Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

%49 raporum ve 3000 prim günüm var. Ne zaman emekli olabilirim?

rusa

Üye
Konular
16
Reaksiyonlar
0
askeri ücretle calışmaktayım. fazla tanıdığım yok ınterneten tanıştım sizinle. bana yardımcı olacagınızı umarak soruma gececeğim.

22.1.1974 dogumluyum.
12.7.1992 işe giriş tarihim bulunmakta

fakat özürlü haklarını bılmedıgımden ,sonradan işkura basvurdum oradan beni şişli etfel hastanesıne gonderıp kuruldan gecırdıler %49 özürlü raporu calısabılır (tarihi=31.1 2006) işaretli rapor olarak aldım, yıne ıskur sayesınde özürlü kadrosunda askerı ucretle bır sırkete gırdım. halen calışmaktayım.
toplam pırım gunum 3000 gundur
.kafam karısmakta,şöyle ki;
1- nezaman emeklı olurum.
2- rapor tarıhım yenı yasalara gore mı (okudugum kadarıyla cok sorun cıkıyormus bu konuda)
3- vergi indirimi icin herhengi bır muracatım olmadı (şirket özurlu kodrosunda oldugumdan yapmıs olabılır mı.
4- özürum tek goz (%32), pıslolosık(%17) bu oranlar yeterlı mı

saygılar ıyı calışmalar. cevap yazarsanız cok mutlu olutum.

not:cevap yazacagınızı umarak cevabı nasıl ögrenecegım.

tekrar saygılar.

Sakat statüsünde çalışmak emeklilik için hiç bir anlam ifade etmiyor (ssk'lı çalışanlar için). Mutlaka vergi indirimi için defterdarlığa başvurmalı ve bu hakkı elde etmelisiniz.
İşveren kendi kafasına göre raporunuzu temel alıp maaşınızda vergi indirimi uygulamış olabilir, ama bu resmi olarak vergi indirim hakkı elde ettiğiniz anlamına gelmez. Çalışma yaşamınızın herhangi bir aşamasında şahsen defterdarlığa başvurmalısınız: http://www.engelliler.biz/forum/sak...si-almak-icin-dilekce-ornegi-ve-evraklar.html
İşgücü kaybı oranı sakatlık oranı cetveli'ne göre belirlenir ve işgücü kaybına neden olan birden fazla sayıda sakatlık/hastalık varsa bunlar Balthazar Formülü ile toplanır (http://www.engelliler.biz/forum/sag...althazard-formulu-nedir-nasil-hesaplanir.html)

Eğer %40 ve üzeri raporla 3. derece vergi indirim hakkı elde ederseniz, emeklilik için 12.7.1992 + 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prime tabisiniz. Yani prim gününüz 3760 olduğunda emekli olabilirsiniz.

cok teşekürler öncelıkle.
bu formulu hesapladım 43.5.yapıyor fakat raporda tam olarak balthard 'a gore işgücu kaybı %49 dıyor.herhalukarda 40 ın uzerınede.işyerınden senelık ızın hakımı kulanarak ayrılma kararı aldım sanırım calışma sartı oldugundan o ındırım ıcın baş vuramıcam.takı yenı bır ıse gırene kadar.
sıze ve cevaplarınıza guven duydugumu belırterek tekrar tesekur ederım.
bu arada ıstege baglı sıgortaya basvurmam gerekırmı.yada onun vergı ındırı alamam konusunda faydası olurmu.
tekrar saygılar ıyı calışmalar

Çalışıyorken hemen başvuru yapabilirsiniz defterdarlığa. Başvurudan sonra işten ayrılsanız da dert değil... Sonucu işverene gidip sorarak da, defterdarlığa gidip sorarak da takip edebilirsiniz sonra...
İsteğe bağlı prim yatırmak size kalmış. Bilemem... Ama isteğe bağlı prim ile vergi indiriminin hiç bir ilgisinin olmadığını söyleyebilrim.

Dogum..1974
ilk ise giris ve pirim odeme baslangici..1992
Son ise giris tarihi..2011
Odenen Pirim mayis 2013 sonu itibariyle....3760 gun
Vergi indirimi icin alinan Rapor tarihi.19.eylul 2012
Vergi indirimi icin alinan Rapor kontral tarigi..19.eylul 2013Tum

taplolar 7.haziran . 2013 emeklikik hakini kazananiligini gosteriyor dogrumudur.....

