Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

32.01 ve 35.05 kodları ile babama ait engelli aracını kullanabilir miyim?

ZamanınEli

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar , bir kaç uğraş sonucu sürücü olur raporumu almış bulunmaktayım. Ama aklımda çok fazla soru işareti oluştu ve ben çıkamadım 1 aydır işin içinden.

Benim babamda engelli ve babamın otomatik vitesli , elden gaz-fren tertibatlı bir aracı var. Sadece pedallardan vites tarzı bir şey diz hizasına çekilmiş bir tertibat bu ve herhangi ek bir tertibat yok. Sanırım bu 32.01 ile alakalı olan tertibat ancak benim kafamı kurcalayan kısım 35.05.

Araştırdım herhangi bir görsel bulamadım 35.05 ile alakalı. Tüm sürücü kurslarını aradım bizde bulunmuyor dediler ve bazıları 32.01 ile 35.05 aynı şey , tekini kullansan yeterli dediler. Bunun üzerine raporu veren sağlık müdürlüğünü aradım sordum ve bana 3 yıldır bu kodları veriyoruz aynı şey değil dediler.

Az öncede tertibat yapan bir firmayı aradım onlarda aynı şey dediler benim kafam şuan çok karışık.

nQ8bAV.jpg

Ben gidip ehliyetimi alsam 32.01 ve 35.05 kodu ile babama ait bu tarz tertibatı olan bir aracı kullanabilir miyim ?

Ruhsata baktığımda 3. dereceye kadar yakın akrabalar kullanabilir yazıyor ancak bu durum sağlıklı yakınlar için mi geçerli ? Yoksa bende engelli olarak bu aracı sorunsuz kullanabilir miyim ? Yeni ve kendime ait bir araç alacak durumum yok o yüzden babama ait aracı kullanacağım.

Bu 35.05 ek bir aparat mıdır o olmasa bir sorun yaşar mıyım ? Ben tertibata ihtiyaç duymadan kullanabiliyorum ama sağolsun doktorlar yazdı ve ben süs olarak taşıyacağım yine ayağımla kullanacağım aracı.

Ek bir sorum olacak bana 1 yıl sonra kontrol vermişler bu her yılda bir mi olacak ? Ben şimdi 3 bin lira verip ehliyet alırsam seneye kontrolde bana olumsuz bir şey derlerse ehliyetim ve verdiğim para boşa mı gidiyor ?

Arkadaşlar o kadar garip ki olay ... Sürücü kursları bana bu durum için trafiği aramamı söylediler ve az önce trafiği aradım bana babanın aracını sen kullanamazsın diyorlar. Ama ruhsatta böyle yazıyor diyorum , o baban hiç kullanamıyorsa geçerli diyorlar. Ama engelimiz aynı diyorum o zaman kullanırsın diyor adam bana.

Hastalığın ne diye sordu nörolojik bir hastalığım var dedim ve bana sen araç filan kullanamazsın dedi doktormuş gibi anlam veremedim. Üstüne bir ton nasihat saydı aileni alıp yola çıkıp yaza yapsan hepsini öldüreceksin diye. İyi güzel hoş söylüyorsun ama tüm bunlara telefondan nasıl karar verdin ? Yani görevi olmayanın adam bile bu kadar karışabiliyorsa ben doktorların kendini bu kadar yüce görmesine şaşırmıyorum.

ZamanınEli

İlgili kodlarda yer alan donanımlar kullanacağın araçta olmak zorunda. Bu donanımların ruhsatında işli olmadığı bir aracı kullanamazsın. Kimin aracı olursa olsun...

32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi
35.05 Direksiyon ve hız ile frenleme mekanizmalarının kontrolünü kaybetmeden idare edilebilen kontrol cihazları

Bı kodlara karşılık gelen donanım hangileridir, bilmiyorum.

Her yıl rapor alı araç sürerken yanına taşıman gerek. Eğer rapor alamazsan, evet, ehliyet kullanılamaz.

