Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3600 gün prim şartını yerine getirdiğimden dolayı kıdem tazminatı alabilir miyim?

aynali

Üye
Konular
12
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar;

10 Yıldır çalışmakta oldugum işyerinden yeni bir iş buldugum için ayrılacagım istifa edersem tazminat alamıyorum işverende beni çıkarmıyor..bu durumda kidem tazminatı alabilmek için şu an ki prim gün sayım 3620 ve ilk işe giriş tarihim 1.7.1998...15 yıl sigortalılık hizmet süresi 1.7.2013 de dolacak ama 3600 gün prim şartını yerine getirdigimden dolayı SGK'dan kidem tazminatı alabilir yazısı alabilir miyim?

Kidem tazminatımın yanmasını istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim..

Hayır alamazsınız.
Kıdem tazminatı hakedebilmek için asgari 3600 gün prim ve 15 yıllık sigorta süresi şartı birlikte aranmaktadır.
Yani hem priminiz 3600 ü aşmalı, hem de sigorta süreniz 15 yılı doldurmalıdır.

Peki tazminatımı alabilmek için ne yapmak lazım?demek istedigim yasal bir boşlukdan yararlarlanmak vs..

Peki ben bir şey soracağım.15 yıl 3600 primi dolduran birisi SGK başvurup kıdem tazminatı alabilir yazısını talep ettiğinde (dediklerine göre) SGK posta yoluyla 2 haftaya kadar işyerine gönderiyormuş.
Yine dediklerine göre gelen yazıdan sonra ise çalışan hemen işten ayrılamıyor ihbar süresi boyuncada çalıştıktan sonra ancak işten ayrılabiliyormuş.
Bu doğru mu?

Sevgili Bulnes;
Kıdem tazminatı yazısını elden alabilirsiniz.
En son (2008) uygulama şu şekilde idi; Kuruma başvuruyorsunuz,size durumunuzu incelemek için bir hafta sonrası gibi bir tarihe gün veriyorlar ve o tarihte gel al diyorlar.Ha ben kamuda olduğumdan gerek yoktu ve gitmemiştim o yazıyı almaya o ayrı.
İhbar süresi konusunda ise her denilene inanmayın diyorum.
Siz 15 yıl ve 3600 gün şartlarını yerine getirdiğinizde,emeklilik hakkı kazanmış gibi işlem görüyorsunuz.
İşçiden ihbar talebi, ancak işçinin iş akdini geçerli bir nedene dayandırmadan tek taraflı feshi halinde doğar.
Askerlik,bayanlarda evlilik,15 yıl ve 3600 gün şartını yerine getirmek gibi sebepler size kıdem tazminatını da alarak ve ihbarsız iş akdini fesh hakkı doğurur.
Yani bu durumda ihbar hükümsüzdür.

Merhaba Ufukalp,
Açıklamalarınız için teşekkürler. Bana bunu söyleyen çalıştığım şirketteki muhasebeciydi.Zaten tahmin ediyordum bir iş olduğunu.
Sanırım biraz daha sabretmeye çalışacağım. Ne de olsa emekliliğime 2 ay 10 gün kaldı (1 Ekim'de hak ediyorum) Biraz daha dayanabilirim sanırım.....

sen yasal haklarını iste nerde ne şekil çalışacagına kimse karar veremez yasal hakkını vermek zorunda ben mesela emekli oldum sonra iş bulup çalışıyorum kimse demediki sen bizden ayrıldın saan bişi vermeyiz yasal süre ve zamanları doldurmuş olmak herzaman yeterlidir bence böyle

merhaba arkadaşlar, benim sorum

15 yıl sigorta ve 3600 prim gün sayısı tamam.:rolleyes:

örnek, peki ben 15 yıl içinde 10 işyerinden 3600 günü tamamlamışsam yinede olur mu?:confused:

bu parayı bana son işyerimmi ödeyecek. son işyerimdede 1 senedir çalışıyorsam....:confused::confused::confused:

Kıdem tazminatını sadece son iş yerinden alabilirsiniz. Onu da o işyerinde çalıştığınız kadar alabilirsiniz. Son 1 yıldır çalışıyorsanız 1 yıllık alırsınız.

