Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

33 yaşında down sendromlu anne babası emekli biri 2022 maaşı alabilir mi?

rambo4

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
sevgili arkadaşlar merhaba.

33 yaşında %99 down sendromlu anne baba emekli ikisinin maaş toplamı 1400 tl evde 3 kişiler.
bu aile çocuğuna 2022 den ne maaşı alabilir.

bakım parası alabilirmi.?

Bu konu çok net değil. Yaşı 18'den büyük lduğu için bağımsız birey sayılıp 2022 aylığı bağlanabilir diyebiliriz, ama akli melekelerinden dolayı anne-babasının vesayeti altında olduğu için de bağımsız birey sayılmaz ve 2022 aylığı bağlanmaz büyük olasılıkla...

1,5 YAŞINDAKİ down sendromlu ana babası çalışan birine bağlanır diye cevaplar yazılmış.bu nasıl oluyor ?

%40 ortebetik özürlü Memurum ve halen çalışmaktayım. Şahsıma ait bir sorun yok.

22 yaşındaki spastik (63) özürlü oğlum 2022 maaşından faydalanıyor. Fakat sağlık güvenci yeşil kartla temin ediyor. hem 2022 maaşını alsa hem de sağlık güvencesi benden faydalansa olur mu.?
buradaki arkadaşımızda 2022 den yararlandığını söylemekte..
tabi budurumlar kafaları karıştırıyor bülent abi.

rambo, her yerde öyle farklı uygulamalar oluyor ki, mevzuata bakıp yorum yapan bizim gibi insanlar bazen yanlış bilgi veriyor durumuna düşüyoruz... O nedenle, başvurup şansınızı deneyin demek en doğrusu sanırım

Evet bülent abicim farklı uygulamalardan dolayı kafalar karışıyor.kusura bakma sakın..verdiğin vereceğin cevaplar için teşekkürler.

melek abla,özürlü sağlık kurul raporu uygun %99
bu özürlüler evde anne baba ları ile beraber .hiç bir yerde çalışmıyorlar ve gelirleri yok sadece ana-baba aylıkları var.bu durumda gelir durumu uygunluğu nasıl belirleniyor.?

Anne ve babası emekli olan engelli biri 2022 maaşı alabilir mi?

sevgili arkadaşlar sayın yetkililer.
%90 sürekli özürlü raporu olan down sendromlu 39 yaşında annesi babası emekli toplam 2000tl maaş alan aynı evde 3 kişi beraber yaşamakta.39 yaşındaki kardeşimiz bakıma muhtaç.bu durumda 2022 maaşı alabilirmi.?
kriterlere uygun olup olmadığı konusunda bilgi verebilirmisiniz.?teşekkürler.

Biraz zor.Benim %96 raporum vardı.Evim kira ve 2 kişi yaşıyorum.2022 maaşına başvurdum.Geçici olarak verilen 622 tl olan işsizlik maaşını sorun yapıp onaylanmadı.Maaş bitince itiraz ettim o zaman bağlandı.Yani biraz zor.İsterse şansını bir denesin.

şu an kişi başı 119 tl geçenlerin başvuru onaylanmıyor.
3 kişilik bir aile 2000 tl geliri varsa imkansız

aynı durumda 33 yaşında down sendromu olan bakıma muhtaç bir kardeşimiz yıllardır alıyor.yani uygulamalar değişik ve tutarsız.yinede bu konuda yardımlarınızı bekliyorum.

Rambo, bahsettiğin şartlarda o birey 2022 aylığı alamaz. Hanede kişi başına düşen aylık gelir 119,62 lirayı aşıyor. Yeni 2022 Yönetmeliği çıktı ve bu durumda yapılacak bir şey yok.

Bahsettiğin diğer 2022 aylığı alan arkadaşının sosyal incelemesi yapıldığında muhtaç olmadığı anlaşılırsa zaten onun da 2022 aylığı kesilir.
Şurayı dikkatle incele:http://www.engelliler.biz/forum/202...-icin-gelir-hesaplamasi-ornekleri-guncel.html

melek abla şimdiye kadar almış bu sene inceleme için babasını çağırmışlar maaş bodrosunu filan istemişler .eğer şartlar uygun olazsa ki heralde uygun değil maaşını keserler.geriye dönük ceza olurmu.? 2022 maaşı kesilirse sağlık durumu ne olur.?yani herhangi bir sağlık sorununda ne yapacaklar.?

Eğer bahsettiğinin kişi sigortalı çalışan değilse, emekli değilse, SGK'dan herhangi bir ad altında gelir ve aylık almıyorsa (iş göremezlik aylığı gibi), isteğe bağlı prim yatırmıyorsa, bağkur kaydı gibi vs sgk kaydı yoksa yani özetle doğrudan hak sahipliğini etkileyecek bir durumu yoksa,
borç çıkartılmaz.
Muhtaç bulunmadığı anlaşılırsa aylığı kesilir ama borç çıkartılmaz.
2022 aylığı kesildikten sonra 2022 aylığından yararlanması sebebiyle yararlandığı 60/c (3) kapsamındaki GSS da kesilir haliyle.
Bu durumda 2 seçeneği değerlendirebilir sağlık güvencesi açısından:
1. Vakfa gider gelir testi yaptırır gelir testi sonucuna göre GSS'dan faydalanır.
2. Eğer bahsettiğin kişi erkekse, maluliyet derecesinde hastalığı varsa SGK müdürlüğüne gider ve babasının/annesinin sağlık güvencesinden yararlanmak için başvurur. SGK, onu yetkili bir hastaneye sevkeder. Eğer maluliyet cetveli'ne göre malul olduğu tespit edilir ve raporu onaylanırsa babasının sağlık güvencesinden yararlanabilir. Aksi mümkün değil.
Kız çocuğu ise Babasının/annesinin sağlık güvencesinden daha önce yararlanıyordu ise (İlgili Kanun şartlarına göre uygunsa), yine yararlanmaya devam eder, malul olma şartı aranmaz.

benim babamın kız kardeşi down sendromlu % 90 annesi ölen oğlunun maaşını alıyor babamda emekli aylığı var biz hep beraber yaşıyoruz şuana kadar maaşı kesilmedi almaya devam ediyoruz acaba bizim kesilme durumumuz olur mu hiç bir sağlık güvencesi falan yok almaya devam ediyoruz ama ceza falan yemeyiz inşallah

hadi diyelim ki aylığınız kesildi ceza almazsınız. aylık alan birey sigortalı değil. ancak muhtaçlıktan çıktığı tespit edilirse aylık kesilir ve bu durumda da ceza uygulanmaz.
hangi ad altında olursa olsun hanedeki kişilerin tüm gelirleri toplanır ve hanedeki kişi sayısına bölünür. kişi başına düşen aylık miktar 255,22 lirayı geçmiyorsa aylığınız kesilmez.

şurayı dikkatle inceleyiniz gelir hesabı için: http://www.engelliler.biz/forum/202...-icin-gelir-hesaplamasi-ornekleri-guncel.html

Kalem;

engelli kişinin aynı evde kanunen bakmakla yükümlü kimsesi yoksa bile evdeki herkesin geliri mi dikkate alınır bakım aylığında dikkate alınmıyor ama

Evde bakım aylığı gelir hesabı ayrı, 2022 aylığı gelir hesabı ayrıdır pınarım.

bahsettiğin 2022 aylığıydı öyle anladım ve o şekilde cevap verdim ben.
2022 aylığında hanede ikamet eden herkesin geliri haneye dahil edilir.

Üst Alt