Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%42 raporum vergi indirim başvurumda düşürüldü. Ne yapmalıyım?

PekiHepSen

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Merhabalar;
Doğuştan kas ezilmesi engelim bulunmakta %42 rapor aldım.
Vergi indirimi için başvuru yaptım fakat olmadı red geldi % 15 oran diye belirttiler.
Hastaneye sorudugumda %42 raporunu kullanabilirsin dediler. % 15 neyin nesi anlamadım bilen varsa anlatırsa sevinirim.
Birde şu sorularım olacak ;
1-)Şuan raporum düştümü ?
2-)Yeniden rapor mu almam gerekiyor ?
3-)Şuan tekrar başvuru yapabilirmiyim aynı raporla ?
4-)İtiraz etsem sonucu bana nasıl yansır ?
5-)%42 RAPORLA vergi indirimi alsam Vergiden Komple muaf oluyormuyum veya ne kadar indirimi olcak ? ve vergi borcum varsa onlarda siliniyor mu ?

Sorularıma cevap verecek arkadaşlar için şimdiden teşkkür eder
SAYGILARIMI SUNARIM..

Sadece vergi indirimi hakkın olmayacak diğer bütün hakların devam ediyor. Yeniden rapor almana gerek yok

@akar_ahmet Peki hocam hakkın olmayacak derken tek bi şansın mı var başvuru için ? tekrar yapabiliyormuyuz ?

@PekiHepSen

raporunuzun tarihi nedir? Ankara maliye genelde eski tarihli raporları düşürür. yeni raporları (yanlış hesaplama ve puan yazma haricinde) aynen onaylar.

1-%42'lik engelli raporun şuan vergi indirimi hariç her yerde geçerli.
2- illada vergi indirimi almak istiyorsanız 6 ay sonra tekrar rapor almanız gerekir.
3- aynı raporla tekrar başvuru yapamazsınız.
4- itiraz hakkınız tabiikide var.il sağlık müdürlüğüne başvuru yapın.
5-%42 raporunuzla sadece 3.derece vergi indiriminden ve erken emeklilikten faydalanırsınız. gelir vergisinden maaşınıza 35 tl gibi bir miktar avantaj yansır o kadar.komple muaf olamazsınız.birde mevcut raporunuzla eviniz varsa (200 m2 kadar) emlak vergisinden muaf olursunuz.vergi borcunuz silinmez.

PekiHepSen

2013 yılında sakatlık oran cetveli değişti. birçok hastalığın oranı düşürüldü. sizin hastalığınızın da oranı düşülmüş olabilir. güncel cetvel ile kontrol ediniz.

ozgurmeric74 Son kez rahatsız ediyorum abi kusura bakma öncelikle.
soru 1-) Neye göre CETVELDE oranımı öğrenebilirim.
soru 2-) Her yıl mı değişiyor CETVEL ? Oranları nasıl ve neye göre değiştiriyorlarki CETVEL değişşe ne yazar bizim hayatımızdaki engel devam ettikten sonra :)

Cevap için şimdiden teşekkür ederim..

PekiHepSen

cetvel heryıl tabiikide değişmez. enson 2013 yılında değişti. bazı hastalıkların oranları düşürüldü.
cetvelde hastalığına karşılık gelen orana bakabilirsin.

ozgurmeric74
Hocam şey sormam şimdi ilk aldığım rapor 40 üstü ise sonra vergi indirimi için başvuru yaptığın rapor 40 altına düştüyse sistem de sağlık bakanlığında en son düşen rapor geçerli olmuyormu Hocam

Özgür bey öğleden cevap veriyormsuveriyormsunuz

@patpat55 Yorumdan pek bişi anladığım söylenemez daha açık yazabilirmisiniz :)

Yorum için genede teşekkürler :)

@ozgurmeric74 Güncel cetvel link atabilirmisiniz. ? Teşkkürler ilginiz için..

