Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıl sonra kontrol muayenesinde rapor oranı düşürerek emeklilik iptal edildi!?

Konular
11
Reaksiyonlar
2
Biraz önce Kocaeli'nden bir engelli emekli aradı. 2014'te engelli vergi indirimi yazısı ile emekli olmuş ve aradan 5 yıl geçtikten sonra, SGK kontrol muayenesine çağırmış, emekli olduğunda %41 olan rapor oranını %22'ye düşürmüsler ve bu raporu esas alarak kurum, emekliliğini iptal etmiş. Ne yapılabileceğini danıştı. Şehrinden bir avukat desteği alması gerektiğini ve dava iş mahkemesi görevinde, duruşmalı bir dava olduğu için ve bendeniz de engelli bir avukat olduğum için, davasını alamayacağımı, ama vekalet vereceği avukata bilgi desteği vereceğimi söyledim.

Zaten resmi devlet hastanesinden aldığı sürekli raporla engelli olduğunu kanıtlamış kişi 2. bir rapor hicbir şekilde çıkartmamalı ve talep edildigindede insan hakları mahkemesinde engelli haklarına gasp edildiğine dair dava açmalı... Sürekli rapor almış kişiden tekrar rapor istenmesindeki amaç emekliliği iptal etmek açıkça ortada.

Yargı zaten bu konuda ilk rapor sürekli ise ve sahte değilse sonra alınan rapora itibar etmiyor.

Hukuk şöyle bakıyor: İşlemde kullanılan rapor sahte değilse ve sürekli kayıtlı ise sonra oran düşmüş diye o işlem ile ilgili kazanılmış hakka mani olunamaz.

sayın ismailarslan aynı durum benimde basımda 46 oranla emekli oldum kontrol icin tıp fak has kontrol muayenem acıldı ordanda 46 oran aldım akabinde yine 2 kez farklı bir tıp fak hastanesine hakem hastane olarak kontrol muayenem acıldı ve oranı 37 dusurduler sgk maliye bak gonderdi onlarda oranı 37 olarak onadı ve emeklilik iptal oldu. bende iş mahkemesine dava actım.mahkeme sgk yuksek saglık kuruluna dosyayı gonderdi 3 ay sonra cvp geldi yuksek saglık kurulu 42 olarak onamış.bu seferde iş mak istanbul adli tıp 3 istisas kurumuna dosyayı gonderdi daha 10 gun oldu gideli acaba adli tıp işyuku cok agır diyorlar. sorum su adli tıp dan ne kadar surede gelir dosya ve adli tıp yuksek saglık kurulunun verdigi 42 orana uyarmı bu konuda bilginiz ve tecrubenizden yararlanmak isterim tskler .

Süreler ile ilgili ne desek atmasyon olur maalesef. sizin yorumunuzun üstünde genel kuralı vurguladım. Selamet dilerim

OturanBoğa hocam bugünkü oranların ne önemi var rapor tarihinde yürürlükte olan yönetmelik koşullarını sağlasa yeterli değil mi.

Cidden "hukuk ve davalar" diye bir sabit başlık lazım kim nerede ne hak elde etmiş paylaşssın kimsenin birbirinden haberi yok

alparslanap

Yeterli. Raporun alındığı tarihte geçerli olan cetvele göre %40 ve üzeri alınabiliyorsa, tamamdır. Yani bugünkü cetvel değil, o günkü cetvel geçerli yani, bugünkü cetvel önemsiz. (sgk bu konuda ayak direrse dava etmek)

sgk'nın gırtlağına kadar bütçe açığı var.ben buna bağlıyorum milyarlarca tl para kimden kime aktarıldığı az çok belli....

Aynen bu kadar SGK açığı ile ve bütçedeki açığında büyüdüğü düşünülürse dolaylı vergilerden halktan hiçbirşey toplayamazlar çünkü millet günü zor kurtarıyor. Geriye tek bir çıkışı kalıyor devletin milyonluk vurgunculardan ve büyük şirketlerden yani büyük balıklardan alınan vergiyi arttırıp trafik cezalarınında yıllık gelire göre % usulü kesilmesi gibi düzenlemeler onlarıda yakında yaparlar...

