Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%43 raporla Bağkur'a malulen emeklilik için başvurduk. Ama sorun yaşıyoruz..?

Konular
2
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar herkese merhabalar...
Kayınvalidemin engel durumu ile ilgili prosedürleri yerine getirmeye çalışıyoruz ancak birtakım problemler mevcut. Bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum bir zahmet...

* 8.12.1963 doğumlu
* 01.06.1995 Bağkur 4B girişli
* 4999+600 olmak üzere iki ayrı sicilden toplam 5599 prim ödeme günü
* 06.07.2017 tarihli Amasya - Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi %43 engel raporu mevcut
* Normal emeklilik için 2019 Aralık tarihi beklenmesi gerekiyor.
* Sol Ayak 15 cm kısa(Sekel var yani), Lomber Skolyoz, Kulak, Göz, Mide problemleri ve Hipertansiyon mevcut. Toplamda %77 civarında olan engel durumu bildiğiniz üzere "Balthazard" formülüne girince yukarıda belirttiğim rakamlara düşüyor(%43)

Tüm bu verilerin akabinde durumu şöyle izah edeyim.

2017 Temmuz ayında aldığımız %43 'lük raporun akabinde Merzifon Bağkur Müdürlüğü'ne yapılan başvuru neticesinde %40-%60 arasında geçerli olan Erken Emeklilik hakkından yararlanmak istememize rağmen memur arkadaşların SGK mevzuatını ve ilgili genelgeyi bilmiyor olmasından ötürü (aksi takdirde art niyet arayacağım) yanlış yönlendirmelerle evraklarımız Ankara'ya 5510 Sayılı kanunun 25. Maddesine binaen Malülen Emeklilik Başvurusu olarak gönderildi. Engel durumu %60 altında olduğundan mütevellit doğal olarak RED cevabı aldık. Malülen Emeklilik Başvurusu yapıldığına da bu iş nasıl olur da olmaz diye araştırırken bu forumda okuduğum bir mesaj üzerine sorgulayarak ulaştım.

Bugün tekrar Merzifon Bağkur Müdürlüğü'ne 5510 sayılı SGK Kanunu'nun 28. Maddesi'nin 5. Bendine göre (Erken Emeklilik %40-59.99 arası engellilik) dilekçe vermek için gidildiğinde memur arkadaş bunun mümkün olmadığını anlatmaya çalışmış akabinde yine RED ile sonuçlanacağını söylememize rağmen MALÜLEN EMEKLİLİK amacı güden bir dilekçe yazdırıp göndermiş. Yanlarında olmadığım için telefonda da bu durumu anlatamadım memur arkadaşa. Israrla bana mevzuatı anlatmaya çalıştı ki ben mesleğimden ötürü (İş Güv. Uzm.) mevzuatı gayet iyi biliyorum. Ben de "Hayır siz şu an hata yapıyorsunuz 5510 Sayılı Kanunun 28. Maddesinin 5. Bendine göre hareket etmelisiniz." dediğimde "ben bu işlem dışında bir işlem yapmam, yapamam" :confused: gibi bir cevap verdi ve telefonu bıraktı.

1-Bir yerlerde hata mı yapıyoruz?
2-Erken Emeklilik için Vergi İndirimi kolaylık oluyor ve işlemler doğrudan hallolmak zorunda kalıyor gibi bir bilgim var, ancak çalışmayan bir kişi buna başvurabiliyor mu? Başvuramıyorsa da kendi şirketim üzerinden işe girişini yapabilirim bu bir çözümse...
3-Engelli Sağlık Kurulu Raporu'nu aldığımız hastane yukarıda belirttiğim gibi Merzifon Kara Mustafa Paşa Hastanesi'dir. Bu hastane yetkili sağlık kuruluşları listesinde olmasına rağmen "O rapor geçerli değildir, Yüksek Sağlık Kurulu'nun vereceği oran geçerlidir." dediler Bağkur Müdürlüğü'nden. Madem Yüksek Sağlık Kurulu'nun raporu dışındaki raporlar geçersiz, bu raporun bir bölümünde neden "2022 Sayılı yasadan, Vergi İndiriminden, Özürlülük Haklarından Yararlanır" diye bir ibare mevcut?

