Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıl dolmadan vergilerini ödeyip aracımı sattım. Yeniden ÖTV'siz araç alabilir miyim

GoXEl

Üye
Konular
38
Reaksiyonlar
1
Merhaba,

2012 yılında Yurt İçinden 0 Km otomobil satın aldım. Dolayısıyla ÖTV Ödemedim, 1 yıl (2013) sonra ise aracı satmak durumunda kaldım, Satarken Ödenmeyen ÖTV'yi paşa paşa ödedim, burada sorun yok. 2015 yılında kısmetse araba almak istiyorum, acaba ÖTV den yararlanabilirmiyim? Sonuç olarak 2012 yılında ÖTV siz aldığım aracı satarken, ödemediğim vergiyi kuruşu kuruşuna ödedim.

Cevaplarınızı bekliyorum.

Selamlar,

alamıyorsunuz diye biliyorum, aslında mantık olarak almanızda bir sakınca olmaması lazım ama maalesef vergi dairesine sorulduğunda alamazsınız diyorlar,
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ozelgesistemi/
gelir idaresi başkanlığından bu konuda özelge talep edebilirsiniz
http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ozelgesistemi/index5.html
veya verilmiş özelgeleri tarayabilirsiniz http://www.gib.gov.tr/fileadmin/ozelgesistemi/index3.html( vaktim olmadığı için özelgeleri tarayamadım ama mutlaka bu konu daha önce sorulmuştur ve cevabı vardır burada)
devlet de aslolan yazılı cevaplardır, vergi memurunun vereceği sözlü cevabın bir geçerliliği yoktur.

OturanBoğa
user-offline.png
Hocam dün gece bir araba formunda bir arkadaş paylaşmış bunu,engelli bir kardeşimizden araç almış ve süreci anlatmış.Bir engelli kardeşimiz 5. yıl dolmadan aracını bu arkadaşa satmış ancak vergi dairesi ötv'yi aracı alacak olan kimse o öder demiş.!

""2- Engelli durumun kalkması: soluğu Vergi Dairesinde aldık. Vergi memurları tarafından verilen bilgiye göre aracın ödenmemiş olan ÖTV si alıcı tarafından ödenmek zorundaymış. !!!""

Ancak birinci mesajda GoXEl
user-offline.png
arkadaş aracını 5. yıl dolmadan satarken ötv'yi kendisi ödemiş.!

Şimdi burda iki durum var,engelli kişiler 5. yıl bekleme süresi dolmadan araçlarını satıyor, ancak ilk başta aracı alırken ödenmeyen ötv'yi GoXEl
user-offline.png
kendi ödüyor, Yukarda örneğini verdiğim mesajdaki kişiyede vergi dairesinden diyorlarki aracı kim alacaksa ötv o ödeyecek.!
Bunun hangisi doğru benim kafam amble oldu.?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ENGELLİLER İÇİNVERGİ REHBERİ37
ÖTV Kanununun 15/2 maddesi uyarınca, motorlu taşıtlardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk alımında ÖTV istisnasından yararlananların,bu taşıtı istisnadan yararlanmayan bir kişi veya kuruma devretmesi halinde; bu devir dolayısıyla adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan,ilk alımdaki matrah üzerinden, kayıt ve tescil tarihindeki ÖTV oranına göre, bu tarihte hesaplanan ve tahakkuku yapılacak olan ÖTV tahsil edilecektir.İstisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak edindikleri kayıt ve tescile tabi malları5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kanuna bakacak olursak benim anladığım 5. yıl süresi dolmadıkça araç satılırsa ötv'sini engelli kişi öder.! Bunu mnerden anlıyorsunuz derseniz ,,

""İstisnadan yararlananlar tarafından bu istisnadan yararlanılarak edindikleri kayıt ve tescile tabi malları5 yıldan fazla kullanarak elden çıkarmaları durumunda bu hüküm uygulanmaz.""
Sizin bu iki farklı uygulamada yorumunuz ne olur.?

Ötv yi aracı alan 2. kişi o günkü vergi oranından öder. Satıcı ödemez. Arkadaşın "ben ödedim" dediği parayı o vermiştir alıcı adına makbuz kesilmiştir. Bu dediğim kesindir. Yukarıdaki metin açık. "[FONT=sans-serif]bu devir dolayısıyla adına kayıt ve tescil işlemi yapılandan" yani ikinci kişi. Siz metini yanlış anlamışsınız. En az 10 adet engelli aracı alıp sattım çevremde. Durum bu.[/FONT]

GoXEl
user-offline.png
Hocam ötv sini ödeyerek satmış olsanız dahi 5. yıl dolmadan araç alamıyorsunuz maalesef. Maliye bakanlığı,gelirler idaresi başkanlığı ÖTV istisnasının süresi açıklaması madde:6.
orda yazıyor. Ancak bu kural şöyle değişiyor, Şayet yangın,sel,deprem, trafik kazası vs vs halinde araç pert olursa ve olduktan sonra 5.yıl dolmasını beklemeden tekrar ötv indirimli araç alabiliyorsunuz.

biliyorum. zaten ötv li olarak aldık. eşime aldık. :(

sakura71
user-offline.png
"ben ödedim" dediği parayı o vermiştir alıcı adına makbuz kesilmiştir." Evet aynen böyle olmuş haklısınız.

