Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%47 raporum olmasına rağmen engelli statüsünde çalışmasam olur mu?

joker23

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar merhaba geçen ay rapor aldım oranım 47 fakat işkura bildirmedim.
Elektronik ve Haberleşme Mühendisiyim şu an özel bir şirkette işe gireceğim fakat özürlü raporumu işkura kaydettirmedim çünkü benim için ilerde eksileri olacağı düşüncesindeyim mesleğim icabı.

Şu an başladığım iş yerine raporumun olduğunu, isterlerse özürlü kadrosunda çalışabileceğimi söyledim . Tabiki sigorta priminden avantaj sağlarsa ve iki taraf için yararlı yanları olursa. Ama ben özürlü olarak çalışmak istemiyorum şu an için açıkçası .

Size sormak istediğim benim raporum olmasına rağmen ben normal çalışan olarak sgk girişim yapılırsa çalıştığım şirket için ilerde sorun olur mu ?? (İşkura kayıt yaptırmadığımı tekrar belirteyim )

Son olarak ben bu raporu aldığımda hastahane diğer kurumlara bildiriyor mu ??

Hmmm hata işlersiniz işyerinizde özürlü kadrosunda çalışmaya başlarsanız
1.İşverenin ödemiş olduğu ssk primin yarısını devlet karşılar.
2.Vergi ind.hakkı alırsanız engellilere tanınan erken emeklilik hakkından faydalanırsınız ve ister normal ister özürlü emekli olun emekli maaşınızda hiçbir değişiklik olmaz
3.Vergi ind.hakkı kazanır iseniz maaşınıza 25.50 tl yansır ..

Peki ben özürlü olarak işe girmezsem işkura kayıt yaptırmadım çünkü raporumu normal giriş yapılırsa sgk ya şirket açısından ilerde sorun çıkar mı ??

Birde hata işlerseniz demişssiniz anlayamadım tam olarak .

yanlşyazmış
problem olmaz kayıt etirip etirmemeniz sadece etirmezseniz sizin kaybınızolur vergi indiriminden yararlana mazsınız niye kayıt etirmekten cekiniyorsunuz onu anlamadım kayıt etirmemeniz sizin zararınıza

Kayıt ettirmek istemememin sebebi iş olanaklarımı daraltacağını düşünüyorum . Çünkü 50 kişiden fazla işçi çalıştıran işverenler % 3 oranında özürlü kadrosu çalıştırmak zorunda. İşveren asgari ücretle o kadroyu doldurabilecekken neden mühendis alıp ona 2000 lira maaş versin ki ?? O yüzden ben işkura kaydettirirsem özürlü olarak ilerdeki iş yaşamımda yaptığım başvurularda özürlü olarak yapmak zorunda kalacağım yani şirket beni sorguladığında direk görecek ve belki işe almaktan vazgeçecek benim çekincem bu mühendis olmama rağmen 6 aydır işsizdim normal işi zor buldum . Birde özürlü olarak kayıtlanırsa rapor iş başvurularımda bana eksi olacağı düşüncesindeyim .

Son kez bişey sormak istiyorum eğer işkura kayıtlı olup özürlü kadrosundan işe girişim yapılırsa sgk priminin yarısını işveren adına devlet karşılıyormuş . Şimdi örnek vermem gerekirse 1700 Tl üzerinden sigorta girişi yapıldığında ödenmesi gereken primi nasıl hesaplayabiliriz . İndirim olmadan ???

Maaşınız kaç lira olursa olsun devlet teşviği asgari ücret üzerinden uygulanmaktadır, ve sadece işveren payı içindir.

Anladım arkadaşlar çok teşekkür ederim cevaplarınız ve yardımınız için ,
bu devletin yapıcağı bu kadar olur zaten vereceği teşvik onun cebine kalabilir.
Ben raporu mu işkura işletmeden normal çalışan olarak hayatıma devam etmeye karar verdim : )

Çok teşekkürler muhalif bu konularda hiç bir bilgim yok yasa ve yönetmelikleri okudum fakat pek anlayabildiğimi sanmadığımdan sizin yardımınızı istedim . Şu yaşıma kadar rapor felan almamıştım aldım sonra belki yararı dokunur diye destek değil biraz köstek olabileceği kanısına vardım . Gireceğim şirkette raporum olduğunu öğrenince normal çalışan olarak girişimi yaparsa kendileri için sorun çıkar mı acaba diye çekinceme de kaldı .

