Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıl süreli raporu olanlar emekli olabilir mi?

bulentnamli

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
merhabalar,

aranıza henüz 1 hafta önce katıldım, %68 olarak 5 yıl süreli engelli raporu aldım ( raporda kronik kutucuğu işaretli değil ), gece körlüğü ( retinigtis pigmentosa ) hastasıyım, bugün e devlet üzerinden vergi indirimine başvurdum, raporu 15 gün içerisinde vergi dairesine götürmem gerekiyormuş, hastalığımın dünyada tedavisi yok, iyileşme şansı yok yavaş yavaş ilerleme durumu var. şimdi sizlere bir kaç soru soracağım.

- vergi dairesine e devletten yazdırıp götürdüğüm engelli raporu yeteli midir?
-engelli emeklilik şartlarımın dolmasına 2.5 yıl süre var, primim hali hazırda doldu sigortalılık süresini bekliyorum. raporumun süreli olması emekliliğe teşkil eder mi ?
-emekli sürem dolduğunda benden tekrar rapor istenecek mi ? ( bunu vergi dairesi raporumu onayladığını varsayarak yazıyorum )
- gece körlüğünden rapor alan arkadaşlara sorum vergi dairesi rapor yüzdesinde bir indirim yaptı mı veya süresize çevirdi mi ?
- engelli emekli olmaya hak kazanırsam ortalama maaş tutarım ne olur? 10 yıldır yüksek primden sigortam ödeniyor, yeni emekli olanlar aldıkları maaş tutarını yazarlarsa sevinirim, diğer arkadaşlar da faydalanır.

cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Çalıştığınız işyerine raporunuzu götürün evrakları onlar hazırlıyor. Siz sadece hazır evrakları teslim ediyorusunuz.

Vergi indirimi onaylandıktan sonra emekliliğe başvurabilirsiniz.

Sgk vergi indirimini nekadar süreli verir ise o zaman raporu tazeleyip tekrar sgkya vermeniz gerekiyor.(Emekli maaşı alıyorsanız rapor süresinde yenilenmezse maaş kesiliyor. Ama raporunuz süresiz ise kontrol muaynesi istenmediği taktirde sürekli emekli maaşı almaya devam edersiniz

Emeli maaşınızı buradan hesaplatabilirsiniz. https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

maaşı dediğiniz sistemden hesapladığım zaman çok komik bir rakam çıkıyor, ayrıda şuan 2.5 yıl kadar var emekliliğime, hala özel sektörde çalışıyorum ve primim aldığım maaş üzerinden ( yüksekten ) yattı hep.

bulentnamli

raporunuzu elden vergi dairesine götürün işlemleri tamamlayıp Ankaraya gönderiyorlar ordada büyük olasılıkla 5 yıl süreli vergi indirimi verecekler siz gününüz dolduğunda emeklilik işlemleri için o Ankaradan gelen kağıtla bağlı olduğunuz sgk ya başvuru yapacaksınız büyük olasılıkla onlarda emekliliğinizi süreli onaylıyacaklar sonra süre bitmesine 3 4 ay kala sevk alıp kontrol muayenesine gideceksiniz hastane raporu sgk ya gönderecek %59 un üstünde olursa emekliliğiniz devam edecek tabi bu süreli verilirse vergi indirimi birde sizin oran 68 olduğu için farklı hesaplanıyor şartlarınız maaş konusunda kimse bir şey diyemez çünkü prim tutarları önemli ama şuan en düşük emekli maaşı 3,500 tl

bulentnamli

Merhaba sbrbrgc ve MRM arkadaşlarımızın cevaplarına katılıyorum.

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresinden gördüğünüz emekli maaşı tutarı bugün emekli olsanız alacağınız emekli maaşının kendisidir.

Ancak MRM arkadaşımızında belirtiği üzere en düşük emekli maaşı ödemesi şu an itibari ile 3.500 TL olması nedeni ile sizin beyanınızdan anladığım kadarıyla 3.500 TL emekli maaşı bugün emekli olsanız size ödenecek tutardır.Tabii sizin sigortalılık süreniz için 2,5 yıl olması nedenş ile 2,5 yıl sonra en düşük emekli maaşı alacağınız muhtemeldir.

Diğer taraftan buradaki forum sayfalarından bir çok kez belirtiğim üzere herkesin emekli maaşı kişinin çalışma hayatı boyunca adına yatırılan SGK prim tutarları çerçevesinden ödenmektedir.

Bizler tarafından yanlış bilinen konu ise çalışırken benim maaşım yüksekten yattı açıklamasıdır.Emekli maaşınınız yükselmesi için en az yani yüksek primin en alt sınırı asgari ücretin 3,5 katıdır.Zaten tavanda 7,5 kat olarak SGK kurumu tarafından 6 ayda bir açıklanmaktadır.

Emekli maaşınızı yükselmesi yada sizin deyiminizle maaşınızın yüksekten yatması durumunun gerçekleşmesi için bugün geçerli taban tutar 6.471 (Asgari ücret Brütü ) * 3,5 Kat= 22.649 TL brüt maaş alıyor olmanız (Net maaş tutarı = 17.065 TL) gerekmektedir.

Bugün itibari ile 5.500 TL ile 17.065 TL arasında alınacak maaşlar ne yazık ki emekli maaşına katkı sağlamadığı gibi asgari ücrete yakun tutarlar (5.500-15.000 TL arası) emekli maaşınıza olumsuz etki yapmakta yani emekli maaşınızı yıl yıl 25 ila 50 TL düşürmektedir.

01 Ekim 2008 yılında çıkartılan 5510 sayılı kanunun ile emekli maaşlarının hesaplanma oranı şu an itibari çalışırken kazandığımız maaşını ortalama % 28-35 'i kadardır.

Sizin şu an çalışarak aldığını net tutar bazında 5.500 TL -15.000 TL arasında net maaş alan arkadaşlarımız yanlış bir bilgi nedeni ile SGK priminin yüksek olduğunu kaanatine varmaktadır.Ancak gerçek yukarıda belirtiğim tutar olan ner maaş 17.065 TL veya daha fazla aylık alan arkadaşlarımız için SGK priminin yüksek yattığı söylenebilir.

Saygılar.

Bilgi Hazinedir

Bu baya açıklayıcı oldu, kısaca 2008 den sonra primleriniz yatmışsa min maaşı alırsınız diyorsunuz, benim brüt maaşım asgeri ücretin 2 katı ancak sizin bahsettiğiniz tutarlarda değil, demek o ki emekli olduktan sonra çalışmaya mecbur devam edeceğiz.

Üst Alt