Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yıl süreli raporum var, ortopedik engelliyim. ÖTV'siz araç alabilir miyim?

greenred

Üye
Konular
17
Reaksiyonlar
0
30 Eylül 2010 Güncel:

Evet arkadaşlar çok uzun gayret ve çabalarımın sonucunda en sonunda vergi dairesine ötv indirimini kabul ettirdim.hiç bir işten anlamayan bir kaç memur yüzünden bizim çektiklerimizde cabası oldu.

5 yıl süreli raporum var bundan önceki raporumda aynı tarihli aynı sayılı %63 sürekliydi.İkinci kez aynı hastaneye basvuru yaptıgımda bana %65 5 yıl süreli rapor verdiler şimdi ben bu raporla ötv indiriminden yararlanabilirmiyim yoksa yine bir rapor isterler mi lütfen beni bu konuda aydınlatırsanız çok memnun olurum !!!

En önemli iki husus raporonuzda sürekli ve özel tertibatlı araç kullanabilir veya ÖTV indiriminden faydalanabilir ibaresi varsa araç alabilirsiniz. Aksi takdirde alamazsınız.

arkadaşlar araba almak için gerekli olan raporlarda oran önemli değildir. özel tertibatlı araç kullanabilir ibaresi olması gerekir. ve de H sınıfı ehliyet. bunun için çalışmak üzere alınan rapor geçerli değildir. yeni bir rapor alınması ve bu ibarenin oraya yazılması gerekir. kesin ve net.

PEki ama benim hastaneden alınmıs aynı tarihli aynı sayılı iki adet raporum var

biri %65 5 yıl geçerli diğeri ise %63 sürekli ve bu raporların herşeyi aynı neden aldıgım
2. raporda acaba 5 yıl geçerli ibaresi koydular anlayamadım.

Benim bide engelim sol alt ekstremitede ve nisanda yayınlanan genelgeye göre sadece sol alt ekstremitede sakatlıgı bulunan h sınıfı ehliyeti olması durumunda yararlanabilmektedir diye birşey yazıyor.

Benim aklıma takılan konu ilk raporum % 63 sürekli 2. raporum aynı sayı ve tarihli % 65 5 yıl geçerli ben bu raporla alabilir miyim onu merak ediyorum

h sınıfı ehliyetim var doktorda otomatik vites kullanır dedi ve artık biliyosun ki otomotik vitesde bir tertibat sayılıyor benim canımı sıkan tek şey 5 yıl geçerli olan raporla ötv indirimi verirler mi bakalım vergi dairesine gönderdim bugun gelince hepinizle paylaşacağım

iyi günlerr ..

Eski ve "sürekli" ibareli raporunuzu neden kullanmıyorsunuz? Onunla dilediğiniz gibği araç alabilirsiniz...

bülent bey eski raporumun malesef aslı yok hepsi başka yerlerde aslı gibidir damgalı ama malesef aslı yok ondan bana sordular bende aynı tarih ve sayılı iki raporum var dedim aslı lazım dedi onu vermek zorunda kaldım zaten baska hastaneye gitsem bile en az % 50 sürekli raporu alırım çünkü sol alt ekstremitede 7 cm lik kısalık mevcut ama işte ugrasmak istemiyorum aklıma takılan tek konu bu ondan tereddütte kaldım bilginiz varsa ne olur beni bu konuda aydınlatın

Ömer arkadaşımız sağolsun ilgili yazıyı bana göndermiş. Bu yazının çıktısını alıp vergi dairesinde işleri sorunsuzca halledebilirsiniz.

Evet, araç alımında raporun süresi hiç önemli değilmiş. Özelgeyi şuradan alabilirsiniz

Tarih 05/10/2010
Sayı B.07.1.GİB.4.67.15.01-2010-ÖTV-7-14

%90 özrü bulunan şahsın özürlü raporunun 2 yıl süreli olmasının ÖTV istisnası uygulanmasına engel teşkil etmediği hk.
[...]
Buna göre, sakatlık derecesi % 90 ve daha fazla olan malul ve engellilerin ÖTV istisnasından yaralanabilme şartlarında, araçların ilk iktisabında yetkili sağlık kuruluşlarından alınacak sağlık kurulu raporunun araç ticareti yapanlar tarafından, vergi dairesine verilecek 2A numaralı ÖTV beyannamesine eklenmesinin yeterli olacağı belirtilerek raporun süresi ile ilgili bir şart bulunmadığından, süresi 2 yıl olan söz konusu raporunuzun geçerlilik süresi içinde ÖTV istisnasından faydalanmanız mümkün bulunmaktadır.