OturanBoğa

Aslına bakarsanız bunlar hep yanlış yorumlanıyor.Sgk'nın emekli olacak zaman süreli raporlarda yeniden hastaneye gönderme yetkisi var.Sürekli raporlarda hastaneye gönderme yetkisi yok.Ayrıca diyelim ki sürekli raporunuzla 2020 de 45 yaşında %40 raporunuzla emekli oldunuz sgk 10 yıl sonra buyur gel yeniden rapor al bakalım düzeldin mi derse ne yapacaksınız.Eski yönetmelikle de olsa yeni yönetmelikle de olsa rapor oranınız iyileşme olduğu öne sürülerek düşürülürse (diyelim ki bu oran %35 olsun) bu kez ne engelli ne engelsiz sayılacaksınız .İş veren rapor al dediğinde engel oranınız çıkacak sağlam da olmayacaksınız.
Yanlış yorumlanıyor dememin sebebi bundan dolayı .Süreli raporla emekli olurken sgk yeniden rapor isteyebilir ama sürekli raporlarda ne emekli olurken ne de emekli olduktan sonra yeniden rapor istemesi zaten mantığa ters .

Kazanılmış haklar

MADDE 15 (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce 18 yaş üstü engelliler için düzenlenmiş sürekli ibareli sağlık kurulu raporlarıyla belirlenmiş olan tüm vücut fonksiyon kaybı oranları geçerli olup bu oranlara dayanılarak sağlanmış istihdam, eğitim, sosyal destek ve yardım hizmetlerinin sürdürülebilmesi için süreli raporlarda 'DA' rapor süresinin bitimine kadar kurumlarca rapor istenemez. Sağlık kurum ve kuruluşları tarafından 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinin uygulamasında, 1/8/2002 tarihinden önce alınmış sağlık kurulu raporları ile süresinin bitmesine altı aydan az kalmış sağlık kurulu raporları hariç yeniden rapor düzenlenemez.
(2) Ancak, bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce düzenlenen;
a) Süreli engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ; yeniden sağlık kurum ve kuruluşlarına sevk işlemleri uyarınca düzenlenecek raporlar,
b) Engelli sağlık kurulu raporlarına ilişkin ilgililer veya kurumlarca yapılan itirazlar,
c) Hakkında engelli sağlık kurulu raporu düzenlenen kişi, vasisi veya kurumlarca yapılan yeni rapor başvuruları, kontrol muayeneleri,
bu Yönetmelik hükümlerine göre sonuçlandırılır.

Kazanılmış haklarda da belirtildiği gibi süreli raporlardan yeniden kontrol ve rapor isteyebilirler.İstemesinin nedeni de bu gün muayene olmuş 3 ay sonra emekli olacak mesela sgk emekli kontrol koyup emekli eder,sonra yeniden rapor ister,kontrolden sonra sürekli rapor olarak onaylanır ve emeklilik devam eder onlarda sorun yok.Ama 5 sene sonra kontrole çağırmak iyi niyetli bir yaklaşım değil zaten.Sürekli raporlu olanlardan yeniden kontrole çağrılıp rapor istenmesi memurların cahiliğinden başka bir şey değildir.Kazanılmış haklarımız böyle memurlar yüzünden elimizden gidiyor.Dava açın yeniden rapor isteme hakkı yok,tüm yasal haklarınızı sonuna kadar kullanın.

Vergi indirimi emeklisini kontrol muayenesine çağırma

SGK maalesef vergi indirimi ile emekli olanları da malulen emekli olanları kontrol muayenesine çağırma yetkisine istinaden yetkisiz olarak kontrole çağırıyor. İşlemde hukuki dayanakları yok ama yapıyorlar bunu. Bir hak kaybı yaşayan olursa dava yoluna gitmelidir.

Üst Alt