Güncel İçerik

Merhabalar

Engelli haklarına dair tüm içerikten üye olmaksızın yararlanabilirsiniz.

Soru sormak veya üyelere özel forumlarlardan ve özelliklerden yararlanabilmek içinse sitemize üye olmalısınız.

Teksan İnovatif Medikal: Engelliler, Engelli Çocuklar, Hasta ve Yaşlılar için emsalsiz ürünler

5 yılı dolan aracınıza satış için proje çizdirdiniz mi?

battal

Üye
Konular
10
Reaksiyonlar
0
2017 yılı içinde aracını satan arkadaşlar işlemleri ve özellikle de proje çizdirip çizdirmediğiniz ile ilgili süreci yazarmısınız. Bazı aracını satan arkadaşlar proje çizdirmiş bazıları çizdirmemiş paylaşırmısınız.

bende bu konuda tecrübesizim engelli aparatı bulunan aracımı kısmetse bu yıl satmayı düşünüyorum.ancak prosedür nasıldır ? bilgi paylaşımı yapabilecek olan varmı ? 5 yılı dolmaya şurda 4 ay gibi bi zaman kaldı.Proje ne için anlamadım.Almıyoruzki satıyoruz ne projesi ne için acaba ?

Sayın mavera aracı ilk aldığında engeline uygun olarak nasıl aparat ve bu aparata için proje çizdirdin ise satarkende araç muayene öncesi ben bu aparatlar yetkili birisine söktürdüm ve projesini çizdirdim şeklinde bir prosedür ıyguluyorsun. İşte bu aşamada bazı arkadaşlar proje çizdirmeden muayene istasyonuna gitmiş be herhangi nir sıkıntı olmadan işlemlerini uaptormış bizim öğrenmek istediğim bı konu hakkında bilgi almak.

Bu konu ile ilgili forumda ki hemen hemen her konuyu okudum. Çoğunluk doğrudan notere gidip işi bitirmiş ve trafikte ruhsatı yeniletirken bir dilekçe vererek engelli aracı statüsünden çıkartmış. Yani ne maliye ne tertibatçı ne de muayene yaptırmamış. Ancak bazı arkadaşlar ise tüm bu prosedürleri harfiyen uygulamış. Üstelik formalitesiz satış yapanlara sadece sol alt ekstremite olanlar dışında ki tertibat projesine sahip arkadaşlar da dahil. Zaten kafalar burada karışıyor. Aydınlatıcı ve nokta atışı cevap verecek bir muallim lazım bize :)

5 yılını dolduran aracın satışı..?

Merhaba dostlar,

Nasipse Pazartesi günü 5 yılını dolduran aracımı engelsiz bir kişiye satacağım. Forumda ki hemen hemen her konuyu detaylı bir şekilde okudum ancak benim soruma cevap olabilecek kesin bir yanıt yok. Neden mi?

Aracımı alırken Ötv indirim raporumda sadece Salt Otomatik Vitesli araç kullanabilir ibaresi olmasına rağmen artık ya tertibatçının ya da trafik tescilde ki iş bilmez memurun yüzünden saçma sapan hiçte bir işime yaramayan vites topuzu, silecek yardımcı aparatı gibi tertibat bileşenleri takıldı ve araç bana öyle tescil edildi. Ancak Ruhsatım'da aracımın özel tertibatlı olduğuna dair hiç bir ibare yok! Türkiye.gov.tr den baktığımda hak mahrumiyeti filan da görünmüyor.

• Şimdi benim aracı satmadan önce gidip
    • tertibat sök
    • muayene götür
    • sonra trafikte ruhsatı normale çevir

gibi işlemleri yapmama gerek var mı? Yani belkide trafik şubede benim araç ruhsatımda ki ibaresizlik nedeni ile zaten normal görünüyor. Bunu nasıl teyit ederim? Bunun online bir yolu var mı yoksa gidip trafik şubeye mi sormalıyım?

