Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

4500 pirim günü ve 15 çalışıp istifa ettiğimizde tazminat hak ediyor muyuz?

Aslı*

Üye
Konular
11
Reaksiyonlar
0
Merhaba arkadaşlar,
4500 prim ve 15 seneyi doldurup istifa ettiğimizde tazminat hak ediyor muyuz?

Yürürlükte bulunan yasalar gereği, işten kendi isteğiyle ayrılan işçinin kıdem tazminatı hakkı bulunmamaktadır. Fakat işçi iş mevzuatında gösterilen haklı bir sebep ileri sürerek işyerinden ayrılırsa, işi kendi bırakmış olsa dahi tazminata hak kazanacaktır.

İnsan kaynakları olarak şöyle bi cevap verebilirim;

"Yaş hariç emeklilik şartlarını yerine getirmek" diye bir çıkış maddesi var bu madde ile iş akdinizi iş veren ile anlaşarak fesh edip tazminat talebinde bulunabilirsiniz. Bu sizin hakkınız.

İşveren iyi niyetli ise şunu bile isteyebilirsiniz "Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işveren tarafından feshi" olarak işsizlik maaşı alacak şekilde çıkış yapıp, işsizlik maaşınız bittiğinde bir yere formaliteden girip emeklilik başvurusu yaparsınız böylesi daha karlı olacaktır.

Aslı*
Malesef 15 yılı yeni dolduranlar için böyle bir imkan artık yok. Vardı ve geçmişte kaldı.n
15 yıl 3600 ile kıdem tazminatı hakkı sadece Sigorta başlangıç tarihi 08.09.1999 öncesi olanlar için geçerli.
15 yılı yeni doldurmuş ya da doldurmak üzere iseniz sizin için bu şart 20 yıl 4500 gündür.

Aslı*...aslı hanım bu hükümet kıdem tazminatlarına da göz dikti son zamanlarda akıl almaz bütçe açığından dolayı!!

Evet..yöneticim de aynı şeyi söylüyor. İnsan Kaynakları ile görüşeceğim ama vermeyebilirler diyor. Bilemedim..Artık top, yöneticimde.. O'nun ikna kabiliyetinde... Çok sağolun cevaplarınız için..

Tekrar merhaba
Haftaya 5487 prim günü ve 15 senem doluyor. (2004 giriş) İş yerine nasıl bir istifa dilekçesi sunmalıyım ki, kıdem tazminatımı alabileyim?
Sardonyx35, yaş hariç emeklilik şartlarını yerine getirmek diye bir çıkış maddesi var dediniz ama engellilerde işe yarar mı ki? Bu sayede alabilir miyim tazminat? Dilekçe de tam olarak ne yazmalı peki?
Yardımlarınızı rica ederim.

Aslı*
@deathless
Bu soruyu yukarıda cevapladım aslında.
1.derece vergi indirimi yoksa yani emekliliği hak etmemişseniz size kıdem tazminatı hakkı sağlayacak bir dilekçe türü yoktur.
Sizin duyduğunuz 15 yıl 3600 gün ile kıdem tazminatı hakkı kazanma imkanı, sigorta başlangıç tarihi 08.09.1999 tarihinden önce olanlar için geçerliydi ve onlar çoktan 20 yılı doldurdu. O kural tarih oldu yani.
Şu an yürürlükte olan kısmi emeklilik şartları 20 yıl 4500 gündür.
Engelliler o kadar sürede zaten emekliliği hak ediyor.
Kısaca bu kuralın artık engelliler için bir fonksiyonu kalmadı.

prim gününü doldurdum. 15 seneyi de devirdim. Son 5 seneyi evde bekleyerek emekliliği geçiremez miyim? yaş hariç emeklilik şartlarını yerine getirdim maddesi varmış sanırım. bu madde tazminatı almamı sağlamaz mı Ufukalp bey? kusuruma bakmayın yoruyorum sizi.. son soru söz.

emekliliği geçiremez miyim ne demekse :) ama siz anladınız ne demek istediğimi...

