Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

30 bin TL'ye araç aldık. 2022 aylığımız kesilir mi?

sunnshine

Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
1
Ocak ayı itibariyle 3549 lira maaş yatıyor eşimin hesabına( asgarî ucret + yemek parası)
Ev kira
4 kişi yasiyoruz
30.000 liraya aldığımız araç. (Araç devrini alırken sordulardı satan kişi 28.000 liraya sattığını söyledi ve o şekilde de yazdılar)
Bu şartlarda maaş devam eder mi ?

sunnshine

Soru 53: 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklara başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracı muhtaçlığın hesaplanmasında nasıl dikkate alınır?
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının kasko bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
ötvli aldıysanız 28000 / 120 : 234 yaklasık.bu mıktarı gelırınıze ekelrler
3549 +234 başka gelrınız yoksa :3783 tl / 4 : 945,75 bu durmda sınırı geçtıgnız için maaş kesılır ama emsal kıra bedelı düşüldüğü için ordan kurtarabilirsiniz
tüm gelir toplamından emsal kıra bedelını düşüp 4 e bölün çıkan sonuç 852,53 den az çıkarsa bişi olmaz fazla ve aynı çıkarsa kesılır normalı bu
anormal olan araç alınca maaşları artık kesıolar sebebını bılmıom bi türlü öğrenemedım kısaca maaşınızın kesılmesıne hazırlıklı olun

tahmını sebep yıllık 2022 de en yüksek mıktardan alan 10 12 bin cıvarı para alıo devlette saan bu kadar para verırkene nasıl olurda bu mıktardan fazlaya araç alabılıon demekkı bildirmedıgn kayıt dısı gelrın var deyıp kesıodur.bu sadece tahmınım gerçekte uygulama nasıl bılmıom

sunnshine
Kanunun anayasa maddesine göre kesilmemesi lazım.ama maalesef ne kanunu ne maddelerini dikkate almıyolar.bulundugunuz ilçenin sydv sinin heyetinin insiyatifine kalmış.yoksa ne çimer nede başka bir yerden olumlu cvpda alamıyorsunuz.tespit ettikleri anda direkt kesiyolar.Aynı durumu yaşamış biri olarak net bir şekilde söyleyebiliyorum.sayfada bu konuyla ilgili bir kaç kez bilgi istedim.koskoca sitede bir tek sevgili mka cvp verdi sağolsun.ama şunu biliyorum kesiyolar.

Emsal kira bedelini nasıl ogrenebilirim ? Arabayi babam aldı sağlık sorunlarimdan dolayi rahat edersin diyerekten yani araba lüks degil ihtiyac aslında ki öyle luks bir araba da degil.

Zaten imkansiz ama 500 lira olsa kira bedeli gelir seviyesinin altında kaliyor ki 500 liraya ev bulmak imkansız. Bu halde kesilmez diyebilir miyiz ?

sunnshine bakım aylığı de mi bizde abime bakım aylığı alıyoruz ama maaş 3000 tl girmiyor dul ve yetim aylığı bizde araba aldık 28000 tl ye bizimkisi kesilmedi çok lüks olursa kesilebilirmiş bunu öğrendik aile politikalar müdürlüğüne bildirmen gerekiyor sadece arabanın ruhsatını götürmen gerekiyor

sunnshine ne olur ne olmaz bildirdik onlarda memmun kaldı iyiki de bildirmişik araba annemin üstüne ben kullanıyorum

emreden
evde bakım aylığı kesilmiyor zaten.2022 maaşını kesiyolar.Benim aldığım araçda 2020 modeldi.muafsız hali 140000 muaflı haliyle 98000 e gelmiştiüstelik gelirde 1550 tl,ev kira olmasına rağmen.araçdan dolayı kesilme nedeni hanede araçdan muhtaç değildir açıklamasıyla kesildi.

kutup yıldızı bizim aldığımız 94 model araba sizde çok lüksüne gitmişsiniz makul fiyatlarda alsaydınız kesilmezdi diye düşünüyorum benim düşüncem lükse girince kesiliyor adam öyle dedi

emreden
Lüksmü:) Belirlenen son limit 330.80 tl.ben 98000 TL’ye almışm.tek ben değilim bu şekilde olan.bakım maaşına dokunulmuyor ama 2 yıldır tesbit edilen hanede araç olayında 2022 maaşları kesiliyormuş banada sydv nin söylediği ve bana uygulananda bu.ben başıma geleni paylaştım.

