Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 sene önce aldığım arabanın kaydını yaptırmak ve otopark vb. yararlanmak?

egemenkoc

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Hali hazırda 4 yıllık arabam var ve yeni engelli raporu ve kartı aldım. Engelli indirimlerinden (ispark,mtv...vb.) faydalanmam için bu arabayı engelli olarak trafiğe kaydettirirmem gerekecek.

Seneye yeni bir araba almayı planlıyorum ama henüz değil. Mevcut arabayı engelli olarak trafiğe kaydettirirsem hemen satabilecek miyim? Yoksa 5 sene beklemem mi gerekir?

Yorumlarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler
Egemen

:confused:

2. el aracı istediğiniz zaman satabilirsiniz. Sizin araç herhangi bi muafiyetle alınmış değil sanırım (şuanki kullandığınız arabayı şimdi engelli aracı olarak tescil ettirip daha sonra istediğiniz zaman satıp sıfır ötv muafiyetli araç alabilirsiniz)

egemenkoc

5 yıl süresi ÖTV'siz araç durumunda geçerlidir.

Sizin aldığınız araç ÖTV'liydi. Şimdi engelli durumunuz belgelendiyse MTV muafiyeti için vergi dairesine başvurabilirsiniz.

Ancak, bunun için raporunuzun %90 üzeri olması veya oran fark etmeksizin ortopedik engellilik durumunuza göre araçta özel tertibat olması ve vergi dairesine aracın özel tertibat teknik belgesini sunmanız gerekiyor.

Kısaca her engelli MTV'den muaf olmuyor.

Ayrıca bu konuda uygulama farklılıkları olsa da, bazı park yerleri ve şirketleri %40 üzeri engelli raporuna otoparkı ücretsiz yapıp, engelli park yerinden faydalandırsa da, yasa Engelli Park Kartı alan engellilerin engelli park yerlerinden faydalanacağını belirtiyor.
Engelli park kartı, Trafikte engelli adına tescili olan araç sahibinin Bölge Trafik Denetleme Şubesine başvurup, oradaki Polis memurunun insiyatifi ile aldığı bir karttır. (Gerçekten araç sahibi engellinin, engelli alanını kullanmazına gerek var mı, yok mu sorusu soruluyor.)

Yani eğer ortopedik engelli değilseniz, aracınızda tertibat yoksa ve %90 altı raporunuz varsa MTV muafiyetiniz olmaz. İspark'ı bilmiyorum ama özel kuruluşların park yerlerinden %40 üzeri engelli raporunuz ile faydalanırsınız.
Ancak kamu kurumları park yerleri için Engelli Park Kartı gerektiğinden faydalanamazsınız. Ayrıca Milli Park/Müze girişlerinden aracın tescilini engelli olarak yaptıramadığınız için engelli aracı ücretsiz giriş ve park yerinden faydalanamazsınız.
Ve son olarak kamu kurumlarının engelli park yerlerinden (hastane gibi) engelli park kartınız olmadığı(Aracın Engelli Tescili olmadığı için de) içinde faydalanamazsınız...

StratoS
arabam son model mercedes veya range rover olmadığından(genelde onlar kullanır:mad:) zaten engelli park yerine park etmeyi düşünmem ama ispark ı kullanabileceğimi düşünüyordum
İsparkta engelli tescili arac olması gerekiyor diyor, isparktan faydalanamayacağız sanırım

Üst Alt