Hepinize sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum...

Not: İş Kazaları, Meslekte Kazanma Gücünün Yitirilmesi, Meslek Hastalıkları gibi hususlarda sorularınız için bilgim dahilinde yardımcı olmak isterim.

Öncelikle geçmiş olsun konu ile ilgili Bülent beyden detaylı bilgi alabilirsiniz emekli olabilmesi için engel derecesine göre belli yıl ve prim günü koşulu gerekiyor ve bunun yanında kurum sevki ile başvuru yapması gerekir diye biliyorum

@Gitaristanbul.

Kardeşim öncelikle geçmiş olsun. Sanırım mezifonlusunuz ve hemşeriyiz. Durumunuzu okudum. Yanlış yönlendirmeler vs,yaşamışsınız.

Kayın validenizi bu rahatsızlıklarından dolayı malulen emekli malesef etmezler. İzlemeniz gereken yol,%40 üstü raporuyla 4680 prim günü ve 18 yillık süre ile,engelli emeklilikten faydalanarak kendisini emekli etmektir,bunun içinde mutlaka vergi indirimi almanız gerekiyor,vergi indirimini almak içinde kayın validenizin çalışıyor olması gerekiyor.
Kayın validenizi kendi işyerinizde çalışıyor olarak gösterip vergi indirimine başvurabilirsiniz.

Yalnız bu ışlemi yaparken,kayın valideniz mutlaka işyerinde görülsün zira bu gibi konular sebebi ile sgk denetimler yapıyor ve büyük cezalar kesiyor. Vergi indirimi işyerinize gelir,bu gelen vergi indirimi ile birlikte sgk'ya başvurup erken emeklilik işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Başvurunuzuda vergi indirimine bağlı erken emeklilik olarak mutlaka belirtin. Engeç 3 ay içinde işlemleriniz tamamlanır.
Tekrar geçmiş olsun.

Teşekkür ediyorum kardeşim. Kayınvalidem Gümüşhacıköy’de ikamet ediyor ancak en yakın yetkili kuruluş Merzifon’da olduğu için oradan işlem yapıldı. Tanıdığın birileri var mıdır SGK da? En azından düz memur mantığından sıyrılarak vatandaşı dinleyebilecek birisi, görevini hakkıyla yapan birisi... Adamların keyfiyetine göre iş yürüyor ya da yürümüyor. Allah affetsin...

4a sgk lilar yazdıklarınızı kapsar bu arkadaşımız bagkurlu

Gitaristanbul.
Kardeşim kusura bakma bende yanlış yönlendirmede bulunmuşum,Sizinki bağkura bağlı emeklilik işlemleriymiş.
Sağolsun arkadaşlar yukarıda hem beni hemde sizi uyarmışlar.
sayın oturanboğa bu konu ile ilgili yukardaki linkten bilgi vermiş.
Kuruma tekrar dilekçe yazıp,başvurunuzun 5510 nun 28 maddesi geregince değerlendirilmesi talebinde bulunursanız sanırım olumlu bir sonuç alacaksınızdır..

Mehmet005

Önemli değil estağfirullah da ben mesaj içeriğinde yazdım zaten. Bu işlemin bu şekilde yapılması gerektiğini biliyorum ama memurlar işlemi yapmamakta diretiyorlar. Oturan Boğa'nın mesajını da okudum ancak bu prosedürün doğru uygulanması ile ilgili bir girişimde bulunabilir miyiz acaba? Çünkü insanlar için bu büyük bir mağduriyet.

