Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4/B Bağkur veya Ek-5 Tarım Sigortası ile malulen emeklilik..?

Konular
19
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhabalar

Değerli bilgilerinize ihtiyacım lütfen bilgileriniz ışığın da yardımcı olun.

Şuan çalışamayacak derecede %85 engelliyim bir de üstüne hareketsizlikten dolayı ciddi derecede,
Dolaşım (İrritabl Huzursuz Bağırsak Sendromu) ve Sindirim sistemi (Mide Ülseri, Gastrit, Reflü) problemleri yaşamaktayım.
Sürekli baş dönmesi mide bulantısı ve üsküfra şikayetleriyle geçiyor günlerim çalışabilecek durum da değilim arkadaşlar.
Ben şuan isteğe bağlı sigorta ödemekteyim bildiğiniz gibi isteğe bağlı sigorta
2008 yılından beri 4/b statüsün de işlem görmektedir.
Öncelikle 4/b sigortasın da işlem gördüğü için Bağkurlu oluyorsunuz isteseniz de istemeseniz de,
Buraya kadar normal e ne var bun da diyecekseniz ancak iş öyle değil.
Bunun Avantajları ve Dezavantajlarını sıralamak istiyorum araştırmalarım sonucun da şu bilgilere ulaştım.

İSTEĞE BAĞLI SGORTA 4/B BAĞKUR
Önce 4/B Bağkur avantajlarından bahsedeyim

1. Sigortalı oluyorsunuz
  2. Sağlığından yararlanıyorsunuz
  3. Kamu ya da özel hastanelere gidebiliyorsunuz (Özel hastaneler de fark ödemek koşuluyla)
  4. SGKnın karşıladığı tüm ilaç ve medikal malzemeleri alabiliyorsunuz (Belirli oranlar da fark ödemek koşuluyla)
  5. Erken engelli emekliliği
Şimdi de 4/B Bağkurun dezavantajlarına bakalım
  1. 4/B Bağkur
  2. Yüksek Pirim en düşük prim 408 Tl.
  3. Çok düşük emekli maaşı
  4. Yatırdığınız prim kadar emekli maaşı
  5. Şuan da 408 Tl. en düşük prim ve emekli olunca 408 Tl. emekli maaşı Sayın Ali TEZELin yazısı aşağıda dır.
'İsteğe bağlı'da emekli aylığı ne kadar? | Sosyal Güvenlik Haberleri

EK-5 TARIM SİGORTASI
Ek-5 Tarım Sigortası Avantajları

1. 4/A Sigortalı oluyorsunuz
  2. 4/B den daha düşük Pirim 348 Tl. civarı en düşük prim
  3. Sağlığından yaralanıyorsunuz
  4. Kamu ya da özel hastanelere gidebiliyorsunuz (Özel hastaneler de fark ödemek koşuluyla)
  5. SGKnın karşıladığı tüm ilaç ve medikal malzemeleri alabiliyorsunuz (Belirli oranlar da fark ödemek koşuluyla)
  6. Emeklilik
  7. Normal bir sigortalıya bağlanan emekli maaşı ile aynı emekli maaşı
  8. En düşük primden de yatırsanız günümüz şartların da ortalama bin Tl. emekli maaşı
Ek-5 Tarım Sigortası Şimdi de dezavantajlarına bakalım
  1. Malulen emekliliği yok
  2. Erken engelli emekliliği yok

Not: başka da dezavantajı yok araştırmalarım sonucun da bu bilgilere ulaştım.
Kaynak: Nimet YANMAZ (AliTezel.com.tr) - EK 5 TARIM SİGORTASI NEDİR ? KİMLER FAYDALANIR ?

