Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıl dolmadan engelliden engelliye araç alım-satımı..?

berk_alay

Yeni Üye
Konular
3
Reaksiyonlar
0
Merhabalar,

Öncesinde burada rapor almadan çok yardım almıştık.Böyle bir yardımlaşma ortamının oluşmasında katkısı olanlar için teşekkürler.

Annem kalp hastası EF oranı 30'un altına düşmüştü hatta nakil listesine girmişti bu sebeple 2-3 yıl öncesinde %90 üzeri rapor almıştık bu raporla da aracımızı aldık.

Şimdi birkaç işlem için tekrardan sizlere danışmak istediğim noktalar var.

Gerçekten internetten araştırdım ancak buna dair hiçbir şey bulamadım.

Öncelikle aracımızı 2015 yılında aldık ve vergisiz fiyatı 200.000 liranın üzerinde ,bir tanıdığımız var o da %90 üzerinde raporu var.Bu raporla da 2017 yılında yine vergisiz fiyatı 200.000 liranın üzerinde.Dolayısıyla 5 yıl dolmadığı için ÖTV ödemeden engelliden engelliye işlemler için sorularım şu şekilde :

1)Biz aracımızı 5 yıl dolmadan ötv ödemeden engelliden engelliye satışını yapsak daha sonra raporumuzla tanıdığımızdan aracı engelliden engelliye raporumuzla 2.el olarak alabilir miyiz ? (Çünkü 5 yıl süresinin sadece sıfır araçta olacağını söylüyor)

2) Araç alım-satımının yaygın olduğu meşhur sitenin engelliden engelliye bölümünde çok fazla takas teklifi geliyor. Sizlerin bir bilgisi var mıdır?Yani satış işlemi olarak görülmeyip sadece devir işlemi olabilir mi ? Yani yine aynı ötvsiz fiyatlarla raporumuzla tanıdığımızın aracını biz kendimizin,o da bizim aracımızı kendi üzerine devir alabilir mi? Kısacası engelliden engelliye araç takası yapılabilinir mi ?

3) İki aracın da vergisiz fiyatının 200.000 liranın üzerinde olması bu işlemler için engel midir ? Sonuçta yasadan önce alınan araçlar sorun olmaması gerekmez mi ?

Lafı biraz uzattım kusura bakmayın.Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Şimdiden çok tesekkürler.

Sıkıntılı çetrefilli işler
Yapılamaz satılamaz diye bir şey yok aynı eşikteyim.
Maliye ve trafikten yapılması gereken işlemleri araştırıyoruz Bimerden cevap bekliyorum.
Daha önce bu sitede satanlar yazdı ancak şu an kafalarını kumdan çıkarmıyorlar.

edipbalkan
Hocam gelişmeleri buraya da aktabilir misiniz size zahmet ? Satmayı da geçtim diğer konularda her kafadan ayrı ses çıkıyor.

Miyan_ser
Teşekkürler ancak 5 yıl dolmadan engelliden engelliye satılacağını söylüyorlar ancak diğer hususlarda belirsizlik var.

Başka bir bilgisi olan yardımcı olabilecek birileri yok mudur ?

Engelli adına alınan araç yine engelli kişiye satılacaksa ÖTV ödenmez. Raporunuz %90 ın üstünde olduğundan ve arabanızda herhangi bir aracı hareket ettirici tertibat olmadığından sizin gibi rapor oranı %90 veya üzeri olan birine satabilirsiniz. Bu satışta ÖTV ödemek durumunda kalmazsınız.

Ayrıca, 2015 yılında aldığınız için tescil tarihinden itibaren 5 yıl boyunca bir araç alamazsınız.

Cimerden takas hakkı istemek gerekli. Birde ötv gün esası hesaplanıp kalan gün devlete iade edilip yenisi alınabilmeli. İmza kampanyası geliyor facede herkesten anlayan varsa bi kampanya başlatsın imzalayıp yayalım.

Hatta takasa gerek Yok sadece ötv yi gün esası iade edip yenisini alabilsek yeterlidir.

Serkan555

Şu an için takasa dair hakkımızın olmadığını gösteren resmi bir kaynak var mıdır peki bildiğiniz ?