@ozgurmeric74

özgür hocam şimdi birşey sorcam 2006 tarihli rapor 45 2011 de memur oldum 2012 vergi inidirimi için hastaneye gittim mal müdürlüğü oraya gitmemi söyledi sonra dedim oranım düşerse ne olcak yok o vergi inidirimi için sonra hastaneyede başvurdum aynı şekilde dediler o vergi için belirttim hatta raporda vergi için yazcak demi dedim evet dediler sonra rapor çalıştığım kuruma yazı ile geld düşük olarak fakat hiç bir yerinde vergi v geçmiyor o zamanlar itiraz yoktu yada ben bilmiyordum 2014 de geldi diye biliyorum

her neyse şimdi şunu sorcam benim ilk raporum çöp mü kimleri çöp diyor kimileri çöp değil sağlık bakanlığıda işine geldiği gibi davranıyor bir insanın raporu sürekli ise tekrar rapor çıkartılamaz diyor hatta bimer den gelen cevaplarda o yönde ama uygulama öyle değil şimdi ben tekniker olmak için ekpss sınavına başvurmak istiyorum hakkım varmı hatta bazı insanların bu şekilde sınava girdiğini yorumlardan okudum ilerde sen usülsüz girdin diyip sorun yaşarmıyım siz tam olarak ne kadar biliyorsunuz @OturanBoğa da bir cevap vermiyor

hatta ulusal veri tabanaı 2012 de raporları sisteme yüklüyorlar mış ama bakan 2018 den itibaren raporla her yerde sistemde gözükecek diyor şimdi o başvuruda vergi ibaresi olmaması bir hatamıdır birde sisteme yükleme yapılırsa 35 gözükürse eski iptalmi olcak burda sizin bildiğiniz nedir tekrar heyete başvurayım dersem hem rapor tarihi de yenilensin sistemde 35 gözükürse yok siz başvuru yapamazsınız itiraz edip öyle raporu yenilersinizi derlerse hani sürekli raporlara rapor tekrar başvuramazsınız diyorlarsa ordada bir sorun olmazmı hatta özgür hocam o attığınız link rapor cetveli ondan birşey anlamadım orda bir ibaremi var sürekli eski raporla ilgili

@patpat55

eğer hiçbir kuruma başvuru yapılmadıysa şuan raporlar sadece raporu veren hastane kayıtlarında bulunur. engelli kimliği için aile ve sosyal politikalar bakanlığına müracaat edip sürekli engelli kartı aldınız mı? öncelikle %35 oranlı raporda vergi indirimi yazmaz çünkü %40 ın altında.vergi indirimi yazması için oranın %40 ve üzeri olması gerekiyor. aslında ilk raporunuz sürekli ise geçerlidir. ama maalesef çoğu kurum eski tarihli raporları kabul etmiyor.

2013 yılında değişen sakatlık oran cetvelindeki düşen oranları gerekçe gösteriyorlar. kanuna göre kazanılmış hak geri alınmaz. ama işler öyle yürümüyor. sgk bile sürekli raporla ve vergi indirimiyle emekli olanlardan kontrol muayenesi isteyebiliyor. düşük gelen raporlarla ilgili il sağlık müdürlüğüne itiraz edip tekrar başka hastaneye sevk alabilirsin.

ozgurmeric74

Özgür Hocam ilk rapor 2006 tarihli 2011 da memur oldum 2011 vergi indirimi için başvurdum ama tamam 35 oran geldide gelen raporun konusu vergi indirimi yazmıyor normal sağlık raporu gibi geldi tamam indirimi almakta istemiyorum ama ilk rapor çöp mü diye sordum ilk görev yeri konya idi o zaman şimdi ankara bakan demiş ya raporlar sisteme yüklenecek dediğiniz gibi o ilde ki hastane dışında sorun yok bizede oyle soylemislerdi bende 2012 omssye girdim teknikler olmak için olmadı sonra 2014 ekpss ye girdim olmadı 2016 girdim sınav puan oda 4 yıl geçerli bu sefer olma ihtimali var gibi ama 2017 aralıkta raporlar sistem ilıcak demiş bakan

ama şimdi ben teknikler olursam ilk rapor yüzünden sıkıntı olurmu bu şekilde kullanan kişiler olmuş o zaman kullanabilirsiniz demişlerdi ilk rapor sürekli geçerli ama şimdi öyle değil diyor deftardarlik ve sağlık bakanlığı bugün rapor veren bir hastaneye sordum bu mesaj üstüne 35 gözüküyor diyor ilk rapor çöp sistemde gözükmeye ilk raporu geçerliydi eskisi gibi yada sistem de olması önemli mi