OturanBoğa

Ben Kocaeli - İstanbul arası bütün sürücü kurslarını arayıp soruşturdum bunu. Genel olarak çoğu sürücü kursu belli başlı yerlere yönlendiriyor. Mesela şu sürücü kursu veriyor en deneyimli onlar bu konuda diyorlar , arıyorum onlarda bilmiyorlar. Çoğu sürücü kursu bana bu 2 tertibatın aynı olduğunu söylüyorlar ve sadece birinin kullanımının yeterli olduğundan bahsediyorlar.

Dediğim gibi ben tertibat yapan bir firmayla bile iletişime geçtim ancak onlarda bana bunlar aynı işlemi görüyor tekinin bulunması yeterli dediler. Ben rapor veren sağlık merkezini aradım ve onlarda 3 yıldır beraber veriyoruz dedi ama ek bilgi veremiyor çünkü bilgisi yok. Yani resmen verildi bu rapor ve ne yaparsan yap dendi.

Sürücü kurslarını arıyorum tertibatsız kullandıramayız diyorlar kodları söylüyorum tertibat yok bizde diyorlar.29 marttan beri bunu araştırıyorum hala bir çare bulup gidip başvuru yapamadım kursa.

OturanBoğa

Bülent bey cidden şuan kafayı yemek üzereyim ben. İsimde vereceğim yasak mı bilmiyorum ama sayaroto isimli yere tekrar sordum ben. Babam ben buraya yaptırdım ara bir sor dedi. Sorma sebebim hangi kursu arasam seni tertibatsız sınava sokmayız diyorlar ki ben kullanabiliyorum dememe rağmen bunu söylüyorlar. Tertibat sorunca o tertibat nedir bilmiyoruz bizde yok diyorlar 35.05 için.. Sayarotoyu bugün tekrar aradım sordum bana onlarda aynı şey aynı görevi görüyorlar diyor. Yani 2 si birlikte değil birinden birini kullanman yeterli diyorlar. Telefonda ki hanım bana sen illaki istiyorsan direksiyona taktırmak gel takalım 5 bin euro dedi. Yani 34 bin lira ne demektir ben hala anlam veremiyorum. Bu işin içinden nasıl çıkacağım cidden bilen yok mu ?

Şuan yeniden bilmem kaçıncı kez sağlık müdürlüğünü aradım ve hala ısrarla doktora sorduklarını aynı şey olmadıklarını aynı işi görmediklerini ve ayrı olduğunu 3 yıldır beraber verdiklerini ve ilk defa bu tarz bir geri dönüş aldıklarını söylüyorlar. 1 aydır kursa başvuramadım diyorum ne yapacağınızı bilmiyorum çözümü bizde aramayın diyor. Hayır bu raporu veren yerde aramayacaksam çözümü nerede bulacağım ki ben

OturanBoğa

Bu konuda bir bilginiz yok mu ? Veya 175 okunma var cidden bilen fikri olan yok mu ? Ben böyle kullanmayacağım bir tertibata ihtiyacım olmadığı halde 25-35 bin lira gibi bir bedel ödeyemem öyle bir maddi durumum yok benim. Bakanlığa şikayette bulundum onlarda bana sağlık müdürlüğüne itiraz et tekrar diyorlar. İtiraz hakkın yok dendi bana oysa hakem hastaneymiş. Mahkeme süreci nasıl işler orada bana ne tür bir masraf çıkar sizce ? Veya başka bir yolu yok mu bunun ? Gerçekten o tür bir tertibata ihtiyacım olmuş olsa bile veremem o parayı sanırım ki ihtiyacımda yok.

ZamanınEli

İşi karşıya geçirmeye odaklan... Sürüsü belgesi almak için kurstaki özel donanım neyse, onla ehliyet alırsın. Yeter ki o donanımla aracı kullanabil.

Babanın aracını kullanırken de evet, yasal olarak o donanımların olması lazım ama, hiç kimse o kodun hangi donanım olduğunu bilmez. Donanımsa donanım der geçer...

Var mı başka fikri olan?

