Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3300 gün primim var. Bipolarım. Emeklilikle ilgili bilgi edinmek istiyorum?

bipolar.yusuf

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhabalar siteye bugün itibariyle giriş yaptım daha önce ara ara takip.ediyordum kaydolmak bugüne nasipmiş. Forumu hazırlayanlara ve bizim durumumuzda olanlara yardim eden herkese yürekten teşekkürler. Efendim durumumla alakalı merak ettiğim bazı sorular sormak istiyorum. Birkaç yere mail attım ama cevap veren olmadı burada sorularıma cevap alma umuduyla sizlere yazıyorum.

Tam 10 yildir ssklı olarak çalışıyorum kamuda, İşçi kadrosundayım ve 3300 günden fazla prim günüm var.
işe girmeden önce rahatsızdım hatta hastaneyede yattım. ama engelli raporuyla işe girmedim hatta evraklarımı incelettiğimde işe girmeden önce hastalıkla ilgili herhangi birşey vermemişim.
Zor bela idare ediliyorum durumumum biliniyor kuruma faydalı olmak istiyorum ama kafa gelgit malum bipolar uçlarda gidiyorum.:( çoğu zaman istemesem de durum böyle. 4 kere hastaneye yattım 1i yurtdışında olmak üzere ve en son 7 ay önce bakırköyde yattım, toplamda 3 ay rapor verdiler askerlik muaf hatta durumumdan dolayı kendime güvenemediğimden ehliyet dahi almaya cesaret edemedim mealesef.

Sorum şu bu durumda eğer hastane % 60 raporunu verirse (Bildiğiniz gibi bakırköy ssk yetkili hastanelerinden rapor vermek için kaydımda orda zaten takibim kontrollerim oradan yapılıyor) malulen emeklilik imkanı var mı benim için?-

Bunu şu yüzden soruyorum emeklilik şartlarından biri işe girmeden önce hastalanmamak ama sanırım engelli raporuyla girmek burada kasıt ama benim henüz zaten engelli raporum yok-
Eğer varsa malullüğün Ne gibi dezavantajları var mesela ölürsem aileme maaşımı verirler mi? Açıkcası onları perişan etmek istemiyorum:(
Vasi atanır mı? Hangi durumlarda maaşım kesilir? Aynı zamanda hersene kontrolden mi geçmem lazım?
Normal emekli oluyor gibimi tazminat alırım yani 25 sene çalışır gibi mi tazminat alırım? (Bipoların tavan yaptığı zamanlar da çok borç yaptım hatta hali hazırda ödemekte olduğum evi de sattım o yüzden maddiyatla ilgili sorular sizi sıktıysa özür dilerim)

bu arada emeklilik maaşı bağlanırsa yurtdışında ucuz bir memleket olan eşimin memleketinde yaşamak istiyorum sanırım türk vatandaşlığından çıkmadığımız müddetçe maaş kesilmez değil mi
bir de orada resmi çalışamam zaten ülkemdede hiç bir şekilde çalışmama şartı var bildiğim kadarıyla? Yanlış bilmiyorsak?

Bu arada psikiyatri hastalarının kamuda toplamda 36 aya kadar rapor alma durumu benim gibiler için de geçerli mi
birde birkeresinde en fazla heyet raporu kaç aylık verilebiliyor ben şuana kadar en fazla 1 keresinde 2ay rapor aldım.

Yada biraz daha sabredip engelli emekli olmakmı daha doğru olur ama işte bu durumda daha ne kadar sabrederim belirsiz zaten 10 sene boyunca 6 sene annem son 4 senede eşim neler çektiler zor süreç Allah herkesin yardımcısı olsun.

Kusura bakmayın şimdiden hakkınızı helal edin uzun yazdığım için. Sorularıma cevap verebilirseniz çok mutlu olurum şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla herkese Allahtan acil şifalar diliyorum.
Sağlıcakla kalın

Malulen emeklilik için önemli olan şey ilk sigortalı olmadan önce rapor almanız ya da işyerine engelli olduğunuza dair beyanda bulunup bulunmamanız değildir. İlk sigortalı olduğunuzda maluliyet cetveli'ne göre malul durumda olmadığınızı SGK'ya ıspat etmek sizin sorumluluğunuzdadır. Yani, eğer ilk sigortalı olmadan önce aynı rahatsızlığınız var idiyse, SGK malulen emekli etmeyecektir.