Düşünsenize ne kadar çok insan sırf bu yüzden aylarca belki de yıllarca (artık direnemeyip vazgeçerek) maaş alamıyorlar. Bizimki öyle mesela, 919 gün fazladan prim ödenmiş. 3 sene dile kolay. En kötü şimdiki şartlarda değerlendirecek olursak 36 ayda 50.000 TL ye yakın maaş kaybı demek, geri dönüşü var mı? Yok.. Sadece tahsis talep formu ile başvurursanız 6 aylık maaş alırsınız o da kurul raporunun çıktığı tarihten itibaren bu bürokratik işlemlerin sonuçlanması için geçecek süre...

Kayınvalidemin ikametgahı farklı yerde olduğu için Ek9 formuyla ev hizmetlerinde sigortasını yaptırıp vergi indirimine başvuru yaptıracağım. Akabinde erken emeklilik nasipse...

Gitaristanbul

Bağkur her başvuruyu malulen emeklilik olarak işleme alıyor. Saçma ama uygulama bu şekilde. Siz malulen emekliliğiniz reddedildiğinde "başvurumun 5510 sayılı yasanın 28. maddesine göre işleme konulmasını ve Yaşlılık emekliliğimin bağlanmasını talep ediyorum" diye dilekçe vereceksiniz. Hemen de emeklilik gerçekleşecek.

Bu konuda memur sorun çıkartırsa müdürüne çıkın. Konu çok nettir zira.

OturanBoğa

Teşekkür ederim sayın yönetmenim.

Yukarıda anlattığım gibi bu hususla alakalı memur sorun çıkardı ve İstanbul Maltepe SGK'dan örneklerini alıp Merzifona gönderdiğim dilekçeleri tanımadığını böyle bir işlem yapamayacağını belirtti. Akabinde de yine 25. madde üzerinden dilekçe alıp işleme koydu.

Sayın yönetmenim tekrar merhaba,

Kayınvalidemin 28. Madde 5. Bentden işlem yapılmasına dair dilekçesine Yüksek Sağlık Kurulu'ndan sevk kararı çıkmış. KBB ve Üroloji ünitelerine tekrar kontrol için sevk yapılmış. Bu sanırım ara karar oluyor. Sizce süreç olumlu mudur? İşlemleri yapmak üzere İstanbul'dan kalkıp Merzifon'a gitmeme değer mi?
Bu arada sonuç %38 e düşmüş diye bir bilgi verildi itiraz dilekçesini verdiğimiz süreçte. %2 ilk bir arttırım yapmak mıdır acaba amaç? Yoksa bezdirip vazgeçirmek mi?
OturanBoğa

@Gitaristanbul

Kardeşim,yüksek sağlık kurulu ara karar almış ve sizden çelişkide kaldığı iki hastalıktan dolayı son durumunu bildirir raporunu istemiş.

Şayet yüksek sağlık kurulu olumsuz bir karar verseydi dosyayı ret edip gönderirdi ve böyle bir son durum bildirir raporu istemezdi.

Demekki kurulun bu yönde olumlu düşünceleri varki sizden böyle bir rapor istemiş diye düşünüyorum, Bu sebebden dolayıda istemiş oldukları muayene sonuçlarını mutlaka gönderin diyorum.

Diğer taraftan kurulun sevk ettiği hastanenin,merzifonda olması sebebi ile,yol sıkıntısı yaşayacağını düşünüyorsan,yüksek sağlık kurulunu telefonla arayarak,hastanın istanbulda olduğunu ve istanbul hastanelerinden birine sevkini isteyebilirsin.

Zira,devlet fakulte hastanelerinden alınan raporlar kurul tarafindan değerlendiriliyor. Yani son söz olarak mutlaka hastanın raporlarını göndermelisin hemşerim. Ben bu ara kararda bi ışık görüyorum, Yinede karar sana kalmış.

Teşekkürler Mehmet,

Yüksek Sağlık Kurulubu aradım defalarca, yüzlerce kere diyebilirim. Cevap vermiyorlar telefona. Yoksa sevk olayını soracağım, ancak Merzifondaki memur İstanbul'a sevk etmezler dedi.