OturanBoğa

Dediğim gibi tertibat şirketleri ve sürücü kursları aynı şey diyor. Hatta yetinmeyip başka ilde vardır diyerek başka illeri aradım onlar tamamen habersiz böyle bir terbibattan. Ancak bana rapor veren il sağlık müdürlüğü aynı şey değil farklılar 2 si de olmak zorunda aracında diyorlar. Tertibat şirketide hayır aynı şey ama illa yaptırmak istiyorsan direksiyona gel 5000 euro diyor. Üstüne diğer tertibat ehliyet şu bu derken. 40 bin lira gibi bir para çıkacak cebimden ki keşke çıksa cebimde 4 bin lira bile zor çıkar. Araç alamıyorum araç ama araç fiyatında tertibat parası vereceğim biraz saçma geldi.

Birde bana yalova il sağlık müdürlüğü bu raporların 2 yıl süresi var 2 yıl sonra ehliyet almazsan rapor biter ve yeniden komisyona girebilirsin dedi. İstanbul il sağlık müdürlüğü de bana hayır efendim bu rapor süresiz bununla almak zorundasın bir daha hiç giremeyeceksin filan diyor. Bu şartlar altında alamıyorum maalesef ehliyet. Yani bana bunu yapan adamlardan daha iyi araç kullanırım kesin ancak sorsan sen yapamazsın biz öyle istiyoruz diyorlar. Emniyeti aradığımda bile telefonu açan kişi bana sana ehliyet verilmez sen kullanamazsın diyor böyle bir yoruma hakkı olmadığı halde.

ZamanınEli

Size hem gaz-fren için, hem de sinyal, far, silecek vs. için tertibat kodları vermişler. Bunların ikisi de olmak zorunda. Engellilik durumunuz tam olarak nedir? Tıbben gerekli değilse 35.05 koduna karşı önce itiraz yoluna gideceksiniz, itirazınız olumlu sonuçlanmazsa idare mahkemesinde dava açacaksınız. Açacağınız davada da bilirkişi incelemesi talebinde bulunacaksınız.

Hüseyin İlik

Dediğim gibi daha önce Kocaeli ye girdim ve ona itirazım sonucu yalovaya yönlendirildim. O dediğiniz sinyal silecek vs kullanımını direksiyon üzerinden kontrol ve elden gaz-fren tertibatı verdiler. İhtiyacım olmadığını söylediğim halde ama verdiler işte. itiraz ettim Yalovaya gittim orada bana ihtiyacın yok dediler ortak karar verdi hepsi 2 hekim ve komisyon başkanı onayladı sadece otomatik vites kullanabilirsin bu ayakla traktör kullanırsın ve gaza basmakta sıkıntı yaşamazsın rahat basabilirsin dediler.. O kadar mutlu şen şakrak çıktım ki hoş bir duyguydu sizi anlayan birilerinin çıkması. Ancak İstanbulun hakemlik edeceğini öğrenince tüm neşem kaçtı. Daha önce 5-6 yıl kadar önce yani haydar paşa hastanesi bana sürücü olamaz diyerek kestirdi attılar. Bu seferde il sağlık müdürlüğü cevizlibağ şubesinde komisyona girdim.

Kapıdan içeri girer girmez kadın yalova dosyasına baktı hmm bu tertibat vermemiş gibi köşeye attı ve bir daha bakmadı bile dönüp o dosyaya. Sanırım komisyon başkanı oydu işte. Sadece o konuştu diğerleri öylece baktılar söz hakkı bile vermediler. Benim ihtiyacım yok dedim zaten tertibatlı aracı denedim yapamadığımı belirttim. Kadın bana o kadar gereksiz bir cümle kurduğu cidden kapıyı vurup çıkasım geldi oradan. Sen erkek çocuğun 2 ayağın olmasa bile kullanmanın bir yolunu bulursun dedi. Hayatımda bu kadar ahmakça bir söz duymamıştım ve sanırım bir daha duyamamda böylesini. Benim 2 ayağımda var yürüyebiliyorumda. Ancak verdikleri tertibat kodlarına bakarsanız sürücü kurslarıda tertibat şirketleride aynı işlevi gördüklerinden bahsediyor. Birisi direksiyon üzerinden hız olayıymış e fiyatına 5000 euro dediler. Oha ama araç fiyatı bu arkadaşım şaka mı ? 30-40 bin liralık tertibat cidden insanlık değil ihtiyacım olmadığı halde hemde. Ben yıllardır yoğun trafiğe çıkmadan çok rahat araç kullanabiliyorum. Yoğun trafiğe çıkmama sebebim korkudan değil çevirmeye yakalanırsak sıkıntı diye ve kimseye bir sebep olmak istemem. Birisi gelip bana çarpsa bile tüm yük bana yüklenir.