Merhabalar arkadaşlar bu kesintiye konu olan maaş emeklilik maaşımı acaba?ÖTV araç alımında emeklilik maaşı kesilme ihtimali nedir.

bycumali

Hayır, 2022 engelli aylığından bahsediliyor. Emekli aylıkları bu sebeple asla kesilmez.

emreden
cevabı verılmıs o ebmde kesılmez ama 2022 de kesıolar artık resmı gerekcede yok.normalınde kesılmemesı gerekıo sınırı geçmezlerse 2022 hereksın sınırı aynı değil gelir durumu kırada ıkamet etme vs vs etkı edıo
bi arkadasa tahmını sebebı sölemıstım 2022 de kesılme sebebı o da şu yıllık 2022 maaşı toplam 10 12 bin iken en yüksek sen sen nasıl 50 100 binlik ya da 12 binden fazla olan arac alırsın demekkki bildirm edıleyen gayrı resmı gelırn varkı aldın deyip kesiolardır

sunnshine
sydv den eve gelen heyet karar verıo emsal bedele.emsal bedel ödedıgn bedelden fazla farklı omaz genelde aynı olur.fark şu heyet bakar geldıgnde sızn evın durmda olanların normal kırası neyse ona hukmeder siz ısterse fazla ödeyın

Çok teşekkür ederim verdiğiniz cevaplar için. Bekleyip sonucu deneyimleyecegim bende hayırlısı diyelim

sunnshine

28 bin tl'ye arac almissiniz 2022 ayligi aliyorken. araca ödemeyi nasıl yaptınız?

arkadaslar yasal dayanak var.
2022 ayliginda yönetmelik gereği hane harcamaları da gelirin göstergesi olarak dikkate alınır.
Yonetmelige gore, hanenin emsal kira gideri hariç ulaşım, sağlık, mutfak vs tum harcamaları dikkate alınır. harcamalar yıllık olarak hesaplanır ve aylık ortalaması alınır. eğer harcamaların aylık ortalaması gelirden fazla çıkarsa aradaki fark gelire eklenir.
arac almak da bir giderdir. araç icin ödenen para hanenin harcamalarına eklenir. bu da aylık harcama miktarının artmasına neden olur.

ornek.
hanenin toplam aylık geliri 2000 TL
hanenin yıllık harcamalarının aylık ortalaması 4000 TL
bu durumda gider gelirden yüksek ciktigi icin aradaki fark gelire eklenir ve hanenin aylık gelir ortalaması 4000 Tl olur.

2022 ayligi aliyorken arac alanların ayligi bu yüzden kesiliyor. aracın vergiden dusulmuş miktarının 120'de biri gelire ekleniyor. tamam. ama bunla bitmiyor. arac icin ödenen paranin aylık ortalaması da harcamalara ekleniyor.
bu anlattıklarım 2022 ayligi aliyorken arac alanlar icin geçerli.

2022 ayligi almadan once aracı varsa, gelir hesabi yapılırken sadece aracın vergiden dusulmuş miktarının 120'de biri hane gelirine eklenir.
ama aylık bağlandıktan sonra arac alinmissa arac icin ödenen para da harcamalara eklenir.

bu konuda ilgili yönetmeliğin 8. fıkrasınin asagidaki bentleri söyle der:

ç) Hanenin harcama durumu; emsal kira bedeli hariç gıda, giyim, ısınma, eğitim, sağlık, ulaşım, eğlence ve benzerlerine yapılan yıllık ödemelerin aylık ortalaması dâhil edilerek yapılan hesaplama ile belirlenir.
d) Harcamalar, hanenin gelir seviyesinin bir göstergesi olarak dikkate alınır. Emsal kira bedeli dışındaki harcamalar bu fıkranın (a) bendine göre hesaplanacak gelir tutarından hiçbir şekilde çıkarılamaz.
e) Hanenin tespit/beyan edilen harcamalarının bu fıkranın (a) bendine göre tespit edilen gelir tutarından fazla olması durumunda harcama ve gelir arasındaki fark gelire eklenir.

Kalem
Arabayi ramazan ayında çevremizdeki insanlarin bize verdiği fitreler ve babamin üzerine eksiği tamamlamasiyla alabildik. Zaten sadece hastaneye ve ağır market alışverişi yaparken kullaniyorum. Bunu ispat edemem elbette ama böyle. Peki bir arkadas bildirdim demis kalem hanim bununla ilgili bildirmem gerekiyor mu?