Kadıncağız yıllardır yanlış işlemden dolayı heba olmuş yollarda. Sağlıklı olsa gitsin gelsin. Mobilize olmak çok zor özellikle geçen sene düşüp kalçasını da kırdıktan sonra koltuk değneğiyle bile yürümek işkence oldu. "Daha uğraşamam oğlum Merzifon'a gidemem ben" diyor.. Razı etmeye çalışıyorum.
Mehmet005

Gitaristanbul

Süreci tamamlamak lazım. SGK emekli etmemek için zorluk çıkartsa da siz üstüne gitmelisiniz...

Bugün Yüksek Sağlık Kurulu’nun numaralarına zor bela ulaştım, ordan oraya yönlendirdiler, oradan oraya. Yaklaşık 20 ayrı numara ile konuştum. Tamamı 0312 alan kodlu... sonuç: Merzifon’u aradım, oraya gideceğiz, Amasya Sabuncuoğlu hastanesine sevk edecek. Oradan bir sonuç almaya çalışacağız. İstanbul da hastaneye gidemezsiniz diyorlar. Şaka gibi.. kadıncağız zaten yürüyemiyor. 650 km yol, git gel 1300 km.. vallahi ne diyeceğimi bilmiyorum artık...

Bence SGK nın Engelliler ile ilgili işlemleri yürüten kadrolarının tamamını engelli arkadaşlarımıza açması lazım.

Zaten yasaya göre %3 istihdam zorunluluğu var. Al işte bu kardeşlerimizi, hem de empatik yaklaşımla işleri yokuşa sürmeden hızlı bir şekilde çözerler. Haksız mıyım :)

Bugün KBB ve Üroloji sevki ile Amasya Sabuncuoğlu Hastanesine gidildi. KBB muayenesi sonucu daha evvelki oran %12 ilken %20 olarak güncellendi. Ancak Ürodinami testi Amasya da bulunmadığı İçin sevk etme kararı almış hastane.. nereye sevk edeceği belli değil, ne zaman sevkedeceği belli değil... nasıl iş yapıyorlar anlamadım.

Ben İstanbul dan sırf bunun için geldim hadi sevk edin diyorsun cevap yok. KBB engel durumu daha evvelki raporda %12 iken Balthazard ile toplam %38 yapmıştı, şimdi %20 olmuş yani yükselmiş hali ile toplam engel durumu %40 ı aşar diye tahmin ediyorum. Ancak Üroloji sevkini istemiyorum deme şansımız yok sanırım? Bir bilgisi olan var mı?

Son düzenleme:
Gitaristanbul

Rapor oranı için ürolojiden orana ihtiyaç yoksa, o hastalığın pas geçilmesi için doktordan ricada bulunulabilir aslında. Ama belirleyici olan doktorun tutumudur tabii

Üstadım bu arada başlıktan da anlaşıldığı üzere raporumuz aslında %43, ancak SGK Merzifon der ki; sonucunuz elimde %38. YSK nın 43 ü 38 e çekme hakkı var mıdır? Ya da 2015 tarihli %38 raporumuz var, onu görüyor olabilir mi acaba?

Merzifon ile konuştum dün. Diyor ki Samsun a sevk edildiniz. Yahu diyorum kadıncağız İstanbul da ikamet ediyor. Amasya ya sevk ettiniz burdan kalktı Amasya ya gitti. Şimdi de dalga geçer gibi Samsun a sevk et. Üstelik Samsun da Ürodinami testi Üroloji randevusuyla veriliyor ve en erken tarih bugün muayene olsan temmuz ayı. En erken muayene tarihi ise Mayıs sonu Haziran başı. Yani resmen diyor ki yokuş kardeşim...