çok çok teşekkür ederim bülent bey bu iyi oldu sadece ben değil benim çevremde bi sürü insanın böyle aklında bu tür sorular var teşekkür ederim işimi halledince paylaşıcam sizinle..saygılarımla..

Merhaba,Arkadaş sana birşey sormak istiyorum,,,sen ortapedik özürlüyüm dedin ve 7 s-kısa ayağın merak ettim sen o raporu nerden aldın ve nezaman aldın öğrenebilirmiyim.
Kafama takılan bende rapor almaya çalışıyorum H sınıfı ehliyet için ama vermiyo hastane,,bende sol ayak 5 sa-kısa ve ayağım doğuştan çıkık,,bundan 10 yıl evvel işe girebilmek için şişli etfal hastanesinden heyet raporu aldım ve işe girdim.
şimdi ehliyet almak için uğraşıyorum bana sen h sınıfı ehliyet alamazsın diyorlar-B sınıfı alırsın diyor doktor,,bu durum çok çelişkili bir durum sen nasıl alıyosun merak ettim doğrusu.

Bu konu hakkında bana yardımcı olabilirmisin arkaşım rica etsem bezdim bu hastane işlerinden varsa bunun bir kolay yolu yordamı bizde halledelim.
sen raporu hanki hastaneden aldın ve hanki tarihde ve niçin aldın buraya yazarmısın.
şimdiden yardımların için deşekkür eder.
Saygılarımla,

ii akşamlar ben raporu 2007 de izmirden aldım benim sol femurda trafik kazasına bağlı ayağımda kısalık kaldı benim raporum sadece ayak kısalığından değil ama % 48 direk ayak kısalıgından aldım kalça çıkığı farklı benim femur kemiğimden dolayı kısalık ve herşeyimi engelliyo yani hangi hastaneye gitsem ben asagı yukarı aynı raporu alırdım.ben devlet hastanesine gittim izmirde (femur kırıgı,kalça hareket kısıtlılığı,sol alt ekstremitede kısalık ve osteomyelitten) bana direk h sınıfı ehliyet verdiler.senin kalça çıkıgı hareketlerinde herhangi bir kısıtlamaya sebeb veriyorsa bence sanada vermeliler ama yine son söz doktorun.bu işlerin kolayı yok bende her vatandaş gibi gittim hatta b sınıfı istedim ama olmaz h dediler h raporu aldım ehliyetimide aldım.% 65 raporum (kalça hareket kısıtlılıgı,femur kırıgı,osteomyelit,sol alt ekstremitede kısalık).

ötv indirimi için gittiğim taşıtlar vergi dairesinde çıkan bir sorun _?

arkadaşlar % 65 ortepedik engelim var. (sol alt ekstremite kısalık,kalça hareket kısıtlılığı,femur boyun kırığı ve osteomyelit)

bu raporu devlet hastanesinden aldım ve raporumun arka sayfasına sadece h sınıfı ehliyet alır ibaresi eklendi ve ehliyetimi aldım ehliyetimde özel tertibatlı araç kullanır diye yazmışlar.
bildiğim kadarı ile sol alt ekstremitede sakatlığı bulananlar ötv istisnasından yararlanabiliyor. artık otomatik vites de bir tertibat sayılıyor. ben bu rapor ve ehliyetle vergi dairesine gittim ötv istisnasından yararlanabilmek için. bana özel tertibatlı araç kullanır diye ve altınada parantez içinde otomatik vitesli araç kullanır diye ibare eklememi söylediler.
ben dedim bana bu raporu devlet hastanesi verdi ve gerek olmadığını söyledi böyle bir ibareye dedim ama malesef kabul ettiremedim hatta dedim ehliyet alırken bile bu raporu kabul ettiler siz nasıl etmezsiniz onlar da resmi kurum dedim bizi ilgilendirmez dediler

.sorum şu bana ne olur yardım edin

1) doktor bana özel tertibatlı araç kullanır ibareli bir rapor verir mi ?
2) verirse bile bu tertibatın nasıl olacağı yazmalı mı? yani otomatik vitesmi veya elden debriyajlımı diye belirtmesi gerekir mi?
3) hastaneye raporu aldıgımda biliyordum böle bir sorun ile karşılaşacağımı ama yazmadılar sadece h sınıfı ehliyet alır ibaresi yeterli dediler. ben de dedim ki h sınıfı raporu aldım ama nasıl araç kullancam neden belirmediniz bu sorun olur h sınıfı zaten otomatik vites kullanır herhangi bi sorun çıkmaz.

