Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4+4+4 Eğitim Sisteminde 4 yıl ile 8 yıl okumanın farkı ne?

sokr@t

Aktif Üye
Konular
99
Reaksiyonlar
235
Bizim zamanımızda ilkokul 5 yıldı bitiren ilkokul diploması alırdı ve ilkokul mezunuyum derdi ortaokul okumak isteyen 3 yıl daha okurdu ortaokul mezunu olurdu ondan sonra dileyen liseye giderdi bunları yazmamın sebebi şuan uygulanmakta olan 4+4+4 eğitim sistemi hakkında fazla bilgi sahibi olmamam sağdan soldan duyduklarımla da ne olduğunu nasıl olduğunu merak etmem çünkü kimisi diyor çocuğumu 5. sınıfa kadar okuttum sonra göndermedim kimisi 8 yıl okutacağım diyor böyle şeyler gerçekten oluyor mu yani isteyen istediği kadar gönderebiliyor mu pekiyi diploma konusu ne oluyor çocuk ilk 4 yılı bitirirse ilkokul mezunu mu oluyor bir 4 yıl daha bitirirse ortaokul mezunu mu oluyor ilk veya orta öğretim diploması veriliyor mu çocuğa yoksa 4+4+4 ün tamamını mı okumak zorunda çocuk diploma alabilmek için eğer öyle ise bu durumda 5 sene ya da 8 sene çocuğunu okula gönderenler eğer diploma da alamayacaksa sadece okuma yazma öğrensin diye mi çocuğunu okula göndermiş oluyorlar ?

Selam,

2012 yılında 4+4+4 sistemine geçildi. Daha önce 5+3 vardı.
1- 4+4+4 sistemiyle Lise öğrenimi de zorunlu hale geldi. isteyen 4+4'ten sonra çocuğunu açık öğretim lisesine yazdırıp oradan eğitimine devam ettiriyor.
2- Ortaokula devam ediyor çok büyük bir öğrenci kesimi ama lise'de Açık Öğretime kayıt yaptıranlar oluyor veya Liseye hiç devam etmeyenler oluyor. Aslında Liseye kayıt olmak zorunlu ama mevzuattaki müeyyideler pek uygulanmıyor.
3- Diploma, Liseyi bitirene veriliyor. Eğer öğrenci atıyorum 7.Sınıfta eğitimini bıraktıysa; ona durumunu belgeleyen bir öğrenim belgesi veriyoruz. Ehliyet vb. işlemlerde sorunsuz kullanılabiliyor.
4- Öğrencilerimiz okulda sadece okuma yazma öğrenmiyorlar:
En kaba tabirle hayatı, insanları tanıyorlar. Sosyalleşiyor, arkadaş ediniyorlar. Ve tabii başka başka kazanımları da oluyor. Aşağıya bununla ilgili bir denememi yapıştırıyorum; belki faydalı olur.

Saygılar..

............................
eğitim öğretimde sadece akademik başarıya ulaşmak amaç edinilmemelidir.

tüm öğrencilerimiz doktor olamaz veya hâkim veya başka karizmatik bir meslek mensubu.

bize doktor da lazım, hemşire de hasta bakıcı da hizmetli de lazım.

çocukların yetenekli oldukları alanları bulup, onları o alana yönlendirmeliyiz.

spor dersi sporcu olacaklar için müzik-resim dersleri sanata ilgisi olanlar için bilişim dersi yazılımcılar - mühendisler yetiştirmek için var müfredatımızda. başka örnek dersler ve örnek meslekler verilebilir ama konunun ana hattı budur: çocuklarımızı hayata hazırlamak.

çocuklarımızın en vasatları bile; biraz matematikten; dilden anlasınlar; tarih, coğrafya, din kültürü bilsinler vs. böylece bir ömür geçirecekleri dünyayı ve kendilerini tanısınlar.

çocuklarımız ilerde meslek seçimlerini ilgi alanlarına/yeteneklerine/isteklerine göre yapıp hem kendileri mutlu olsunlar hem ülkemize/dünyaya katkıda bulunsunlar.

eğitim akademik öğrenmenin yanında, ahlak/etik değerleri benimsetmek amacıyla yapılınca daha faydalı olacaktır.

genel çerçevede insan hakları, çevre bilinci, küresel kaynakların kullanımı, israf etmemenin önemi ve benzeri evrensel değerler ile toplumumuzun kültürü, değerleri, örf ve adetlerimiz gibi bize has ögeleri tanıyıp, bilip benimsemeleri amacımız olmalıdır.

çevresi tarafından örnek gösterilen, başarılı, dürüst, çalışkan bireyler yetiştirmeliyiz. medeniyet yarışında bizi öne çıkaracak eğitim programlarımız zaten mevcut. kaynaklarımızı israf etmeden, zamanımızın kıymetini bilerek, planlı/programlı bir şekilde çalışmalarımızı yürütmeliyiz.

eleştiriye, iletişime fırsat vermeli; geçmişte yapılmış hatalardan ders almalıyız. (geçmişten aldığımız dersler bizim bu günümüze gölge etmemeli; değişimi ve ilerlemeyi de göz ardı etmemeliyiz.)

vicdanımızla daima barışık olmalı, kurucu liderimiz gazi mustafa kemal atatürk’ün bahsettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmayı gaye edinmeli ve bunun için çalışmalıyız.