Şimdi ben yüksek primli isteğe bağlı 4/B Bağkur dan daha düşük primli Ek-5 tarım sigortasına geçsem,
%85 sağlık raporuyla nasıl malulen ya da erken engelli emekli olabilirim.
Aklıma şöyle bir fikir geliyor arkadaşlar acaba olabilir mi?
Bildiğiniz gibi son kanunlara göre en 15 yıl sigortalılık en az 11 yıl prim şartı vardır erken engelli emekliliğin de
Şu an da 3 yıllık Bağkur primim var Ek-5 tarım sigortasına geçsem atıyorum 7 yıl 10 ay Ek-5 tarım sigortası primi ödesem
Emekliliğime 2 ay kala herhangi bir iş yerinden sigortalı olsam ve 2 ay içinde vergi indirimi alıp emeklilik dilekçesi versem,
Bu şekilde 4/A dan normal bir işçi gibi erken engelli emekli olabilirmiyim ? bunu şunun için soruyorum
Ek-5 Tarım sigortasın da, malulen ya da erken engelli emekliliği yok maalesef.
Ya da başka fikri veya bilgisi olan varmıdır? Bu konular da.

İsteğe bağlı sigortalı olanlar 4b bağkur kapsamından emekli olurlar. En az 5400 prim odemeleri gerekir. Sizin soylediğiniz gibi birşey yok. Bağkur sattusunde emeklilk neyse aynı şartlar onun içinde geçerlidir.

Konuyu açan kardeşim 2008 sonrası sgk lı olanlar malesef çok düşük maaş alacaklar .
bağkurlu sgklı fark etmez düşük pirim ödeyen düşük maaş alacak ek 5 düşük pirimdir
ama oda düşük maaş alacak.ek 5 bildiğimiz gibi 4 a lıdır ssk yani 2008 öncesi sgk lı vergi
indirimi almak zorunda olduğundan bir işyerinde emekliliğine 1 ay kala 1 ay çalışma ile vergi indirimi alıp emekliliği
hak edebilir galiba kesin bilmiyorum . Sgk ya yazılı dilekçe ile başvurarak sormak lazım,
sözlü olmaz sallar. soracağın sorulara gelince şu şekilde dilekçeyle başvur.
1. 5510 a EK 5 TARIM SGK DAN SON ÜÇ BUÇUK YILA GÖRE EMEKLI OLABİLİR MİYİM.?
2.BİR İŞE GİREREK BİR AY ÇALIŞARAK VERGİ İNDİRİMİ ALIP EK 5 TEN EMEKLI OLABİLİR MİYİM ?
KESİN OLARAK YAZILI BAŞVUR VE BİZLERİDE BİLGİLENDİR KARDEŞİM.

engelli_biri

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde gerçekleştirilir. Yani, son iki ay statü değiştirmenin emekliliğe hiç bir etkisi olmaz.

Bir de, artık 4a emekliliğinde de maaşlar çok düşüyor. 500 tl aylık alan da var. Ekim 2008 itibarı ile düşük prim düşük maaşı beraberinde getiriyor. Eskisi gibi değil yani...

Merhaba arkadaşlar
Konu ile ilgili yeni bilgiler eklemek istiyorum.
Geçtiğimiz günler de S.G.K. ya gittim isteğe bağlı sigorta (yani 4/B Bağkur) kapsamın da sigorta ödüyorum
isteğe bağlı Tarım sigortası Ek-5 sigortası varmış ona geçebilir miyim diye sordum rehberlik servisine
geçebilirsin sorun olmaz dediler ve bir form verdiler.
Engelli erken emekliliği var mı? bu sistem de varsa nasıl olacak diye sordum maalesef bu sistem de
Engelli erken emekliliği ve Malulen emeklilik yok denildi peki günüm dolduğunda nasıl emekli olacağım dedim bu sistem de
erken emekli olamazsın dendi peki nasıl erken engelli emeklisi olurum dedim bu sistem de erken engelli emekliliği yok denildi.

Anlayacağınız arkadaşlar S.G.K. da çalışan dahi sorumun cevabını veremedi bilmiyor yani sorumun cevabını alamadım
ama ben yine de formu aldım.
İlk önce mahalle Muhtarına onaylattırdım ikinci olarak bağlı bulundum ilçe Tarım Müdürlüğüne
onaylattırdım ve tekrar S.G.K. ya gittim.

İsteğe bağlı sigorta (4/B Bağkur) sigortamın durdurulması gerekiyormuş çakışma olmaması için
dilekçe verdiler doldurup verdim dilekçeyi ve Tarım sigortası olan Ek-5 formunu da verdim aynı gün kuruma
ikisi de kabul edildi.