Kalem
Sizin yazdıklarınız doğru ama İnanın uygulamada öyle olmuyor.sydv nin heyetindekilerin elinde herşey.yaşadığım için emin konuşuyorum.bir tek evde bakım maaşı başka gelir yok,ev kira,herhangi üzerimize bir mal yok(araç zaten maaş bağlanırkende vardı).5 yıl dolumundan sonra aracı muafsız,(140) muafllı haliyle(98.000)araç alındı diye,maaşı kestiler.ne bulunduğum ilin kaymakamlığı,nede cimere anlatamadım.hepsi sydvye yönlendiriyor sydv,nin verdiği kararı uyguluyorlar.

kutup yıldızı
2022 aylıgına başvurdugunuzda aracınız varmış daha onceden. burada sorun yok.

2022 aylığı aldıktan sonra siz araç satışı mı yaptınız? şoyle demişsiniz: "5 yıl dolumundan sonra aracı muafsız,(140) muafllı haliyle(98.000)araç alındı diye,maaşı kestiler."

eger araç satışı yapıp yeni araç aldıysanız, şu sorularımı cevaplayın lütfen:
eski aracınızı kaça sattınız? (bu arada araç satışından elde edilen para da gelir olarak kabul edilir)
yeni aracı kaça aldınız?

Kalem

Yeni araci aldigim galeri 75.000 e eski araci saydi uzerine 23.000 verildi.98.000 e tmmlandi.

kutup yıldızı

2022 aylığı alıyorken araç satıp üstüne 23 bin ödeme yapmışsın.

2022 aylığında her türlü gelir ve gider dikkate alınır.
araç satışından ele geçen parayı saymıyorum bile. üstüne verdiğiniz 23 bin bile aylığınızın kesilmesine kafi.
2022 aylığında hanenin yıllık gelirinin aylık ortalaması dikkate alındığı gibi yıllık harcamaların aylık ortalaması da dikkate alınır. araç için ödenen para hanenin harcamalarına eklenir. harcamaların aylık ortalaması yüksek çıktıgından aylık kesilir.
araç satışından 75 bin + üstüne 23 bin ödenerek alınan araç, aylığın kesilmesine sebep olmuştur.
aracınızı aldığınız tarih üzerinden 1 yıl geçince tekrar başvurursunuz. 1 yıl dolmadan başvurursanız hane geliriniz yüksek çıkar hep.

benim verdiğim örneği yanlış anlamışsınız.
2022 aylığı baglanmadan önce aracı olanların hane geliri yapılırken sadece aracın vergiden düşülmüş tutarının 120'de biri eklenir demiştim. siz bu örneğe uymuyorsunuz. siz 2022 aylığı alıyorken araç satmış ve ustune 23 bin tl para koyarak yeni araç almışsınız.
2022 aylığı gelir hesabı yapılırken hanenin her türlü geliri dikkate alınır. ayrıca emsal kira bedeli hariç saglık,ulaşım,mutfak vs her türlü harcamaların aylık ortalaması hesaplanır. harcamaların aylık ortalaması gelirden fazla çıkarsa aradaki fark gelire eklenir.

Kalem

teşekkür ederim açıklamalarınız için.yinede ortada tezatlık var.ben burada detaylı fiyat bilgisi verdim sydv ye öyle bir bilgi verilmedi orası eski aracı gözönünde bulundurmamış alınmış satılmış orasında değiller.yeni araç alınmış onu baz almışlar.yoksa satılan aracın parasını kullanmışım,üzerine kredi çekip belirlenen sınırı aşmadan hatta limitin çok çok aşagısında yeni araç almışım.sizin söyleminize göre 2022 aylığı alıyorken araç satılıp alınmış diyorsunuz ya,yasalar gereği o zaman engellilere araç alımı konusunda net kanun maddesi olması lazım.maaş alan araç alamaz şeklinde.şu kadar limite kadar diye limit konuyor.ona güvenerek hareket ediyoruz.tek mağdurunda ben olmadığımı düşünüyorum.hane gelir gider hesaplamasına göre hareket edilse örneğin aylık ev kira 500,elektrik 590,su,internet vs derken.gelir sadece evde bakım ücreti!!!!hadi ayı geçir.

Üst Alt