Aslında bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılıyordu ama niyeyse tüm işçi sendikaları bir yaygara kopartıp iptal ettirdiler.

3600 iş günü

merhaba ben tuğba 12 ocak 2004 de işe başladım hiç iş değişikliği yapmadım işten ayrılmayı düşünüyorum 3600 e tamamlayıp ayrılsam tazminat alabilirmiyim.teşekkürederim şimdiden

Bu kıdem tazminatına sigortalılık süresi ssk+ems+bagkur sürelerinin toplamımıdır acaba?

SORU: 1999 yılının 11. ayında sigorta girişim var. Bugüne kadar 3800 gün primim birikti. Şu an çalıştığım atölyeden kıdemim alıp, ayrılmak istiyorum, işveren tazminatımı verir mi?
Ahmet Ünlü

CEVAP: 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü koşullarının sağlanması durumunda kıdem tazminatı alabilir yazısıyla işverene başvurduğunuzda kıdem tazminatına hak kazanılıyor. Ancak burada çok önemli bir tarih var. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların 15 yıl sigorta ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinden ayrılma hakkı bulunmuyor. Şu an için kıdem tazminatını alamazsınız. Ancak; emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındakileri sağlayanlar, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Bu durumda siz de iki şekilde kıdem tazminatı alıp işten ayrılabilirsiniz:
7000 güne tamlayacağınız tarihte veya gün daha prim ödeyerek priminizi 4500 güne tamamlamanız şartıyla, Kasım 2024 tarihinde 25 yıllık sigorta sürenizi tamamlayarak.

...........

birde şunu okuyunuz....

15 YIL 3600 KURALINA YARGITAY FRENİ: KÖTÜ NİYETLİ İŞÇİYE KIDEM TAZMİNATI ÖDENMEZ! | İKPaylaşım

Tuğba Hanım;
tek başına 3600 gün prim kıdem tazminatı hakkı doğurmaz, 15 yıllık sigorta süresi şartı da oluşmalıdır.

15 yıl 3600 gün uygulamasının engelli olup olmamakla alakası yoktur,uygulama herkes içindir.
Bu uygulamayla işten ayrılan ihbar değil sadece kıdem tazminatı alır.

2014 EKİM Ayında 15 yıl emeklılık surem doluyor.su an 4260 prim günün var..Merak ettiğim bir şey var kıdem tazmınatını vermek işverene bir artı kazandırıyormu?Vergi den düşme vb gibi?Birde kıdem tazminatımızı nasıl hesaplıyabılırız?

işverene bir artı kazandırmaz ...
bürüt maaşınızı (bir aylık çalıştığınız) yılla çarpın bulursunuz ...
2014 yılı ocak ayında yeni bir taslak var bu taslağa göre kıdem tazminatı ödeme kalkabilir ...
fona devretme olayları felan ...
ama henüz birer öneri teori şeklinde stres olmayın tahmin sadece

3600 gün prim şartı

Merhaba,

Benim sorum şu olacaktı 3600 gün şartı 4A ve 4B toplamı olarak kabul ediliyor mu ? Uzun bir süre bağkur kapsamında sigorta primi yatırdım, ikisinin toplamı mı baz alınır.
Ayrıca kesintisiz üç buçuk yıl çalışma şartı gibi bir şart varmıdır ?

Teşekkürler.

BEnimde 10 yıllık sigortalılık bir sürem ve 2200 prim günüm war , 5 yılını doldurdum iş yerinde , istifa halinde kıdem tazminatı alınamıyor ancak saglık sorunları gerekçesiyle ayrılındıgı zaman alınıyor diye biliyorum bunla ilgili kanun;

''herhangi bir işçinin işin yapılmasına sürekli olarak engel oluşturan bir sağlık problemi ile karşılaşması durumunda, iş sözleşmesini bildirimsiz ve kıdem tazminatı haklarını talep ederek fesih etmesi mümkün olabilmektedir. Böylesi bir feshin geçerlilik kazanabilmesi için, söz konusu sağlık probleminin işin yapılmasına sürekli olarak engel oluşturduğunun resmi sağlık kurumlarınca düzenlenmiş rapor ile belgelenmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır''

dediği gibi bu yolu deneyen varmı ? Engelinizi yaptığınız iş ile ilgili sıkıntı yaratıyorsa bu yol denenebilir? ancak saglık kurumundan o rapor nasıl alınır yada alınamaz konusunu yaşayanlar paylaşırsa sevinirim
olurda memuriyet hayatına atılır, yada daha farklı bir iş yerinde daha iyi imkanlarla iş bulunabildiği taktirde bu hak aranabilir diye düşünüyorum

