Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4/a'ya (SSK) tabi olarak çalışıyorum. Emekli Sandığı yetim aylığı alabilir miyim?

(Gölge)

Aktif Üye
Konular
243
Reaksiyonlar
160
[FONT=Arial]Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 10 yıldan fazla olması halinde 4/a’ya (SSK) tabi çalışan kız yetimlere, 5434 sayılı Emekli Sandığı kanununa göre aylık bağlanabilir. Erkek yetimlere ise malul ve muhtaç olmaları halinde aylık bağlanır. Vefat etmiş olan kişinin hizmetinin 5 ila 10 yıl arasında olması halinde 4/a’lı (SSK) çalışan kız ve erkek yetimlere aylık bağlanamaz
burada dikkatimi bişey çekti çalışan kişinin yetim aylıgı alamıyacagı söyleniyordu burda neden böyle yazıyor anlayan biri varsa açıklarsa sevinirim[/FONT]

SSK lı çalışan bayan bekarsa yada boşanmışsa emekli sandığından yetim aylığı hakkı var . Engellı erkekte ise muhtaçlık şartı aranıyor temmuz ayından önce muhtaçlık sınırı 1170 TL idi .Miras kaldıysa erkeğe ondan gelir elde etmiyorsa muhtaçlık sınırını etkilemiyor

_DORLİ_

[FONT=Arial]5434 sayılı Emekli Sandığı kanununa göre aylık bağlanabilir. ESKİ KANUNDAN BAHSEDİYOR BENCE[/FONT]

2008 sonrasıda dahil çalışan ssklı bayan emekli sandığından yetim maaşı alabiliyor bekar yada boşanmış olması durumunda

*DORLİ*

cevaplar karışmış dorli sutatü olarak farklilık gösterebilir benim merak ettigim ssk dan yetim aylıgı alan biri kız çocugu bekar 2008 sonrası çalışırsa maaşı kesilirmi cvp verirsen sevinirim

[FONT=Arial]Hak sahibi olan kız ve erkek çocuklarının SGK sağlık kurulunca çalışma güçlerini en az yüzde 60 oranında yitirdiklerinde (yani malul olmaları durumunda) ; bu çocuklara bağlanan yetim aylıkları belirli yaşları doldurmaları(erkek çocuklar), öğrenciliklerinin sona ermesi (erkek çocuklar) ve evlenmeleri hallerinde (kız çocuklar) kesilmez. [/FONT][FONT=Arial]Bu durumda 5510 sayılı kanun kapsamında yetim aylığı alan bütün çocukların (çocuğun malul olup olmaması; kız ya da erkek olup olmaması fark etmemektedir) aylıkları sosyal güvenlik kanuna tabi çalışmaları halinde kesilecektir.
Yalnız, bu ifadelerde yer alan ifadede“Çalışma‚ kavramı, yetim aylığı alan çocuğun bütün sigorta kollarına tabi olarak çalışması olarak anlaşılması gerekir.
[/FONT]

Merhabalar benim yeğen sigortalı işe başladı emekli sandığına tabi rahmetli babasından aldığı yetim maaşını kestiler sebep sorduk sigortası var dediler yeni bir uygulama bu sanırım

Üst Alt