Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4. yılında vergi muafiyetli aracımı engelliye sattım ve yeni araç aldım. ÖTV..?

Ardahanlı

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar, ben 2004 yılı 11 ayında bir araba aldım ötv muafiyetinde yararlanarak. arada yaklaşık 4 yıl geçti ve ben engelli birisine bu aracı sattım. Engelliden engelliye arabayı satılırsa 5 yılı beklemeden araç alınacağını bilyordum ve 2008 yılı 2. ayında çiftkurtlar honda plazaya giderek araba almak istediğimi bildirdim. benden gerekli evrakları istediler, tamamlayıp hepsini verdim ve ayrıca vergi dairesinde gelen memura daha önce ötv den faydalandığıma dair beyanda da bulundum. vergi dairesinin evrağıda elimde şu an.
arabayı aldıktan 6 ay sonra vergi dairesinde çiftkurtlara 5. yıl içinde 2'ci aracı aldığım için çirtkurtlardan bu arabanın ötv'sini ödemesini istediler ve çiftkurtlar bu ötv'yi ödedi. Şimdi çiftkurtlar eksik evrak ve eksik beyanda bulunduğum gerekçesi ile beni mahkemeye vererek bu parayı tahsil etmek istiyor
.Benim eksik evrağım ve eksik beyanım olmadığı halde çiftkurtlar bende açmış olduğu mahkemede bu parayı benden tahsil eder mi ?
bu konuyla hakında bilgisi olan varsa yardımcı olmasını rica ediyorum. teşekürler...

Hay Allah! Ne kötü denk gelmiş... Maalesef hukuken o ötv'yi ödemek zorundasınız. Vergi muafiyetiyle araç satın alan kişi alınan o araç vergiden düşmeden (yani 5 yıl dolmadan) yeniden ötv muafiyetli otomobil satın alamaz. Aracınızı 5 yıldan önce başka bir engelliye satsanız da bu kural değişmez. Araç el değiştirse de ilk iktisaptan itibaren 5 yılın tamamlanması ve aracın vergiden düşmesi şart. Bu süre dolmadan engelli birine satış yapabilirsiniz, ama yeniden ötv muafiyetli araç alamazsınız. 1 yıl daha bekledikten sonra, sattığınız araç vergiden düştükten sonra yeni bir araç alabilirdiniz ancak.
Bilgi: http://www.engelliler.biz/forum/oze...vergisiz-satisi-ne-zaman-gerceklesebilir.html

Şimdi ne yapılabilir... Yerinizde olsam Çiftkurtlar'la anlaşmaya giderdim. Sonuçta ortada bir kötü niyet yok. Siz de en az onlar kadar mağdursunuz bu olayda.
Eğer eski aracınızın ilk iktisabı üzerinden 5 yıl geçmişse, yani o araç vergiden düşmüşse, bu durumda bugün vergi muafiyetli araç alma hakkınız var. Elnizdeki aracı 2. el olarak satın. Sonra Çiftkurtlar'dan yeniden ötv muafiyetiyle bir araç daha alın. Onlar size fiyatta en uygun koşulları sağlasın, siz de borcunuz olan ötv'yi onlara ödeyin. Kalan paranın üstüne biraz ekleyerek de yeniden ötv muafiyetli araç alın.

Bu söylediğim şey pratikte ne kadar avantajlı doğrusu bunu bilmiyorum. Sadece olabilir mi diye fikir yürütüyorum...

Peki bu durumda hiç bizi koruyam bir kanun yok mu? tüketici mahkemesi bu durumda nasıl yardımcı olur... yane bu olay her ikimizde hatalıysak bu durumda ikimizinde bu parayı eşik şekilde ödeme yönünde karar vermez mi ?

keske bizim gibi ozurluleri koruyacak bir kanun olsa ama malesef sadece ozurluleri madur bırakacak kanunlar var türkiyede sen hic caresi yok aldıgın aracın otv sini odeyeceksin baska yolu yok.sana aracı satan bayide sana sorun yok diyen o maliye memuruda allah bilir bu kanunları dogru durust bilmiyordur o yuzden bayi ve memurun hatalarını sen cekeceksin keske bir yolu olsada bu otv den kurtulsan ama senin yerinde olsam hic ugrasmam" neden dersende sana yardımcı olmak yerine allah bilir köstek olurlar allah yardımcın olsun.bu dediklerim benim fikrim sadece sen yinede bildigini yap

Dediğim gibi, yasal olarak hatalı bir işlem olmuş. Ama sizin kötü niyetiniz olmadığını, aksine gerekli beyanda bulunduğunuzu, buna rağmen maliyedeki memurun ve bayiideki görfevlinin hiç bir uyarıda bulunmadığını söyleyip mağdur olduğunuzu ileri sürebilirsiniz. Bence tüketici mahkemesi lehinizde karar verebilir...

teşkür ediyorum açıklamalarınızla beni aydınlatığınız için şu durumda haziran sizinde belirtiğiniz gibi konuyu tüketici mahkemsine taşıyacağız...

otv den 5 yıl ıcın de 2 kez yararlandım

ardahanlı sızın cıftkurtla otv olayınızın sonucu ne oldu tuketıcı mahkemesıne gıttınızmı benımde basıma yenı bır boyle olay geldı

Bir engellinin ötv indirimli araç alabileceğini bilen biris bundan 5 yılda bir yararlanması gerektiğinide bilmeli diye düşünüyorum.vel hasıl maliyeye aracın 5 sensinin dolmadığını özellikle söylediğini söyleyerek bunu bildiğin kanaati doğmakta bu nedenle ben hatanın send eoldugunu düşünüyorum.Çok vakit kaybetmeden Oturanboğa nın pratik çözümünü uygula bana görede en karlı bu şekilde çıkarsın işin içinden.

Yasalar keyfiyet götürmez eğer plaka tak diyorsa takıcaksın.

Plakasından utanan özründende utanır bence

Üst Alt