Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40 sürekli ibareli raporumun oranı düşürüldü. Erken emekli olamayacak mıyım?

muzaffer1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
İsmim Muzaffer Yarımoğlu, sisteminize yeni üye oldum. Benim yıllardır merak ettigim bir konu var lütfen yardımcı olmanızı rica ediyorum.

Ben epilepsi hastasıyım ve % 40 engelli raporum var.
İki seneyi aşkın süredir özel bir şirkette çalışmaktayım. Erken emeklilik için daha önceki şirketimde çalışırken 2011 yılında vergi indirimi için gerekli evrakları tamamlayıp % 40 raporumu alıp Ankara'ya gönderdim, ama bana geriye % 5 olarak geri geldi, kabul görmedi.
Aradan bir kaç sene geçti şu anki şirketimdede 2 yılım bitti yaklaşık 6 ay önce tekrar Şişli etfale gönderdi şirketim ve vergi indirimi için % 5 rapor verdiler.
İşten çıkarılmayla da karşı karşıyayım belki de. Ben erken emekli olamaz mıyım? nasıl olabilirim?
Elimde bulunan % 40 lık işe girebilmek için alınan rapor (sürekli ibarisi yer alıyor) geçerliligini yitirdi mi? yoksa işe girebilmek için alınan ile vergi indirimi için alınan rapor farklı mı?

Lütfen konu hakkında bilgisi olan varsa cevap yazssın yazıma.Teşekkürler

Sayın Oturan Boğa Öncelikle verdiginz bilgiler için teşekkür ederim.İlk ssk başlangıcım 2006 yılı 9.ay'dır.ssk statüsünde basladım.benim vergi indirimi almam zorunlu mu erken emeklilik için.eger zorunlu degilse ne yapmalıyım.yardımcı olursanız sewinirim.

Evet, erken emeklilik hakkından yararlanmak için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek zorundasınız

[FONT='inherit']İnternette araştırmalarıma istinaden 01.10.2008 öncesi işe başlayanlar için vergi indirim belgesi aranmıyor sanırım.Bununla ilgili araştırma yaptıgımda şuradaki bilgii aşagıdaki gibidir: [/FONT][FONT='inherit']
[/FONT]

[FONT='inherit']Şu şekilde bir yazıda geçiyor linkte : Zira sosyal güvenlik reformu olarak da ifade ettiğimiz 5510sayılı Kanunun çalışanlar lehine olan bütün hükümleri, 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için de uygulanmaktadır. [/FONT]
[FONT='inherit']Bu linkte bulunan cevapta beni ilgilendiriyor.diye yazı mevcut. [/FONT]
[FONT='inherit']Benim ise engelli olarak işe başlama tarihim : 03/2007 [/FONT]
[FONT='inherit']1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar için de uygulanmaktadır. Dolayısıyla yeni kanunda engelliler lehine olan bütün düzenlemelerden (vergi indirim belgesinin kaldırılması ve daha erken emeklilik gibi), 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olan engelliler de yararlanacaktır.

[/FONT]
[FONT='inherit']Sayın oturan boga bu linkteki yazı asılsız mıdır o zaman?Ben internetten gördügüm kadarıyla yazıp sorup ögrenmek istedim.Zaten Ankara ya gönderdigim zaman raporumun düşürülecegini ve yeni rapor istenecegini biliyorum ama linkteki yazıdan dolayı ümitlenip siz degerli fikirlerinizide ögrenmek istedim.Bu linkteki yazı asılsız mıdır?[/FONT]

muzaffer1

İlk sigortalılığı 1 ekim 2008'den önce olup emekliliği de ssk (4a) statüsünde gerçekleşecek kişiler emekli olmak için defterdarlıktan sakatlık indirim hakkı elde etmek zorundalar. Bu konuda tereddüt yok.

Degerli bilgileriniz için çok teşekkürler,son bir sorum olacak,şu an ki engelli raporumu Ankara ya göndersem onlarda dogal olarak düşürüp gönderseler bende mahkemeye versem;
1. mahkeme yeni rapor ister mi?
2. Egerki mahkeme yeni rapor isterse ve o raporda %40 altında olursa engelli olarak bir işte çalışamaz mıyım artık?Yoksa sadece vergi inidiriminden muaf olamayacagıma diar bir rapor mudur bu?Engelli raporu ayrı ,vergi indirim raporu ayrı mıdır?Lütfen cevaplamanızı rica ediyorum.

1- Siz mahkemeye rapora itiraz değil, maliye merkez sağlık kurulunun tavrı için başvurmuş oluyorsunuz, raporla işinizin olacağını sanmam.
2- Maliye merkez sağlık kurulunun rapor oranını düşürmesi sadece onları bağlar, vergi indiriminden faydalanamazsınız o kadar. Diğer tüm alanlarda raporunuz geçerliliğini korur.