Diğer sitelerde takas var yazmış bu sitede oturan boğa olmaz demiş. En iyi bu sitede bilgiler ona istinaden yazdım. Ümraniye Tepeüstü nakil vasıtaları ötv bölümünde çok değerli bir şef var gidip sormak lazım. Aracım 26 yılda 100.000 km oldu. Araçtan çok ama çok memnunum Zaten özel sipariş webasto bile var en soğuk havada bile sıcacık ısınmış arabaya biniyorum. Az km li ve az kullanan biri ile takas düşündüm ama olmuyor. Ya satıcam ötv yi ödeyip ya binicem artık 200.000 km de be ederse edecek yada vasat ucuz bi Lpg li Araç alıp Golfü garajda yatırıcam.

Bugün bir arkadaştan aldığım bilgi maliyeden bir arkadaşına danışmış.
%90 ve üzeri rapordan %90 ve üzeri rapora satış için alıcı ve satıcı birlikte vergi dairesine başvurup bir evrak istiyorlar onunla trafik tescile gidip ufak bir işlemden sonra noterden satışı yapıyorlar.
Alıcısız giderse satıcı süreli evrak çıkarıyormuş ancak belirtilen sürede satış gerçekleşmez ise cezası varmış (duyumdur)

@Serkan555

2014 yılındaki bir gönderide oturanboğa buna dair bir mani yok ancak hic gerçekleşmediği için bilinmiyor tarzında bir şey yazmıştı.Aslında ortada net bir bilgi hala yok ne yazık ki.

edipbalkan
İşte asıl merak ettiğim tarafı bu işlemlerden sonra 2.el de olsa raporumuzla araç alınıp alınamayacağı hocam veya bunlar yerine takas işlemi gerçekleşebiliyor mu ?

Kesin bilgileri bu başlıkta yazdım.

hozgul Posta kutunuz dolu olduğundan genele yazıyorum.
Bu bilgiye yılların üyesi olduğum halde sayfalarca okuyorak bu sitede cevabını bulamadım. Başlık halinde sabitlenirse daha yararlı olacaktır.
Konu içerisine taşımışsınız bene insanlar daha kolay görmeli.
Linkte kırık oldu yukarıda paylaşmış olduğum

5 yılı dolmayan aracın satışı nasıl olur?

Aracı 5 yıldan önce satmada hangi işlemler yapılmalıdır
engelli birine satabilir miyiz
ENGELLİYE SATARSAK ÖTV SİNİ ÖDER MİYİZ
5 sene olmadan satarken piyasa fiyatıyla mı yoksa aldığımız fiyata mı satabiliriz
sattıktan sonra 2. El araba alırsak mtv muafiyeti olur mu 2. El araç için

ertem

5 yıl dolmadan engelliden engelliye satış prosedürü konusunda deneyimi olan var mı arkadaşlar?

Engelliden engelliye satışta vergi söz konusu değil. Ama sen yeniden ötv'siz araç almak için sattığın arabanın (aldığın tarih itibarı ile) 5 yılını doldurmasını bekleyeceksin. Alan da senden aldığı tarih itibarı ile 5 yıl bekleyecek. Zira her engelli ancak 5 yılda bir kez ötv işlemi yaptırabilir.

Engellinin engelliden araç alması çok makul değil. Çünkü "o araç" zaten piyasada "o fiyatadır". Engelliden 2. el araç alacağına sıfır aracı ötv'siz alabilir pekala. Eğer sıfır araç için bütçesi yoksa, piyasadan rastgele 2. el alır...

Evet, 2. el araçta mtv muafiyeti olur. Ama aynı anda sadece 1 araç mtv'den muaf olur.

berk_alay

Takas olamaz gibi geliyor bana. Çünkü satışı yapan kişi 5 yıl geçmemiş olduğu için yeniden ötv istisnası işlemi yapamaz.

Ben de böyle tahmin ettim ama malum satiş sitesinde bir sürü takas olur diyen insan olunca ve 200.000 üzeri fiyat koyunca insan bir düşünmüyor değil.Teşekkür ederim yorumunuz için.

OturanBoğa

Bülent abi burada satan 5 yıl dolmadan araç alamaz, ama satın alan aldığı aracın ilk tescil tarihinden itibaren beş yıl geçmeden satamaz yani aracın herzaman ilk iktisabi tarihi esas alınır mevzuatta bu şekilde. 2 el araçta ötv söz konusu değil. Mevzuatta göre ben sıfır engelli aracı 5 yılda bir kez alabilirim, ama 2 el araçta alabilirim.

Üst Alt