@patpat55

şimdi şunu anlayalım. siz 2006 yılındaki raporlamı vergi indirimine başvurdunuz. raporunuz ankara maliye tarafındanmı düşürüldü.
yoksa tekrar rapor için hastaneye sevk edilip vergi indirimi için sağlık raporunuzu yeniledinizmi?

ozgurmeric74

Şimdi 2006 rapor aldım 45 2011 de memur oldum sonra kurumda eski raporu mal müdürlüğüne gönderdik onlarda bubka olmaz yeni den rapor almanız gerekiyor dedi bende rapor sürekli iken neden rapor alıyorum alacağınız rapor vergi indirimi için dediler sağlık raporu değil her neyse hastaneye gittim dedimki ben vergi indirimi için başvuran bana yeniden rapor alccan dediler oraya da aynı şeyi dedim sonra ortasında bu vergi için ilk rapor ayrı dediler sonra sonuc geldi 35 olarak ama raporun hiç bir yerinde ibare yok ibare derken başvuru nedeni vergi için diye kuruma yazı geldi raporda elinde sonra hastaneyi aradım ben vergi için başvurdum ama oran düşmüş bu rapor benim bundan sonraki raporummu olacak diye evet dediler bende ben rapor yenilemek için başvuru yapmadım sonra birkaç ilin deftarliklarina sordum onlardan bazıları düşen rapor geçerli kimse eski rapor ile devam edebilirsin dediler sonra 2012 2014 ve 2016 ekpss sınavına girdim ama şimdi sistemde diyorlar başka il başka ili görüyor bugün sordum 35 gözüküyor dediler bende onlara o vergi içindi dedim benim eski raporum sürekli o çöp diyorlar yorumlarda böyle durumda olupta benim gibi sınava girenler muş hatta en son ki ekpssde dahil sonrasi şu ben memurum sinav girdim atama olduktan sonra sıkıntı oluyorum usulsüz diye raporlara itiraz 2014 ten sonra diye biliyorum avukata sordum oda sürekli rapor hep geçerlidir diyor ama bakanlıkta hayır diyor

patpat55

sağlık raporları vergi indirimi için engelli maaşı için ötv için ayrı ayrı çıkmaz.kayıtlarda son aldığınız rapor görünür. maalesef son çıkan rapor geçerli siz tekrar rapor çıkartın.35 lik rapora itiraz süreniz geçmiş.

ozgurmeric74

Bende onu sordum hani ilk rapor sürekli ise geçerlidir diye yorumları okudum onun için sordum siz şunu dediniz demiyorum ben yorumlara verdiğiniz cevaptan onu mu anladım diye yazdim şu için bu rapor bu için bu rapor ben demedim onlar zamanında sevk ederken öyle dediler ben yine sizin yorumlarinizdan vergi indirimi için düşürülen raporlar vergi hakkı icin eski raporu kullanabilirsiniz diyenler var yorumlarda ondan sordum

@patpat55

benim demek istediğim maliyenin raporu düşürmesi neticesinde rapor oranı geçerliliğini kaybetmez. bütün engelli haklarından yararlanır. sadece vergi indirimi için geçerli değildir.:) ancak yeni rapor çıkartılırsa son rapor geçerlidir.

ozgurmeric74
Bende onu anlamak istedim özgür Hocam o zaman mal müdürlüğü mevcut raporu 45 maliyete göndermedi ki yeniden heyete girip vergi indirimi için başvurcan dediler ışte gittik oran düştü düşerken tabi yeni rapor çıktı diğer türlü oran nasıl düşecek düşecekler ilk raporu kabul edip beni hastaneye sevk etmezdi ışte ikinci rapor vergi için başvuruldu dediğiniz gibi o rapor bunun için bu rapor bunun için demiyorum devletinde işine geliyor son rapor neyse o ama ben yorumlarını ve yorumlarda ilk rapor sürekli ise onunla engelli haklarından yararlanabilirsiniz diyenler var varmı yokmu

patpat55

şuan genel bir sistem ve veri tabanı işleme alınmadı. ikinci raporun sadece hastane kayıtlarında mevcuttur.%45 lik raporunla tüm engelli haklarından faydalanırsın. bence yoksa önce engelli kimlik kartı çıkarttır. o kartla tüm haklardan faydalanırsın.

