Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 ruh hastalığından muzdaribim. Sizce engelli raporu almalı mıyım?

samiliko

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Herkese merhaba

bipolar tip 2, panik atak, anksitiye, post travmatik stres bozukluğundan muzdaribim

bu sene üniversiteye girdim çok tevafuk oldu kazandığımdan vs değil anlıyacağınız 20 gün sonra 2 dil edebiyatı okumak üzere Rusya'ya yerleşiyorum kısmetsede kalmaya, dönmemeyi düşünüyorum

maalesef İstanbul'da eskisi gibi eğlenmek hava almak hayal oldu insanların kompleksli halleri sosyal hayatta kimsenin yüzüne bakmadığı insanların sırf iyi bir işte çalışıp takım elbise giyiyor diye insanları ezmeye çalışması her bir insanın basit telaşlarını büyütmeleri genç bayan yaşıtlarımın kadınlık gururlarını hiçe sayarcasına kendilerini erkeklere ezdirmeleri bütün Türk gençliğinin kafelerden yada bilgisayar başından çıkmaması çok darlıyor beni

o yüzden 5 sene eğitimimden sonra Rusya'nın ufak bir şehrine yerleşmek istiyorum lüksden olabildiğince uzak zaten İstanbulda lüks olan şeyler oralarda banliyölerde bile ulaşabildiğiniz şeyler

şu aralar bazı şeyleri kaldıramaz oldum daha 20 yaşındayım yaşıtlarım eğlenceden eğlenceye koşarken benim için en büyük zevk güzel bir çekirdek kahve, kurutulmuş balık, taze bira gibi egzantirik lezzetler oldu, halbuki 3 4 sene önceye kadar başarılı bir sporcuydum

ilaçlar bedenimi maffetmeden önce sormak istediğim 2 soru var

bedenim bazı durumlarda yoğun iş temposunu kaldıramıyabiliyor sizce engelli raporu almalı mıyım?

annem bir eğitimci olarak almamı istemiyor Türkiyede ve Rusyada insan hakları Avrupadaki kadar önemli değil kimse işe almaz diyor

üniversiteden mezun olunca öğretmen olmayı düşünüyorum henüz sosyal yetilerimi iletişim kuramıyacak kadar yitirmedim ama sürekli anksityiden kaynaklı bazı korkularım var ya haberlerdeki gibi 16 yaşında öğrencisine aşık olan bipolarlardan olurum diye gibisinden bilmiyorum umarım her şey düzelir

sorularıma cevap verdiğinizden için şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,

Geçmiş olsun. Bence de engelli raporu almak konusunda acele etmeyin. Eğer günün birinde ihtiyacınız olursa o zaman alırsınız, şimdiden almanıza gerek yok. Annenizin dediği gibi iş hayatında sıkıntı olabilir. Ben de bipolar hastasıyım. Bu sene ilk defa engelli raporu almayı düşündüm. Çünkü önümüzdeki sene Ekpss'ye girmeyi düşünüyorum. Halen daha bu rapor önümüzdeki yıllarda karşıma sorun olarak çıkar mı, ehliyetimi alırlar mı vs diye düşünüyorum.
O nedenle bir amacınız oluşursa veya rapor almak kaçınılmaz olursa o zaman alırsınız, şu an acele etmeyin bence.

Bir de size şunu söylemek istiyorum. Benim her 2 büyük atağım sonucunda hastaneye yatışımın ikisi de antidepresan kullanımım sonrasında oldu. Bizim durumumuzdaki hastaların antidepresan kullanmaması gerekiyor. Zaten antidepresanların birçoğunun prospektüsünde yazar "Manik atağa yol açabilir" diye.

Şayet ilaçlarınız arasında antidepresan varsa mutlaka doktorunuzla konuşup bunu değiştirmesini isteyin (Bir anda bırakmayın, bir anda bırakınca da kötü oluyor)

Benim doktorum antidepresan yerine depresyonumu düzenlemek için bir epilepsi ilacı olan Lamictal vermişti. Epilepsi ilaçlarının bazıları bipolar'da duygu durum düzenleyici (özellikle depresyonu düzenleyici) olarak kullanılıyor.

Belki de zaten ilaçlarınız arasında antidepresan yoktur ama ben varsa diye önlem olarak yazıyorum. Çünkü bazı forumlarda görüyorum bipolar hastası antidepresan kullanıyor, böyle olunca da kısır bir döngü oluyor.

Bir de size son tavsiyem kendinizi 4 ruh hastalığından muzdaribim diye etiketlemeyin. Şayet size bipolar teşhisi konmuşsa zaten o diğerlerini de az çok kapsar. Kendinize ben bipolarım deyin geçin. İlaçlarınızı ihmal etmeyin. Biliyorsunuz bipolar'da alkol pek önerilmez, riskli ilaçlar vardır, bunlardan uzak durmaya çalışın. Bir de kesinlikle uykusuz kalmayın. Uyku çok önemli. Doktorum bana 2 gün üstüste uyuyamazsan bil ki atağa giriyor olabilirsin demişti.

