Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

40 derece skolyoz ile askerlik durumum ne olur?

ibrahimemre

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar.

Benim bir sorum olacak;
Tsk sağlık yönetmeliğine göre 63. Maddede söyle bir ifade geçiyor
""""
B) 1. Omurganın ayakta çekilen radyografilerinde COBB açısı değerleri;
a) Skolyoz deformitesi için, ön-arka planda torakal seviyede 26-45 derece, lomber seviyede
21-50 derece arası deformiteleri.""""""

Benim torakal ve lomber seviyede 40,5 a 39,5 derece skolyozum var.
Ama (Allaha şükür)bu skolyoz hiç bir şekilde benim hayatıma bir etkisi yok.
Ne bir belirgin şekil bozukluğu var nede ağrılarım sızılarım var. Düzenli olarakda birçok sporu yapabiliyorum.

Şimdi benim zorunlu askerlik durumum kesin askere elverişli değil mi.
Yoksa bu madde yoruma bağlı bir madde mi ?
Yani doktor senin bir sıkıntın yok askere gidebilirsin diyebilir mi.??

ibrahimemre

Eğer yapılacak ölçümde öngörülenin üzerinde skolyoz olduğu tespit edilirse, muaf olursun. Bu konuda kimse inisiyatif kullanamaz. Ama sen hiç bir hareketinin kısıtlanmadığında ısrar eder ve iille de yapmak istersen, o zaman yapman yönünde karar verebilirler.

[FONT=sans-serif]torakal ve lomber lerin tomakrofi de net bir şekilde omurganın eğri olduğunu görebilirsin bu kanaldan gidersen bir skolyoz hastası olarak kesin çürük raporu alırsın ama bunu söylemezsen bu derecelerde dış görünüşü etkileyecek bir belirtiside yoksa Askersin.
tamamen sana kalmış ama niyetin çürük se evet alırsın.[/FONT]

O zaman geçen hafta başımdan geçen olayı anlatayım sizlere;

Bildiğiniz üzere Askeri hastaneler kapandığı (tam bilmiyorum?) için bu sağlık raporu olayı için Eğitim araştırma hastanelerine sevk ediyorlar.
Bende tam emin olmak için İstanbul G.O.P eğitim araştırma hastanesinde Ortepediciden randevu aldım öncelikli olarak bu konuyu konuşmak hemde röntgen çektirmek için,

Neden bilmiyorum ama doktora bu hususu açtığım zaman sinirlendi ve bana askerden yırtamazsın kardeşim demeye başladı.
Sanki ben askerden yırtmaya çalışıyormuşum, yada sanki bu sağlık yönetmeliğini ben yazmışımda skolyozluları kayırıyormuşum gibi.

O sebeple bu konuyu açtım, ilerde başıma gelecekleri burdan bilgi amaçlı paylaşırım.

ibrahimemre

Valla gerekirse diklen! Ülkenin hukuken çivisi çıktı ama hala yönetmelik cetvelleri herkesi bağlıyordur her halde! Valilik dahil her yere şikayet edin...

Askeri Hastaneler Kapanmadı Sağlık Bakanlığı'na devredildi. İstanbul GATA'nın yeni adı Sultan Abdülhamit Han Eğt. Arş. Hastanesi olarak değiştirildi. Heyet kısmındaki memurlar aynı ve konuya daha vakıflardır bi de oraya git bence. ibrahimemre

Skolyozu olan kişi askerlik yapabilir mi?

arkadaşlar 40 derece skolyozum var (sırt)bölgesinde. bana bi zararı olmadı bugune kadar. skolyozu olan biri askerlik yapabiliyormu ? internette ve forumdaki bilgiler hep eskiye dair. son yıllarda gidip (skolyozdan) el verişlidir ve ya elverişsiz'dir raporu alan var mı?
birde aile hekimine muayne olurken skolyoz olduğunu söylemezsek askerde sıkıntı olurmu (anlaşılırmı, ve ya anlaşılırsa doktor için sıkıntı olur mu ).
Askerlik yapamazsam ilerde sıkıntı olacağını düşünüyorum. görüşleriniz nelerdir.

Skalyoz
40 derece muafiyet sağlar:

"B) 1. Omurganın ayakta çekilen radyografilerinde COBB açısı değerleri;
a) Skolyoz deformitesi için, ön-arka planda torakal seviyede 26-45 derece, lomber seviyede 21-50 derece arası deformiteleri.
b) Kifoz ve lordoz deformiteleri için yan planda servikal bölgede (-1)-(-10) derece arası kifoz ve 66-75 derece arası lordoz; torakal bölgede (-1)-(-10) derece arası lordoz ve 66-75 derece arası kifoz; lomber bölgede (-1)-(-10) dereceden fazla kifoz ve 96-110 derece arası lordoz deformiteleri.
2. Hareket, his veya stabilite bozukluğu yapan spina bifida, spondilolistezis, sakralizasyon, lumbalizasyon, tamamen iyileşmiş veya aktivitesi durmuş Mall de Pott.
3. Omurganın hareketlerini %25'ten fazla kısıtlayan, devamlı ağrı ve stabilite bozukluğu yapan spondilartritler, travmatik veya dejeneratif hastalıklar, Scheurman hastalığı, ankilozan spondilitis.
4. Nedeni ne olursa olsun bir vertebrada total laminektomi, vertebral kolonda iki seviyeli (3 vertebrayı içine alan) ankiloz ya da cerrahi artrodez.
5. Göğüs kafesinin ileri derecedeki şekil bozuklukları.
6. Radyolojik olarak kanıtlanmış, aynı seviyeden bilateral veya iki ayrı seviyeden tek taraflı açılarak yapılmış disk hernisi ameliyatları, semptomatik, nörolojik defisit yapmış veya ameliyat sonrası nörolojik defisitleri düzelmiş veya devam eden en az iki seviyeli hemilaminektomi ile tedavi edilmiş (diskektomi yapılmamış olsa bile), radyolojik olarak kanıtlanmış spinal stenozlar, reoperasyona rağmen düzelme göstermeyen yetersiz spinal cerrahi.
7. Vertebraların tedavi edilmiş veya edilmemiş iyi huylu tümörleri.
8. Her tip odontoid kemik fraktürleri ve atlantoaksiyel dislokasyonlar.
[...]
D) 1. Bel kemiğinin vücut hareket ve vazifelerini ileri derecede bozan veya görünüşü bozacak derecede şekil
bozukluğu yapan eğrilik veya şekil bozuklukları (Asimetri, torsiyon ve fiksasyon gösteren geniş kavisli skolyozlar, sabit ve aşırı lordoz, çok keskin açı gösteren kifoz ve başka şekil bozuklukları).
2. İleri derecede hareket ve his bozukluğu yapmış sakralizasyon, lumbalizasyon, spina bifida, omurganın konjenital malformasyonları, spondilolistezis ve ankilozan spondilitis.
3. İki vertebrada total laminektomi veya ikiden fazla vertebrada kısmi laminektomi.
4. Medulla spinalis veya vertebraların kötü huylu tümörleri.
5. İleri derecede harabiyet yapmış Mall de Pott.
6. Belirgin his, trofik, statik veya sfinkter bozukluğu ya da radyolojik bulgu gösteren, tedavisi imkânsız disk hernileri,
ekstra meduller tümörleri.
7. Vertebral kolonda iki seviyeden fazla (3 vertebradan fazla vertebrayı içine alan) ankiloz ya da cerrahi artrodez. 8. Kolumna vertebralis hareketlerini %50 veya daha fazla kısıtlayan arızalar."

Üst Alt