Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

3960 gün ve %50 raporla emekli olabilir miyim?

ekonomist79

Yasaklı Üye
Konular
19
Reaksiyonlar
0
Sayın Değerli Engelliler Biz Editörümüz Oturanboğa, bundan yaklaşık beş sene önce emeklilik ile ilgili bir sorum olmuştu, linki aşağıdadır.

https://www.engelliler.biz/forum/em...elli-kadrosu-ve-yeniden-rapor-gerekir-mi.html

Şimdiki durum şudur,
22.12.1997 ssk girişliyim
bugün itibariyle toplam 3936 (1212 özel+2724 kamu) günüm var, önceki linkte görüldüğü gibi %45 çalışabilir şizofren raporu ile 10.01.2010 tarihinde devlette engelli kadrosundan işe girdim yine %45 vergi indirimim var,
3936 gün %45 oranında emeklilik için yetmiyor ancak %50 ve yukarı oran için yetiyor.

Sayın Editörüm Oturanboğa size bu konuda birkaç sorum var, aydınlatırsanız sevinirim:
1-En az %50 oranında bir rapor alırsam şimdiden emekli olabilir miyim?
2-Eğer olabiliyorsam da raporu şimdiden kendim bir hastaneye başvurarak mı almalı ve kuruma mı vermeliyim?
3-Yoksa önce kuruma dilekçe vererek emekliliğe başvurmalı sonra kurumun beni rapor için hastaneye sevk etmesini mi beklemeliyim?
4-Eğer kendim %60 oranında bir rapor alıp kuruma verirsem kurum resen emekliye sevk eder mi?
5-Bir de 4300 günü yani 1 yıl beklersem şu anki oranımdan yani çalışabilir olarak %45'ten de emekli olabiliyorum, diyelim ki %50 veya yukarısından emekli oldum kontrol muayenesi yapılıp tekrar %45 verilirse emekliliğim iptal mı olur? Böyle bir durum olası ise yine 1 yıl beklemek daha mı avantajlıdır?
7-Son olarak sizin öneriniz nedir? Tamam mı devam mı?

Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim, teşekkürler.

ekonomist79
Şahsen kendinizi hiç riske atmayın derim,
Zira,2013 ten sonraki rapor oranlarında düşme oldu,hatta bu tarihten önceki çogu rapor sahiplerinden tekrar rapor istiyorlar,
Mademki bir seneniz kaldı sabredip o süreyi bekleyin,zaten yeni bir rapor vs,işleri artık kolay işler değil.
Geçmiş olsun.

Cevabınız için teşekkür ederim, Mehmet bey.
Ben de en ufak bir risk almak istemiyorum.
Son olarak, bir de editörümüzün yorumunu merak ediyorum. Mehmet005

5510 tabisiniz 3960 la emekli olmak istiyorsanız %60 rapor almanız lazım 15 yılda sigorta süreniz olması lazım

5510'a tabi olduğumu biliyorum, sadece 4680 günden yani 13 yıldan mı yoksa 4300 günden yani 11 yıl 11 ay 10 günden mi emekli olacağım bunu bilmiyorum. Yukarıda da yazdığım gibi:
[FONT=sans-serif]
Madde 28'e göre tüm %45 engelliler 18 yıl sigortalılık ve 13 yıl prim (4680 gün) ile emekli oluyorlar.[/FONT]

[FONT=sans-serif]Geçici madde 6'ya göre ise, kendi örneğimde 10.01.2010 memuriyete girişli bir %45 engellinin emekli olması için, 18 yıl sigortalılık ve 4300 gün yani yaklaşık 12 yıl prim gerekiyor.
[/FONT]

[FONT=sans-serif]Bu konu benim için çok önemli, bazı başlıklarda sanki 2008 sonrası girişli tüm engelliler madde 28'e göre emekli oluyorlarmış gibi tartışılmış, acaba gözden mi kaçtı yoksa bu madde artık geçerli değil mi?[/FONT]

Not: İlk başta sorduklarıma artık cevap verilmesi önemli değil, risk almamaya yani 1 yıl veya 2 yıl daha çalışıp %45'ten emekli olmaya karar verdim.

Bazı forumlarda hatalı bilgiler dolaşıyor, 5510 geçici 6. maddesi yani 2008 sonrası engelli emekliliğinde kademe sadece 4 (a) yani eski adıyla SSK lı olanlar için geçerliymiş.Cevap yazanlara teşekkür ederim.

senin onla alakan yok gecici maddeyle
sen 5510 tabisin

2008_sonrasi.PNG

Anladım, ilginiz için teşekkür ederim.

@BÜTÜNÜYLE FARKINDAYIM

ekonomist79

%50-59 arası raporun olursa 3900, %40-49 arası rapor olursa 4300 prime tabisin emeklilik için.

2008_sonrasi.PNG

1- Evet.
2- Hayır, kurum sevki ile rapor almalısın
3- Evet
4- Hayır
5- Evet, emekliliğe temel olan rapor oranı düşerse emekliliğini iptal edebilirler. Bu durumda geri dönüş yapabilirsin: bkz danıştay kararı

Çalışmak zorsa, emekli olmak istiyorsan, emeklilik sonrası planların varsa, emekli ol tabii. Ama bu o kadar kişisel bir karar ki...

Erken (Yaşlılık) engelli emekliliği işlemlerinde rapor aslı isteniyor mu?

Erken emekli olmayı düşünüyorum raporun aslına gerek olur mu? Hastane başhekimlik onaylısıyla emekli olamazmıyım?

ekonomist79

elektronik ortamda aslı olan hiç bir şeye ihtiyaç yok aslında da,işte burası Türkiye maalesef...t.c ile sisteme girdimi otomatikman sisteme düşmesi lazım...ama siz gene de alın derim asıllarını bir şekilde..

Üst Alt