ÖTV vergisi "sıfır" araç alımlarında uygulanan bir vergi değilmi.?
Ben ötv ödemeden sıfır aldığım aracı bir başka kişiye satmaya kalkarsam benin aracım ikinci el olur.!
Aracı alacak olan karşımdaki vatandaş neden ikinci el bir araca ötv ödesin.?
Gider ötv öder sıfır araç alır kendine, benim 1. yıldır kullandığım aracı neden alsın.!

hocam,

ben araı ötvsiz olarak 26.000 TL ye aldım, o aracı 1 yıl sonra 32.000 TL ye sattım. 32.000 TL içinden yaklaşık 7.000 TL sini ÖTV olarak ödedim. Bana 25.000 TL para kaldı. Hesap bu. Alan kişi aracın piyasa ederini bana ödedi.

Merhaba şuan aynı durumu yaşıyoruz. Aldığım aracımı 5 yıl dolmadan satmak zorundayım.Anlamadığım şu o günkü muaf olduğum ötv yimi ödeyeceğim?

mina1323

Hayır, aracı aldığınız ötv siz fatura tutarı şuan hangi dilime giriyor ise o ötv dilimine göre ödeme yapacaksınız.

Allah geçim derdine düşene kolaylık versin , çok zor .

Merhaba 5 yıl dolmadan aracını satıp tekrar alabilen biri oldu mu acaba biz 3. Yılında sattık ötvsini ödeyerek şimdi tekrar alabilir miyiz 5 yılın dolmasını beklemek zorunda mıyız teşekkürler

Ebru718.1

Siz nasıl oluyor da aracın ötv sini kendiniz ödüyorsunuz ? Bana vergi dairesi sen ödeyemezsin alıcı ödeyecek diyor. Yani satabilirsin aracı sen kendin ödemediğin ötv yi ödeyip, üzerindeki satış yasağını kaldıramazsın diyor. Siz nasıl oldu da ödediniz ? Aydınlatırsanız öğreneyim. Ayriyeten 3. yılında sattığınız için yine ötv muafiyeti ile araç almak için 5. yılın dolmasını beklemek zorundasınız.

Süresi dolmamış engelli araç satışı yapılırken, Öncelikle alıcı ve satıcı aynı anda vergi dairesine gider ve dilekçe verir. Dilekçe sonunda ALICI üzerine ötv+kdv farkı hesaplanarak bir borç makbuzu verilir. Bu borç makbuzu ile veznede ödeme yapılır.

Ödeme yaparken parayı alıcının veya satıcının vermesi veznede ki memuru bağlamaz. Aslında satıcı yani engelli kişi ödeme yaparken alıcının üzerine olan borcu kapatır. Arkadaş burada ondan bahsetmiş satarken ben ödedim diye.

Engelli araç alımında süre dolmadan satışta maalesef hiçbir şekilde 5.yıl dolmadan araç alınmaz.( ortopedik engelliler yurt dışından satış verdiği gün tekrar araç alabilir.) Sadece kaza ile hurdaya ayrılan araç sonrası süreye bakmaksızın araç hakkı doğar.

Düzeltme

Merhaba bir konuda yardımınıza ihtiyacım var.

2021 sonunda 455.000 tl satış fiyatlı aracı muafiyetten yararlanarak 250.000 Tl ye aldık.
Sanırım o zaman ötv indirim oranı %45ti.

Aracın şu an sıfır satış fiyatı 1.055.000 TL dolaylarında.
Ailevi nedenlerden dolayı araç Eylüle kadar satılacak.
Vergi dairesine ödeyeceğimiz rakam nedir? 2021 aracın fatura tutarı olan rakamdan mı hesaplanıyor, yoksa sıfır indirimsiz alış tutarı üzerinden mi.
2023 vergi dilimi %80 sanırım. Buna göre mi hesaplanıyor.

Konuya vakıf biri aydınlatabilir mi?
Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Hayır, vergi dairesinde MTV bölümüne gidin durumu anlatın, ruhsatı alıp sistemden ne kadar ödenmesi gerektiğini söyleyecek. Hatta araç faturanıza bakın sol altta ödemediğiniz ÖTV tutarı görünecek. Ben 112 bin tl ödemedim 2020 yılının ağustos ayında, dün gittim 76 bin alıcı ödeyecek dediler bana. Eğer dediğiniz gibi olsaydı Örneğin 1 milyon TL olan aracınızın ötvsi şuan sallıyorum 500 bin tl öde derlerdi... Siz dediğim gibi Vergi dairesindeki MTV bölümüne gidin onlar size söyleyecek.. Ne olur ne olmaz araç faturasını da götürün.