15 yıl 3600 prim şartı var tabiki tuğbat da burada bu şartları taşıyor.önemli olan bu şartları değişik işyerlerinde çalışarak tamamlamış bulunsa bu da kıdem almak için yetelidir.iş değişikliği için sgk ya başvurup talebde bulunup ihbar zamanınıda doldurdurktan sonra kıdemini alıp yeni bulduğu işyerine başlayabilir.

Burdurlu;
Tuğbat'ın 3600 gün primi lsa da 15 yılı doldurmadığı için bu şartları taşıyor alabilir demen yanlış.
Ayrıca, 15 yıl 3600 günle işten ayrılanın ihbar öneli olmaz,emekli gibi işlem görür,ihbar süresi beklemesine gerek yoktur.

15 yıl 3600 gün olması lazım ama 2000 sonrası sigortalılar yararlanabiliyormu araştırmak lazım Sizde araştırmalarınızı bu yönde yapın

Bence işyerinizle konuşup tazminatınızı alacağınızı ama işe devam etmek istediğinizi söyleyin ,tabii aynı iş yerinde çalışmayı düşünüyrsanız ve işvereninde sizin devamınıza istekli olması kaydı ile ben aynı şekilde yaptım 3 senedir aynı işime devam ediyorum

Merhaba,
01.09.1999'dan beri çalışıyorum ve 5000 primim var.
01.09.2014 tarihinde 15 yılım da dolacak.
Bu koşullarda 15 yılımı da tamamladıktan sonra işten ayrıldığımda kıdem tazminatımı alabileceğim.
Ancak 2004 yılında evlilik nedeni ile başka bir işten ayrılmıştım ve o zaman kıdem tazminatı da almıştım.
Şu anki işyerimde 8 yıldır çalışıyorum ve ayrılmam sonucunda 15 yıl, 3600 prim koşuluna gore kıdem tazminatı alabilecek miyim?

[FONT=Tahoma]15 YIL VE 3.600 GÜN ŞARTI[/FONT]
[FONT=Tahoma]Bu şartlar arasında yer alıp, çalışanlar açısından dikkat edilmesi gereken koşul sigortalılık süresi ve prim gününün doldurulmasıyla ilgili. Buna göre, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olarak çalışmaya başlamış, 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü ödeme şartlarını birlikte yerine getirmişseniz kıdem tazminatınızı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bunun için yapılması gereken, çalıştığınız yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden alacağınız "Kıdem tazminatı alabilir" yazısını işverene iletmeniz.[/FONT]

[FONT=Tahoma]Yasak değil ama sıkıntı yaratabilir[/FONT]
[FONT=Tahoma]DİĞER yandan işinden 15 yıl sigortalılık ve 3600 prim günü şartlarını yerine getirip ayrılan bir çalışan, işinden ayrıldıktan birkaç ay sonra, ekonomik şartlar nedeniyle karar verip, tekrar çalışmaya başlayabilir. Burada bir sorun yok. Bireylerin çalışması, anayasal bir haktır. Diğer hak ve hürriyetlerde olduğu gibi, çalışma hak ve hürriyetlerine iş sağlığı ve güvenliği ile ulusal güvenlik dışında, herhangi bir şart ve sınır konulması mümkün değil. Neticede kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Fakat tazminatı aldıktan çok kısa bir süre sonra yeniden işe başlamak yasal olarak sıkıntılara neden olabilir.[/FONT]

Sayın aynali

Siz 08.09.1999'dan önce girişin olup 3600 gün prim günü ve 15 yılı aştığın için sende sgk'dan yazı alıp kıdem tazminatını ve varsa yıllık izin parasını alıp işinden ayrılabilirsiniz...

Üst Alt