Aslı*
Yardımcı olmaya çalışmak asla yormaz bizi öyle düşünmeyin.
"15 seneyi ve gerekli prim gün sayısını doldurdum, son 5 seneyi evde bekleyerek geçirmez miyim" demişsiniz.
Buradan anladığım kadarıyla 3. derece vergi indiriminiz var ve emeklilik şartlarınız 20 yıl 4400 prim gün sayısı.
Engelliler yaş hariç şartları tamamlasalar zaten emekli olurlar, çünkü engellilerde yaş şartı yoktur.
Size bunu öneren ve insan kaynakları görevlisi olduğunu söyleyen arkadaş sanırım işin bu boyutunu gözden kaçırdı.
Şöyle ki sizin erken emeklilik için yaş hariç 4400 prim gün sayısı ile birlikte 20 yıl Sigorta süresine ihtiyacınız var.
Prim gün sayınız fazlasıyla yeterli ancak gördüğünüz gibi emeklilik için halen 5 yıllık bir süreye ihtiyacınız var.
O yüzden sizin "yaş hariç emeklilik şartlarını tamamlamış" kategorisinde değerlendirilmeniz mümkün değil.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Hala takıldığınız konu olursa sorabilirsiniz.
Ha isvereniniz iyi niyetlidir, siz kendiniz ayrılarak kıdem tazminatını hak etmeseniz de o vermeyi kabul eder, o ayrı tabi.
Sadece yasal olarak hak etmiyorsunuz.

Eyvahlar olsun! Yandık desenize :) İşverenim işten ayrılmamı kesinlikle istemediği için beni bununla vurabilir. Söylediğiniz gibi 3.derece vergi indirimim var. Daha önce bana (yanılmıyorsam Bülent) sigortalılık süremi evde bekleyerek geçirebileceğimi söylemişti. Prim günüm dolduğu için çalışmama gerek olmadığını belirtmişti.. Umarım bu doğrudur.. Tazminatı yakma pahasına ayrılacağım çünkü.
Hoşgörünüz ve desteğiniz için müteşekkirim Ufukalp bey.

Aslı*
Prim gün sayısı tamamlandıktan sonra kalan sigorta süresi tabi ki çalışmadan evde beklenebilir.
Sigorta süresi de dolunca emeklilik başvurusunu yapabilirsiniz, evet bu doğru.
Sadece emeklilik şartları oluşmadan ve iş akdinin tek taraflı haklı feshini gerektiren bir neden olmaksızın kendi isteğinizle işten ayrılmanız durumunda yasal olarak kıdem tazminatı hakkınız olmayacağını söylemek istiyorum.
15 yıl 3600 gün kuralının engelliler için miadı doldu ve artık bir hükmü kalmadı.
İyi geceler.

20 yıl 4400 prım gun sayısı demek,1 yılda 360 prım gun sayısı yatsa.10 yılda 3600 gün 20 yılda 7200 gün edermi etmezmi.eğerkı sen 20 yıl çalışırsan 7200 prım günün olur.....yasadakı çalışma prım gun sayısına bakmayınız o katakulle bır kelımedır.onemlı olan çalışma yılıdır.onun için prım gun sayım doldu benım tazmınatımı verın olmaz vermezler....20 yıl 7200 gun çalıştırırlar sonrada derlerkı pozıtıf ayrımcılık olmasın engellı emeklı maaşları hesaplanırken 7000 gun uzerınden hesaplanır derler sankı bağış yapmışlar gibi.tam bir PARADOX.......çalıştığım iş yerınde arkadaşım ekpps yı kazanmıştı prım gunu dolduğu halde tazmınatını vermedıler....

uzun lafın kısası engellıyı sosyal hayat ve iş hayatında da koruyan doğru duzgun yasa yok olsa bıle uygulanmıyor...
engellıye bağlanan içler acısı emeklı maaşlarına hiç değinmiyorum bile.

Üst Alt