şimdi ben ne yapamalıyım ne olur yardım edin devletin kurumundan aldıgım raporu devletin baska bi kurumu kabul etmiyor benim tekrardan böyle bir rapor almam mümkün mü sizce yani özel tertibatlı araç kullanır(otomatik vites) yazan ibareli rappor almam mümkünmü

o kadarda ugraştım ben derdimi şimdi kime anlatayım olan yine biz engellillere oldu

1- Evet, verir
2- Evet yaazmalı. Zira sürücü yönetmeliği'nde donanımın yazılması görevi de doktora veriliyor (madde 8 / 3a2):
"2) Her özürlü için kullanılacak özel tertibatlı araç, ortopedi ile fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanının bulunduğu heyetçe tanımlanır. Ancak; kalıcı extremite bozukluklarına bağlı özürlülük hallerinde (Örneğin; amputasyon, hemiplaji/serebral palsi, ileri derecede artrit gibi) ve kronik nörolojik bozuklukların sonucu olan özürlülük hallerinde (Örneğin; multpl skleroz, parkinson, motor nöron hastalıkları, periferik nöropatiler gibi) hangi tür bir aracın kullanılabileceğinin sağlık kurulu raporu ile tespit edilmesi kaydıyla özel donanımlı motorlu araç kullanılmasına izin verilir. Bu gibi durumlarda sürücünün ne tür bir cihaz ile veya hangi becerilere sahip olursa ne tür modifikasyonlar yapılmış araç kullanabileceğinin konunun uzmanınca saptanması kaydı ile özel sürücü belgesi almaya hak kazanır. "
3- Aslında vergi dairesindeki memurlar işgüzarlık yapıyor. Zira raporda otomatik vites yazmasına dair hiç bir düzenleme yok. Gelirler İdaresi'nin en güncel yazısı aşağıdadır, ve orada tek şart raporda sol alt ekstemiteden sakat olunduğunun yazmasıdır (madde 3c):
sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engellilerin "H" sınıfı sürücü belgesi olması halinde, başkaca özel tertibat yapılmasına gerek olmaksızın otomatik vitesli araçları ilk iktisabında bu istisnadan yararlanmaları mümkün bulunmaktadır. Bu durumda sakatlık derecesi % 90'ın altında olup, sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunan malul ve engelliler için verilecek (2A) numaralı ÖTV beyannamesine, aracın sakatlığa uygun olarak tadil edildiğine dair teknik belge yerine aracın otomatik vitesli olduğuna dair "uygunluk belgesi" nin aslı veya noter onaylı örneği eklenecektir.
Yani, "sağlık raporuna göre sadece sol alt ekstremitede sakatlığı bulunduğu" belli ise, ayrıca bir ibareye gerek yok. Gerek olsa, yazıda bu açıkça belirtilirdi.

Bence elinizdeki raporla vergi dairesine gidin ve gelirler idaresinin yazısına istinaden ısrarcı olun. Gerekirse onlar Ankara'ya sorsunlar.

Ve lütfen gelişmeleri burada paylaşın...

sayın Bülent bey bende aynen dediğiniz gibi söyledim ve elimde özida'dan aldıgım yazı ile gittim gösterdim adamlar ilgilendirmez bizi dediler raporumda sol alt ekstremitede sorunumun olduğu açıkca belli ve h sınıfı ehliyetimide aldım onuda ibraz ettim ama buna ragmen tutturdular özel tertibatlı otomobil kullanır ibaresinin mutlaka olmasına
onuda geçtim parantez içinde otomatik vites ile kullancağımda mutlaka belirtilmeliymiş

bu resmen saçmalık Allaha havale ediyorum onları h snıfı ehliyetimin olmasını ibraz etmeme ragmen yinede malesef kabul ettiremedim onuda geçtim yazıyı okutturdum ona bakmadılar bile illa özel tertibatlı araç kullanır ibaresinin mutlaka yazılması şartmış daha da zorlaştırıp birde oran istediler üstüne alacağım raporda hem oran olacak hem tertibat yazısı olacak hem de otomatik vites diye belirtilecekmiş.