İsteğe bağlı sigortam (4/B Bağkur) durduruldu
ertesi gün Tarım sigortası Ek-5 kapsamına geçtim bugüne kadar Bağkur'a yatan prim 1400 gün
ilk sigortalılık 25-05-2004 Bağkur normal sigortam (4/A) hiç olmadı bugüne kadar
Tarım sigortası Ek-5'in başladığı gün sigorta numarası verdiler (4/A) için
Erken Engelli emekliliği için sanıyorum 3600 gün gerekiyor benim şuan 1418 gün oldu
Tarım sigortası Ek-5 den nasıl erken Engelli olabileceğime dair sorumun cevabını ise
yaklaşık 6.5 - 7 yıl sonra alacağım sanırım.

engelli_biri Tarım sigortası Ek-5 kapsamında,malulluk yada erken emeklilik yok demişsiniz,Fakat kanunda açıkca bunlardan faydanılacağı yazmakta.Bu kapsamda çalışması bulunanlardan,malulluk ve yaşlılık ve ölüm sigortaları için primlerinden kesenek ayrılmakta.Dolayısıyla malulluk yada erken emeklilik gibi haklardanda faydalanması gerekir.

EK-5 TARIM SİGORTALILARI
Süreksiz tarım sigortasına müracaat eden sigortalılar, 01.03.2011 tarihinden itibaren Kanunun 82.maddesine göre belirlene prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında kalmak üzere sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının %34,5 i oranında prim ödeyeceklerdir. Bu primin %20 si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, %12,5 i genel sağlık sigortası, %2 si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primidir.

Başgedikli

Merhaba evet belki haklı olabilirsiniz ancak kesin bir bilgiye ulaşamadım kurumun çalışanı dahi
bilgisizlikten net bir cevap veremedi

engelli_biri Bu konuyu bende merak edip değerli bir Sgk uzmanına sordum.Özellikle bu mesajdan sonra merağım dahada artmıştı ve sonuç olarak,vergi indirimi ile erken emekliliğin mümkün olduğu bilgisini verdi.Ek-5 sigortalılığın netice itibarı ile 4/A Statüsünde bulunduğu,uzun vade sigorta hükümlerinin,4/A lılar için ne ise Ek-5 statüsünde olanlar içinde aynı olduğu bilgisini bana verdi.Yani netice olarak,Primlerini 4/A kapsamında Ek-5 Tarım çalışanı olarak yatıranlar,Malullük yada erken emeklilik hususlarından aynı şartlarla yararlanabilirler.

Başgedikli

Merhaba

Bu sizin yazınızın da en önemli bölüm bilgiler doğruysa çok önemli bilgiler bunlar:

[FONT=sans-serif]4/A Statüsünde bulunduğu,uzun vade sigorta hükümlerinin,4/A lılar için ne ise Ek-5 statüsünde olanlar içinde aynı olduğu bilgisini bana verdi.Yani netice olarak,Primlerini 4/A kapsamında Ek-5 Tarım çalışanı olarak yatıranlar,Malullük yada erken emeklilik hususlarından aynı şartlarla yararlanabilirler.[/FONT]

Ancak bu sayfa da arkadaş Bimer'e yazdığını ve gelen cevabı aynen yazdığını belirtiyor:
http://www.engelliler.biz/forum/eme...-emekliligimde-sorun-olur-mu.html#post1340722

linkte ki arkadaşın yazısını aynen kopyalıyorum:

[FONT=sans-serif]teşekkürler mehmet abi 2925 den çalışan ssk lıya geçtim.bimerden cevap geldi ama ben yine tam anlayamadım.aynen gelen yazıyı yazıyorum.ilgide kayıtlı başvurunuz incelendiğindeilk işe giriş tarihiniz 05.07.1994 olup toplam 3096 gününüz mevcuttur.3.derece vergi indirimi ile 16 yıl 3760gününüz olması gerekir.ancak aylık bağlama açısından son 7 yıllık fiili prim ödeme gün sayısına bakılacak son 7 yıla ait hizmetin [/FONT][FONT=sans-serif](son 2520 gününüzün 1050 günü ssk 1470 günü tarım ) [/FONT][FONT=sans-serif]fazlası 4a sigortalılığına ait ise aylık bağlanabilecektir...aynen böyle yazıyor....

