Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%45 işitme sebebiyle raporum var. Emeklilik şartlarım değişti mi?

Myroom

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
1
Merhaba biri beni aydınlatabilir mi çünkü inanılmaz derecede kafam karıştı.

Ben 5 aylık erken doğduğum için ilkokulda işitme cihazı taktım. Rapor olayını hiç bilmiyorduk. Engelli sınavı sayesinde rapor olduğunu öğrendik 2012 yılında engelli raporu çıkartık iki kulağıma işitme cihazı takıyorum. 40 orandaydı ankaraya gidince raporum %45 oldu.
Ben lisedeyken ailemin maddi durumu iyi değildi bir işe girdim 10 günlük sigorta yapmış adamlar (22.04.2008’de) ben o zamanlar lisede 17 yaşımda falandım okuldan arta kalan zamanlarda işte çalıştım harçlık çıkarttım. Sonra okul nedeniyle ayrıldım. 2012 de üniversiteden sonra bir iş buldum temmuz 2012 de uzun süreli sgklı olarak, engelli raporuyla engelli kadrosunda çalıştım.
Yaşım 33 ve ben 4240 günle 20 yıl sonra emekli olacağımı biliyordum.

Şimdi günüm doldu ama şu an işsizim iş yeri kapandı. İş arıyorum benim raporum iptal mi oldu şimdi? Engelli emeklisi olamayacak mıyım 3 yılım kaldı. Maddi durumum iyi değil iki kulağımda işitme kaybım var çoğu iş yeri engelli kadrosunda işitme kaybım var diye almıyor ben ne yapayım bana bilgi verin inşallah emekliliğim etkilenmez.

Mevcut raporunuzu diğer haklardan indirimlerden faydalanmak için kullanabilirsiniz emeklilik zamanı geldiğinde sigortaya gittiğinizde sigorta sizi emeklilik için İş gücü kaybı tespiti için hastaneye gönderecek oradan alacağınız iş gücü tespit raporu SGK'ya gidecek SGK onayla ise emekli olacaksınız şu andan yapacağınız bir şey yok geçmişte alınan engelli raporu veya vergi indirimi artık emekli bir etkisi yok sadece maaşa bir etkisi olacak siz günü geldiğinde sigortaya başvuru yapın onlar gereken yönlendirmeyi yapacaklar

@mehmet-41,

Tekrar tekrar para mı vereceğiz böyle saçmalık görmedim. Kazanırmış hakkı neden tekrar para veriyorum. Zamanında engelli olmayan kişiler gata dan rapor alıp engelli raporu aldılar bunları biliyorum. Bizim iş yerinde sapa sağlam adam sadece taban düşüklüğü ile malulen emekli olup engelli emeklisi oldu. Adamın villası var. Bu tarz haksızlıklar yüzünden bize oldu bizim ihtiyacımız var elimizden aldılar

@Myroom,

Doğum tarihi?

Ocak_2025_sonrasi.jpg

@Myroom,
Arkadaşım sen kendine baksana. Sapasağlam olduğuna sen mi karar veriyorsun? Engelli bile engelli ile uğraşıyor. Bu nasıl bir kafa yapısı? Adamın vilasindan sanane? Bu arada muhtemelen emekli olamazsın. Benim bildiğim kadarıyla Yüzde 100 duyma kaybı işgücü kaybına yüzde 50 olarak yansıyor. Yüzde 45 yetmez...

gün/ay/1991 + 18 = gün/ay/2009 tarihi ilk kez sigortalı olduğun tarih olacak

gün/ay/2009 + 18 yıl sigortalılık süresi ve 4100 prime tabisin. Yani gün/ay/2027'de emekliliği hak edeceksin.

O gün geldiğine hastaneden yeni rapor çıkartacaksın. Rapor SGK Hastalık Listesi'ne göre Hafif tanısı alabilecek düzeyde olmalı. YAni bugünden alınan raporun bir önemi yok artık

Arkadaşın heyet raporu 45 cihaz kullanıyor zaten İsitme kaybı cok yüksek olduğu icin raporu yüksek bu sebeptende İsitme cihazı kullanıyor kendi durumum gibi bu sekilde hafif tanı ile emekli olunabilir 18 yil 4100 güne tabisiniz tabi tedavisi olmayan bu kayıp ile

Örnek veriyorum hava kemik yolu İsitme kaybı cok ileri 106 gibi rakamlara denk gelenlerde İsitme Cihazi kullanmayanlar kullanıp faydası olmayan tedavi edilemeyebilir İsitme engellilerin hastalık tanısı orta ileri derecede orta tanıya giriyor oran yok burada yeni düzenleme ile hastalık tanısına bakılıyor değerlendirme bunun üzerine yapılıyor çalışma gücü kaybinda

Son düzenleme:
@gannicus,

Eminmisin yüzde 45 yetmedigine sgk hastalık listesinde iki kulakta 71 desibel yetiyor bu arkadaş fazlasıyla hakediyor.

@hazar01,

Benim bildiğim kadarıyla demiştim. Biri bana yakın zamanda bunu söyledi. Demek ki yalan söyledi.

