Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4 yaşındaki yeğenimin işitme kaybı durumu ve geleceği..?

srtuna

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar yeğenim 2010 doğumlu ve yaklaşık 1 yaşında işitme kaybı teşhis edildi. Gazi Üniversitesinde işitme testleri yapıldı ve 45-50 db gibi bir işitme kaybı olduğu söylendi.
Phonak marka işitme cihazı aldık
bu süreçte özel eğitime başladı şuanda bazı harfler hariç gayet güzel konuşuyor.

Merak ettiğim işitme taktiği süreçte kulağı tembellesti ve çıkarınca eskisi kadar iyi duymuyor bu durum gittikçe kötülesir mi? Bu durumda engelli raporunda ki yüzde oranı yükselir mi bu eğitim hayatında sorunlara yol açar mi?

Kusura bakmayın yeğenime hakkında endişeliyim ve ne bilmem gerekiyorsa öğrenmek istiyorum. Teşekkür ederim şimdiden. ..

bak bunu bilmiyordum işitme cihazı kulakta tembellikmi yapıyor. benim 1,5 yaşında evladım var ondada 45,50 db işitme kaybı teşhisi kondu hala gidip geliyoruz. cihaza karar verirlerse eğer dediğin gibiyse cihaz almam

Bizim hissettiğimiz bu yönde belkide yanlış yorumluyoruz.Sizin testleriniz nerde yapiliyor.

Bende işitme engelliyim 4 yaşındayken 45-50 dB civarındayken şuan 18 yaşındayım 92-88 dB oldu engel oranım %49 olarak tescil edildi. Bu dereceden sonra işitme kaybı ilerlemez dediler ama Allah bilir.

Nasıl yani gittikçe ilerleyecek mi? Gazi Üniversitesinde bu tip işitme kaybı ilerlemez demişlerdi siz 2 katı arttığını soyluyorsunuz bu hafta ölçümleri tekrardan yapılacak

Aslında bu foruma üye olmamın en büyük sebeplerinden biri Mehmet Akşit beyin yorumları oldu. Kafamda o kadar çok soru ve yüreğimde o kadar çok endişe var ki bir şekilde netleştirmek istiyorum.Okudugum kadariyla Mehmet bey birçok konuya hakim ve bu konuda ehil görünüyor umarım başlığı okur ve yardımcı olur.

srtuna,
İşitme cihazı, işitme kaybı yapmaz. İşitme kaybı artıyorsa işitme cihazı yüzünden değildir, zaten artacaktır.
Yapılan testleri gönderebilirseniz, yorum yapmaya çalışırım. Kullanılan cihazın marka/modeli ve kalıbın özellikleri de önemli.

Benimki neden sürekli daha kötüye gitti bilmiyorum doktorlar 90dBden sonra artmasını beklemiyoruz dediler bayağıdır da kontrole gitmiyorum böyle kaldı herhalde Allah yardımcınız olsun

Mehmet bey merhabalar, konuyu görmenize çok memnun oldum. Yeğenim 6 aylıkken konuşmaya başlamıştı sonrasında Yenidoğan işitme testinden geçmediği için aklımızda kalmasın diye testlerini yeniden yaptırdık. Gazi Üniversitesi odyoloji bölümünden ilgilenen doktor orta işitme kaybı, heyet kurulu ise hafif orta işitme kaybı yazdı. Sonrasında Antalya Atatürk hastanesinde yapılan testlerde orta ileri yazıldı bunların hepsi kuşku yarattı bende.Neden 3 farklı sonuç var? Engelli raporuna %51 yazıldı özel eğitimi devletin karşılaması ve haklarından yararlanması için oranı yüksek göstermek gerekiyormuş? Bunun doğruluk payı var mı? Ben testleri taratıp size göndersem bir fikir verebilir misiniz? Şimdi raporun yenilenmesi gerekiyormuş ancak ben izmir, Ankara neresi bu konuda uzmansa oraya götürmek istiyorum aklımızda soru işareti kalmasın gereken ne ise en iyi şekilde yapılsın diye.Birde cihazı taktığı süre içinde çıkarınca eskisi kadar iyi duymuyor gibi geliyor bu raporunda ki engel oranını ve işitme kaybını yükseltir mi? Kusura bakmayın çok endişe ve soru var aklımda kendi çocuğum değil ama yeğenimde olsa benim canımdan bir parça bu yüzden uzun ve karmaşık yazmış olabilirim.