[/FONT]

Yanlış anlama olmaması adına şu can alıcı noktayı vurgulamak istiyorum.

Bu linkte ki arkadaşlar da
http://www.engelliler.biz/forum/eme...tirmis-olmam-emekliligimde-sorun-olur-mu.html

Kimi Ek-5 tarım sigortasın da Malulen ve erken Engelli emekliliği olmadığını
kimi sadece Malulen olunabileceğini ancak erken Engelli emekliliği olmadığını belirtmiş

dev adam

İsimli arkadaş ise belirsizliği Bimer'e yazdığını fakat net bir cevap alamadığını söylüyor
üstüne üstlük gelen cevap ta (son 2520 gününüzün 1050 günü ssk 1470 günü tarım )

Prim ödenen günlerin ne kadarı ssk çalışması ne kadarı Ek-5 tarım sigortası gibi
bilgileri ayırarak verilmesi ben de büyük çelişki ve merak uyandırdı
sanırım 4/A ssk çalışan sigortası ile 4/A ek-5 tarım sigortası bile kendi için de
primleri emekliliği ve emekli maaşı ile farklı işlem görüyor muhtemelen emekli olunca da
normal 4/A çalışan ssk lısının emekli maaşından daha düşük bir emekli maaşı bağlanacak
ek-5 tarım sigortası emeklilerine.

engelli_biri zaten arkadaşınız Bimere yazarken belirtmiş,2925 sayılı kanuna tabi olarak hizmeti olduğunu.Bizim bahsini yaptığımız husus ise 2925 e tabi çalışanları değil,2011 yılında çıkan 5510 sayılı kanunun ek-5. maddesi uyarınca primlerini kendileri ödeyenleri kapsamakta.Yani 2925 sayılı kanunla,eski tarım işi çalışanları bu kapsam dışında.Şuanki mevzuta tabi,ek-5 çalışanlarının malulluk,erken emeklilik halleri 4/a lı Ssk lıların şartlarını taşır.
Buradan şunu anlamamız gerekiyor.2011 yılından sonra,Devlet bir kanun çıkarıyor ve eski 2925 Tarım çalışanlarının tabi olduğu statüyü değiştirerek,4/a statüsüne alıyor.Dolayısıyla artık bu statüye göre prim yatıranlar,Ssk nın sağladığı imkanlardanda aynen diğer Ssk çalışanları gibi faydalanmış oluyor.

Maalesef Bimer,çoğu zaman başvurulara net ve sağlam yanıtlar veremiyor.Neticede orada bu işleri araştırıp,cevap yazacak ehil kişi yok.Onlar kurumlar arası yapılan şikayet ve başvuruları,gerekli yerlere ulaştırmaktalar.Mesajı alan kurumdaki,görevli kişiler,mesajları cevaplayarak şikayet veya soruları yanıtlamaktalar.Çoğu zamanda bu görevlendirilen kişiler,yeterli bilgi ve beceriye sahip kişiler olmamakta.
Yakın zamanda,bir arkadaşımın Ssk günlerinde çıkan problem için Bimere yazmıştık.Adam Elazığı hiç görmemiş,çalışması orada hiç yok.Adana içinde değişik yerlerde çalışmış ama,E-Devletten bir baktık ki,Arkadaşın Nüfusa kayıtlı yer Elazığ olduğundan,çalışmalarının hesaplanması için başvuru Elazığ Sgk ya yönlendirilmiş.Yani örnek verdiğim gibi Bimerden gelen her cevap,kati cevap olarak algılanmamalı.

Başgedikli

Vermiş olduğunuz önemli bilgiler için teşekkür ederim.

Özellikle son yazınızın bir bölümü içime su serpti adeta:
[FONT=sans-serif]2011 yılında çıkan [/FONT]5510[FONT=sans-serif] sayılı kanunun ek-5. maddesi uyarınca primlerini kendileri ödeyenleri kapsamakta.
Yani 2925 sayılı kanunla,eski tarım işi çalışanları bu kapsam dışında.Şuanki mevzuta tabi,ek-5 çalışanlarının
malulluk,erken emeklilik halleri 4/a lı Ssk lıların şartlarını taşır.

