Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan aracı satmadan ikinci bir araç ÖTV'siz alınabilir mi?

rambo4

Üye
Konular
23
Reaksiyonlar
0
selamlar :
kardeşim adına 1 adet ötv indirimli aldığımız 5 yılı dolmuş aracımız varken ikinci aracı almak istiyoruz.
elimizdeki aracı satmamız gerekir mi.?
yoksa 2 araç kardeşim adına ötv indirimli olabilirmi.?

bildiğim kadarı ile alamıyorsunuz almak için diğer aracı üzerinizden düşürmeniz veya ötv sini ödeyerek normal hale getirmeniz gerekli.

Beş yılı doldurmuşsa ÖTV indirimli yeni araba alabilirsiniz ancak MTV muafiyeti hakkınızı sadece bir araba için kullanabilirsiniz.

Limooni;
bu konu hakkında belli bir mevzuat varmıdır acaba?

6- Aracın Satışından Sonra Yeni Araç Alınması
Yukarıda açıklandığı üzere, engelli istisnası kapsamında satın alınan aracın edinme tarihinden itibaren 5 yıl geçmeden engelli kapsamında olmayan bir şahsa satışı, hibe edilmesi veya bağışlanması halinde adına kayıt ve tescil işlemi yapılan alıcı tarafından, araçların istisnadan yararlandığı ilk iktisabındaki matrah esas alınmak suretiyle, söz konusu aracı iktisap edenin kayıt ve tescil ettireceği tarihteki oran üzerinden ÖTV beyan edilmesi gerekmektedir. Ancak, 5 yıl geçmeden bu şekilde elden çıkarılan araca ilişkin ÖTV’nin ödenmiş olması engelliye 5 yıl beklemeden yeni araç alma hakkı vermemektedir. Yeni araç alımı için ilk araç alımından itibaren 5 yılın geçmesi beklenecektir.

Ancak, istisnadan yararlanılarak iktisap ettiği aracı 5 yıldan fazla süredir elinde bulunduran engelli yeni bir aracıda aynı kapsamda ÖTV ödemeden alabilecektir. Bu şekilde istisnadan yararlanılabilmesi için eldeki aracın satılmasına gerek bulunmamaktadır.

http://www.engelliler.biz/forum/oze...saglanan-otv-indiriminde-yeni-gelismeler.html

5 yılı dolan , yüzde 90 üzeri zihinsel engelli yakınım adına olan aracı satmadan yeni bir araç almak için mahkemeye başvurdum. Ancak mahkeme başvurumu, engellinin sadece tek bir aracının olabileceği, yeni bir aracın alınmasının "hayatın olağan akışına" aykırı olacağından dolayı reddetti.Bir üst mahkemeye itiraz ettim ama sonuç nafile.
Mevzuatı incelediğimde eski aracı satmadan yeni araç alımına bir engel yok gibi duruyor. Ancak uygulama gerçekten böyle mi. Eski aracın mutlaka satılması gerekiyor mu. diyelim ki mahkeme izin verdi, Trafik tescilinde bir problem çıkar mı. Bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.

@korucu

5 yıl dolsa bile MTV ödemezsiniz. Ama Yeni araç alacağınız için araçlardan birine MTV ödememe hakkınız olur. İsterseniz yenisi isterseni eskisi ama biri...

2009 da tertibatlı gümrükten sakat aracı ithal ettim normal bi kişiye satabilirmiyim yada aileden birine devr edebilirmiyim ikinci bi aracı ne zaman alırım

yurtdışından alınmıssa normal birine borçsuz tamamen satmak için 10 yıl geçmesi gerek..

korucu
5 yılını dolduran aracı satmadan tekrar ötv muafiyetli araç almak için maliye açısından yasal bir engel yok, 5 yıl dolunca tekrar ötv muafiyeti hakkı doğar.
Ancak sizin durumunuz farklı.
Anladığım kadarıyla araç sahibi zihinsel engelli ve vasilik kararıyla kısıtlanmış.
Bu durumda kısıtlı adına yapılacak menkul, gayrimenkul alım satımları ile her türlü maddi harcamaları vesayet makamı olan sulh hukuk hakimliğinin kontrolünde olacaktır.
Hakim burada kısıtlının menfatini gözetecek, onun bir menfati söz konusu değilse talebinizi doğal olarak reddedecektir.
Mevcut aracı satıp yenisini almak isterseniz mevcudu satmak için de hakimden izin almak, aracın parasını kısıtlı adına açılmış bir hesapta bloke ettirmek zorundasınız.

Merhaba Arkadaşlar,

Ben yeni ötv muafiyetli araç aldım. Eşim içinde araç almayı düşünüyoruz üzerime 2. el aracı alsam mtv muafiyetinden yararlanabilir miyim?

halil385

ilk arac sızın uzerınıze ise. 2. aracı 5 yıl dolmadan ÖTV muafiyetsız alamazsınız

egemmm hocam ötv muafiyetli almak istemiyorum 2. el normal parasını verip bir araç almak istiyorum fakat aracı üzerime alabilir miyim üzerime alırsam mtv muafiyetim olur mu?

Arac alma konusunda sıkıntı cıkacagını sanmıyorum. Normal sartrlar altında bir arac alıp ÖTV MTV ödersınız.

Halil385; 2. arabayı üzerine MTV den muaf olarak alamazsın ama normal 2. el araba olarak alır mtv yide her yıl ödersiniz. size şöyle izah edeyim, sıfır veya 2.el farketmez 5 yılda içerisinde sadece 1 araç mtv den muaf olarak üzerinize tescil ettirebilirsiniz. bunun dışında atıyorum 3 tane daha araç alırsınız ama mtv lerini ödemek kaydıyla

Merhaba. Üzerime yeni ÖTV MTV muafiyetli araç var. Eski yaşlı MTV ödemesi olmayan bir aracı daha üzerime alabilir miyim. Birinci araca bir sıkıntısı olur mu? Bana ÖTV MTV ödemesi gerekir mi?

AksitRecep
MTV muafiyeti tek araç için geçerlidir, biri için tercih yapmalısınız.

Ufukalp MTV muafiyetli olması yani eski yaşlı araba olması farketmiyor mu. İkinci araba olduğu zaman birine MTV ödemem mi gerekiyor

Üst Alt