Testleri taratıp gönderin. Sadece raporları değil, test bulgularını da gönderin.
Antalya Eğitim Araştırma hastanesinde uzman odyolog Nurdan Aygener vardır. İşitme testlerini ona yaptırabilirsiniz. Ama işitme cihazı değerlendirmesini gerçek-kulak-ölçümü ile yapabildiğini sanmıyorum (Devlet, hastanelerde deneme yapılmasını yasakladı!..).
Çocuklarda en güvenilir testleri İstanbul Marmara üniversitesi yapıyor. Yasaklara da pek aldırmıyorlar. Ama randevu almak ve sıra beklemek gerekiyor.

ankara hacettepedede yapiyolar rem isitme cihazina ayar:phemde docent doktor odyolog:confused: remsiz bilgisiz odyometristin yaptigi cok yuksek ses olsada bu hacettepede yapilaniyla hicbisi duyulmuyo, cihazi cikarip daha guzel duyuluyo sagir kulakla.

siz cok tasa etmeyin isitme kaybi hafif. aman ne olursunuz uzak sehirlerden alma pahasina iyi bilgili ellerden alin cihazini minigin.

Nurdan hanim yaptı ölçümleri ancak gazi üniversitesinin hafif orta verdigi rapora orta ileri raporu verdi. Akdeniz Üniversitesinde yaptıralim diyoruz ne dersiniz?
Shukufe teşekkür ederim cihazı iki yıldır kullanıyor phonak Nadia junior almıştık.

Akdeniz üniversitesinde uzman odyolog çalışmıyor. Sonuçları göndermenizi bekliyorum.

Bera testini orda yaptıralim diyoruz sonuçları buraya mi yükledim yoksa mailinize vs. gondereyim? Çok teşekkür ederim ilginiz için. .

Mehmet bey evrakların tamamını mailinize göndermem mümkün mü?

Merhabalar, bu konuyu açalı baya zaman olmuş.

Ufaklığımız büyüdü 5 yaşına geldi cihazla rahat iletişim kurabiliyor, bazı sesler hariç güzel konuşuyor ve özel eğitimine haftada 2 saat devam ediyor.
Bugün özel eğitim için rapor yenilenmesinde tekrar serbest alan işitme testi yapılmış ve 3 sene önce hafif orta denilen kayıp derecesine bugün sag:80 sol:88 db ileri derece kayıp demiş ve kohlear implant yapılabilir dendi.
Yeğenim cihazlarıyla çok rahat duyup cevap verirken cihazsız da yakından iletişim kurabiliyorken kohlear tavsiye edilebilir mi?

Bir de 3 yildir hafif ortadan ileri derecesine nasıl çıkar?
Bu arada Levent sennarogluna gitmiştik geçen bahar çocuğumuzun kulaklarında sıvı birikmiş ve enfeksiyon vardı. Levent bey ölçüm yapmış ve sağ 70 sol 75 çıkmıştı ancak sividan ve enfeksiyondan dolayi bence tüp takıldıktan sonra ya da sıvı olmadığında bu oran 40 45e kadar iner demişti.
Bugün ki ölçümde kulağında tüp var hafif hastaydı böyle bir fark mümkün mü? Lütfen bif fikir verin özellikle Mehmet bey yardimci olun lütfen normal mi bunlar? Mehmet Akşit

Böyle bir durumda uzaktan yorum yapmak doğru olmaz. Yapılan test, işitme kaybı düzeyinin 80 dB civarında olduğunu söylüyorsa ve test güvenilir bir kurumda yapılmışsa test sonucuna uygun davranmak gerekir. Kulağında tüp olsa bile timpanogram testi yapılabilir. Bu test, konulan tüpün tıkanıp, tıkanmadığını; orta kulakta hala sıvı olup, olmadığını anlamamızı sağar. Ayrıca kemik yolu eşikleri ölçülebilmişse, orta kulağın durumu hakkında bilgi verir. Bazı işitme kayıplarının hızlı ilerleyen bir özellik gösterdiği de düşünülürse, bunları bilmeden yorum yapmanın doğru olmayacağı ortada.

sivi birikmesi, tup enfeksiyon olan cocugun isitme kaybini goren doktor koklear implant olabilir demis:piste doktorlar.
onune gelene koklear implant tavsiye ediyorlar.cunku o kulaktaki gidecek olan isitme onlarin degil:mad: yazik bu cocuklara, bilmeyen doktor hakli diye koklear implanta kosan ebeveynlere.
allah esas o karar vericilere versin koklear implanti. AMIIIIN.

Teşekkür ederim cevaplarınıź için dün yapılan test sadece serbest alan bip sesini duyup lego koyma sadece böyle bir testle 80-88 db ileri işitme kaybı kohlear denebilir mi? Levent sennaroglu 75db ölçüp sıvı olduğu için 25 db aşağısıni düşünebiliriz demişti. Bu düşündürüyor beni ve levent bey doğuştan sensörinöral işitme kayıplarında ilerleme beklemeyiz.Çok nadir birkaç desibel muhtemelen aynı kalır demişti. Biz çocuğumuz da da böyle bir ilerleme hissetmedik aksine geçen seneye göre çok daha rahat duyup konuşuyor.

levent beyinde ilgi alani koklear implant.onada gitsen olcumun dogruysa diyecegi bu.
88 db isitme kaybiyla bide hafiften ilerlemis, cocuk kendini ifade etmekte zorlanir 4 5 yas arasinda.bide levent bey gibi biri sinirsel kayipal ilerlemez diyemz. burda sanirsam bi yanlis anlamaniz var.

