Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4/C emekliliği mi 4/A emekliliği mi tercih etmeliyim?

e26b04

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
12.2000 4/a sigorta girişim var 2002 yılında memur oldum.ama arada 5 yıl boslugum var (istifa) 3780 günüm var %55 engelliyim.calismakta zorlanıyorum.memur olarak çalışıyorum istifa edip 4a dan emekli olsam nekadar emekli maaşı alırım

2002 yılı ile Ekim 2008 arası EMEKLİ SANDIĞI(4C 'li) çalışmanız ne kadar?

Hangi kanuna tabi olarak emekli olabileceğin belli olmadımı daha?

Hımm bu arada SSK yani 4A dan 1500 tl civarı emeklilik maaşı bağlanacaktır fazlasını hayal etmek bile imkansız

e26b04

Son 2520 primin fazlası hangi statüde ise emeklilik de o statüde gerçekleşir. Yani 4a mı 4c mi emekli olabileceğiniz size bağlı değil.

4c çalışmam fazla 2002 ve 2008 tarihleri arasında hep calistim

O zaman siz 5434 SK tabi olursunuz 4C den emeklilikte.
Pekala sizin hangi kanuna tabi(emeklilik) olacağınız bellimi?

5434 sayili kanuna tabidir yaziyor hitap belgesinde

e26b04

O zaman 4C den emeklilik maaşınız 5434 e göre yani yüksek olacaktır. (TABİKİ 4C DEN EMEKLİLİK SİZE İLAÇ GİBİ GELİR) 😁😁

Ne zaman emekli olabileceğini kurumuna hesaplattırdınmı? BU HİTAP TA YAZIYORMU?

Hangi kurumda çalışıyorsunuz siz?

Sanırım TESCİL VE HİZMET BİRLEŞTİRME yaptınız?

%55 engelliyim %48 vergi indirimi aldim 12.12.2000 4/a ise girişim kaç günle emekli

%55 sürekli engelli %48 vergi indirimi ile kaç günle emekli olurum

e26b04

5434'e göre 4c statüsünde emeklilik için 5400 hizmet günü yeterlidir.

28/09/2021 DE çıkan maluliyet ve çalışma gücü kaybı tesbit yönetmeliğine göre değerlendirecekler sizi.ek-1 hastalık listesinde hastalığınız varsa emekli olursunuz.yoksa emekli olamazsınız..

erdincerdinc72 hayır, bunun kuralları var:

Kanun’un geçici 4 üncü maddesi ile;

1-5434 sayılı Kanun gereğince kanuni tabiriyle sakat kadrosu ile başlayan memurlar ile sakat kadrosunda olmamasına rağmen memur olmadan önce yüzde 40 ve daha fazla oranlı raporu olanlar
15 yıllık yani 5400 günlük süreyle emekli olmaktadırlar ve olmaya da devam edeceklerdir.

2-Doğuştan özürlü olup da ellerinde rapor olmayanlar
5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten (01.10.2008 gününden) önce 5434 sayılı Kanun hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlamış olup, çalışmaya başlamadan önce ilgili mevzuatına göre alınmış ve en az yüzde 40 oranında özürlü olduklarını gösterir sağlık kurulu raporu bulunanlar ile en az yüzde 40 oranında doğuştan özürlü olduklarını belgeleyenlerden aylık talep tarihinde memur (kamu görevlisi) olanlar; en az 5400 gün (15 tam yıl) uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş ya da emekli keseneği ödenmiş olması kaydıyla, istekleri halinde emekli olabileceklerdir.

3-Sonradan özürlü olanlar
Çalışmaya başladıktan sonra, Kurumca yetkilendirilen sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının [İşte bu madde için yeni SGK Hastalık Listesi'ne göre rapor alınacak];

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 5760,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 6480,

gün uzun vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması kaydıyla istekleri halinde emekli olacaklardır.

sskdan 2500 tl alırsın emekli sandıgından 4500 tl alırsın emekli aylıgı

Bülent bey ben raporumu 1haziran 2021 de aldım 10 haziranda kuruma verdim 1temmuz 2021 de engelli tayini ile bulunduğum ile geldim benim raporum kayıtlara geçmiştir degilmi

Ben bu 21 Eylül 2021 tarihli hastalık listesine inşallah tabii değilimdir

e26b04

Yönetmelik öncesinde rapor alıp kurumunuza verdiğiniz için siz o rapora istinaden günü geldiğinde emekli olabileceksiniz. Mantık da mevzuat da bunu gerektirir. Geri kalan risk "burası Türkiye" riskidir :)

Üst Alt