Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%42 raporum 5875 işgünüm var. Emeklilik koşullarım nelerdir?

BEYSULEN

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba,

Aranıza bugün katıldım .Benim site yöneticisine bir sorum olacak. Görme engelli, %42 rapora sahip, çalışma hayatında 20 hizmet yılı ve 5875 gün ödenmiş primi bulunan bir bayanım. Daha önce vergi indiriminden faydalanmak istedim ancak oranım %32 ye indirilerek maalesef olamadım ve dolayısıyla malulen emekli hakkına da sahip olamadım.

Yeni yasada bu şartın ortadan kalktığını okuyorum bazı yayınlardan. Ben şu andaki %42 lik raporum ve sahip olduğum çalışma günleriyle erken emeklilik mi yoksa malulen emeklilik hakkına mı sahip olabiliyorum?
Beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim.
Teşekkürler,

Merhaba,
Sizi meşgul ediyorum ama kafamı karıştıran bir mevzu bu.
5510 sayılı yasanın dördüncü bölümündeki aşağıda kopyalayıp aldığım kısmı bana yorumlayabilir misiniz?

Yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları
MADDE 28- Yaşlılık sigortasından sigortalıya sağlanan haklar şunlardır:
a) Yaşlılık aylığı bağlanması.
b) Toptan ödeme yapılması.
İlk defa bu Kanuna göre sigortalı sayılanlara;
a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9000 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
b) (a) bendinde belirtilen yaş şartı;
1) 1/1/2036 ilâ 31/12/2037 tarihleri arasında kadın için 59, erkek için 61,
2) 1/1/2038 ilâ 31/12/2039 tarihleri arasında kadın için 60, erkek için 62,
3) 1/1/2040 ilâ 31/12/2041 tarihleri arasında kadın için 61, erkek için 63,
4) 1/1/2042 ilâ 31/12/2043 tarihleri arasında kadın için 62, erkek için 64,
5) 1/1/2044 ilâ 31/12/2045 tarihleri arasında kadın için 63, erkek için 65,
6) 1/1/2046 ilâ 31/12/2047 tarihleri arasında kadın için 64, erkek için 65,
7) 1/1/2048 tarihinden itibaren ise kadın ve erkek için 65,
olarak uygulanır.

Sigortalılar, ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan yaş hadlerine üç yıl eklenmek ve adlarına en az 5400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla da yaşlılık aylığından yararlanabilirler.
Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılara, en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanır.
Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularının sağlık kurullarınca usûlüne uygun düzenlenecek raporlar ve dayanağı tıbbî belgelerin incelenmesi sonucu, Kurum Sağlık Kurulunca çalışma gücündeki kayıp oranının;

a) % 50 ilâ % 59 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 16 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4320 gün,
b) % 40 ilâ % 49 arasında olduğu anlaşılan sigortalılar, en az 18 yıldan beri sigortalı olmaları ve 4680 gün,
malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla ikinci fıkranın (a) bendindeki yaş şartları aranmaksızın yaşlılık aylığına hak kazanırlar. Bunlar 94 üncü madde hükümlerine göre kontrol muayenesine tâbi tutulabilirler.
Bakanlıkça tespit edilen maden işyerlerinin yeraltı işlerinde sürekli veya münavebeli olarak en az 20 yıldan beri çalışan sigortalılar için ikinci fıkrada belirtilen yaş şartı 55 olarak uygulanır.
50 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar.
Yukarıdaki fıkralarda belirtilen yaşlılık aylıklarından yararlanabilmek için, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen sigortalının çalıştığı işten ayrıldıktan, (b) bendinde belirtilen sigortalının sigortalılığa esas faaliyete son verip vermeyeceğini beyan ettikten, (c) bendinde belirtilen sigortalıların ise Kurumun aylık bağlanma hakkı olduğuna dair yazısı üzerine yetkili makamdan emekliye sevk onayı aldıktan ve ilişiği kesildikten sonra yazılı istekte bulunması şarttır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için ayrıca, yazılı talepte bulunduğu tarih itibarıyla genel sağlık sigortası primi dahil kendi sigortalılığı nedeniyle prim ve her türlü borcunun olmaması zorunludur.
Bu maddenin uygulamasına ilişkin usûl ve esaslar, Kurum tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.​
Bunu okuyunca sanki hakkım varmış bu süreci başlatmaya diye düşünüyorum.
Vergi indirimi şart mı bu maddenin geçerli olması için?

Cevaplarsanız sevinirim.

Teşekkürler,

O madde sizinle ilgili değil. Kaldı ki her koşulda %40 ve üzerinde rapor alıp bunu ya Maliye'ye ya SGK'na onaylatmanız gerek...

Peki, yeni rapor alma talebim SGK kanalıyla mı olmalı? Ben kurumuma başvurup, onların kanalıyla mı hastahaneye sevkedilmeliyim? Çünkü vergi indiriminden faydalanma hakkım sanırım olmayacak, malum Ankara indiriyor oranları.Ben buna göre başvurumu yapacağım. Psikolojim tarumar durumda. Tek tutanacak dalım emekli olabilme ümidi.

Bir süre bekleyin. Sözüm ona hastane raporlarının kurumlarca kabul edilmesi yönünde mevzuat çalışması var ve birkaç aya kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bu olursa, o zaman kendiniz hastaneden rapor alıp Maliye ya da SGK'na verebilirsiniz.
Aksi halde sevkle gidip vergi indirim hakkı elde etmekten başka şansınız yok maalesef.

Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Ben "hep karanlık" şarkısını söylemeye devam edeceğim anlaşılan.
Saygılarımla,

Üst Alt