Açıkçası alıcı arkadaşın hakkına geçmemek için bunları soruyorum. Alım sonrası mazallah gider bir kazaya karışır ve ruhsat da engelli tertibatlı filan yazar gidip uğraşmasın benim yüzümden. Net cevap verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

[FONT=sans-serif]istikbal
[/FONT]
Emniyetin bu sorunu yaratmasının sebebi sürücü belgesindeki kodlarıyla ilgili olabilir o yüzden tertibatlı denmiştir rapora fazla bakmamışlardır.Ancak yeniden oransız sürücü belgesi raporu alarak değiştirebilirsin.

Tertibat ruhsata işli ise, bunu normal engelliye satabilmek için önce mühendise proje çizdirilecek, TSE onaylayacak, sigortacınızdan ek1 alacaksınız, TÜVTÜRK'ten genel muayene yaptıracaksınız ve trafik tescilden aracınızı engelli aracı olmaktan çıkararak, normal ruhsata sahip olacaksınız.

Ayrıca aracınız da tertibat var mı? yok mu? o e-devlette gözükmez.

Cevap için teşekkürler ama inanın anlayamıyorum acaba ben mi soru sormayı beceremiyorum? Özellikle
  • ruhsatta hiç bir tertibat ibaresi olmadığını belirtmeme rağmen,
  • araçta ilk alımda tertibat takıldığını ama bunun usulsüz bir şekilde gerçekleşmesinden ötürü bunları söküp 5 yıl boyunca bu şekilde kullanmış olduğumu belirtmeme rağmen
sanki bunları yazmamışım gibi cevap veriliyor. Sorumu tekrar özetlemek istiyorum;

• Araçta , tamamen art niyetli kişi/memur tarafından tertibat projesi çizdirilmiş ve vites topuzu, sileceği sağa alan aparat takılmış ve tarafımdan sökülmüştür.
  • Yani evet araçta tertibat sözde var görünüyor ama tekrar ediyorum ruhsatta hiç bir "özel tertibat" ibaresi yok!
  • Elimde "süresiz geçerli" şişli etfalden alınmış ve araç alımında kullanılmış "salt otomatik vitesli araç kullanabilir" raporu var.

Bu bilgiler ışığında Ruhsatta ki özel tertibat ibaresinin bulunmayışı, satışta alıcı adına elimi güçlendirir mi? Yoksa "sen ruhsata bakma o trafik şubede tertibatlı araç diye geçiyordur" mu dersiniz? Amacım alıcının satış sonrası mağduriyet yaşamaması.

Tertibatınız ruhsata işli değilse sizin lehinizedir. Ruhsata işli olmayan tertibatsız aracın satışı daha kolaydır. Bu durumu kesinleştirmek için emniyete giderek bir danışın isterseniz.

1-Zaten aracı 5 yıl dolduktan sonra satabilmen için vergi dairesine müracat ederek araç üzerindeki rehin kalkacak.Rehin dilekçesi verdikten sonra onlar araç rehini kalkmıştır diye yazı verecekler.O yazıyla trafik tescile gidilecek trafik tescilde araç üzerindeki rehini sistemden kaldıracak.Trafik tescilde araç aparatlı olduğu zaten sistemde gözükür.Aracı kullanmayıp satacaksan aracın aparatları sökülmüştür diye sistemden kaldırmak için aparatları söktürmem gerekir.Yoksa söktürmeyip sistemden kaldırmadan trafik çevirmelerinde GBT ye bakıldığında araç aparatlı ve ruhsat sahibinden başkası kullandığı için cezalar kesilir.Sonuç olarak aparat sökme işlemlerin yapılması gerek.

Bulunduğun ildeki Trafik tescil müdürlüğündende mail atarak bilgi alabilirsin.

Aparat söküm projesi çizdirecek
aparatı söktürecek
bu işlemlerin faturalarıyla vizeye girecek
vizeden çıkıp tüm evraklarla trafik tescile gidip aracı normal hale çevirtecek
sonrada noterde satış yapacak.