ozgurmeric74

Anladım engelli kimlik kartıma başbakanlığın verdigi var aile sosyal yok o zaman sisteme yuklenene kadar kullanabilirsin diyorsunuz eski raporu sisteme yükleme yapılınca en son ki 35 olan vergi içinde olsa o yuklenirse eski gecersiz

ozgurmeric74

hocam hatta bunu buldum bimer bunu yazıyor ama tavsiye diye

engelli raporları ile ilgili bu geçersiz mi eski de olsa sürekli raporlar geçerli diyorlar ama vergi için düşen raporlar yüzünden hatta onun bile çıkarttırılması bu yönetmeliğe göre saçmalık buna neden uyulmuyor suç değil mi

Özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi

MADDE 13 ? (1) Özürlü sağlık kurulu raporunun sürekli olup olmadığı ile süreli raporlarda raporun geçerlilik süresi mutlaka belirtilir.

(2) Özürlü sağlık kurulunca kişinin özür durumunun sürekli olduğuna karar verilmesi durumunda, özürlü sağlık kurulu raporunun ilgili bölümünde bu durum belirtilir. Ancak özür durumunun değişmesi halinde, kişinin talebi üzerine rapor ve buna bağlı kişinin özür oranı yeniden belirlenir.

(3) Özürlü sağlık kurulunca özürlünün özür durumunun sürekli olmadığına karar verilmesi halinde de bu husus ilgili bölümde belirlenerek özürlü sağlık kurulu raporunun geçerlilik süresi belirtilir. Zaman içinde değişebilen veya kontrolü gerektiren hastalıklar, hastanın önceki özürlü sağlık kurulu raporu da kurula sunularak, özürlü sağlık kurulunun belirleyeceği süre içinde yeniden görüşülür ve karara bağlanır.

(4) Bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlar ile süreli raporların geçerlilik süresi dolmadan tekrar rapor alınmak istenmesi durumunda, mükerrer rapor tanzimini önlemek maksadıyla, ilgililerin daha önce özürlü sağlık kurulu raporu alıp almadıklarına ilişkin beyanı istenir. İlgilinin beyanı üzerine veya bir başka şekilde, evvelce özürlü sağlık kurulu raporu verilmiş olduğunun tespiti halinde tekrar rapor verilmez. Kullanım amacına uygun olarak düzenlenmiş ve bu Yönetmelik hükümlerine göre alınmış olan sürekli raporlara sahip kişilerden kurumlarca yeniden rapor istenilmez.

Kazanılmış haklar

MADDE 18 ? (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce; özürlüler için düzenlenmiş sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan özür oranları, çalışma gücü kayıp oranları, vücut iş görme gücü kaybı oranları, tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için yeniden özürlü sağlık kurulu raporu düzenlenmez.

(2) Ancak, süreli verilen raporlar ile ilgili olarak hastaneye yeniden sevk işlemi uyarınca veya herhangi bir sebeple yeni bir rapor istenmesi durumunda, özür oranları, bu Yönetmelik hükümlerine göre yeniden belirlenir.

