Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%40'ın atında rapor verdiler. Şimdi ne olacak? [Soru]

shaman

Yeni Üye
Konular
4
Reaksiyonlar
0
yaklaşık 15 yıl önce %40 raporu alarak bir yerde işe başladım.. Fazla sürmedi bir yada bir buçuk sene.. ardından 1998 de %40 ile devlet memuru oldum..

bugun başımdan geçen durum içler acısı bir durum.. sol alt extrem tamamen işgörmez durumda ve sürekli iki değnek ile yürüyorum ..
şimdi vergi indiriminden faydalanmak için hastaneye başvurdum ve bana %25 verdiler.. bunun %20 si ayağım için %5 i de başka şey için
kurula girdiğimde ortopedi doktoru "hocam sol taraf tamamen işgörmüyor %40 " dedi kurul başkanı. bende sevinerek çıktım.. raporu aldığımda %25 i görünce şok oldum.. hemen Mehmet Sümer isimli doktora (kurul başkanı) içerde %40 dediniz şimdi niye %25 yazıyo dedim.. bana bağırmaya başladı hatta eliyle karnıma vurdu bende ona bana bağırma diye sesimi yükselttim..
başhekim yard. gidip bana %40 vermiyeceksiniz de kime vereceksiniz dedim.
"siz aydın bir insansınız bunlarda belli kanuna göre veriliyor dedi" bende kanunu okudum çok açık şekilde iki değneği sürekli kullananlara %40 verilir diyor dedim.. itiraz edin dedi..

şimdi itiraz edince ne olacak.. başka hastane %40 verecek belki.. verirse beni hakem hastaneye sevk edecekler.. peki orada %25 verirse ben ne yapacağım..

etrafımdan biliyorum ki benden çok çok daha iyiler 15 senede emekli oluyor.. yani bu doktorlar paraya doymayıp rüşvet mi istiyor.? yada Maliye Bakanı Aydın Doğan'ın affettiği borçlarını özürlülerden mi çıkartıyor..

Şimdi ne yapmalıyım lütfen birileri bir şey desin içimdeki öfkeyi dağıtsın..

bende aynı durumdayım.. %25 verdiler.. yarın şikayet edeceğim. yalnız %40 raporum bende yok.. ve depremde çalıştığım yer yıkıldığı için ulaşmama da imkan yok..

"Vergi indiriminden faydalanmak" için defterdarlığa başvurmuştum.. şimdi 15 senede emekli olamıyacakmıyım..

Memuriyete sakat statüsünde mi başladın?

Evet.. ama e-devlet uygulamasında sakat görünmüyorum .. Ankara'ya çağırmışlardı.. orda bir heyet kontrol etmişti..

Eğer işe girişte sakat statüsünde girmişsen, o zaman 15 yılda emekli olacaksın. Buna kimse engel olamaz. İşe girerken sakat statüsünde sıbavla mı girdin? En önemli unsur bu.

Evet özürlü stasütüsnde girdim.. sınav felan yoktu.. atamam 3 ay kadar gecikti.. Ankaraya çağırdılar.. M.E.B. kampüsünde bir çok engelli arkadaşla sağlık kuruluna girdik ve özürlü kadrosundan işe başladık.. ama ne dosyamda ne de ilsis isimli e-devlet uygulamasında özürlü olarak görünmediğimi çok sonradan fark ettim.. şimdi rapor alıp işletmeye çalışıyorum ama hakkım olmasına rağmen %40 alamıyorum.. (kanunda alt extrmide tüm kayıp %40 olarak kabul ediliyor- uzunluk farkı ve kulakta problem de eklenince sanırım %40 bile geçmesi gerekiyor..)

burdaki dosyamda özürlü statüsüne dair bişiy yok.. yarın il deki dosyama bakayım.. eğer bu statüde başlamadığım görünüyorsa ne yapmam gerekir ?

Sakat statüsünde başladıysan yeni raporla ve vergi indirim hakkı ile uğraşmaksızın 15 yıl hizmet süren tamamlandığında emekli eidlirsin.