Sizden aldığım cvplarla sanırım işvereni de aydınlatabilirim :)

Arkadaşlar yukarda yazdığım uğraşmaya değmez diye sakın yanlış anlaşılmasın kimseyi gücendirmek veya kırmak değil amacım biraz muhalif gibi muhalefet biriyim ve bizim için uygulanan yasa ve yönetmelikler eksik olunca bana göre uğraşmanın bir anlamı yok .

Çok teşekkür ederim herkesin yardımları için .

arkadaşlar bu işverenle devletin ödedigi prim yani yarı yarıya diyorsunuz örnegin atıyorum işveren 300 tl sigorta primi ödeyecek diyelim bunun 150 tl sini devlet karşılıyor 150 tl sinide işverenmi ödüyor dogrumu anlamışım yoksa başka bir açıklaması varmı yardımcı olan olursa sevinirim şimdiden teşekkürler

Bu konuyu buraya yazdığımda baya araştırma yaptım bu konuda evet dediğin gibi 300 TL sigorta primi ödemesi varsa %50 sini devlet karşılıyor . Ama bu %50 kontejyan fazlası ve ya kontejyan dahilinde olmadığında uygulanıyor. Eğer kontejyan dahilinde özürlü çalıştırırsa primin hepsini devlet ödüyor . Ama bunda bir sınır var senin mesela sigorta primine esas kazancın 2500 tl bu aldığın ücret üzerinden yatan sigorta priminde 800 Tl diyelim . SGK diyorki ben taban ücreti esas alırım istersen sen 5000 Tl al . Yani taban spek (sigorta primine esas kazanç) fiyatı üzerinden hesaplanan sigorta primini üzerinden destek olurum diyor. 2011 taban spek 796 küsür Tl olması lazım .

Daha açık anlatmak gerekirse , Özürlü sigortalıların istihdamına ilişkin işveren hissesi prim teşviki (2008-77 nolu genelge) göz önüne alınırsa. Devletin ödediği miktarı aşağıdaki örnekte gösterildiği gibi hesaplayabiliriz.

Kollektif Şti.’nin iş kazası ve meslek hastalığı prim nispetinin (2), çalıştırdığı
toplam sigortalı sayısının 100 ve bu sigortalılardan 7 sinin özürlü olduğu ve her bir özürlü sigortalıdan dolayı Kuruma bildirilen SPEK tutarının 800,00 YTL olduğu varsayıldığında,

Teşvik dikkate alınmadan özürlü sigortalı için ödenmesi gereken sigorta prim tutarı;
İşveren Hissesi : 34 (prim nispeti) - 14 (sigortalı hissesi) = % 20
800,00 YTL x 20 / 100 = 160,00 YTL
Sigortalı Hissesi: 800,00 YTL x 14 /100 = + 112,00 YTL
Toplam ödenecek prim: 272,00 YTL

* Kontenjan dahilinde çalıştırılan 3 özürlü sigortalının her biri için,
Hazinece karşılanacak olan tutar; (1/7/2008-31/12/2008 dönemi için SPEK aylık alt sınırı:
638,70 YTL)
SPEK alt sınırı x İşveren Hissesi/100 = Hazinece karşılanacak tutar
638,70 YTL x 20/100 = 127,74 YTL
İşverence ödenecek tutar;
(İşveren Hissesi - Hazinece Karşılanacak Olan Tutar) + Sigortalı Hissesi
(160,00 YTL - 127,74 YTL) + 112,00 YTL = 144,26 YTL olacaktır.

* Kontenjan fazlası olarak çalıştırılan (7 – 3) = 4 özürlü sigortalının her biri için,
Hazinece karşılanacak olan tutar;
SPEK alt sınırı x İşveren Hissesi x % 50 = Hazinece karşılanacak tutar
638,70 YTL x 20 / 100 x 50 / 100 = 63,87 YTL
İşverence ödenecek tutar;
(İşveren Hissesi - Hazinece Karşılanacak Olan Tutar) + Sigortalı Hissesi
(160,00 YTL – 63,87 YTL) + 112,00 YTL = 208,13 YTL olacaktır.

Umarım yardımı dokunur.

Üst Alt