Benim gibi çalışamayacak durum da ağır Engelli olan arkadaşlara da tavsiye edelim o zaman çünkü Ek-5 Tarım sigortası
İsteğe bağlı sigorta olan (4/B) den daha avantajlı zaten ilk yazım da detaylı şekil de araştırarak bildiklerimi naçizane paylaştım
sadece emeklilik konusun da bilgi kıtlığı ve belirsizlik vardı sayenizde bu belirsizlikte kalkmış oldu.
Netice itibari ile vermiş olduğunuz bilgilere dayanarak iş bulamayan ya da çalışamayacak durum da olan Engelli arkadaşlar
gönül rahatlılığı ile Ek-5 Tarım sigortası yaptırabilirler diyebiliriz sanırım.

Değerli zamanınızı ayırıp bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sağ olun.[/FONT]

Rica ederim engelli_biri.Mevzuat tam bilinmediği gibi,Sgk memurlarınca dahi 2925 sayılı kanunla karıştırılıyor.Yani bunun yaygın halini sanırım ileriki yıllarda,bu yasaya istinaden emekli olanlar çoğaldıkça görebileceğiz.Tabi bu şartta çalışmanın dezavantajları var,Analık ve hastalık halleri kapsam dışı bu prim ödeme şeklinde.(Yani diğer Ssklı çalışanlar gibi,doğum izni,lohusalık döneminde ücretsiz izin yada hastalık anında,istirahat izni,rapor süresince ücretli dinlenme vs.yok)Ayrıca kıdem tazminatı,emekli ikramiyesi vs de yok.Avantajı ise,100 Tl gibi daha eksik bir prim ödeme imkanı var.Ama tabi emekli oluncada alınacak maaş buna göre belirlenecek.
Tüm bu şartlar göz önüne alındığında,şahsen 100 Tl fazla ödeyerek,Ssklı bir işte çalışıyor görünmek,yani normal çalışan primi yatırmak daha avantajlı görünmekte.

Başgedikli

Değerli zamanınızı ayırıp bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim sağ olun

Merhaba

haklısınız 100 tl. fazla ödeyerek ssk'lı bir işte çalışıyor görünmek en mantıklısı ancak sağlık problemlerimden dolayı çalışmak pek mümkün gözükmüyor benim için çalışıyormuş gibi görünmek ise çalıştığım farz edilip Aile ve sosyal politikalar bakanlığının evde kişi başı gelir kriteri politikasına takılacağı ve bakım maaşı kesileceğini için önümde duran komik bir engel maalesef.

Komik diyorum çünkü Taksicilere, Sanatçılara, Ev hanımlarına, Esnaflara, Tarım da çalışanlara Tarım sigortası gibi çiftöi bağkur'u gibi, çalışanlara ise SSK'lı gibi özellikler varken Engellilere ise Anayasa da Pozitif ayrımcılık molmasına rağmen benim gibi hatta belki de durumu benden daha zor olan çalışamayacak durum da olanlara Engelliler içinse sigorta da sigortalı olabilmelerini daha kolay hale getirebilecek Engellilerin hayatını kolaylaştıracak herhangi bir çalışma maalesef yok zihniyet kolaylaştırmak üzere değil zorlaştırma üzere kurulu daima.

Örnek:
yakın zaman da Medikal malzemelerin internetten satışını yasaklamışlar belki kendilerine göre haklı gerekçeleri vardır ancak bizim gibi insanlardan ne isterler neden hep bizim gibi insanlarla uğraşırlar neden ben nasıl çarşı pazar gezip ürün araştırayım be ahmaklar internetten araştırıp fiyat kalite karar verdiğim bi kaç marka ile de Medikalciye gidip deneyip beğenip alırken bundan sonra nasıl olacak be cahiller diyorum anlayacağınız bizlerin her günü yeni zorluklara gebe bu cahil ZİHNİYETLE...

Üst Alt