Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

% 45 raporu olan babama 2022 maaşı bağlanmadı. Ne yapabiliriz?

umutlu96

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar. Benim sorunum şu babam ömss için başvuru yaptı % 45 özürlü olduğu tespit edildi ve mağaş alamaması için bir sebep yoktu.Fakat bize gönderilen raporda şöyle yazıyordu.
"2022 sayılı kanuna göre özürlü aylığı talebinde bulunan 1965 doğumlu % 45 özürlü *** oğlu *** *** hakkında yapılan araştırma sonucunda; Sosyal Güvenlik Kurumuna tabi çalışması ve geliri olmadığı ancak nafaka alabilecek durumda olduğu ve kendisine bakmakla yükümlü kimsesi olduğu için anılan kanunun 1. maddesi ve ilgili yönetmeliğin 5. maddesi uyarınca MUHTAÇ OLMADIĞINA oy birliği ile karar verilmiştir.

*** İlçesi Sos. Yard. ve Daynş.
Vakfı Mutevelli Heyeti

iyide babama kimse nafaka vermiyor kendisine bakacak kim varki 5çocuk var hepside okuyor 3üniversite 1 lise ve 1 ilkokul. Babam sormuş bana kim bakıyormuş kim nafaka veriyormuş. Demişler eşiniz *** *** sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından aylık *** kadar mağaş alıyormuş o yüzden babama mağaşı bağlamadılar fakat annemin herhangi bir kurumdan vakıftan falan filan hiç bir mağaş aldığı yok.Dilekçe yazmaya karar verdik ne yapalım nerelerden sorgulayalım ki annem mağaş alıyormu almıyormu alıyorsada bundan neden kimsenin haberi yok.

babanın üzerinde varlık varmi evler arabalar felan filan?

Umutlu
2022 Sayılı yasanın metninde 1. madde sinde (nafaka bağlanmış veya bağlanması mümkün olmayan )diye bir cümle geçiyor.
Bu cümle Türk Medeni Kanunun 364. maddesine (medeni kanunun 364 madde hükmüne göre, herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek olan üstsoy ve altsoyuna ve kardeşlerine yardım etmekle yükümlüdür.buna medceni kanunda nafaka yükümlüğü denir.
Bu durum tüm 2022 den yararlanan kişilerin başına bela oldu. 2008 yılında başlanan engelileri kısıtlama ve en son 25 ocak 2013 te engellileri bitirmeye yönelik çalışmaya başlayan hükümetin elinde koz olarak kaldı.
25 ocakta çıkan son yönetmeliğe göre yukarda bahsettiğim durum engelli kişiyi 18 yaşını geçmiş olsa dahi reşit saymayarak sadece engelli olması sebebiyle ailelerinin sırtına yüklemeyi sağlamış ve engelinin yaşadığı hanenin tüm gelirini hanede yaşayan kişi sayısına bölerek 120 tl ve üstü olması halinde bu maaşa hak kazanamayacağını ve hatta hanenin geliri olmasa dahi hane kira değil ise o hanenin rayiç bedelini dahi orda yaşayanlara gelir olarak kabul etmekte.
Kısacası sizin durumda babanızın geliri olmasa dahi hanedeki yakınlarının gelirini babanızın geliri gibi kabul ederek kişi saayısına bölümünde 120 tl yi aştığını aşmasa dahi alt üst soydan nafaka bağlanmamış olsa bile bağlanabilir gibi sanal düşünerek amaçlarına ulaşmış 2022 den yaralanmanıza her türlü engel olunmuştur

Üst Alt