Bu resmen bir saçmalık ve böyle yaparlarsa hukuk savaşı verir sonuna kadar giderim ben yanarım ama diğer kardeşlerimiz yanmasın bari. Yazık çünkü sözde biz engellilere yardım edeceklerine iyice işimizi zorlaştırıyorlar.

Evet arkadaşlar bugun taşıtlar vergi dairesinin kabul etmediği rapor için başka bir devlet hastanesine yeni bir rapor almaya gittim. Elimdeki eski raporumun geçmesine rağmen ısrarla istedikleri yeni ibareli rapor hazırladım ve bayağı zorlandım yine çünkü yeni yayınlanan ötv sirkülerinden malesef doktorların bile haberi yok ve yine bildiklerini yaptılar.

Rapor için başvuru yaptım ötv indirimi özel tertibatlı araç kullanır ibralerini işaretledim ve başladım doktorlara dil dökmeye sonucunda bana verilen rapor ; çalıştıralamayacağı iş alanları kısmına ( sakatlık derecesi % 28 otomatik vitesli araç kullanır h sınıfı sürücü belgesi alır durum bildirir raporudur) diye bir ibare yazdılar arka sayafayada ( H SINIFI EHLİYET ALABİLİR EVET ÖZEL TERTİBATLI ARAÇ KULLANIR DEĞERLENDİRİLMEDİ ALTINA BİR İBARE EKLEDİLER > SAKAT ARACI SAKATLIK DERECESİ % 28 OTOMATİK VİTESLİ ARAÇ KULLANIR H SINIFI SÜRÜCÜ BELGESİ ALIR DURUM BİLDİRİR RAPORUDUR YAZDILAR.AYRİYETTENDE BAŞKA BİR İBARE EKLEYEREK ÖTV MUAFİYETİ SAKATLIK DERECESİ % 28 DURUM BİLDİRİR RAPORUDUR KARŞISINADA EVET DİYE İŞARETLEMİŞLER....

Benim aklıma takılan şimdi ötv muafiyeti kısmına evet demişler ama özel tertibat kısmına değerlendirilmedi demişler belirtmeme rağmen ısrarla şimdi ben bu ibarelerle ötv muafiyeti almış oldum mu arkadaşlar ve Bülent bey..

ikincisi siz siz olun arkadaşlar yanınızda yeni yayınlanan ötv sirkülerinin çıktısını alıp gidin çünkü doktorların haberi yok vergi dairesinin haberi yok adamlar bildiğini okuyo ben zar zor böle bi ibare yazdırdım aklınızda bulunsun arkadaşlar sorun yaşamak istemiyorsanız yanınızda tasıyın ve Bülnet bey bana bir yardımcı olursanız bu raporu kabul ederlermi etmezlermi diye çok memnun olurum iyi akşamlar tekrar

iyi aksamlar bülent bey taşıtlar vergi dairesi yine kabul etmedi raporumu lütfen bana acil bir dilekçe örneği verirmisiniz bu işin sonu mahkemede bitecek çünkü işgüzarlık yaptıkları için

arkadaşlar ve sayın Bülent bey lütfen acil yardım

arkadaşlar lütfen bir dilekçe örneği verin bu işi halletmem gerek sustukca bizler bize istediklerini yaptırabileceklerini sanıyorlar herkes kafasına göre iş yapıyor bir dur denmeli buna !!!

Evet arkadaşlar çok uzun gayret ve çabalarımın sonucunda en sonunda vergi dairesine ötv indirimini kabul ettirdim.hiç bir işten anlamayan bir kaç memur yüzünden bizim çektiklerimizde cabası oldu.
Son aldıgım raporu yine kabul etmemekte direndiler bazı arkadaşlar benim onları cevabım bu yasa benim hakkım ve ben de yasanın bana verdiği hak ne ise onu sonuna kadar kullanacağımı belirterek uzun bir baskı sonucunda anlamak istemedikleri olayı anlatarak ötv indirimini aldım.

ÖTV indirimi alacak arkadaşlarım dikkatle bu yazımı tekrar okumasını isterim.
Siz ortepedik engelliyseniz ve sol ayagınızda sorununuz varsa sadece otomatik vitesli araç kullanabilecek durumdaysanız ve son yayınlanan ötv sirkülerini okuyup ona güvenerek iş yapmaya kalkarsanız sizi çok zorlu bir süreç bekliyor bunu bildirmek istiyorum ama ne olur çok değerli kardeşlerim bu sizi yıldırmasın adalet er yada geç yerini buluyor.