“iki günü birbirine eşit olan ziyandadır, aldanmıştır.” hadis-i şerifini şiar edinmeliyiz.
..............................

friends cevabın için sağ ol 4+4 'den sonra açıktan okuyabiliyorlar o zaman yazdıklarından anladığım kadarıyla yani ilk 8 yıl örgün eğitim görmek zorundalar bu durumda doğru mu anlamışım ? yoksa ikinci 4 yılda da açıktan en azından bir kısmını bitirme şansı var mı ? Birde mesela 7. sınıfı bitirip ayrıldıysa durumunu belgeleyen bir öğrenim belgesi veriyoruz ehliyet v.b. işlerde işine yarıyor demişsin bu durumda 7 yi bitirmesi ile 8 i bitirmesi arasında hiç fark olmuyor mu çocuğun o zaman çocuk sadece ilk 4 yılı bitirse ne işine yarıyor ?

sokrates

1- Evet, ilk 8 yıl örgün olmak zorunda.
2- Evet, Lise açıköğretimle de okunabilir.
3- Aslında ilk 4 yıl yani İlkokul sonrası mesleki eğitim veren kurumlara ihtiyaç var; tıpkı meslek liseleri gibi meslek ortaokulları olmalı bence. çocuk haftada 1-2 gün meslek ortaokulunda akademik/mesleki örgün eğitim alıp diğer günler bir meslek öğrenmek için, bir işyerinde çalışmalı. Eksikliği ilerleyen yıllarda daha fazla hissedilince bu durumun belki bir çalışma da yapılır. Bilemiyorum.

@friends ilk 4 yıl sonunda mesleki eğitim veren kurumlar olmalı konusunda seninle aynı fikirdeyim "ağaç yaşken eğilir" atıyorum berber kuaför olmak isteyen bir çocuk o mesleğe tam da o zaman yönlendirilse çok daha iyi olur hatta açılan bir sürü üniversiteden çok daha faydalı olur hem insanımız hem ülkemiz için .

Ha! birde çocuk sadece ilk 4 yılı okusa ne oluyor bu durumda ?

sokrates

İlkokulu tamamlayan bir çocuk/yetişkin bu durumun tüm avantajlarından yararlanır. işe girmek için bu durumunu belgeler (işe girer) veya Ehliyet almak konusunda sorun yaşamaz vs.

Ha! birde çocuk sadece ilk 4 yılı okusa ne oluyor bu durumda ?
Sadece ilk 4 yılı okursa ilkokul mezunu olur ki çağımızda bu pekte bir işine yaramaz. Lisans mezunlarının bile bir iş bulamadığını düşünürsek.
Ayrıca yeni sisteme göre 4'ten sonra okulu terk edemez. 8 yıllık eğitim zorunlu çünkü şuan. Daha öncesinde 8 yılı aynı okulda tamamlamak zorundaydı öğrenci, fakat şuan 4 ten sonra istediği bir ortaokulda eğitimine devam edebilir. Sonraki liseyi kapsayan 4 yılı ise LGS sınavına girip başarı durumuna göre kazanacağı bir lisede tamamlayabileceği gibi, açıktan da okuyabilir.

5+3+3 ile 4+4+4 farkına gelecek olursak, hiç bir farkı yok esasen.
Sadece 4 4 4 sistemine geçilmeden önce 5+3+4 ( 3+1 hazırlık) okuyanlar ın avantajı devlet memuru ise derece ve kademe ilerlemesinde olur. (anadolu ve dengi lisede 1 yılı hazırlık olmak üzere) okuduğu 1 yıl yabancı dil hazırlık sınıfı için 1 kademe alır.

Gothica 4 ten sonra okulu terk edemez 8 yıl zorunlu şuan demişsin pekiyi bunun yaptırımı var mı varsa ne çünkü çocuğunu 5 e kadar okutan da var 6 ya kadar okutan da duyuyoruz çevreden .

ilköğretim dönemi 6-13 yaş arasını kapsıyor. sınıfta kalma vs sebeplerden çocuğun ilköğretim yaşı geçmişse 6. veya 7. sınıftan terk olabiliyor. Şartlar kanuna uygunsa tabii.
Onun dışında bu çağda (6-13) olan çocuğunu okula göndermeyen veli için yaptırımlar var elbette.

[FONT=Roboto][/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2]Zorunlu eğitimde çocuğunu okula göndermeyen veli veya vasisi okul idaresince tespit edilip okul idaresince önce okula göndermesi için tebligatta bulunur. Okula öğrencinin devam etmemesi halinde okul idarelerince öğrencinin velisiyle ilgili köylerde muhtarlığa diğer yerlerde mülki amirlere bildirilir. Mülki amirler en geç 3 gün içinde öğrenci velisi veya vasisine tebligatta bulunurlar. Yapılan tebligat sonucunda okul yönetimince kabul edilecek geçerli sebepler dışında çocuğun okula gönderilmemesi halinde 222 sayılı Kanunun 56’ncı maddesi hükümleri doğrultusunda gerekli idari para cezaları tatbik olunur[/SIZE][/FONT][FONT=Roboto][/FONT]
[FONT=Roboto].[/FONT]

Üst Alt