Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40'ın altında ortopedik rapor ile araç alınabilir mi?

Özel tertibat olma koşulu ile oran sorun değil

Sol bacakta güçsüzlük, diz ve ayak bileğinde hareket kısıtlılığı ÖTVden muaf olur mu?

sol bacak ortapedik engeli güçsüzlük ve diz ve ayak bileğinde hareket kısıtlılığı var rapor oranına bakılmaksızın ötv indiriminden faydalanabiliyormuyuz.

hdoa

merhabalar ilgili raporları aldığınız taktirde evet yararlanabilirsiniz ötv siz araç konusunda birçok örneği var orayı inceleyebilirsiniz.

evet kardeşim benim raporum %38 ve 2014 yılında araç aldım

ÖTV'siz Araç aldıktan bir süre sonra Vergi Dairesinin ÖTV yi geri istemesi.

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]Dostlar eski bir konuyu tekrar tartışmaya açmak istiyorum. Burada ki bazı arkadaşlar sorunsuz bir şekilde ötv siz araç aldıktan bir süre sonra ötv farkı geri istenmişti böyle sıkıntı çeken çok arkadaş vardı bu hala devam ediyor mu? konu ile ilgili sorun yaşayan arkadaşların mesajından örnekler atayım buraya daha iyi anlaşılsın.[/FONT][/FONT]
[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]surun yaşayan arkadaşlar:[/FONT][/FONT]
[/FONT]
[FONT=Helvetica]
[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]ÖRNEK 1-Tam 1 yıl önce, sol alt ekstremite polio sekeli rahatsızlığımı belirten ve "özel tertibatlı araç kullanması uygundur" ibareli raporla ve 10,02 kodlu ehliyetimle hiç sorun yaşamadan ötv muafiyetli araç satın aldım. Ancak bugün, vergi daresinden gelen tebligatta geriye dönük tüm ötv ve mtv ler ile bu vergilerden daha yüksek tutarda ceza ile karşılaştım.[/FONT][/FONT]
[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]Vergi dairesine gittim ve söylenene göre, ilgili rapor bu haktan yararlanabilmem için yeterli değilmiş. Bakanlık inceleme sonrası bu kararı vermiş. 30 gün içerisinde uzlaşma talep edersem ana borcu komple, sadece ceza rakamının % 20 sini ödeyecekmişim. Bu bile ciddi bir rakama tekabul etmekte,. Mahkeme yolunu seçtiğimde olumsuz netice alırsam uzlaşma şansımda kalmıyormuş.[/FONT][/FONT][/FONT][FONT=Helvetica]
[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]ÖRNEK 2-şubat ayında. ötv ve mtv ile cezaları toplam 60 bin ceza yazıldı bana. Şanslı yanım vergi affından yararlanmam oldu, böylelikle peşin ödemede cezayı 14 bine kadar düşürdüler. bana ceza yazılmasının nedeni " En son rapor dikkate alınır" mevzuat maddesinden dolayı yani ben 2005 deki raporumu gösterdim araç alırken ama benim 2009'da da raporum vardı yüzde 88 oranında. bizimki ceza bakımından aynı olsada içerik olarak biraz farklı.
[/FONT][/FONT][/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]ÖRNEK 3- vergi dairesinin tamam alabilirsiniz deyip ötv istisnalı olarak verdiği araç için 9 ay sonra bakanlığın kararına istinaden ötv ve mtv borcu çıktı.[/FONT][/FONT]
[/FONT]

[FONT=Helvetica][FONT=inherit][FONT=inherit]Bunun gibi çok mağdur arkadaş var, ilk başta sorun çıkmadan ötv indiriminden faydalanarak almışlar araçlarını ama bir süre sonra bunlar gelmiş başlarına. Vergi dairesi ilk başta niye onay veriyor madem ötv den yararlanamıyorlarsa.! Bu konuda ne yapılmalı kendimizi garantiye almak ileride böyle bir şeyle karşılaşmamak için.

Özelge bu sorunu çözüyor mu?

Her İlin kendine ait Vergi dairelerine de Özelge yazabiliyoruz ama bazı arkadaşlar; ''onlar bile garanti değil en iyisi direk Ankara'ya yazmak gerekiyor Özelgeyi'' diyor. Siz ne düşünüyorsunuz Ankara' ya yazılan özelge kesin çözüm mü? Ankara ya direk bakanlığa mı yazıyoruz özelgeyi nasıl oluyor bu konuda bilgisi, tecrübesi olanlar yardım etsin lütfen..