• 5434 sayılı Kanunun 39'uncu maddesinin j bendi:
    "Göreve girişlerinde, Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmeliğe uygun olarak alınmış ve raporda sakatlık oranı en az % 40 olanlardan fiili hizmeti 15 yıl olanların istekleri üzerine" [emekli edilirler]
Yeni rapordan ziyade bu "sakat statüsünde işe girdim" argmanının peşine düşmek daha kolay geliyor bana. Gerekirse bu konuda hukuki süreç başlatırsın...

Ayrıca, işe girdiğinde %40 ve üzerinde sakat olduğuna dair raporu sunmuşsan, o raporu saymamazlık da edemezler bugün. Yeter ki o zaman aldığın rapor usulüne uygun olsun. O gün %40 verilen saatlığa/hastalığa bugün -yeni bir yönetmelik çıkartılarak- %40'ın altında oran verilmesi senin kazanılmış hakına zarar veremez.Buna dair bir karar: www.engelliler.biz/forum/viewtopic.php?t=39668

Ya dostum bu nasiL is ben de anLamadim. Ben de kuLak icin basvurmustum. Bir kuLagim duymuyor, digeri ise az. Yani sinir hucreLeri zarar gormus. Raporun sonucunu bekLiyorum. Egerki aLirsam ayni gun vergi dairesinemi gideyim acaba vergi indirimi icin. Sonucta 1 gun once cikmis rapor git bir daha muayene oL demezLer di mi?

Sen ofkeLenme, itiraz edersin duzeLir insallah. Baska hastaneye gidersin, ayni yere gitme de.

@oturanboğa hocam Özlük dosyamdaki raporda herhangi bir derece belirtilmemiş yalnız Ankara'dan gelen sağlık kurulu raporunda "ortopedik-işitme özürlü" ibaresi ve memurluk yapabilir ibaresi var.. Ayrıca ilk atama kararnamesinde Görev ile ilgili kısımda "ortopedik-işitme özürlü" ibaresi var.
Başka herhangi bir belge yada rapor yok. Şimdi Özürlü kadrosunda mı işe başlamış oluyorum.

Dosyada rapor ve raporda da sakatlık ibaresi varsa, bence sakat statüsünde memur olmuşsun demektir.
Bence 15 yıl görev süren (ssk + ES) tamamlandığında emekli olabileceksin. Normal yollardan sorun çıkartsalar bile hukuki zeminde hakkını alırsın diye düşünüyorum.

bu forumun başındaki sağlık raporlarıyla ilgili kanun da şöyle deniyor:

Kod:
Tablo 3.2- Alt ekstremite özürlülüğünden tüm beden özürlülük yüzdesinin hesaplanması.

Özürlülük %
Alt          Tüm Vücut Fonksiyon
100                     40

şimdi benim bundan anlamam gerektiğim sol yada sağ herhangi bir alt extremite kaybında %40 verileceğimi yoksa iki alt extremite kayında %40 mı verileceği.. Eğer ikincisi ise kanunda biraz aşağıdaki şu ibareyi nasıl anlamak gerekiyor:

Kod:
Hastalık Derecesi:   ORTA
Hastanın Bulguları:  Hasta iki baston veya iki koltuk değneğini rutin olarak kullanmak zorundadır.
Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı %:  40

Hastalık Derecesi:     Ciddi
Hastanın Bulguları:  Tekerlekli sandalyeye bağlı
Tüm Vücut Fonksiyon Kaybı Oranı % :  80

Yani iki ayak kaybı %80 ..
Kanunda boşluklar var ve bu boşlukları art niyetli doktorlar (örneğin Mehmet Sümer isimli doktor) çok rahat kafasına göre yorumluyor ve benim gibi iki çift değneği kullanan ve tek taraf kaybı olan hastalara %20 yi rahatça veriyor..
Şimdi bu ve bunun benzeri doktorlara ne yapmalı.. nereye şikayet etmeli..

Üst Alt