İyi bir doktor bulduktan, ilaçlarınızı düzenli kullandıktan ve dikkat edilmesi gereken şeylere dikkat ettikten sonra her şey yolunda gider, yeter ki siz kurallara uyun.

Son olarak ara ara Tiroit ve böbrek tahlillerinizi de yaptırmayı ihmal etmeyin. Geçmiş olsun ve yeni okulunuz, hayatınız hayırlı olsun. Korkmayın her şey yolunda gidecek. Bir şeker hastalığı gibi, tansiyon hastalığı gibi, ömür boyu ilaçlarınızı alıp uyulması gereken kurallara uyacaksınız, uykunuzu iyi uyuyacaksınız, her şey zamanla yoluna girecek.

beden on senedir şizofreni hastasıyım
doktorumun tavsiyeleri ve ilaçlarım sayesinde de çalışma hayatına devam edebiliyorum
makine mühendisiyim
raporum da yok
şuan için de almayı düşünmüyorum
ilerisi ne gösterir bilmiyorum şuan için alma fikrim yok
çünkü alınca direk bütün girdiğiniz firmalarda ve gittiğiniz kurumlarda şizofreni hastası olduğum belli olacak
insanların bu tip hastalıklara bakışı henüz düzelmedi
bence düzeleceği de yok

o yüzden özel sektörde çalışacaksanız raporu şimdilik düşünmeyin derim
sağlığınız el verdiği sürece çalışmaya devam

çok teşekkür ederim gerekli ilaçları kullanıyorum ve doktorum iyi rexapin ve depakin alıyorum şuan ama çok ani ilaç bırakıp tekrardan başladığım oldu ve bir spor hayatım vardı sigara alkol girdi hayatıma bu ilaçlardan sonra ayakta duramaz oldum pek çok ilaç kullandım 6 yılda sizce bu noktadan sonra geri dönebilirmiyim ?

samiliko

Bu noktadan sonra spora geri dönebilir miyim diye soruyorsanız elbet dönebilirsiniz. Ancak bıraktığınız noktaya dönebilir misiniz, bu konuda bir fikrim yok.

Rusya'ya okumaya gideceğinizi söylüyorsunuz, bence spor hayatınızı profesyonel anlamda olmasa da hobi olarak devam ettirebilirsiniz. Ettirmelisiniz de. Üniversitelerde pek çok spor aktiviteleri, takımlar, kulüpler falan oluyor, bunlardan ilginizi çeken birine yazılın bence.

Yalnız alkolü bırakmalısınız. Sadece bir sporcu olarak değil, bizim hastalığımızda kullanılmaması gerektiği için söylüyorum, çünkü düzenli kullanımı yeniden atağa girmenize sebep olabilir. Doktorlar ayda yılda bir 1 tane içebilirsin diyorlar.

Rexapin'in iştah açan, kilo aldıran bir ilaç olduğunu okudum. Doktorunuzla görüşüp bunun yerine size daha az kilo aldıran bir ilaç tavsiye eder mi sorun. Sakın kendi kendinize bırakmayın veya değişikliğe gitmeyin. Benimki sadece bir öneri. Hiçbirimiz doktorlardan iyi bilemeyiz, sadece fikir yürütüyoruz.

(Rexapin, Zyprexa ile eşdeğer bir ilaçmış. Ben yıllar önce Zyprexa kullanırken çok kilo aldırıyor diye doktorum onun yerine Seroquel yazmıştı. Ama "Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır" diye bir söz var. Yani bana iyi gelen bir şey size iyi gelmeyebilir veya size önerilen bana önerilmeyebilir.. Doktorunuzla aklınızdaki her şeyi çekinmeden konuşun. Kendinize iyi bakın.)

Öncelikle büyük geçmiş olsun. Şahsi deneyimlerime göre bu tip hastalıklarda düzen, dışlanmama, ve insanlarla paylaşım çok önemli. Ben bipolar değilim, ama bipolar olan tanıdıklarım oldu. Bipolarlarda gördüğüm bir depresyon bir mani arasında durmadan gidip geliyorlar, akılları ile değil dengeleri ile ilgili sorunları var ki dengesizlik durumunda akıllı da kalamıyorlar. Bu sebeple, size tavsiyelerim:

1-dengede kalmak için doktorunuzla görüşün

2-hayatınıza düzen ve istikrar vermeye çalışın (spor yapmak, içki içmemek, düzenli ilaç kullanmak, Rusya planlarında ilerlemek vs.. hepsi bunun içinde)

3-dertlerinizi paylaşabilecek birilerini bulun ve sakın ama sakın içinize kapanmayın

4-eğer olur olmadık herkese hastalığını söylemeniz dışlanmanıza ve kötü hissetmenize sebep oluyorsa, insanları tam olarak tanımadan tamamen açılmayın.

Tekrar geçmiş olsun, umarım hastalığınızda ve yaşamınızda düzen, denge ve istikrara kavuşursunuz.

Üst Alt