ÖTV için aldığım raporlarımı bırakıyorum onlarıda yorumlarsanız sevinirim :[/FONT][/FONT][/FONT]

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.ne...=e70df9c98f1b17f594ca67d44653ffc5&oe=5DA212F9

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.ne...=595d20f18d44db456f4ff585407993d7&oe=5DA1D9EB

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.ne...=9c00da59e05eafd81fe76e2908d0465b&oe=5DAF7FBB

[FONT=Helvetica]Eğliyeti mi değiştirmedim henüz 2 yıl süresi varmış.[/FONT]
[FONT=Helvetica]
Yapmış olduğunuz yorumları görünce sizi de etiketlemek istedim yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler. @StratoS @wiya [/FONT]
@uNiQuE_54 @Hüseyin İlik

Merhaba, Daha önce %40 üzeri bir raporunuz var mıydı ? Bu ehliyet için aldığınız rapor daha önce %40 ve üzeri rapor alınmışsa onu etkiliyor mu bilginiz var mı ?

sorunuzu anlayamadım. daha önce %40 raporum yoktu hayır.

şöyle sorayım. Rapor için kaç doktora muayene oldunuz ?

@wiya

Hocam geçen gün örnek özelge raporlarına baktım hiç ümidim kalmadı vallaha. kimler ne rahatsızlıklarla özelge doldurmuş ama onlara bile red kararı vermişler banada red verirler kesin. Enteresan yanı ben bu raporları geçen sene aldıktan hemen sonra bayiye gidip sordum, bayi sorumlusu bu raporla alabileceğimi söyledi bende ona vergi dairesine de sorun bi dedim. oturduğum ilin vergi dairesine sordular ve vergi dairesi de onay vermiş alabilir demiş ama burada vergi dairelerin onayıyla araç aldıktan bir süre sonra sorunlarla karşılaşan arkadaşları görünce vergi dairesi onay vermiş olsa bile umursamadım almadım araç. işi garantiye almak için Ankara ya özelge dolduracağım şimdi ama örnek özelgelere bakınca pek onay geleceğini sanmıyorum

Merhabalar herkese benim her iki el ve her iki ayak parmaklarımda bitişiklik var b sınıfı ehliyetimi 3 sene önce almıştım şu an ötv indirimi araştırması yaparken oranın önemli olmadığını öğrendim ve 2007 yılındada yüzde 37 oranında rapor almıştım. Ben şimdi ötv indirimli araç alabilir miyim? Teşekkürler

Gordian

Öyle değil kardeşim o iş yani oranın önemi yok diye bir şey yok. Oranın önemsiz olduğu durumlar sadece ortapedik sakatlık için geçerli, bunun dışında en az %90 olması gerekiyor. Ortapedik sakatlıklarda kendi içinde değişiyor her ortapedik sakatlık yaşayanlarda alamıyor bu indirimi. Sana düz mantığını söyleyeyim oradan kendine pay çıkar. ''Kişinin Ortapedik sakatlığı normal bir arabayı kullanmasına engel olması lazım ki o kişi bu haktan özel tertibat uygulatarak yararlanabilsin. örnek : Atıyorum birinin sağ ayağı yoktur yada çok kısadır ve gaza ulaşamıyordur ayağıyla işte bu adama uygun özel tertibat yapılarak gazı elden verecek şekilde ayarlanır ve ötv siz araç alabilir. yada sol ayağı kısadır ve debriyaja basamıyordur erişemiyordur bu adamada otomatik viteslerde debriyaj olmadığı için otamatik vites araç özel tertibat yerine geçer ve bu kişide yararlanabilir vs vs düz mantığı bu. Senin el ve ayak parmaklarının bitişik olması normal bir arabayı kullanmana engel değildir o yüzden ÖTV siz araç alamazsın. Benim bile sol bacakta hem kısalık hem güç kaybı hem eklemlerde hareket kısıtlılığı olduğu halde ben bile alamayacağım muhtamelen yani öyle her rapor alana vermiyorlar

hdoa selamlar.ne yaptin ozelgene cevap geldi mi yada arac aldin mi

ortapedik degilde baska hastaliktan dolayi yinede arac alabiliyormuyuz

@hozgul
hangi hastaneler ötv raporu veriyor

Son düzenleme:
@hozgul

vermedi abi

aynı ünüversite hastanesinden normal engelli raporu aldım geçen sene bu senede aynı hastaneye de ötv raporu için başvurdum ötv raporu vermiyoruz dediler @hozgul

hozgul

Hastanelerde böyle bir ayrım yok ama... Rapor vermeye yetkili veya değil şeklinde bir ayrım var. Oradakiler işgüzarlık etmiş. Liste şurada
Lütfen listeyi kontrol edip gittiğiniz hastanenin rapor vermeye yetkili olup olmadığını öğrenin

çok teşekkürler abi

evet listede var o hastane, zaten öyle olmasa geçen sene engelli raporu da vermezlerdi. normal engelli raporu verip ötv için rapor vermiyoruz dedi işgüzarlar tekrar gidecegim çok teşekkürler

Üst Alt