Uzun lafın kısası bana itiraz hakkın yok biz ne dersek o bunu almak zorundasın 2 yıl sonra bu raporun süresi filanda dolmuyor yeniden komisyona giremeyeceksin dediler. Zaten senin ne yapabildiğin değil bizim ne dediğimiz önemli diyerek tavırlarını belli etmişlerdi.

ZamanınEli OturanBoğa Hüseyin İlik
Merhabalar, h sınıfı ehliyeti yenilemek için muayene oldum ve birebir aynı sorunu bende yaşıyorum.35.01 kodu ile ilgili bilgi sahibi olmadığım için bana verilen raporun aslını nüfus müdürlüğüne verip ehliyeti de almış bulunmaktayım.Ehliyeti aldıktan sonra rapora itiraz edebilir miyim?Ayrıca bana verilen geçici sürücü belgesinde raporda yazan 103.03 kodu ( Yılda bir sağlık kontrolü )yazmıyor.103.03 kodunun yazması gerekmez mi?

Ehliyet için Hakem olan il sağlık müdürlüğüne nasıl itiraz edebilirim?

Merhaba yeniden , yıl başı ve ortasında karışık bir kaç konu açmıştım ve saçma bir ehliyet alma maceracı yaşıyorum ancak alamadım hala tabii ki. Özet geçmek gerekirse eğer 18-19 yaşlarında İstanbulda bir araştırma hastanesinin bana sürücü olamazsın raporu vermesi sonucu ehliyet almaktan vazgeçmiştim. Yıllar sonra bu yılın başlarında tekrar şansımı denemek adına Kocaelide bir hastaneye başvurdum ve ilçe sağlık müdürlüğünde heyete girdim. Tertibatlı araç kullanabilir raporu verdiler bu bir gelişmeydi benim için bir adım ileri taşımıştım her şeyi ancak hedefim tertibatsız otomatik vites araç almaktı.

İtiraz ettim ve beni Yalovaya gönderdiler Yalovadan gayet mutlu bir şekilde çıktım çünkü hedefime ulaşmıştım bana otomatik vites terbibatsız rapor vermişlerdi. Traktör bile kullanabilirsin sen bu ayakla senin hiç bir terbibata ihtiyacın yok dediler. Çünkü ayağımda hareket kabiliyeti ve güç kaybı tamamen gitmemişti yeteri kadar en azından araç sürebilecek o pedallara basabilecek güç vardı. Kapıdan çıktığım an heyetteki sekreter arkamdan gelip İstanbul il sağlık müdürlüğü sizi arayacak ve gün verecekler Kocaeli ile bizim verdiğimiz raporlara hakemlik edecek İstanbul dediği an tüm mutluluğum ve umutlarım yeniden bitti geçmiş tecrübem yüzünden.

İstanbula geldim 15-20 gün sonra ve olanlar oldu Yalovadan verilen raporun yüzüne bile bakılmadı bu tertibat vermemiş dendi bir köşeye koydular ve bana söz hakkı verilmedi. Zar zor ben araç kullanabiliyorum yapabilirim dedim. Heyet başkanının bana " senin ne yaptığın önemli değil , benim ne söylediğim önemli " demesi hayatımda duyduğum en ego yüklü ve gereksiz sözlerden birisiydi. Bana Kocaelinin verdiği rapordan daha beter bir rapor verildi. Verilen tertibatları araştırdım bir tanesine 5000 euro fiyat söylediler ve işçilik hariç fiyatı bu dediler. Üstüne bir tertibat daha var bu kadar pahalı olmasa bile. Üstüne benim ehliyet almam derken. 40 bin lira gibi fatura çıkıyor ortaya.