eksi rapor sürekli ise şikayet iyileşmiyor demektir. eski rapor varken vergi için hastaneye sevk edip yeni rapor düzenleyip vergi için diyorlar ama oran düşüyor sonra en son rapor geçerli diyorlar normalde 2012 den beri ulusal veri sistemi diyorlar ama aldığım ilk rapor hastanede yok tu vergi inidirimi içi sevk edildiğim hastaneden oran düştü demiştim ya şimdi hastanedeki düşen oran ilk rapor aldığım hastanedenin veri tabanında gözüküyormu bilmiyorum ama ilk raporun eğitim araştırmasında akşam itibari ile öğrendim vergi için aldığım rapor oranı sistemde varmış işte yukarıdaki gönderdiğim rapora göre sürekli raporu olan her ne sebeple olursa olsun rapor çıkartılamaz yazıyor ama düşün her ilde gözükecek dedikleri bu olsa gerek kanunda olan birşey kanunsuz işlem yapıyorlar sürekli rapor için

hatta buda gelir idaresi başkanlığının sitesinden

2. HANGİ RAPORLAR ENGELLİLİK İNDİRİMİNDE GEÇERLİDİR?
Yetkili hastanelerce düzenlenen ve Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilerek
çalışma gücünün asgari %40’ını kaybetmiş olduğu karara bağlanan engelli
sağlık kurulu raporları vergi indirimi uygulamasında dikkate alınmaktadır.
İşe girmek, engelli kimlik kartı almak, sosyal yardımlardan faydalanmak gibi
değişik amaçlarla alınan ve Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmemiş
engelli sağlık kurulu raporlarına istinaden engellilik indiriminden yararlanılması
mümkün değildir.
Engellilerin başvuruları sırasında 2007 yılı ve sonraki tarihlerde ilgili
yönetmeliğe uygun olarak düzenlenmiş raporlarının mevcut olduğunu beyan
edenlerin bu raporları da Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmek üzere
kabul edilmektedir.

3. ENGELLİLİK İNDİRİMİNDEN HANGİ TARİHLERDEN İTİBAREN
YARARLANILIR?
-Vergi dairesi başkanlıkları veya defterdarlıklarca yetkili hastaneye sevk
edilmeleri sonucu alınan raporların Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmesi
sonucu engellilik indiriminden yararlandırılması gerektiği kararlaştırılanlar,
rapor tarihinden itibaren engellilik indiriminden yararlandırılmaktadırlar.
-Evvelce almış oldukları mevcut raporları ile başvuruda bulunanlar da,
raporlarının Merkez Sağlık Kurulunca değerlendirilmesi sonucu engellilik
indiriminden yararlandırılması gerektiği kararlaştırılanların başvuru tarihinden
itibaren engellilik indiriminden yararlandırılmaları cihetine gidilmektedir.
• İhtilaf aşamasında yargı organları vasıtasıyla rapor alan engelliler
yönünden son rapor tarihi,
• Hakem hastane tayin edilmesi üzerine bu hastanelerden rapor alan
engelliler yönünden rapor tarihi,
esas alınmaktadır.
4 Gelir İdaresi Başkanlığı
ENGELLİLİK İNDİRİMİ UYGULAMASI
Öte yandan, idari birimlerde yürütülen işlemler nedeniyle veya Merkez
Sağlık Kurulundaki karar aşamasında meydana gelebilecek gecikmelerden
engelliler olumsuz etkilenmemektedir. Bu amaçla, her başvuru kendi
durumuna göre ilgili mevzuat uyarınca ayrı ayrı değerlendirilmektedir.

burda önce alaınan raporlarla ilgili vergi hariç geçerlidir yazıyor daha pes diyorum artık eski raporlar geçersiz diyor hastane

patpat55

aslında doğru kanunda kazanılmış haklar geri alınmaz diye madde var. ama uygulanmıyor. sürekli raporla emekli olanları bile sgk kontrole çağırıp oranı düşerse emekliliğini iptal ediyor. aslında olmaması lazım.

abi ben 2016 da vergi indirimi için heyete girdim 0/48 sürekli olan raporum 0/39 düştü 2 yıl süreli verdi ve ben 2018 saglık bakanlıgına atandım sürekli olan raporumda çalıştıralamayacagı iş alanları yazmadıgı için hastaneye gittim doldurtmak için bana dedilerki seni rapor düsmüş bu raporun iptal kalktım tekrar heyete girdim tekrar 0/42 aldım ama bu defa süreli verdiler diyecegim şudur vergi indirimi için heyete gittigindeki raporun düşerse bir hükmü kalmıyor.

Üst Alt