Başlangıç sürecinde elinizdeki raporda özel tertibat kısmı değerlendirilmedi ise burada kesin sorun yaşarsınız. Vergi dairesine ve orada olan laftan anlamayan memurlara ilk önce onu iza etmeniz gereklidir. Hatta kabul etmiyorlarmı hiç uğraşmayın direk en yetkili isim kim ise onunla görüşün böyle bir genelgenin yayınlandığını söleyin olmaz derlerse 444 0 189 GİB müşteri hizmetlerinden teyit ettirin ve işiniz görülsün benim gibi uğraşmayın.

Ben gittim yasal hakkım olmasına ragmen kabul ettiremedim neymiş illa özel tertibatlı kısmı işaretlenecekmiş ne dediysem kabul ettiremedim. Yeni rapor almamı söylediler bana tamam dedim yeni rapor almaya gittim doktora dedim otomatik vites özel tertibat sayılıyor dedim dediği tek laf beni ilgilendirmez ben yasal olan ne ise onu yazarım dedi o vergi dairesinin sorunu dedi kestirip attı.
Yeni bir rapor aldım ötv muafiyeti kısmına evet demişler altına ibare ile otomatik vitesli araç kullanır yazdılar ve raporumu verdiler .Götürdüm verdim taşıtlar vergi dairesine onlar at gözlüğü taktıkları için elimdeki yasaya bile bakmadan yine olmaz dediler bana. Ben de mahkemeye vereceğimi söyledim ısrar ettim en sonunda bir müdürle görüşelim dedi ertesi günde ötv indirimimi verdiler.

Siz siz olun yeni çıkan ötv sirkülerini mutlaka yanınızda taşıyın, ikincisi ısrarcı olun ve mahkemede bitsede bu işin sonu kararın sizden yana olacağını hiç unutmayın sonuna kadar gidin yani.

Saygılarımla arkadaşlar

greenred, detaylı bilgi için teşekkürler.

ben teşekkür ederim sayın bülent bey verdiğiniz bilgiler için aldım ya en sonunda şükür ama üzüldüğüm tek konu engelli arkadaşlarım çünkü eminimki onlarda aynı dertler meşguller inşaallah bu kendini bilmez insanlar yüzünden çektiklerimize bir çare bulunur en kısa zamandan !!!

acil yardım lütfen

arkadaşlar ii geceler herkese benim h sınıfı ehliyetim var ve aracım.
aracım bozuldugu için fabrika bana normal plakalı bir araç kiraladı otomatik vites.
sorunum sol ayagımda engelli plakalı aracımdada donanım yok sadece plakada işaret vardı ama bu verdikleri araç normal plaka benim otomatik vites kullanır ibareli raporumda var ama ehliyetimde özel donanım yAzıyor ya yarın şehir dışına çıkıcam sorun olur mu acaba lütfen yardım edin bana

lütfen acil yardım inanın aklıma daha şimdi geldi özür dileyerek bilgisi olan arkadaşlar lütfen paylaşırsa benimle sevinirim

Hay allah! Dilerim trafikte bi sorun yaşamamışsınızdır. Raporu yanınıza alıp öyle gitseymişsiniz..

Raporla sürücü belgesi uyumsuz. Bence sürücü belgesine de "otomatik vites" ibaresi ekletin...

Araç satışı

Ötv indiriminden aldığım aracı 5 yıl dolmadan satışını yapabilirmiyim,normal bir insana satabilirmiyim.satış yaparsam eğer ötv ödemek zorundamıyım bu konuda bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler !!!

Yurtiçinden aldığınız araçlarda 5 yıl dolmadan engelli olmayan bir kişiye satarsanız evet aracı alırken ödemediğiniz ÖTV vergisini ödemek zorundasınız.

yaparsın ama ötv ödersin,ancak özürlü kişiye satarsan ötv ödemezsin

Selam kardeşim benimde sağ ayakta 4 cm kisaliktan dolayi bütün ehliyetime a dan d ye kadar hepsine el konuldu ve ehliyetimi donanımlı arac kullanabilir raporu verildi ve itiraz etdim el konulmadan 5 ay evel d sinifi ve a2 de isletmistim itirazlara hakem hastane de aynı raporu verdi ayakta 2 cm kisaliktan dolayi bile polisler fark ederse ehliyete el koyup hastaneye sevk ediyorlar yani senin 7 cm den dolayı kesin vermesi lazım devlet hastanesine git özürlü raporu almak istedigini söyle verirlerse ücret vermezsin verir lerde

Üst Alt