Sorarım ben ihtiyacım olmayan bir tertibat için neden bir araba fiyatı vereyim ? Ben daha önce tertibatlı araç kullanmaya çalıştım ve olmuyor. Normal şekilde gayet güvenli kullanabiliyorum ama o tertibatlar bana kaza yaptıracak buna eminim ve bu durumdan o raporu veren doktor suçlu olmayacak tüm suç bende olacak.

İnsana bir şans vermek bu kadar zor olmasa gerek 1 kez bil bir hatam olsa zaten o sürücü kursu bana o ehliyeti vermeyecek o sınavdan geçirmeyecek. O şansıda orada tüketirsem zaten hiç ehliyet vermesinler. O gün orada gayet sağlam insanları bile sürücü olamaz raporu ile yolladılar insanlar ne diyorsunuz diye şaşırdı. Kapıdaki sekreterler ise felaketler git mahkemeye şikayet et demekten başka bir şey söylemiyorlar.

Ben ne teribatı bulabildim nede bu teribatın olduğu sürücü kursu çevre illere kadar bakmama rağmen hemde. İl sağlık müdürlüğünü aradım yapacağımız bir şey yok o rapor süresiz ömür boyu itiraz hakkınızda yok 2 yıl sonra filan yeniden giremezsiniz mahkemeye gidin diyerek çocuk azarlar gibi azarlıyorlar. Şikayet birimleri varmış oraya bağlanıyorum yine aynı kişi çıkıyor telefona . Kimi kime şikayet edeceksem artık ...

Sağlık bakanlığına talepte bulunuyorum geri dönüş yapan uzmanlar il sağlık müdürlüğüne git diyor. Onlar zaten bana yardımcı olmuyor cevap vermiyor diyorum. Hala oraya git olmadı mahkeme diyorlar.

Gerçekten bunun başka bir yolu yok mu ? Özet derken bile uzun uzun yazdım yıllardır çürüttüler beni bu yolda .. Mahkemeye gideyim desem birazda hakim fırçalar herhalde iyice şamar oğlanı olup evime dönerim. Bunun basit bir çözümü yolu yok mudur ? Ben şuan gidip başka hastaneden düzgün bir rapor alsam orası ile çakışacak. Hangi doktora gitsem sürersin neden süremeyesin diyor ama heyet batırıyor her şeyi. Dinlemiyorlar bile verilen iyi rapora bakmıyorlar bile .

Ama sorarlar adama benim doktorum bana fizik tedavi görmen lazım ömür boyu sana o iyi gelecek diyor. Ancak SGK fizik tedaviyi 1 ay mı ne karşılıyor daha fazla gidemiyorum. Ağır hastalık sınıfına girmiyormuş. Ağır hasta değilsem neden bu ehliyet konusunda süründürülüyorum. Ha ağır hastaysam ehliyette ve heyetteki doktorların tavrına göre neden bana daha fazla fizik verilmiyor.

Sanırım bizim iyiliğimiz için ne bizim istediğimiz ne varsa vermemek hoşlarına gidiyor ve bunu doğru buluyorlar.

Mahkeme dışında bir çözüm var mı işin özü bu aslında. Ben neden il sağlık müdürlüğüne itiraz edemiyormuşum neden o raporun 2 sene sonra süresi dolmuyormuş illa onunla almak zorundaymışım.

Okumaya üşenenler için.

İstanbul il sağlık müdürlüğü hiç ihtiyacım olmayan bir tertibat verdi ve ben bunu istemiyorum. Yalova ve Kocaeli kararlarına hakemlik yaptı ancak otomatik vites veren Yalovanın kararına bakmaya tenezzül bile etmedi.

