yetmiyor, onlar sürücü olur derse durum 1-1 oluyor ve Ankara'ya sevk ediliyorum. Onlarda sürücü olur derse ehliyetime kavuşuyorum.

Şimdilik sürecim bu şekilde devam ediyor, tabi benim imkanım var bunlara koşturabiliyorum. Ben oradayken bir çok kişiye de sürücü olmaz dediler, imkanı olan var olmayan var, toplam da 3 ili dolaşmak zorunda kalıyorsun ve sinirlerin çok yıpranıyor. Allah hepimize sabırlar versin.

Kaldı ki benim derdim sadece ehliyetimi yenilemekti, 2020 ye kadar olan yenileme hakkımı sonuna kadar kullanmak belkide en iyi yol olacaktı, ama her işte bir hayr vardır diyerek olumlu düşünmeye çalışıyorum.

Teşekkürler okuduğunuz için, böyle bir durum başına gelen varsa tecrübelerini aktarabilirse sevinirim.

Merhabalar,

Bende ilk olarak 2014 yılında, Bakırköy Sadi Konuk devlet hastanesinden aldığım %43 Ortopedik Engelli raporuyla (sürekli bir rapor) H sınıfı engelli ehliyeti çıkarttım. Sonra 3 yıl boyunca soldan vites ve gaz tertibatı ile düzenli araç kullandım. İşim dolayısıyla da yoğun araç kullanımım var.

2017 aralık ayında da ehliyetlerin yenilenmesi yönetmeliğine dayanarak, tamamen saf duygularla ehliyetimi yeni ehliyetlerle değiştirmek istedim. Bu sürecin nasıl olduğunu araştırdığımda, eski raporumun bunun için yeterli olmayacağı, yeni bir rapor almam gerektiği, bu raporun il sağlık müdürlüğüne üst yazı ile gönderilmesi gerektiği ve il sağlık müdürlüğünde oluşturulacak kurulun beni yeni ehliyet için emniyete sevk edeceği söylendi.

Peki dedim ve bunların hepsini yaptım, Kanuni Sultan Süleyman Devlet Hastanesinden aldığım yeni raporumla (bu raporda da ilk raporumda olduğu gibi sürücü olur ibaresi mevcut) çemberlitaş il sağlık müdürüne gittim, kurula girdim ve beni 30 sn - 1 dk aralığında görüp, çıkabilirsiniz sonucu söyleyeceğiz dediler, 1 saat bekledim (girmeden önce de yaklaşık 80 kişi ile beraber 3 saat bekledim) ve sonunda bana raporumu "sürücü olamaz" ibaresiyle geri verdiler.

Ama benim her iki raporumda da, "özel tertibatlı otomatik vites araç kullanır" ibaresi hem ortopedi hem de fizik tedavi doktoru tarafından belirtiliyor.

Sonra ben baya derdimi anlatmaya çalıştım oradakilere; 3 yıldır aktif araç kullandığımı, her iki hastaneden de olur aldığımı, hiç bir ceza ya da kazamın olmadığını..vb. ama hiç bir şekilde beni dinlemediler, kararın değişmeyeceğini, yönetmeliğin değiştiğini, el ve ayak bileklerinde sabitleme olan birine ehliyet verilemeyeceğini söylediler, ama itiraz hakkımın olduğunu, İstanbul'a değil Tekirdağ ya da Kocaeli İl Sağlık Müdürlüklerine yapabileceğimi söylediler. Ben yönetmeliği baştan sona okudum. Böyle bir ibare yazıyor lakin eğer fizik tedavi doktoru sürücü olur derse bir sıkıntı olmayacağı da yazıyor. Benim raporda da fizik tedavi uzmanı sürücü olur diyor.

Bende Tekirdağ il sağlık kuruluna itirazımı yaptım. Malesef itirazımı yaptığım Çorlu Devlet Hastanesi de sürücü olamaz dedi, kurulda baya bi sohbet ettik, bizde sana sürücü olur vermek isteriz, kullandığından ve kullanacağından şüphemiz yok, lakin yönetmelik bizi bağlıyor ve bu cümle yazdıkça (Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez.) bişi yapamayız dediler. Bendeki durum farklı, ben de her iki el ve ayak bileğinde sabitleme var lakin fonksiyonellik, dönme hareketi ve güç konusunda bir sıkıntı yok.

Şimdi benim merak ettiğim, nasıl bir süreç izlemeliyim, nereye itiraz etmeliyim, çünkü itiraz yolu kapandı beni ankaraya sevk etmedikleri için müracaat edeceğim bir kurumda kalmadı. Mahkemeye gitmeden çözüm yolu bulabilir miyim diye araştırıyorum.

Şimdilik sürecim bu şekilde devam ediyor ve görüyorum ki forumda bir çok kişiye de sürücü olamaz demişler,

Teşekkürler.

selsoy

6 ay sonra başka hastaneden (hatta mümkünse başka ilden) yeniden başvurmayı deneyin

Bülent Bey, bilgi için teşekkür ederim.

