Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4330 prim günüm ve %51 raporum var. Ne zaman emekli olmalıyım?

Oguzhang

Yeni Üye
Konular
2
Reaksiyonlar
0
Sevgili arkadaşlar merhaba.

1974 Doğumlu 1992 SSK girişliyim.

Şu an itibari ile Toplam 4330 Günlük prim ödemem mevcut.Sanırım emeklilik hakkı kazındım.Çünkü SSK nin sorgulama sayfası bana emekli olabilirsiniz diyor.

1996 Yılında çalıştığım firma beni İş ve işçi bulma kurumuna kaydetmişti.İş ve işçi bulma kurumuda beni hastaneye şevkederek Kurul raporu aldırmıştı Rapor aldığım sırada 2300 Günlük bir prim ödemem mevcuttu.%51 Sakatlık oranım raporla tescil edildi.

İş ve işçi bulma kurumuda beni yine çalıştığım firmaya şevkederek sakat işçi girişi yapmışlardı.Tabi bu arada işlemler dönemin SSK sinede kaydedilmişti.Tam hatırımda değil tabi 13 sene evvel olan bitenler.Günlerce koşturduğumu hatırlıyorum.

Şimdi Benim sormak istediğim soru şu:
1- Emeklilik vaktim gelmiş emekli olmalımıyım sizce? Ne kadar maaş alırım?(Primler asgari ücret üzerinden ödenmiş)

2-1996 Da devlet arşivlerine zaten sakat olarak geçmiş görünüyorum.Emeklilik için vergi dairesi vs.vs.tekrar koşturmam gerekiyormu? Zaten sakatlık oranımı devlet tespit etmiş ve o oran üzerinden yine devlet beni bir işe yerleştirmiş.Raporumda SÜREKLİ ibaresi mevcut.

İş ve işçi bulma kurumunca yerleştirildiğim işten daha sonra ayrıldım ve şu anda başka bir işyerinde çalışıyorum bunuda belirtmeliyim.

Tecrübeli arkadaşlardan bu konularda bilgi desteği rica ediyorum.

Sevgiler..

Arkadaşım raporunuzun olması vergi ind. hakkından faydalandıgınız anlamına gelmez bizzat maliyeye vergi ind. için müracaat ettin mi vergi ind. hakkı kazandıysanız emekli olmak için kuruma müracaat ederek emekli olabilirsiniz..
Bu hakkı kazanmadıysanız yapmanız gereken bulundugunuz ilin maliyesine ve veya mal müdürlüğüne (mükellef hizmetler birimine) müracat ederek yetkili hastaney sevk edilmeniz gerekli malesef elinizdeki rapor ile vergi ind. için müracaat edemezsiniz..

Yanıt için teşekkür ederim Sn.İlker bey.

Sorularımın tamamına yanıt alamadım. Bu konularda bilgisi olan arkadaşlarında görüşlerini rica ediyorum.

1.Vergi ind.hakkınız varsa emekli olun hiç beklemeyin,maaş asgariden yattıgı için 600 ila 650 arası alırsın..
2.Vergi ind. hakkı aldıysanız koşturmanıza gerek yok almadıysanız ALLAH size sabır versin..
3.O başka iş yeri işkura bildirmiştir senin hiçbirşey yapmana gerek yok

Dün Vergi dairesine gittim ve biraz araştırdım.

1993 Yılında Vergi dairesine kaydımı yapmışım. :) Dile kolay 17 sene evvel.

O yılları bilen bilir Aylarca koşturduğumu hatırlıyorum.Koşturduğum yerlerden biri de vergi dairesi imiş meğersem:)

Vergi dairesinin verdiği yazı ile SGK ye başvurmam yeterliymiş.

Arşivlerden benim vergi indirim kaydım olduğuna dair yazıyı bulup verdiler bana.Üstelikte %55 3.Derecede indirim yapılacağına dair bir yazı.

Bu vergi indirimi işyerinde bana bir avantaj sağlıyormu sahi? Yani aldığım maaşta bir fark yaratıyormu? Bunca zaman içinde aldığım maaşta bu indirimden dolayı bir fark varmıydı yokmuydu pek sorgulamamıştım.

Atladığım ya da yapmam gereken başka bürokratik işlem varmı acaba?

Sevgiler.

yani emekliliği hak etmişsiniz o zaman sgk ya başvurun ve emekli olun güle güle harcayın

Yapmanız gereken sgk ya giderek emekli olamak istedginizi belirtmek ve o elinizdeki belgeyide tahsis talep formuna eklemek olacaktır..
Sizin yerinizde olsam hemen emekli olurum...

Bağkur Ve SSK...

Tekrar merhabalar...

Bir kaç ay evvel buraya emekliliğim konusunda bir soru sormuştum,ondan sonra gerekli işlemlere başladım müracaatlarımı tamamladım. Pazartesi bir daha gideceğim.

SSK üzernden gün sayım tamam hatta fazlası ile tamam... ama memur bugün bana sende bağkurda varmış dedi. 2001 yılında 5 aylık bir bağkur ödemem olmuştu.