’Nihayet 30 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de konuyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı ve işin Ankara aşaması kaldırıldı. Yani bundan sonra vergi dairesine başvurudan sonra alınan sağlık raporundaki oran geçerli sayılacak. Ayrıca Maliye Bakanlığı incelemesine gitmeyecek

bu şekilde bir yazı gördüm sitede arkadaşlar ne kadar dogrulugu var acaba bu konu için 17.12.2018 tarihinde Murat Kurum'un (Çevre şehilrcilik baKANI) özel kalemine yazdım ama hala cevap alamadım.Dönüş yapılacagını ilettiler.

Bu durum dogru mu mudur? '' Nihayet 30 Mart 2013 tarihli Resmi Gazete'de konuyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı ve işin Ankara aşaması kaldırıldı. Yani bundan sonra vergi dairesine başvurudan sonra alınan sağlık raporundaki oran geçerli sayılacak. Ayrıca Maliye Bakanlığı incelemesine gitmeyecek''

yani ben direkt olarak gelir iadresi başkanlıgına başvuru yapsam olur mu?

muzaffer1

Merhaba muzaffer bey,

o iş hikaye halen merkez hakem heyeti karar vermeye devam ediyor o okudugunuz haber sadece bir hikaye.

sizin merkez hakem heyetine itiraz edip hakem hastanesinden bir rapor almanız gerekiyor eğer oda düşük çıkrasa yargı hakkınız var isterseniz bir avukata danışın ama önce hakem hastanesinden rapor alıp durumu değerlendiriniz.
sürekli ibareli raporlarda yargı kararları var avukatlar bilir
bu iş sabır işidir.

elinizdeki %40 rapor siizn kazanılmış hakkınızdır eğer işten çıkarıma gibi bir durum olursa çalıştıgınız kurumu işkura şikayet edin yaşağdınız sorunları anlatın onlar gerekini yapar firmaya.

en son ne zaman rapor aldınız tarih ?
hangi tarihlerde merkez hakem heyeti raporunuzu düşürdü? bunlar önemli eğer üzerinden baya zaman geçtiyse üstte yazdıklarımı baştan tekrar rapor almanız gerekecek.
çalısıyor belgesi alıp deftardarlığa gitmeniz gerekiyor onlar sizi tekrar hastaneye yönlendiricek vsvsv

Arkadaşlar yeni kanuna göre Ali Tezel in yazısında da var. Artık Maliye Merkez Sağlık Kurulu raporlarda ki oranlarda düşüm yapmayacak yeni yasaya göre. Özel hastane ve devlet hastanelerinden alınan raporlar gerçesiz sayılıp sadece eğitim ve araştırma hastanesindeki raporlar geçerli olacak bunun yanında alınan sağlık raporlarında oran görünmeyen hastalıklarda evrakta ve sistemde %0 diye göstermek zorundadır. Bu ibareler olmayan raporlarda geçersiz sayılacaktır.

merhaba Shaky34

bu yeni yasa nerde çıkmış mı yoksa çıkacak mı ? ben şahsen merak ettim var mı böyle bir şey ?

elimde 3 tane rapor var %60,50,45 hepsi de sürekli ibarelidir

%45 ile vergi indirimi aldım ben.

OturanBoğa Peki ya 2008 yılından sonra işe girenler ? onlar da aynı şart var mı ? yoksa kamuya engelli memur kadrosunda atanıp 20 yıl sonra emeklilik hakkı doğuyor mu ?

benim anlamadığım,merkez sağlık kurulunun madem ki bir ağırlığı olmayacak(ki olmasın zaten!)peki neden raporlar oraya yollanıyor halen!?..hastaneden ilk çıkan rapor vergi dairesine gönderilsin onaylanıp sgk ya gönderilsin!??

Arkadaşlar internetten yazın bakın Ali Tezel Vergi indirimi rapor diye yazı çıkacak orada zaten

muzaffer1
Malesef öyle bir şey yok.
30 Mart 2013 tarihinde değiştirilen yönetmelik Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliktir. Bunun da doğrudan vergi indirimi ve maliye merkez sağlık kurulu ile ilgisi yoktur.
Ali Tezel yönetmeliğin 15. maddesini yanlış yorumlamış, bundan sonra maliye merkez sağlık kurulu yoktur, raporlar direkt ilgili vergi dairesine gidecek, orada değerlendirme yapılmadan aynen oran verilecek demiştir.
Halbuki aradan geçen yaklaşık 6 yıldır maliye merkez sağlık kurulu dimdik ayakta ve bu süre içerisinde binlerce rapor düşürülerek geri döndü.
Tek kazanım şahsi olarak açılan davalardır, onlar da genel hüküm taşımıyorlar.

Üst Alt