Merhaba,

2021 Sonunda almış olduğunuz araç %80lik dilimde imiş. 450 bin satış rakamı olan aracı 250 bin tlye almışsınız.

O zaman ki net rakama bakarlar hesap yaparken, 212 bin net rakam gözüküyor ve şuan da %80 dilimde.

Ödeyeceğiniz tutar net olmamakla birlikte 225.000tl olarak hesapladım. Normalde aynı rakam çıkar ama kdv %20 oldu sanırım farzla çıkması o yüzden.

Arkadaşın dediği gibi mtv bölümüne Ruhsat ile gitmeniz gerekiyor, 2 dk da hesaplayarak söylüyorlar. Satmaya karar verdiyseniz prosedürü anlatırım sonrasında.

mhmtzytn

Teşekkür ederim. Araç babamın üstüne şu an gitmesi mümkün değil.
Ben gidersem yanıt alabilir miyim sizce

Mehmet ağabey satış prosedürü zaten yukardaki açıklama yaptığın gibi değil mi ? Ben satışı gerçekleştiricem 1 ay içerisinde.. 76K ödemesi var bir tek :)

msk_sansal

Ruhsat ile giderseniz kimlik sorulmuyor zaten benim üzerime dersiniz hemen hesaplayıp bilgi verirler,
Aolzarin

Evet bahsettiğim gibi bir değişiklik olmadı, kdv öncesi hesaplama yaptı iseniz biraz fark çıkabilir temkinli gidin.

mhmtzytn

Süper çok teşekkür ederim.
Kafamda netleştirmek için teyit ediyorum. O dönemki indirimli alınan fatura bedelinin bu dönemki ötv oranı alınıyor anladığım kadarı ile.
İndirimli rakam 225bin fatura tutarının 2023 ötv yüzdesi mi yoksa direkt satış fiyatı olan 450binin 2023 yüzdesi mi.

Merhaba herkese , bende 2019 araık ayında aldığım aracı satmak istiyorum, o zaman bayi ile anlaştığımız liste fiyatı 120 bin TL idi, 80.500 TL ödeyerek aldım , yani 40 bin tL gibi bir vergi ödemişim.
şimdi normal süremin dolmasına 1,5 yıl kadar var, ben 1,5 yılın ötv tutarını mı öderim yoksa 40 bin TL mi?
Araştırırken şöyle bir ilana denk geldim, satıcı arkadaş "ötv'si 150 bin kaldı yazmış" demek ki kalan yılın ötv tutarı ödeniyor anladım
öyle mi oluyor ,
Teşekkürler.
67v9bdt.PNG
[/URL][/IMG]

msk_sansal

O dönem arabayı aldığınızda net rakam yazar hesaplama o fatura üzerinden yapılıyor.

Merhaba herkese , bende 2019 araık ayında aldığım aracı satmak istiyorum, o zaman bayi ile anlaştığımız liste fiyatı 120 bin TL idi, 80.500 TL ödeyerek aldım , yani 40 bin tL gibi bir vergi ödemişim.
şimdi normal süremin dolmasına 1,5 yıl kadar var, ben 1,5 yılın ötv tutarını mı öderim yoksa 40 bin TL mi?
Araştırırken şöyle bir ilana denk geldim, satıcı arkadaş "ötv'si 150 bin kaldı yazmış" demek ki kalan yılın ötv tutarı ödeniyor anladım
öyle mi oluyor ,
Teşekkürler.

Hayır kalan yıl diye birşey yok, yıla göre ötv düşmüyor.

Devlet ara ara matrah düzenlemesi yapıyor ve net rakam ne ise ötv ona göre hesaplanıyor.Aldığınızda net rakam ne ise şimdiki matrahta hangi ötv oranına denk geliyorsa onu ödüyorsunuz.Birde kdv farkı çıkıyor onu da ekleyerek hesap yapılıyor.

Yanıtlarınız için sonsuz teşekkürler. .
Anladığım şu.

Aracın o dönemki satış fiyatının 2023deki ötv + KDV tutarı alınıyor anladığım kadarıyla.
Tekrar teşekkür ederim.

Evet arkadaşlar lütfen acil bilgi verin. Ödemediğim Ötv yi mi öderim yoksa kullanmadığım yıl kadar mı öderim. Mesela araba 2020 kia. 97 bin tl ye aldım. Ötv side faturada 43 bin yazıyor. Ben şimdi bu 43 bini mi ödetim yoksa kalan 1.5 yıl için atıyorum 15 bin ötv mi öderim. Rakamlara göre yardımcı olun acil lütfen.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst Alt