Yok hayır Levent bey tam da kendisi dedi doğuştan olan ile ani işitme kayıpları farklıdır. Doğuştan sensörinöral iletim tipi işitme kaybında gözle görülür bir ilerleme olmaz genetik faktör zaten yok dedi bu yorumu da istediği emara göre yaptı. Hatta yaşı küçük olduğu için ilerde kök hücre tedavisinde işitme kaybının çeşidinden ötürü başarılı olunabilir dedi. Sonuçlar güvenilirse diyoruz ya levent bey ve Gazi Üniversitesi onca testten sonra hafif orta dediler. Dünkü 10dk lik testle ben bilimsel olarak değil mantıken bile 80db denmesine guvenemiyorum.Mehmet bey biz guvenebilcegimiz cihazı ve cihazsız ölçümü nereye yaptırabiliriz?

Son testi nerede yaptırdınız?
Tüm test sonuçlarını gönderebilir misiniz?

Test ataturk devlet hastanesinde yapıldı tüm test yok bir tane kagit var onda da 80-88 db ileri derece işitme kaybı dendi.Salı günü başka bir yere tekrarlatmayi düşünüyoruz. Şuan da zaten bogazlarim, burnu dolu.Hasta yani sağlıklı bir sonuç olmaz değil mi bu şartlar da?Mailiniz var bende Mehmet Bey gönderebilirim ordan bu ara da tekrar tekrar sagolun ilginiz için geçen sene de çok yardımcı olmuştunuz.

Hasta hasta teste götürmeyin. Mutlaka "timpnogram" ve "akustik refleks" testleri yapılsın. Kemik yolu eşiklerine bakılsın.

Bu testleri devlette odyolog mu yapacak yoksa anlayan bir odyometristte yapabilir mi? Kemik yolu eşikleri ne akmak ne anlam ifade eder? Birde siz bu testleri yapıyor musunuz?Çocuğumuz iyileştikten sonra sizin bulunduğunuz yere gelsek?

Çocukların testini odyologların yapmasında fayda var. Hacettepe veya Gazi üniversitesine götürün.

Mehmet Akşit

Mehmet bey sagolun tekrar testlerimizi yaptırdık.70-75 db çıktı tüpler görevini yapıyor ancak tüpleri gerisinde de bir sıvı birikimi var.Hasta olması, sıvı olması, kulaklarında ki tüpler ve tüpler takilirken kulak zarının bir miktar açılması bunların hepsi düşünülünce kaybın yüksek olmasına etken denildi.Tüpler çıkıp sıvı çekilip zar kendini kapattıktan testte hemen hemen 50- db civarı olur denildi.Levent beyin söylemiyle aynıydı.Kohlear tavsiye edildi denilince asla çocuğumuz gayet güzel konuşuyor kendini ifade ediyor dendi.Bize bu kayipla ilerde dahi asla kulak içi ya da kanal içi takamaz denmişti.Bunu söylediğimiz de bunun çok yanlis olduğunu orta işitme kaybını geçin ileri işitme kaybı yaşayan insanların bile kulak ya da kanal içi kullandığı db teknolojiyle beraber yükseldiğini gibi bir açıklama yapıldı. Açıkçası 4 yıldır kimse bizi 2 saate yakın dinleyip sorduklarimizi cevaplamayı bırakın 2dk kaale alıp açıklama yapmamıştı.Testlerimizi Altinses işitme den Çetin Bey yaptı.Bizim cihazlarımizin 5 yılı doldu evladimiz okula başlayacak ve hiçbir sesi kaçırmamalı, müzik vs. gibi melodileri alabilmeli, kalabalıkta sınıfta gürültüyü baskılayan özelliğe sahip bir cihaz sorduk.Bizim aldığımız cihaz phonak Nadia jnr ve 5 yıl önce en iyisiydi.Suan da tabi ki geri de kaldı teknolojik olarak bize Phonak in 2 ay sonra çıkaracağı model tavsiye edildi.Phonak venture siz ne düşünüyorsunuz?

phonak bence on para etmez. oticonun cocuklar icin olan cihazlarini alsanizya. ne guzel ne pil bittimi, bitmedimi demiceksiniz, kalibini yanlis takinca sizi uyracak. sensei modeli bence arastirin.

Gerçekten phonak ise yaramaz mı diyorsunuz bize gazi de de, burda da hep phonak önerdiler.Gerci Siemens de çok iyi deniyor.5 yıl kullanacağı için herseyden önemlisi hiçbir sesi kaçırmadan rahatlıkla duyup konuşabilmesi için seçeceğimiz cihaz çok önemli.Ciddi rakamlar telaffuz ediliyor ama şartlarımızı zorlayacağız evladimiz için. .Tavsiyeleriniz önemli bizim için teşekkürler.

Üst Alt