Yalnız, yukarıda yazdıklarımın bir istisnası var. İlk sigortalı olmadan önce aynı rahatsızlığınız bulunuyor olsa da, eğer o dönemde bu rahatsızlığınız çalışmanıza mani olmayacak hafif düzeyde idiyse ve bunu bugün ıspatlayabilirseniz (yani o günlerde alınmış % 40'larda bir raporunuz varsa) malulen emekillik için SGK red kararı verse bile dava açıp hakkınızın peşine düşebilirsiniz.

Malulen emekliliğin hiç bir dezavantajı yoktur. Sağlık güvencesi, vefaatınızın ardından geride kalanlara dul-yetim aylığı bağlanması vs. haklarınız bakidir. Tek dezavantaj, malulen emekli olanlar yeniden çalışmak isterlerse, emekli maaşlarını kesitmek zorundalar, o kadar.
Psikiyatrik nedenlerle malulen emeklilik gerçekleştirildiğinde vasi tayini söz konusu oluyor diye biliyorum.
Yine psikiyatrik nedenlerle malulen emekli olunduğunda eğer tanı çok net olarak "tedaviyle düzelmesi de çalışması da mümkün değil" şeklinde değilse, evet, olası bir emeklilikte birkaç sefer kontrol muayenesi istenir. Genelde 3. kontrol sonrasında SÜREKLİ ibareli olarak onanır ve emeklilik kontrolsüz şekilde devam eder. Ama bunu da bugünden bilemeyiz.

Kıdem tazminatı alabilmek için önce emekliliğe hak kazandığınıza dair bir yazı alabilmeniz lazım SGK'dan. Bunu almadan işten ayrılırsanız kıdem tazminatınız yanar.

Evet, yurt dışına çıkmanız emekli maaşınızın kesilmesine neden olmaz.

Rapor süresine dair: http://www.engelliler.biz/forum/eme...ksimum-rapor-suresi-ve-malulen-emeklilik.html

Malulen emekli olabiliyorsanız, olun derim. Sonuçta emekli maaşını olabildiğince erken almak en avantajlısıdır. Eğer malulen emekli olamıyorsanız, o zaman hastaneden alacağınız sakatlık indirim hakkına istinaden erken YAŞLILIK emekliliği için aşağıdaki tabloya tabi olacaksınız:

2008_oncesi.PNG

Çok teşekkür ederim verdiğiniz açıklayıcı cevaplar için...

Efendim bugün Unkapanı SSK ya gittiğimde bipolar veya manik depresif hastalığı teşhisi konulanlara asla malullük olmaz dediler zaten benimde hastalığın hemen hemen aynı seyirde 4 kere hastanede yattım 3ü işe devam ederken öncesinde de %40 gibi bir olay yok biraz bizim iş yaş gibi tavırlar sıkıntılı. Bakırköy gibi adı farklı duyulmuş bir hastanede yatıyorsun etiketleniyorsun evet abartı değil durumlar ortada çünkü başka yerde çalışamıyorsun sıkıntı oluyor ondan sonra sen sürün diyor devlet adam en az 15 sene çalışabilse ne ala memleket inanın kimlere kalmışız belli değil ben çalışamıyorum belki başka bipolarlar vardır çalışıyordur ama ben sabah dahi kalkamıyorum ne yapacağımı şaşırdım bu arada siz dul.emekli aylığı bağlanır demişsiniz ama bana hiçbir şekilde eşime ve çocuklarıma maaş kalmaz denildi zaten olmuyorsa ben en az 15 seneye kadar sabredeceğimi sanmıyorum o yüzden en iyisi hiçbir avantajı ollmayan türk vatandaşlığından çıkmak en doğrusu sanırım zaten dayının vesilesiyle girdik işe bu zor bela okudum hasta hasta dünya kadar harç verdim hastane masraflarım sigortalı olana kadar rahmetli babam zor bela ödedi yani hep birileri desteklemek zorunda adamın olacak bu memlekette yoksa tırt istersen bilgi küpü ol traş çok doluyum abi ben gelişmiş toplumdaki muameleyide görünce burayla kıyasla çok rahat bizden fersah fersah ötedeler. Her ay git kontrole raporda sıkıntılı parasını almak başka sıkıntı. Benim kafa bozuldu allak bullak oldu ama böyle giderse sanırım vatandaşlıktan çıkıp sığınmacı olmak icab edecek şu anda bana ve diğerlerine yapılanlar aklıma geldide hastanede yapılanlar yani tek kelimeyle insan dışı. Neyse başınızı ağrıttım selametle Allaha emanet olun

