Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%45 raporumla memur olduktan sonra %60'ı geçen raporla malulen emekli olabilir miyim?

adamo

Üye
Konular
28
Reaksiyonlar
6
2008 deki SGK daki değişikliklerden önce malül erkek çocuk sayılıp babamın sağlık yardımlarından ve babam vefat ettikten sonrada aylığından faydalanıyordum.
Bu arada devlet hastanesinden % 45 özürlü raporum var; tedavi ile çalışabilir şeklinde.2010 dan itibaren ise MEB de engelli memurum.Bu arada babamın 2008 öncesi vefat etmesi sebebiyle aldığım yetim aylığı da kesilmemiştir. Sormak istediğim (Özellikle Oturan Boğa'ya); 5 yılımı doldurursam "başkasının bakımına muhtaç malül" statüsünde 5 yılda emekli olabilirmiyim?

2004 - Şizofreni hastası olarak babamın sağlık yardımlarından yararlanmaya başladım.(teşhis kronik şizofreni)
2005 - Devlet hastanesinden % 45 özürlü raporu aldım .(kronik şizofreni ama tedaviyle çalışabilir.)
2008 - SGK da değişiklikler oldu
2010 - MEB de engelli memur olarak işe girdim (Yine % 45 özürlü raporuyla)
2015 te 5 yılı doldurursam ve en az % 62 raporu alırsam Malülen Emekli (Başkasının Bakımına Muhtaç) şeklinde olabilir miyim

Teşekkür ederim

Bu konuda kimsenin bilgisi yok sanırım... Bu konuyu daha önce hiç araştırmadım.Yani hem engellisin, hem çalışamayacak kadar malülsün, nasıl oluyor bu? İlaç kullanmak zorunlu olduğu için zorunlu olarak mı veriyorlar bu hakkı yoksa ilaç kullanmayınca çalışmayı bırak yaşayamayacağın için mi veriliyor bu malülük hakkı? vs. vs.

Kendi sorumu kendim cevaplayım: İşe giren memur işe başlamadan önce engeliliği, özürlülüğü, hastalığı, malüllüğü varsa erken emekli olamıyor, en azından 5 yıl sonra emekli olamıyor;
muhtaçlık koşulunu sağlamadıkça; şöyle olur; işe girerken %45 oranlı raporu varıdır sonradan %90 rapor alır, bakımada muhtaçtır, yani birisine muhtaçtır yaşamak için, o zaman olur...
İşin içine psikiyatrik hastalıklar girince iş karışıyor; Çocukken veya daha gençken psikiyatri raporları daha zor veriliyor ama yaş ilerledikçe bir düzen yoksa iş de yoksa, ilaç kullanması da zorunluysa rapor daha kolay veriliyor çünkü gençken ilaç kullanırken çalışmak da mümkün olabiliyor; Bu kadar ön bilgiden sonra; genç denebilecek yaşta psikiyatrinin en zor hastalığı şizofreniden bahsedersek kimi doktor çalışabilir engelli raporu da verebilir kimi de özellikle heyetlerde çalışamaz ama ağır engelli değildir raporu da verebilir... Bundan sonrası HUKUK bilgisine kalmış; 5534 ve 5510 sayılı kanunların yorumlarını iyi yapabilen bir avukat lazım!!!

Ben bu kadar çözebildim; 5 yıl memurluğu tamamlayınca başvuracağım bu HAK için; kim ne derse desin!!!

1 Ekim 2008'den sonra ilk kez memur olanlar emeklilik için 5510 sayılı yasaya tabidir.

Maluliyet derecesinde işgücü kaybı ortaya çıkmazsa ve 10 yıl hizmet süresi dolmazsa memur statüsünde malulen emekli olamazsınız. Eğer başka birinin sürekli bakımına muhtaçlık söz konusu ise bu durumda 5 yıl hizmet süresi ile malulen emeklilik mümkün olabilir. Ama burada da 10 yıllık sigortalılık süresi olmaması bazı özlük hakkı kaybına neden oluyor (buradaki detayları bilmiyorum)

10 Yıllık emeklilik süresini dolduran memur en az 1800 günü varsa emekli olabilir mi? Ayrıca zannedersem memurlar için geçerli olan " meslekte kazanım gücünü kaybetme " ne anlama gelmektedir?

c) Çalışma gücünün en az %60'ını kaybetmiş hâliyle ilk defa çalışmaya başlayan, ancak daha sonra ortaya çıkan farklı bir hastalık veya arıza nedeniyle bu Yönetmelik hükümlerine göre çalışma gücünün en az %60'ını kaybettiği,
ç) İş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az %60'ını kaybettiği,
Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.
(2) Ancak, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce çalışma gücünün %60'ını kaybettiği önceden veya sonradan tespit edilen sigortalılar hakkında, bu hastalık veya özürleri sebebiyle malullük sigortasına ilişkin hükümler uygulanmaz.
Yukarıda ne demek isteniyor?

adamo

10 yıl 1800 primle malulen emekli olabilmenin ön koşulu kişinin maluliyet cetveli'ne göre malul sayılacak düzeyde işgücü kaybının olmasıdır. Malulen emeklilik talebiyle sigorta müdürlüğüne başvurulur, kurum hastaneye sevk eder, hastane tanıyı yazıp raporu sgk sağlık kuruluna gönderir, orası raporu maluliyet cetveli'Ne göre değerlendirir ve karar verir.

Üst Alt