Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40 engelliyim ama engelli statüsünde çalışmıyorum..? [Soru]

uykusuzzz

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Selamlar,
Ben 1999 yılında kalp kapağı ameliyatı oldum. Ameliyat sonrasında %40 engellilik raporu aldım. Bu tarihten beri çeşitli yerlerde ssk lı olarak çalıştım ve halen çalışıyorum. Ancak çalıştığım yerlerde engelli statüsünde çalışmıyorum. Yani patronlarım dahil kimse benim engelli olduğumu bilmiyor. Ancak engelli olarak bazı haklarım olduğunu öğrendim daha doğrusu kulaktan dolma şeyler... En doğrusunu siz bilirsiniz diye size sorayım dedim.

Soru1: %40 engelli biri olarak vergi indiriminden yararlanabilir miyim? Eğer yararlanabiliyorsam bu indirim benim maaşıma nasıl yansıyacak? yani indirim miktarını nereden tahsil edeceğim? Net maaşıma ek olarak çalıştığım yer tarafından mı ödenecek, yoksa banka gibi bir yerden mi çekeceğim parayı?

Soru2: Vergi indiriminden faydalanmamın şirketime bir artısı ya da eksisi olur mu? Gerçi çalıştığım yerde çalışan kişi sayısı 40 falan. Yani engelli personel çalıştırmak zorunda değil.

Soru3: Erken emeklilik hakkından yararlanabilir miyim? 99 yılından beri engelliyim ancak bu güne kadar engelli olduğuma dair (sağlık kurulu raporum ve işkur hariç) herhangi bir kuruma engelli olduğumu beyan etmedim. Ama 99 yılından beri engelliyim ve ssk lıyım. Bu tarihler erken emekliliğimde sayılır mı, yoksa vergi başkanlığı gibi bir kuruma başvurduktan sonra mı başlar günlerim sayılmaya?

Soru4: Bu sorduklarım dışında yapmam gereken şeyler var mı? Çok acemiyim bu konularda.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

1. evet engelli olarak vergi indirimden yararlanabilirsin.
2. Asla artı bir yük getirmez çünkü senin adına yatan vergiden az bişe sana geri veriliyor.

3. En iyi istifade edeceğin yönü erken emeklilik hakkı ama 99 raporundan başlarsa 15 yıl dolduğunda değilse 20 yılda 2003 den sonrası için 20 yıl oldu yüzde 40 engelli için

vergi indiriminden yararlanman için dilekçe ile ver indirim hakkını Ankaradan gelen cevapla kazanıcaksın vergi indirimi aldığında erken emeklik hakkın olucan

arkadaşım vergi indirim mikraı 28 ytl sana az görüne bilir. Fakat vergi indiriminden yararlandığın takdirde emekli lmanda sana yardımcı olacak
Senin emekli olabilmen için 15 yıl hizmet vermen ve 3600 iş gününü doldurman lazım ben öyle biliyorum

İşverenin bir kaybı olmaz. Devlete ödeyeceği 30 YTL'yi senin maaşına ekleyecek.

Defterdarlığa başvurup vergi indirim hakkı alırsan, erken emekli hakkını elde edersin. Ne zaman emekli olabileceğin, ilk sigortalı olduğun (yani piriminin yattığı) tarihe göre değişir.
Çalışırken sakat statsüsünde çalışıp çalışmaman önemsiz. Emeklilik hesabında tüm sigortalılık süren hesaba katılır...

Benim ilk sigortam 1996 da başladı. Özürlülük durumum ise 1999 da başladı. Buna göre yaklaşık olarak ne zaman emekli olabilirim.

%40 oranı onanmış ve 3. dereceden vergi indirimi almış olduğunuzu varsayarak söylüyorum: 17 yıl sigortalılık süresi (2013) ve 3920 gün pirimle emekliliği hak edersiniz.

Sevgili OturanBoğa ilginiz ve tüm forumda verdiğiniz doyurucu bilgilerden dolayı teşekkür ederim.

Hoşgörünüze sığınarak bir soru daha sormak istiyorum.

Çalıştığım işyerinde özürlü statüsünde çalışmam bu işyerine bir yük getirir mi? (Çünkü bir ara, daha önce çalıştığım şirketin Genel Müdürüne teklif ettiğimde bana zaten bu işyerinde birçok zihinsel özürlü olduğunu ve başka özürlüye ihtiyaç olmadığını esprili bir şekilde söyleyerek konuyu kapatmıştı.)

Özürlü olarak çalışmamın bana kazandıracağı ya da kaybettireceği durumlar neler olur?

Hayır, senin sakat statüsünde çalışman işverene hiç bir yük getirmez. Aksine, eğer kontenjan dahilinde olursan ssk piriminin işverene düşen kısmının tamamı, kontenjan fazlası olarak çalışırsan da işverene düşen kısmın yarısı devlet tarafından karşılanır (5763/2): www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?p=412349#412349
Sana da işverenine de hiç bir şey kaybettirmez.

Üst Alt