Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%43 sol hemiparazim mevcut. ÖTV raporunda açıklama sorunu yaşıyorum..?

edebiyatcı1

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba %43 sol hemiparazim mevcut. Ötv için ve mevcut b Sınıfı sürücü belgemi yenilemek için sağlık kuruluna girdim. Sonuç olarak da 78 kodlu sürücü belgesi raporumu( sadece otomatik vites kullanır) ve özel tertibatlı araç kullanır ibareli engelli raporumu aldım. Ancak vergi dairesinde hemiparazinin anlamını sordular. Açıklamasını yaptım.

Bu konuda bir kanun olduğunu ancak raporumda hemiparazinin açıklaması yazmadığı için yararlanıp yararlanamayacağımı bilmediklerini, bu yüzden de görüş istemem gerektiğini söylediler. İlgili birime gönderdiler. İlgili birimde ise bu konuyla ilgili özelge bulunup bulunmadığına bakacaklarını, ancak ilgili birimdeki ilgili memur izinde olduğu için bakamadıklarını söylediler.

Ben de bu konuda Özelge: ÖTV Kanununun 7/2. maddesi kapsamında sakatlık derecesi % 90'nın altında olan malul ve engellilerden sakatlıkları sol kol ve sol bacakta olan engellilerin ÖTV istisnasından yararlanıp yararlanamayacakları hk. | Gelir İdaresi Başkanlığı linkteki özelgenin durumuma uyduğunu düşündüğüm için bu özelgeyi gösterebileceğimi söyledim. Ancak memur olmadığı için bunun bir faydası olmayacağını bayram sonrası gelmem gerektiğini söylediler.

Sonuç olarak bayram sonrası gidip bu özelgeyi göstereceğim. Sizce bu özelge bana uygun mu? Cevaplarınızı bekliyorum.

edebiyatcı

Sonuç olumlu olacaktır. Ama aslında o rapora imza atan uzman doktorlardan birisinden duruma açıklık getirecek, rahatsızlığın sol alt-üst ekstremitede kısıtlılığa yol açtığını berlitecek -kaşeli imzalı- bir değerlendirme alsanız da işinizi görürdü.

henüz görüş için başvuramadım. o yüzden bu dediğinizi yapıp böyle bir yazı almaya çalışacağım. teşekkür ederim bülent bey @OturanBoğa

@OturanBoğa Bülent Bey,bir sorum daha olacak. Benim ehliyet raporumda ... plaka/şasi nolu aracı kullanabilir.kısıtlaması var. bu kısıtlamayla sadece otomatik vites olan engelli aracımı amcam, babam ve kardeşim de kullanabilir mi? Kullanabiliyorsa resmi olarak yapmam gereken iş ve işlem nedir? Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

edebiyatcı tüm otomatik vitesli araçları kullanabilirsiniz ve sizin aracınızı da dilediğiniz herkes kullanabilir. Araçta donanım olmadığı sürece ve engeli sol tarafta olan kişiler için bu geçerlidir. Belgelerinizde herhangi bir kısıtlama varsa ilgili kurumlarla görüşmenizi tavsiye ederim, hem değişiklik olacaksa zamanında yaptırırsınız, hem de içinizin rahat etmesi açısından iyi olur.

edebiyatcı

Kısmet'İn de yazdığı gibi, araçta bir donanım yoksa zaten herkes kullanabilir. Ruhsatta buna aykırı bir kısıtlama olamaz. Kaldı ki donanım olsaydı dahi 3. derece yakınlar kullanabilirdi. Bunun için TSE'den bir belge almanız yeterli olurdu.

Üst Alt