Bana verilen raporların arkasında aksi belirtilmedikçe 2 yıl geçerlidir yazıyor. Burada bahsettiğiniz 6 ay minimum rapor alma süresi midir? Ben herhangi bir ilin sağlık kuruluna başvurduğumda sistemden bu durumu görmezler mi? Ben yeni bir hastaneden rapor aldığım anda daha önce aldıklarım geçerliliğini yitiriyor mu?

Teşekkürler.

Merhaba, bende rapora itiraz edeceğim. Merak ettiğim soru şu: Ankara'yı siz mi seçiyorsunuz? Ben Anadolu yakasındayım, 2. il olarak Kocaeli'ne giderim ancak 3. il Ankara yerine Bursa, Sakarya vb seçme hakkımız var mı acaba? Birde diyelim Ankara ya da Kocaeli'ne gittiğimde sadece il sağlığa mı gideceğim yoksa yeniden hastaneden muayeneye mi başlayacağım? Bilgilendirirseniz sevinirim...
Şimdiden teşekkürler...

Allah yardımcınız olsun sıkıntılı bir süreç. Ocak sonunda tekrar kurula gireceğinizi söylemişsiniz güncel bilgileri paylaşır mısınız, neler yaptınız?

selsoy

Raporlar sağlık bakanlığı'ının kayıtlarına giriyor ya, orada 6 aylık bir süre var sanırım. Çünkü benzer durumda arkadaşlarımız 6 ayın sonunda daha rahat yeni rapor alıyor. Öncesinde de deneyebilirisiniz şansınızı...

Evet, yeni rapor her zaman geçerlidir, eskisini hükümsüz hale getirir.

Merhaba bende bugün sürücü olamaz aldım araştırırken yazınızı okudum sonuç ne oldu acaba?Benide kocaeli il sağlığa gönderdiler haber bekliyorum...

Arkadaşlar, merhaba, gereksiz konu kirliliği olmaması ve aynı sorundan muzdarip olan arkadaşlarında yararlanması için bu konu başlığında yazmayı uygun gördüm, yardımlarınıza ihtiyacımız var.

Bir yakınım ehliyet almak için aile hekimine müracaat etti, bir hafta sonrasına Ankara GATA hastanesinde kurula sevkettiler ve randevu günü geldiğinde sabahtan kurula girdi, öğleden sonra sonucu açıklandı, sürücü olamaz raporu verildi kendisine.

Her iki eli de tam açamıyoruz, eller yumruk şeklinde doğuştan kaynaklı, ancak kalem tutabiliyor, direksiyonu tutabiliyor, çeviriyor, ütü yapıyor, kısacası iki elini de kullanabiliyor, günlük hayatta elle yapılan herşeyi hiçbir sıkıntı yaşamadan yapıyor.

Komisyon uzaktan bakarak, elleri kontrol etmeden, herhangi bir test yapmadan, sürücü olamaz demişler, bu konuda bilgisi olan arkadaşların yardımlarına ihtiyacımız var, itiraz etmelimiyiz, yoksa itiraz etmeden başka bir hastaneye rapor almak için müracat edebilir miyiz ?

Biraz zor orası ilk kurul onu dahi geçemediyse iş zor demektir,ben hastane kurulunu geçtim il sağlığa şevki uygundur verildi ki bu hastanenin onay verdiği ve normal işleyiş olduğunu gösterir ama il sağlık hastanenin verdiği raporu da umursamayıp ehliyetim olmasına rağmen sürücü olamaz verdi...

Zeynebuum

Cevabınız için teşekkür ederim. Peki ne yapabiliriz, itiraz etmek mi gerekir, yoksa itiraz etmeden süreci baştan alıp başka bir yerden müracaat mı doğru olur ?

Bir de günlük hayatta eller ile ilgili sıkıntımız yok, ben özellikle de baktım araba çalışırken direksiyon çevirmede, kavramada sıkıntı var mı diye, arabayı kullanabililir kısacası, bunlara dikkkat edilmiyor mu ?

Zeynebuum

Merhabalar,

Hem size hem de genel olarak bir bilgilendirme yapayım, ben de ilk İstanbul da girdiğim il sağlık kurulundan sürücü olamaz sonucunu alınca itirazımı yaptım ve tekirdağ da yeni bir il sağlıkta kurula girdim, maalesef onlarda aynı kararı verdiler ve bu noktada süreçte sonlanmış oldu çünkü başka itiraz hakkınız olamıyor, Tekirdağ da bu kararı veren kurul üyeleriyle detaylı bir sohbet yaptım, maalesef İstanbul il sağlık kurulunda böyle imkanlarınız olamıyor, yüzünüze bile bakmadan gönderiyorlar.

Tekirdağ da ki kurul üyeleri yönetmelik değişmeden hiç bir şey yapamayacağımı söylediler. Yönetmelikte "simetriği sağlam" şeklinde bir ibarenin geçtiği madde var. Bu madde eğer bir ayak ya da bir elde sorun varsa simetrisi olan yani diğer ayak ya da el de bir sorun olmaması gerektiğini yazıyor. Bu madde de yeni eklendiğinden 4 yıldır aktif araç kullanmama rağmen bana sürücü olamaz demelerine yol açıyor.