Gitaristanbul

En son rapora göre işlem yapar kurum. Ve evet, teorik olarak ssk hastanenin verdiği rapordaki orana müdahale edebilir

OturanBoğa

Yönetmelik karmaşık üstad, görevleri arasında bu oranı değiştirmek yok. Ancak yetkileri kısmında kafa karıştırıcı bir husus var, değerlendirebilir gibi bir ibare kullanmış. Değerlendirmek çok geniş bir kavram olduğu için müdahale yetkisini de buradan almış olsalar gerek.

Nitekim, Amasya'daki doktor ile telefonda görüştüm, İstanbul'da Ürodinami testini yaptırıp getirin sonuca göre raporunuzu yazayım dedi sağolsun. İnşaallah hayırlı bir sonuç alırım. Bilgilendirme yapacağım tekrar. İlginize teşekkürler.

Bağkur dedi ki Özel hastaneden veya İstanbul'dan alacağınız Ürodinami testini ben bu dosyaya koysam da kabul etmezler. Sevkiniz Samsun'a yapılmış...
Mecburen Samsun'dan randevu aldık tekrar.. 12 Haziran'da gideceğiz inşaallah...

Samsunda ürodinami yapıldı ve %9 oran verildi. Evraklar gönderildi ancak süreç hala devam etmekte.. evrak takipte kıpırdama yok...

Ürodinami sonucu sgk sağlık kurulunun elini-ayağını bağlar ve oranı onaylarlar.

Dediğiniz gibi de oldu... %50 ye çıktı oran.. Şu an SGK'da işlemler yapılıyor. Bu ay inşaallah maaşını alacak. Darısı tüm arkadaşların başına artık...
Teşekkürler herkese.

Not: Ben yine buralardayım. "İşim bitti gidiyorum" yok... ;)

Özel Çocuk
-
Aylık Gelir Katsayısı TAM
Haksahibi Aylık/Gelir Hissesi Yüzde
-
Nakdi Tazminat HAYIR
Makam Tazminatı HAYIR
Nakdi Tazminat Kanun Maddesi

Makam Tazminatı Temsil/Görev HAYIR
Rapor Tarihi 27/08/2018
Rapor Maluliyet/İş göremezlik Derecesi 50,00
Rapor Kontrole Tabi Mi Hayır
Rapor Kontrol Tarihi
-
Rapor İş kazası/Meslek Hastalığı
Özel durum - Özür derecesi
Rapor Bakıma Muhtaç Mı? Hayır
Brüt Aylık Tutarı 994,43
Sağlık Kesinti Tutarı 99,44
Ek Ödeme Tutarı 49,72
Makam Tazminat Tutarı 0.00
Nakdi Tazminat Tutarı 0.00
Nakdi Tazminat Ek Tutarı 0.00
667 KHK Bakım Ücreti 0.00
Toplam Tutar 944,71

Bu şekilde bir açıklama var e-devlet ekranında, sağlık kesintisi hizmet yılı 14 yıl olmasına rağmen neden kesiliyor anlayabilmiş değilim. Bağkur'da 10 yıl hizmet süresi uygulaması var.. Kime başvurmalı, ne demeli arkadaşlar?

Teşekkürler...
Bu arada horttt oldu sanırım konu :)

Bağkur sağlık primleri totalde 120 ay boyunca ödenmesi gerekiyor, kayınvalide 69 ay boyunca kayınpederin SGK'sının sağlık hizmetlerinden faydalandığı için toplam 51 ay sağlık primi yatmış. Buradan hareketle 69 ay daha o kesinti %10 oranında devam edecekmiş. Yani Haziran 2014'e kadar %10 kesinti olacak.

Hayırlısı olsun...

Gitaristanbul...hocam işlemlerin için baya uğraşdın ve hayırlı olsun bittiğine maaş bağlandığına çok sevindim:)....ve dediğin gibi işim bitti banane kim ne yaparsa yapsın altta kalanın canı çıksın mantığı bende de yok...1 ekim de engelli maaşım bağlandı ve burda olup elimden geldiğince yardımcı olmaya sonuna kadar devam..herkes için en hayırlısı olsun..

Üst Alt