Bende ihtiyacım olmayan bir şeye verecek bir araba parası 40-50 bin lira yok maalesef. İtiraz edemezsin mahkemeye git diyorlar. Alternatif bir çözümü yok mu bunun ? Başka bir hastaneden rapor almaya kalksam olmaz mı ? Çünkü bunlar süresi yok bu raporla almak zorundasın diyorlar.

Neredeyse 1 yıl olmuş ve 1 adım gidebilmiş değilim. Bugün öğrendim ki 1 yılım daha boşa gitmiş. Geçen yıl aradığım tertibat firmalarını bir daha aradı bugün ve bana 5000 euro tek tertibat fiyatı veren firmalar bugün 2 tertibat için 1500 lira civarı fiyat çektiler. Yani 5000 euro nerede 1500 Türk Lirası nerede ? Resmen kafayı yemek üzereyim. Bir kaç farklı tertibat firmasini tekrar tekrar aradım birisi diyor 35.05 olmasa da olur diğeri diyor hayır takmak zorunda. Diğeri diyor 2 tane araba var şuan elimde 32.01 ve 35.05 olan ve ben 35.05 i takmadan teslim edeceğim çok ettim böyle sorun olmaz diyor.

Sürücü kurslarını arıyorum tertibat çizdireceksin arac oraya buraya gidecek sonra muayeneye sokacaksın filan uğraşmak istemiyoruz kimse de uğraşmaz bununla diyor. Tertibatlı sürücü kurdu hala bulamadım.

Yani buraya kadar gelmişken 1 yıl daha bekleyip hakem kararını bozamıyorsam 2 yılı doldurup yeniden mi girsem diye düşünüyorum

Bir firma da babanın aracına 35.05 i takarık tertibatı ruhsata işletme diye bir şey yok , ruhsatta tertibatlı araç yazar hangi tertibatlar olduğu yazmaz sen babanın aracındayken durdururlarsa ehliyetini gösterirsin kodların karşılığı tertibata bakar sorarlarsa gösterirsin araçta bulunduğunu zaten ruhsatta herhangi bir kod yazmaz diyor.

Kafa kalmadı kafa. 1 yıl değil 6 yılım boşa gitti bunlar yüzünden. Eskiden Sürücü olamaz dediler sonra da tertibatlıyı ben kabul etmedim ve ve itirazım sonucu bana verilen tertibatın fiyatları 40-50 bin lira çıkınca 1 yıl daha vazgeçtim. Bugünde 1500 lira peeh. Cidden herkes insanları uğraştırmak için varlar bu dünyada sanırım.

Şöylede bir ekleme yapmak istiyorum. Bana bugün bir tokat daha geldi çok sağolsunlar.1 senedir aramadığım yer kalmadı sormadığım kişi kalmadı bana tutup bunu 3 gün kala söylediler. 21 şubatta e-rapor sistemine geçilecek ve gittiğin her yerde karşına çıkacak bu rapor dediler. 1-2 ay önce olsa raporların sistemde görünmüyordu gidip bir özel hastaneden o tertibatları sildirebilir alabilirdin ama artık mümkün değil dediler. Hakem hastane olmasına rağmen böyle bir şey yapabiliyor olmam ve defalarca aramama rağmen bana böyle bir bilgi verilmeyişi.

OturanBoğa Sizce bana Yalova'nın verdiği tertibatsız otomatik vites raporunun geçerli olması adına mahkemeye sadece bunun için müracaat edilebilir mi ? Yani avukat masrafıydı şuydu buydu derken üstüne birde olumsuz sonuçlanırsa boşa kürek çekmiş olacağım. Madem hakem diye itiraz edemiyorum yargı yolu açık , avukatsız bir şekilde bu dava işine girsem sonuçlanması filan nasıl oluyor ne kadar sürüyor acaba bilgisi olan emsal olabilecek bir örneği var mı ? Forumda çok aradım bulamadım hiç.

ZamanınEli

Ben olsam 2 yıl sonra yeniden rapor için başvururdum. Mahkeme süreçleri illallah ettirir insana.

Üst Alt