92 sigorta girişi ve 3. derece vergi indirimiyle, 16 yıl 3760 günle emeklilik hakkı kazanmışsınız, başvurabilirsiniz emeklilik için vergi indiriminizin kontrol tarihini beklemeden. Vergi indiriminiz süreli olsada önemli olan sgk'nın kontrol şerhi koyup koymayacağı.. Vergi indiriminiz olsada, sgk kontrol yok derse yoktur. sgk şu tarihte kontrol diye bir ibare eklerse o tarihe 1-2 ay kala sevk isteyerek kontrolünüzü tamamlarsınız.

sayin kardesim..sorun da orda.saten...yarin emeklilik icin basvursam...vergi indirimimle beraber.sgk beni emekli edecek....1 ay yada 2 ay surecek...tam maas baglanirken rapor tarihim bitiyor...........diger hadikapda cikisi verdim emeklilk basladi.2 ay sonra rapor tarihi son sgk icinde vergiindirimi icinde....han gi kurumdan yeni rapor icin sevk alacam.. .??????

....................soylemi olacak..sgk basvuracagiz.vergi indirim yazisini istinaden emeklilik islemiz baslayacak..gecen sure 2 ayi bulacak...oarada emeklilik icin verdigimiz.maliye den alinan surli raporun tarihi doluyor.ayni anda sgk maas ve onay sureside doluyor...2 tarih sakisiyor....maas baglanmadigindan yada onaylanmadigindan...rapor icin sgk dan nasil sevk alacaz.....?????...maliyeden sevk almicaz .cunku orayla isimiz bitiyor... sgk da emeklilik onay asamasini tamamlamadan sevk verebilirmi....yorumlarinizi beklemekteyim...saygilar.......not.:::rapor almayi .3 ay erteleme diye bir sey duydunuzmu

Emekli olduğunda kontrol şerhini SGK koymuşsa, oradan sevk alacaksın. SGK Maliye'ye istinaden kontrol isterse, o zaman yine SGK'dan alacğaın yazıyla Maliye'ye gidip onarın sevki ile rapor alacaksın... Eğer sadece 2 ayın kaldııysa, ben olsam emekliliğie başvurmam. Şimdiden vergi indirim hakkımı uzatmak için defterdarlığa başvurup rapor alırım. Sonra o süreç sonunda da emekliliğe başvururum

OturanBoğa;

bendekide kismet iste....simdiden sevk alsak..rapor almak 1 ay..eyvalah...rsporun snkaradan donmesi...her defasinda 3-4 sy surmekte..etimimi sana 6 ay......aylardan temuz ....austos sonu alsam.raporu...aralik gibi doner.emeklilige bas vur.2 ayda o surer..subat 2014....tekrar 2 ay onceden bas vursan ...aradaki fark sadece 3 ay....kaliyor.....sadece 3 ay rahat maas alip trrkrar ayni teraneyi yasayacagim.......poffffff.....suan emekkiige basvurup. Ayni anda sgk dan sevk albilirmiyiz ayni zamanda acep................rspor sureci ve ankara her defasin da ortalma 4 aysa...2 ay onceden sevk alsakda her sene 4 ay bu rapor isiyle ugrasacaz......aldik alamadik.onaylandi sevk aldik.alamadik...onaylanmadi...

Ben olsam hemen bir rapor alıp defterdarlığa başvurur, sakatlık indirimini o rapora istinaden uzatırım. Sonra da emekliiğe başvururum. Emekli olduktan sonra ne olacağını o zaman düşünürsün...

Galiba yanlis ifade ettim..Saten defterliktan indirimim var..kagitlar iceri verip emkliligi baslatiyorum...maas baglanana kadar.2 ay gecince .rapor bitiyor...dolayisiyla sgk bu sefer kontrole gonderecek....sgk kagitlari vrince daha defterdarlik sevk vermez...sgk emekli oldugum belgelene ne kadar sevk vermez ...se.....benim sorunum arada han gi kurum olursa olsun 2 ay onceden sevk alip islemi hizlandirmak...ama defterdarliga gitsem sgk bas vuramam....sgk basvursam onaylanana kadar oradan sevk alamam....yada ...gidip bir defterdarlik .ustune sgk ka goru§sek...mi.kardesim...yoksa ..suan defterliktan sevk alip hizlandirmyi.sgk kabul edermi...cunku..tarihler cakisacak...sgk emeklilik basvurusu yaptin onayladim..benim sev k etmem gerekli.bosa ugrasdin dermi.....................son tahlilde sgk basvuracagim..emekili olabilir kagidini akir almaz.sgk sevk isteyecegim....sen ne dersin...oturan boga.. defterligi hic isin icine sokmayayim...
Enazinda 2 ay emkki olmus sayiirim..sorun cikarsada ver elini adliye.....en azindan 1 kurumdan kurtulmus oluruz......

Defterdarlıktan sevk alman emekliiğe başvurmana mani olmaz. sonuçta şu anda 2 ay daha sakatlık indirim hakkın var. bu hakka istinaden emeklilik başvurunu yapabilirsin. sonra sakatlık indirimini uzatınca, ona istinaden emeklilik kontrol muayenesini de değiştirtirsin. Ben bu şekilde yorumluyorum

Üst Alt