Recep Koçer
Üzgünüm, ama manuel çocuk sandalyesi için yazdığınız değerlendirmeler doğru bilinen yanlışları barındırıyor.
1- Hiç bir zaman çocuğa bugün alınacak bir ürün öyle modifikasyonlarla 10-15 yıl kullanılamaz. Sandalyenin büyütülebilir olması onun bir çocuk için kullanılabilir olmasını sağlamaz. Bugün x sandalyeye doğru oturan bir çocuğu 5 sene sonra aynı sandalyede doğru oturtacak sandalyenin/satıcının alnını karışlarım!
Postürü bilen birisi olarak bunu %100 net söylüyorum.
2- Çocuk için tekerlekli sandalye demek sandalyenin ölçülerinin küçük olması demek değildir. İstediği kadar küçük olsun, doğru bir aerodinamiye sahip değilse (ki çocuk sandalyelerinin %99'u değil maalesef), çocuk sandalyeyi doğru süremez. Doğru süremeyince postür bozulur, Postür bozulunca omurga eğrilir, skolyoz başlar, kalça çıkıklığı riski doğar. Bu şekilde kullanım devam ettikçe de hem çocuğun keyfi kaçar, hem sandalyeden soğur, hem yapabileceklerinin sınırı daralır.
3- Dünyada çocuk sandalyesi denince iki tane tekerlekli sandalye vardır: 1-5 yaş arasında Panthera Micro ve 5-12 yaş arasında Panthera Bambino. Gerisi yalandır ve bu, çocuğun 5 dakikalık bir sürüşü ile anında anlaşılır.
4- Önerim, sıfır alınabiliyorsa zaten ne ala, alırsınız, kullanıp günü gelince gayet de iyi bir fiyata satar büyüğüne geçersiniz. Yok eğer sıfır almaya güç yetmiyorsa, bu durumda 2. el alırsınız, kullanır, onu bile günü gelince satabilirsiniz.
Çocuk tekerlekli sandalyesi yetişkin tekerlekli sandalyesinden yüz kat daha kritiktir. 1 yaşından itibaren tekerlekli sandalye kullanmaya başlamak çocuğun karakterini de becerisini de bağımsızlığını da en yüksek sınırına çeker. Ne kadar erken tekerlekli sandalye kullanılırsa çocuk o kadar kendini bulur, doğru bir yetişkinliğe geçiş süreci yaşar. Gerekirse kredi çekilmeli, bişeyler satılmalı, ne yapılması gerekiyorsa yapılmalı, ama çocuğa doğru zamanda doğru tekerlekli sandalye alınmalı.
SGK'nın hiç bir ödeme yapmadığı bu alanda bunları almanın ne kadar zor olduğunu biliyorum. Ama bunun çocuk için ne kadar kıymetli olduğunu da çok iyi biliyorum. Tren kaçarsa çocuğun hayatı da kaçar. İşte bu kadar önemli.