Şimdi benim merak ettiğim ve kafamı karıştıran beni rahatsız eden şu.

Bağkurdaki 5 aylık dönemimden sanıyorum 1 yada 2 aylık prim borcu kalmış olmalı.Emin değilim. Eğer borç varsa Bu borç emeklilik işlemlerimde karşıma çıkarmı bir sorun yaratırmı? Bağkur sitesine girdim ancak borç sorgulayamadım. Eğer borcum varsa bunu hemen ödemem iyi olurmu?

Bu konuda tavsiye ve tecrübelerinize ihtiyacım var.

Nette araştırma yaparken yakın tarihli bir yazı buldum müsadenizle link vererek paylaşayım ihtiyacı olan arkadaşlar içinde gerekli olabilir.

http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=3572

Burda yazdığına göre bağkur borcu var diye ssk den emekli etmemezlik yapamazlarmış beni. Bu doğrumu dersiniz? yani karşıma 1-2 aylık bir eski borç çıkarda iş yokuşa sürülürmü?

Yanıtlar için şimdiden teşekkürler.

Verilen linkte borcumla ilgili bir açıklama çıkmıyor.

Benzer durumlarla karşılaşan ya da bu konularda bilgisi olan arkadaşlardan tavsiye bekliyorum.

Borç çıkarsa ödemelimiyim? emeklilik başvurusu bekletilirmi? durum ne olur? Bu konuda bilgi edinmeye ve önümü görmeye ihtiyacım var.

Kurum zaten sana der bagkur a borcun var öde diye Kuruma gide rborcunu ödersin sorun olmadan işlerin devam eder Zaten borç cıkmaz ise emekli olursun yapmanzı gereken beklemek..
Yada bagkur a gidip borcunuzun olup olmadıgını ögrenmek bu kadar basit...

Sevgili arkadaşım,

Keşke o kadar basit olsa da bende tavsiye almak zorunda kalmasam,tam tersi tavsiye verebilsem.

Bak yukarıda bir link eklemiştim,onu okurmusun? yeni yasadan dolayı mağdur olan birçok insan mevcut,ben sadece benzer durumla karşılaşıp sorun yaşayan varsa tecrübelerinden faydalanmak istedim.

Bazı kurumlarımızda maalesef herşey saat gibi tıkır tıkır işlemediği gibi akla hayale gelmedik uygulamalarda mevcut.

Yeni yasadaki acaip uygulamalardan biri şu. Emeklilik başvurusu yaptınız,borcunuz çıktı diyelim.Sizinde söylediğiniz gibi borcu ödüyoruz ama işte ondan sonra olay kopuyor,çünkü yeni yasada diyorki,sigortalının borcunu ödediği zamandan itibaren sigortası başlar. Yani ben eğer 2001 yılından borcum kaldı ise ve ödersem o zamandan bu yana ödediğim sigortayı yok sayıp beni 2001 den başlamış gibi gösteriyorlar.

Bunu ben uydurmadım vallahi işte linkte de anlatıyor yaşayan ve bu durumlarla karşılaşan hatta kurumla davalık olanlar mevcut.

Ben bu durumla karşılaşan varmı? onu öğrenmek amacı ile sordum.

arkadaşım verdiğim linkte tc kimlik numaranı veya bağ-kur numaranı girdiğinde ilk sayfada yazıyor

neyi göremedin anlayamadım.
istiyorsan özel mesajda bağ-kur numaranı ver ben kontrol edeyim.

Borç BilgisiBağ-Kur No:*************Adı - Soyadı:*************Meslek Tarihi17/02/1995Durum:TERK ETMİŞ SİGORTALI .......Son Basamak:02Son Basamak Tarihi:01/03/199630/04/2010 itibari ile Sigortalı Borç DurumuToplam Borç:0 ,00Fazla Ödeme1,09Pirim Borç Ay Sayısı:0 AY

SGK'ya olan borcunuzu ödemeden emekli edilmeniz mümkün değil... Emeklilik talebinde bulunduğunuzda o borç karşınıza çıkartılacaktır zaten...

Bağ kur sitesinde benim borç dökümüm görünmüyor. Yaklaşık 10 yıl evvelden kalma bir borç varmış sebebi nedir bilemiyorum ancak bağkur sitesinde görünmüyor,bende o borcu bu gün bizzat müracaat ederek öğrendim.

Görevli memure ile görüştüm.Dosyamın bağkur a gönderildiğini onlardan haber beklediklerini söyledi. Durumu anlattım bağkurda geçmişten kalma borcum varmış dedim. O durumda maaşın borcunu ödediğin ay başından itibaren bağlanır dedi.

Dosyam bağ-kurdan ne zaman gelir dedim. Valla belli olmaz bu onlara bağlı hatta belkide hiç gelmez borcun var diye dedi. :)

Biraz tavsiye alsam iyi olacak cidden. Borcu öderim sorun değil ama bağkurdan dosyamın gelip işlemlerimin tamamlanması aşağı yukarı nekadar zaman alır acaba?

