Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40 raporumu iş yerine vermeli miyim?

tazz

Yeni Üye
Konular
6
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,

Kurumsal bir firmada 2.5 senedir çalışmaktayım. %40 engelli raporumu alalı 2 ay oldu. İnsan kaynaklarına raporumu vermedim. Fakat insan kaynaklarından samimi olduğum birine rapor aldığımı söylemiştim.

Çalıştığım kurum engelli personel arıyor imiş. Bugün beni aradı o kişi ve raporunu ver engelli kadrosundan gösterelim seni dediler. Maaşıma fark olur mu dedim. Hayır dedi. Ben de o zaman neden vereyim dedim. Bedensel bir rahatsızlığım yok, ruhsal. Beni engelli kadrosundan alsalar Joker eleman gibi çalıştıracaklar. Hem engelli kadrosu dolmuş olacak hem de şuan çalıştığım kadro da zaten sağlıklı bir bireyin yerine çalışıyorum.

Normalde başka birini engelli kadrosundan alsa en az asgari tutar vermesi gerek. Bu durumda bana da maaşımda fark vermesi gerekmez mi ?? Bir de bana dedi ki raporunu vermek zorundasın. Ben vermek zorunda olduğumu düşünmüyorum. Raporumu vermek zorunda mıyım ? Ve raporum ruhsal diye işten çıkarılır mıyım ?

Cevaplarınız için teşekkür ederim.

bir kere engelli kadrosunda çalışmak için işkur kayıtlı olman gerekiyor. işkur kaydın varmı?

o maaş farkını hiçbir kurum vermez. raporu verirsen engelli kadrosunu doldurmuş olacaklar.bir taşla iki kuş vurmuş olacaklar.

seni çıkartmalarıda kolay kolay mümkün olmayacak. ha kadroya almadan ruhsal durumunu problem ederler mi? orasını bilemem. raporunda çalıştığın iş ile alakalı bir ibare varmı? yani "sorumluluk gerektiren işlerde çalışamaz"gibi?

tazz

Şimdi bunu ben şu şekilde yorumlarım..

Özel sektörde çalışan engelliler işverene vergi avantajı sağlar..
İşveren Gelir Vergisi matrahı üzerinden engellilik indirimi uygular,
Yani bu işverenin yararına bir durumdur, Engelli personelinin işverene maliyeti, Normal personele olan maliyetinden daha düşüktür..
Ayrıca bu bir zorunluluk olduğundan İşverenler heleki işlerine yarayan bir engelli personel buldularmı kaçırmak istemezler..

Sizin durumunuz;

Çalıştığınız kurum zaten Engelli personel arıyormuş, , sizinde böyle bir raporunuzu olduğunu öğrenmiş, sizi engelli personel kadrosuna alarak fayda sağlamayı düşünüyor,

çatışma haline dönüştürmeye bence gerek yok ,) sizi işkura kayıt ettirip, sonra engelli kadrosuna geçebilirsiniz,

Şu acıdan bakın.. Aadam 100 kişi çalıştırıyor 3 tane engelli almak zorunda, zaten bünyesinde 1 tane var, onuda bu kontenjana dahil etmek istiyor,

Siz zaten çalışıyor ve faydalı olduğunuzu düşünüyorsanız sizi neden çıkarsın işten ?
velev ki çıkardı tüm haklarınızı alırsınız, zaten o rapor olmadan da çıkartabilir,

sizin maaşınıza 40 lira gibi bir fark olması gerekli raporunuzu verirseniz.
birşey kaybetmezsiniz

ozgurmeric74

Öncelikle cevap için teşekkür ederim. Raporumda çalışır/çalışamaz diye bir ibare yok. Zaten raporu istihdam(ekpss için) aldım. Sınava giricem. Evet adamlar bir taş ile iki kuş vurdukları için maaş farkı istemeyi düşünüyorum. Ama fark vermezler ise raporu da vermek istemiyorum. Açıkcası benim işime yaramıyor ise onlarında yaramasın. İş kurdan kayıdım var fakat engelli olarak değil.

muzy1

Teşekkürler. Evet adam bir taşla iki kuş vurcak. Bende diyorum ki zaten engelli kadrosuna birini alıp, maaşa bağlıcak. Bana zam yapıp, rapordan dolayı fark versin. Hem eleman almamış olur hem de 2kadroyu tek kişi ile doldursun.

tazz

:D :D valla bu dediğini işveren kabul etmez gibi geliyor bana,

sen vermezsin onlarda başka adam alır, vermeyebilirsin raporunu tabiki de,

Konuştum 45 tl gibi bir rakam veriyor :) Aynı dediğin gibi bir sürü adam var engelli dedi. Bu senin yararına olur, ilerde erken emeklilik ve yüksek sigorta primi yatacak dedi. Ben de yarın vericem raporumu.

Birşey daha sormak istiyorum. %40 rapor ile sıfır araç alırken ötv indirimi oluyor mu ?

yüksek sigorta primi kısmını sallamış ta :D yani işte kendisine faydası var sanada 45 Tl gibi her ay fazla yatırıcaklar..

yok olmuyor.. ya %90 yada ortopedik bir engel,

sigorta fazladan yatırma olayını sallamıs evet 31 tl gıbı komık bı rakam oynar maas da bıraz fazla para ısteme hakkın olmalı aslında hem soyle dusun sen zaten calısıyosun o engellı kadrosunu senınıle doldurmalarına ızın verme kı engellı ıs arayan kısılerın ıhtıyacı gorulsun patronunua soyle ıcım rahat degıl ben suan normal statude calısabılıyorum raporumda engel degıl bu statude calısabılmem ıcın bu yuzden engellı statude eleman alsınlar zatı boyle fırsatları degerlendırerek patron oluyon bunlar :S

tazz

Bir de şöyle bir durum var. İşveren sizin için ödediği SSK primlerinde avantajlı oluyor. Böylelikle sizin işverene olan maliyetiniz düşüyor. Bu da tercih nedeni olabilir pekala...

Tabi bu söyledikleriniz Rapor deftardarlık aracı ile Ankara ya gidip %40 olarak onaylanması ve vergi indirminden yararlanılması durumunda Erken emeklliğiniz ve aylığınıza 31 tl gibi bir rakamın yansıması olur.

Üst Alt