Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan aracı satmadan ÖTV'siz yeni bir araç alabilir miyiz?

slh77

Yeni Üye
Konular
1
Reaksiyonlar
0
Arkadaşlar selamlar,

Konu mükerrer olabilir ancak mevzuattaki güncel durum hakkında bilgisi olanlardan destek istiyorum;

2005 yılında alınmış ( sürekli, %90 oran) engelli raporu ile 2013 yılında babama araç almıştık. 2018 yılında ilk aracın süresi dolduğundan ötv indirimli 2.bir araç almak için araştırma yapılırken çok dağınık ve farklı bilgilerle karşılaştım.

Konuştuğum kişiler ( bayilerinde evrak işlerini yapan muamelecileri, noter, vergi dairesi memurları bile var) ikinci araç alımı konusunda neredeyse her biri (memurdan memura bile değişiyor) farklı bilgiler söyledi:

Bir grup ; İkinci bir araç alımı için mutlaka 5 yıl süresi dolan aracın devr/satış işleminin yapılması gerektiğini aksi durumunda devlet vergi memurlarının takibine takılacağımızı tespiti halinde ilk araçta ödemediğimiz araçtaki ÖTV yi bile faiziyle birlikte geri alacaklarını !! belirtti.

Diğer grup ise; 5 yıl süresi dolduğundan ,ötv indirimli 2.araç alınabileceği bu durumda ilk aracın illa satılma zorunluluğu olmadığı sadece bir araca MTv ödenmesi gerektiği belirtildi.

Bu sebeplerden dolayı kafamız çok karıştı (hele ki geçmişe yönelik ötv cezası çıkar denilmesine) sonuç olarak ; 5 yıl süresi dolan aracı devr/satış işlemi yapılmadan ötv indirimli 2.araç alabilirmiyiz. Güncel Mevzuat )mevzuatı habire değiştiriyorlar) ve uygulama açısından bir engel varmıdır?

Yardımlarınızı bekliyorum

5 yılı doldurdu ise aracınız satmadan 2. aracı alabilirsiniz. araç adedi konusunda sınırlama yok. önemli olan 5 yılını doldurması aracın.

2.araç alamazsınız.kendi adınıza

kendi adıma değil, 2.aracıda engelli raporu olan kişi üzerine alınacak.

taner arkadasım yanliş yönlendirme yapmayalımm .5 yılıda doldursan bile otv indirimsiz ikinci bir aracı alamazsın otv odedikten sonra istediğin kadarb alırsın

sartlar uyuyorsa tabi oznm alınabilir

Konu ıle alakası yok ama 200bin tl limiti artmadı mı hala ?

anladığım kadarıyla burda da net bilgi yok.konu çok muallak.
nu konuda en net bilgi nerden öğrenilir acaba?

Başkası adına alırsın.onda sorun yok.ama aile içi ile ilgili bir prosedür varmı? araştırmak gerekir

5 yılın sonunda ÖTV'siz aracımı satmadan yeniden ÖTV'siz araç alabilir miyim?

2016 yılında alınmış bir otomobil 2018 yılında başka bir engelliye satıldığında satin alan kisinin 5 yıl ötv istisnasız araç alamayacagını biliyorum

sorumsa şu 2016 yılında alınmış bir araç 2021 yılinda 5yıl şartini dolduruyor. Yani ben 2023 te yeni bir araç alabilirim ama elimdeki bu aracı 2021de özürlü olmayan birine ötvsini ödemeden satabilirmiyim.
Kanun diyorki ötvsiz araç alınirsa 5 yıl tekrar alamazsın bunda hemfıkiriz ancak 5 yılinı doldurmuş bir otomobilin ötvsinin ödenmesine gerek yok sanıyorum.
Tekrar söyluyorum kişiler 5 yılda bir ötvsiz araç alabilir bunu biliyorum ama her el degiştiren araç icin yeniden 5 yıl başlarmi başlarsa çok sacma deyilmi düsünsenize 2000 yılinda alinmiş bir araç her 3 yıldabir engelliden engelliye satılmiş hala ötvsinin ödenmesine gerek yoktur sanırım

2021de özürlü olmayan birine ötvsini ödemeden satabilir siniz. 5 yılını dolduran araç ötv den düşer daha bunun ötv si olmaz. 5 yıldan önce satarsanız normal birine alırken ödenmeyen ötv ödenir, engelli birine satarsanız ötv ödenmez fakat alan kişi için 5 yıl süresi başlar aracı aldığı tarihte.

5 yılını dolduran engelli aracı satmadan yeniden araç alınabilir mi?

Merhaba

merakımdan ve ilerde ihtiyacım olacağından soruyorum babamın üzerinden almış olduğumuz aracın 5 yılı doldurması durumunda satabileceğimi biliyorum. Benim merak ettiğim sattıktan sonra yeni 0 aracı ötvsi alabilmek için yeniden rapor almamıza gerek var mı 5 sene önce almış olduğumuz süresiz heyet raporu geçerli midir ?

slh77

5 yıl dolduğunda onu satmadan yeniden ötv istisnalı araç satın alabilirsiniz.
Aynı anda sadece bir araç için mtv muafiyeti olur. Yani ya eski araç için mtv ödemeye başlarsınız, ya da onu mtv'den muaf kullanmaya devam eder, yeni araç Iin mtv ödersiniz.

cagatayozkan
Raporun tarihi 2008'den sonra ise ve sürekli ise, sorun olmadan yeni araç içine kullanabileceksiniz

Üst Alt