Çünkü işyerimden emekli oluyorum diye ayrıldım ancak çalışmaya devam ediyorum. Tazminat yazısı almadım halen Sgk den tazminat yazısı alıp işyerine vereceğim.

Beni bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar kısaca yönlendirebilirse sevinirim.

Arkadaş konuyu uzattıkca uzatıyorsun bagkur a git borcunu öde sorun kalmaz ama sen hala fikir alayım diyorsun..
Eee bagkura gittin mi de sorarsın bizim evrak ne aşamada diye...

İlker desteğin için teşekkürler.

Keşke yazılan yazılarıda okuyabilsen.

Lütfen yazıları dikkatli okuyalım,fikir almak istediğim konuda bilgin yoksa müsade et bilgisi olan arkadaşlardan faydalanayım.

Memurun gönderdiği giden evrakı sen nasıl takip edeceksin diye bir sormayı denesen keşke. Memur kndi içinde üstyazı vermiş diğer birime şevketmiş sen sivil olarak gidip memurun yazısını nasıl takip edecek ve soracaksın?

Bu sebeple bu durumu yaşayan arkadaşların tecrübelerinden faydalanmaya çalışıyorum.

Yardımcı olmak zormu geldi? ya da bilgi durumunumu aştı?

Müsade et zor gelmeyen,konu hakkında bilgisi olan, tecrübesi olan, yardım etsin.

Hayırlı geceler.

Arkadaşım kurum sana istedgin bilgiyi vermek zorun da bilgi edinme yasasıda bunun için çıktı zaten o memur sıkıyorsa sana bilgi vermesin..
Benim yardımcı oldugum insanlar bugün emeklli kardeş
Allaha çok şükür bilgimiz bize yeter ama sana yetmedigi belli..........
Bu konu hakkında kim deneyim yaşamış bakalım bekleyip görecez...
Sana söylüyoruz işte bagkur a git borcunu ögren borcun varsa öde sorun ortadan kalkar ....

Hey Allahım...

Yazılanları neden okumadan yorum yazıyorsun arkadaşım?

Bak yukarıda ne yazıyorum?

Borcum varmış öğrendim yazıyorum..

Sen hala git borcunu öğren yazıyorsun.

Arkadaşım ben süreç nedir, nasıl olur o konuda bilgi istiyorum yazıyı dikkatli okuyalım.

Sayende Nasrettin Hoca nın neden damdan düştüğünde bana damdan düşen birini getirin dediğini de anlamış oldum.

Sana göre hayat harika.. Tak diye başvur şak diye emekli ol hop diye maaşı al..Nasılsa henüz bu yollara başvurmamışsın uzaktan tavsiye verip taktik gösteriyorsun...Emekli olmadan emeklilik tavsiyeleri veriyorsun..O kadar basitki herşey insanlar nasıl bu kadar aptal olabiliyor diye düşündüğünede eminim, hatta bak yazmışsın sayende emekli olanlar bile varmış..

Birde bilgi edinme yasasına değinmişsinki evlere şenlik..belkide 2-3 günde yapılacak iş için bilgi edinme yasasına başvur,30 gün bekle! bunumu tavsiye ediyorsun şimdi? Ben işyerimle ilgili prosedürü merak ediyorum sen ise hala sigortada takılı kalmışsın.

Ne mutlu sana..Zaten yaptığım işlemleri bana birde sen söylüyorsun,müsade et yapmadığım işlemler konusunda bu süreci yaşayanlardan tavsiye alayım.

Yukarıda ilk yazım(Emeklilik işlemlerine başvurumla ilgili) ve eklediğim birde link mevcut...linki okumadığın zaten anlaşılıyor ama rica etsem o linke tıklayıp bir okurmusun? sonra niye "bu konuda bir sıkıntı çeken oldumu? oldu ise neler yaptınız?" diye sorduğumu anlarsın.

Bir insanın kendinden önce aynı yollardan geçen kişilerden yol tavsiyesi istemesi yadırganmamalı.

Arkadaş İlker doğru yazıyor,
zaman kaybetmek istemiyorsan direkt olarak Bağ-Kur'a git borcun olup olmadığnı sorgula var ise öde.Bu şekilde hepey zaman kazanırsın.
Ama yok ben sizi dinlemem dersen ,SGK'dan yazışmayı beklersin borcun var ise gidersin Bağ-Kur'a o borcu ödersin,tekrar sgk'ya gidersin talepte bulunursun........... uzadıkça uzar.
İlkerin tavsiyesini dinle ,en hızlı yol sana sn.Oturan Boğa ve İlker göstermiş.
Neyi halen anlamadını anlayamadık.

En en en geç 1 ay içinde bağkur borcunuzun olup olmadığına dair yazı gelir ve ona göre emeklilik işlemleriniz devam eder. Bekleyip görmekten başka bir yol yok maalesef.

Üst Alt