Yüzde 40 heyet raporu olan İsitme engelli birisinin sadece tek hastalıktan ise İsitme kaybı oranı 90 civarında olabiliyor 71 dsb üstü olabiliyor o yuzden onun İsitme kaybı 40 veya 45 değildir zaten o oranda İsitme kaybı olanlar yüzde 20 civarı ancak belki heyet raporu alabilir daha iyi anlaşılsın diye söylüyorum

@İsitmemuhammed,

burada yanlış bir bilgi var. 106 db civarının orta tanıya girdiğini belirtmişsiniz.
çok ileri derece de 90 db ve üstü işitme kaybına sahip kişiler orta tanıya değil ağır iş gücü kaybına giriyor.
sgk hastalık listesi görseli altta ki gibidir;
https://hizliresim.com/nuugauq

özetle ;
kişi çok ileri derece de işitme kaybı ile emekliliğe başvurup ağır tanısı alırsa malulen emekli olabiliyor fakat aynı zamanda çalışma şansını kaybetmiş oluyor.

fakat başlıkta ki soruyu soran arkadaşın işitme kaybı sanırım 90 db altında onun kaybı orta çalışma gücü kaybına denk gelirse onun durumu daha farklı olabilir.

@strazyevsk,
Evet doğrusu sizin dediğiniz gibi suan hatırımda olmadığı icin 71 üzerinden başlayarak sınıflandırılıyor orta tanı kac ds tam hatırlayamadım dediğim sayılara yakın olabilir onun üstü zaten agir tanıya girebilir birde cihaz takınca tani değişebiliyor taksada fayda göremeyenler dediğin gibi

Muhammed kardeşim ablamın odyo testi R117/72. L 120/72 testi var en son yapılan cihaz kullanmıyor ve konuşma hiç yok orta derece ye girer diye hesaplıyoruz ancak senin görüşün ne olur yaşı 58 emeklilik için çalışıyor hala farklı bir şey olursa emeklilik ertelenirse çok üzülecek

@mehmet-41,
En az orta tanıya giriyor agir tanıda olabilir tam dikkatli bakmak lazım suandan itibaren hemen başvursa emekli olabilir yeni düzenleme ile beklemeye gerek yok boşuna farklı bir durum olamaz cunku çalışma gücü kaybı listesinde söylediğiniz hastalık en az o derecelerde orta ve ağır tanımdan birisine giriyor sadece SGK sevk edecek siz hastaneden muayene olacaksınız durumu hastane SGK ya iletecek emeklilik işlemlerini başlatacaksınız

Birde SGK girişi statü prim gün sayısı nedir onu yazarsanız net bilgi verebiliriz

Prim günü doldu ancak 16 yıl dolmasını bekliyoruz 4 Şubat'ta dolacak SGK'ya gittim 4 Şubat'ta gelin dedi 28'e 5 tek evrağı verecek ona göre işlem yapacağız inşallah dediğin gibi olur kardeşim malum bu enflasyon oranlarını belirleyen gibi TÜİK kurumuna dönerse SGK yandık

O zaman yeni düzenlemeye gore tekrar görüşün 15 yil olarak düzenlendi sanırsam subati beklemeye gerek kalmadı heralde

Orta seviye olarak düşünürsek 50-59 arası Orta seviye oluyor bu da 16 yıl 3800 gün yapıyor 16 yıl Şubat ayı 4'ünde doluyor zaten çok bir şey kalmadı çok teşekkür ederim

Ablanızın işlemlerinden sonra buraya orta derece mi yoksa ağır olarak mı değerlendirildiğini belirtebilir misiniz?
Aynı işitme değerlerine sahip olan kişiler için yol gösterici olacaktır.
bu değerler ile en kötü orta dereceden emeklilik garanti gibi ama ağır olma ihtimali de var.

İnşallah bir sorun çıkmaz yapacağım işlemleri ve sonucu buradan paylaşacağım teşekkür ederim

devlet hastanesinden en son ekim 2024 te test yapmısım saf ses ortalama db. Sol 65db sağ 69db
Önceki yılda özel işitme merkezînde yaptırdığım yerde de saf ses sol 63db sağ 61db konuşmayı alma eşiği sol 55db sağ 60db , konuşmayı ayırt etme skoru sol %48 90sd sağ %40 95 sd
Tedirgin edici ses yüksekliği ucl db sol 95 db sağ 100 db
Konuşmayı alma sağ 70db sol 70db konuşma ayırt etme sol 52db sağ 56db

Son düzenleme:
@OturanBoğa,

devlet hastanesinden en son ekim 2024 te test yapmısım saf ses ortalama db. Sol 65db sağ 69db
Önceki yılda özel işitme merkezînde yaptırdığım yerde de saf ses sol 63db sağ 61db konuşmayı alma eşiği sol 55db sağ 60db , konuşmayı ayırt etme skoru sol %48 90sd sağ %40 95 sd
Devlet hastanesi 2019 Konuşmayı alma sağ 70db sol 70db konuşma ayırt etme sol 52db sağ 56db

@İsitmemuhammed,

Testimi çekip atamadım buradan. Oran hzler yüksek 4000 8000 gibi bir şey yazıyor. Her sene yaptığım testlerim var. Bazen hekim çok kötü buluyor bazen iyi buluyor test yapılınca duymadığım oluyor anlaşılmıyor sesler

@OturanBoğa,
22 Nisan 2008 de sigorta kaydım var işe girmiştim çalışmaya ailemin durumu hiç iyi değildi annem babam boşanmıştı ben de liseden ders çıkışları ve hafta sonu çalışıyordum bazen okula gitmiyordum. En sonda annem okumamı istediği için okula devam ettim

Üst Alt