Hatta adamlar, bizde farkındayız araç kullanabildiğini bir sorun olacağını da düşünmüyoruz, ama bu madde varken bir şey yapamayız diyorlar.

Ben de akabinde CIMER, Sağlık Bakanlığı vb. bir çok kuruma durumu ilettim, fakat olumlu bir dönüş alamadım.

Benim durumum ise her iki ayak ve el bileklerimde sabitleme ameliyatı olması, doğuştan deformasyon olduğundan bu ameliyatları olmuştum. Toplamda 4 tam teşekküllü devlet hastanesinden sürücü olur raporu almama rağmen, yönetmelikte yazan bu maddeden dolayı il sağlık kurullarından ret yiyorum. Ne el ne de ayaklarımda bir güç kaybım da yok, eğer yönetmeliğin bu maddesinde örnek veriyorum %40 ve altı oranlar muaf tutulur şeklinde bir alt madde yazsa bir sorun olmayacak ama adamlar direkt kestirip atmış, mutlaka bir el ya da ayak %100 sağlam olacak diyor.

Diğer ülkelerde de araştırmalarım oldu, böyle bir durum yok ne yazık ki, hatta adamlar seninle trafiğe çıkıp ona göre teçhizatına karar veriyor, ama güzel ülkemde yüzüne 5 sn. bakıp öyle karar veriyorlar.

Araştırmalarım halen devam ediyor, olumlu bir sonuç alırsam yazarım, teşekkürler.

selsoy

Yakınıma verilmemesinin nedeni 8.1c ve 8.2.a maddeleri, bu maddeleri inceledim, simetri ile ilgili bir ifade yok, diger maddelerde var. Dolayısıyla bizim durumumuzda gerekce simetri degil.

Sizdeki durum farkli sanirim.

Sürücü Olamaz kararının değiştirilebilmesi için nasıl bir yol izlemek gerekiyor?

Herkese merhaba,

Daha önce forumda yazmıştım, konuyu özetlemek ve başına benim gibi bir olay gelmiş arkadaşların faydalanması adına yeni bir konu açarak devam etmek istedim.

Ben %43 ortopedik engeli olan (Sağ dirsekte ankiloz, her iki el ve ayak bileği artrodez ve sağ kalça çıkığı mevcut) birisiyim. 2017 Aralık ayında 5 yıllık H sınıfı ehliyetimi değiştirmek için devlet hastanesinden "sürücü olur" raporu alarak (ortopedi ve fizik tedavi doktorunun onayını alarak) İstanbul İl Sağlık Müdürlüğündeki komisyona başvurdum. Orada bana 1 dk bile zaman ayırmadan "sürücü olamaz" kararı verdiler. Sebebini bile söylemediler. Sonra yaptığım itiraz sonucu Tekirdağ İl Sağlık Kuruluna yönlendirildim ve orada Şubat 2018 tarihinde bana yeniden "sürücü olamaz" raporu verdiler ve daha itiraz hakkımın kalmadığını söylediler.

Tekirdağ İl Sağlık Kuruluyla yaptığım görüşmede bana bu kararın yönetmelikte geçen Madde 8 b bendindeki,

"Diğer eklem hareketleri, her iki omuz ve/veya dirsek artrodezinde veya fonksiyonel olmayan ankilozlarında sürücü belgesi verilmez. Simetriği sağlam olan tek büyük eklem ankiloz veya atrodezinde, ortopedi ve travmatoloji ve/veya fizik tedavi rehabilitasyon uzmanının raporu ile birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilebilir. Ancak bu belgelerle iki tekerlekli motorlu araçlar kullanılamaz."

simetriği sağlam ifadesinden dolayı verildiğini söylediler. Yani mutlaka bir elim ya da bir ayağım %100 sağlam olmalıymış. Bende onlara benim sadece el ve ayak bileklerimde dondurma işlemi yapıldığını kullanımında bir sorun olmadığını, yaşantıma bir engel teşkil etmediğini (çünkü kavrama ve güç konularında bir sorun yok) ve 5 yıldır aktif otomatik vitesli araç kullandığımı söyledim lakin yönetmelik yüzünden ehliyetimi yenilemeyeceklerini söylediler.

Konuyu çok uzatmamak ve çözüm yolu bulmak adına sizlere şunu sormak istiyorum. Bana verilen bu kararın üzerinden 2 yıl geçmek üzere, normalde 6 ayda bir yeni bir rapor alıp yeni bir il sağlık kuruluna başvuru yapacaktım lakin yaptığım araştırmalar ve CIMER üzerinden yaptığım başvurular bunun bir sonuç vermeyeceğini gösterdi.

Başına böyle bir olay gelip ehliyetini yenileyebilen bir arkadaşımız var mı?

Ben normalde yönetmelik değişikliği için Sağlık Bakanlığından randevu talep ederek durumu anlatmayı düşünüyorum, lakin burası Türkiye bu işler ne kadar zor biliyorsunuz ama tabi ki deneyeceğim.

Bir de aklına farklı bir yol gelen var mı, belki benim göremediğim atladığım bir detay vardır, çok teşekkürler desteğiniz için.

Üst Alt