Yusuf bey
Sizin son mesajınızdaki o vatandaşlıktan çıkıp sığınma talebinde bulunmak bence çok güzel bir fikir bilgi sahibi iseniz banada bu konuda yardımcı olabilirmisiniz??? :)

bipolar veya manik depresif için maluliyet kararı verilmediğini nereden biliyormuş haspam! Önemli olan teşhis değildir. Önemli olan rahatsızlığın derecesi, çalışmaya olanak verip vermediğidir. Bunun kararını vermek de bir memura değil, doktora düşer.

Malulen emekilikte vefaatın ardından eş-çocuk-anne-babaya dul-yetim aylığı kalır.

Malulen emekli olacak derecede işgücü kaybı yoksa, bu durumda yukarıda yazdığım gibi erken Yaşlılık emekliliği mümkündür.

Hayat zor Yusuf bey. Hepimiz için bu böyle. İlgisiz, merhametsiz, akılsız insanlar dolau dünya. Bunlara karşı durmak, umursamamak, direnmek de bize düşüyor. Bazen altından kolayca kalkıyoruz, bazen zorlanıyoruz, bazen eziliyoruz... Hayat da böyle bişey işte. Olabildiğince direnip mutlu yaşamaya bakacağız...

Galiba haklısınız ama işte çok doluyum benden daha kötüleri var ama neyse 11inde yattığım hastaneye bakırköye gideyimde durumunu görüşeyim artık bu böyle devam etmeyecek yoksa çoluk çocuk perişan olacak Allah korusun bu yüzden.

Bu arada en azından heyet raporu hakkımı kullanayımda belki o dinlenme sürecinde yapabileceğim işleri araştırırım belkide daha farklı işler beni açabilir yani kişiliğime uygun işler demek istedim. Belkide sevmediğim işi zorla yapmakta beni sıkabilir gerebilir en azından denemek lazım.

Uzun süreli heyet raporlarında ne gibi gerekçeleri öne sürmek izini almak için yeterli olur? En azından bu hakkımızdan faydalanalım. 3-6ay kadar rapor alma hakkım var mı bir keresinde?

Bu arada ben 1999 yılında yada 2000de olabilir o sıralarda lise mezunu olarak iskiye bağlı olan bir kurumda 1aydan az olmamak üzere çalıştım şirketin ismi aklımda değil. rahatsızlık o sırada başladığından ayrılmak zorunda kaldım işten ama sigorta kaydını göremedim acaba deneme sürecimiydide sigorta yapmadılar yoksa en azından 3 aylık sigortalı olmammı lazımdı ondan göremiyorum?
en azından 4-4.5 sene kadar yıl kazanma imkanım olurda daha iyi olur hiç yoktan bu konuda araştırmamı nasıl yapmam lazım? Nerelere soruşturmam lazım bu konuda?, yine yanlış bilgilendirme imkanı olabilir sskdan önceki gibi ondan sordum.

Bu arada ruh durumundan dolayı agresif olup ani kararlar verebiliyorum canınızı sıktıysam kendi sorunlarımdan dolayı özür dilerim hepinizden işte uçlarda yaşamak böyle birşey:( maalesef bu yüzden neler gelmediği başıma herşeyin hayırlısı tekrardan teşekkürler:)

Rapor sürecine dair bilgim yok. Bence bu konuda da doktorunuz gerekli desteği verecektir.

99 yılında sigortalılığınıız işlenmemişse, demek ki sigortanız yapılmamıştır. Yasa "çalışmaya başlar başlamaz sigortalı yapılmalı" der, ama çoğu işletme 1 ay kadar deneme süresi koyar, onun sonrasında sigortalı yapar. Belki size de bu uygulanmıştır. Bence zamanınız olduğunda sigorta müdürlüğüne gidip o tarihlere ait kaydın olup olmadığını soraiblirsiniz...

Not: Burada bizbizeyiz! Yazarken rahat olun. :) Merak etmeyin, hem yazdıklarınızda bir agresiflik yok, hem de bu olsa bile buradaki çoğu insan halden anlar.

Teşekkür ederim efendim gerçekten çok açıklayıcı bilgiler oldu bu zamana kadar verdiğiniz bilgiler için yürekten teşekkür ederim. Dediğiniz gibi doktoruma bir danışayım ben en iyisi ondan sonra herşey şekillenir bir şekilde zaten. anlayışınız için tekrardan teşekkürler.

Bu seferki soruyu başkası adına soruyorum işyerinde bir abimiz var o da bipolar benim gibi kendisi şöyle birşey öğrenmek istiyor

acaba vergi indirimi olayı nasıl oluyor öncelikle hastaneyemi gitmek gerekiyor?
Rapor aldıktan sonra ne yapmak lazım
vergi indirimi ne demek ve ne gibi haklara sahip oluyoruz bu durumda?
Süreç nasıl işliyor?

Bir de sgkdan belli süre ve belli yılı olan birisi dışardan isteğe bağlı olarak öderse hangisinden emekli olabiliyor primini o şekilde ödeyebiliyor mu aynı zamanda yaklaşık ne kadar aylık prim ödemesi gerekiyor? Gününü tam tamına tamamlaması olayı nasıl oluyor bu süreç?

Umarım anlatabildim bu 2. durumu biraz karışık oldu ama kusura bakmayın. Bu arada belli bir prim ve yıl derken sanırım oda 10 yıl 3400 gün felan şimdiden teşekkürler.:)

Elde rapor varsa, doğrudan onunla başvurulabilir. Eğer rapor yoksa, o zaman defterdarlığa başvurulduğunda onların sevki ile hastaneye gidip rapor alınabilir: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html

Kişinin vergi indirim hakkı alması -hangi dereceden hak kazandığına bağlı olarak- 25-50-100 TL fark yaratır. Ayrıca, 1 ekim 2008'den çnce sigortalı olmuş ve emekliliği de SSK (4a) statüsünde gerçekleşecekse, elde edeceği sakatlık indirimi kişiye erken Yaşlılık emekliliğini de kazandırır:

2008_oncesi.PNG

Efendim tekrardan merhabalar bugün doktora gittiğimde sosyal incelemeye yönlendirdiler ordada bazı sorular sorup yakınlarımın telefonlarını aldılar. Bunun anlamı ne oluyor acaba daha sonra çağıracaklar sizi dediler. Kolay gelsin

Bir şekilde maluliyetinize dair bilgi edinmeye çalışıyorlar demek ki. Bekleyip sonucu görmek lazım.

Teşekkürler hayırlısı olsun inşaAllah. Yardımlarınızı için çok saolun.

Merhabalar tekrardan efendim. Doktorun bana dediki eğer malulen emekli olursam pasaport ehliyet herşeye el koyarlar diye. Bu gerçekten doğrumu? Onun önerisine göre %45 vergi indiriminden yararlanmak akabinde erken emekli olmam daha iyi olur diyor? Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Saygılarımla

Evet, kat-i bir kural değil ama, malulen emeklilik söz konusu olduğunda genellikle ehliyete el konulur. Bazen vasi tayini de istenir! Onun için, eğer beklemek zor değilse, Yaşlılık emekliliği daha makul olabilir sizin için

Teşekkürler.

Ya kusura bakmayın başka bir soru daha sormak istiyorum. Psikiyatrik rahatsızlık öyküsü olanların toplamda 36 ay rapor alma hakkı varmış. Bunu parça parça kullanabilir miyiz birde raporluyken ülke dışına çıkmada bir sıkıntı olabilirmi? Ne gibi durumlarda bu hakkı kullanabiliriz hakkımız olarak? Saygılarımla

Üst Alt