KÜREKÇİ "Oransiz surucu belgesi raporu" nasil oluyor ? Ehliyet icin alinan raporlarda oran yazmiyor mu ? (Normal engelli raporu olup, oran dusmesin diye engelli ehliyeti surecini baslatmayan lar var.)

Sürücü belgesi için çıkarılan raporlar oransızdır.Hastane Uzman doktor görüşünden sonra İl Sağlık kuruluna sevk ediyor kodlar işlenmesi için.Kesinlikle rapora oran verilmiyor.

Emniyete gidip tanıştım. Bana ruhsatında veya bizim tescil bilgilerimiz de aracına dair bir tertibat veya engelli durumu söz konusu değil. Aracın hususi görünüyor dedi. Ben kendisine her ne kadar "bakın bu aracı tertibat projesi çizdiler öyle aldım" desem de. Bu bizim sistemde görünmüyor dedi. Şimdi soru şu: Bu araç normal birine satıldığında, normal alıcı hiç bir sorun yaşar mı?

Not: Maliyeden Ötv ile ilgili mahrumeyeti yoktur 5 yılını doldurmuştur kağıdı alındı.

istikbal

Karambol bir durum olduğu kesin! :) Ama tescil hatalı olursa bir sonraki araç muayenesinde o donanım karşısına çıkabilir alan kişinin. Usulünce yapmak daha iyi diye düşünüyorum (bkz)

İşte en büyük sorun bu. Ne tescil de ne de araç muayane de ne de çevirmelerde ehliyet ruhsat kontrollerinde, kimse açıp araçta tertibat var mı yok mu proje ne alemde veya nedir? gibi bir kontrol yapmıyor. 5 yıl oldu 3 kez Tüv Türk muayene en az 4 kez ehliyet ruhsat kontrol geçirdim ama kimseciklerin umurunda olmadı. Ve şimdi aracı satacağım, ruhsatta hiç bir halt yazmıyor ve trafik tescile gidip soruyorum "arkadaş bu arabaya direksiyon topuzu,silecek zınbırtısı taktılar ve proje çizdiler, satmadan önce gidip söktüreyim mi?" diyorum, memur bana "hayır senin araç hususi binek görünüyor, tertibat filanda göremiyorum sistemde" diyor. O da yetmiyor tertibatı takan arkadaşı arıyorum "O da trafik tescil öyle diyorsa git sat, ne düşünüyorsun" diyor.

Özetle herkes sadece bişiler diyor ama kimse elime bir belge vermiyor. Bende düşünüyorum satıcı olarak, şimdi ben bu aracı gidip satarım noterden ve alıcı içinde bir sıkıntı olmaz. Soruda burada ortaya çıkıyor işte "Gerçekten olmaz mı?"

5 yılı dolan aracınıza satış için proje ÜCRETİ ne kadar verdiniz.. size göre uygun fiyat nedir.. 600 tl istiyor bir kaç yeri aradım.. tak 500 sök 600 ..vay ne ala memleket ..sanki parayı yolda bulduk.. yada ötv den fayda sağlıyoruz ya.. özel mesaj olarak ta yazarsanız sevinirim.. mümkünse proje çizdirdiğiniz firmanın irtibat numarasınıda paylasırsanız(özel mesajınızda), sevinirim. Teşekürler

istikbal merhaba ibrahim bey aracınızı satabildinizmi ? bi sorun çıkacak diye baya bir endişeliydiniz çünkü herhangi bir sorun çıktımı ?

Herhangi bir sorun çıkmadan satışı gerçekleştirdim. Hatta benimle aynı durumda olan kardeşimde aracını sorunsuzca noterden doğrudan sattı. Sadece satıştan önce, alıcıya durumu bildirdik ve bir sürpriz çıkmaması için bulunduğu il/ilçede ki trafik şubeden de ek bir kontrol yaptırtmasının faydalı olacağını salık verdik. Satışlardan 1 yıl geçti ve bir sorun çıkmadı.

Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. 5yılı dolan aracımı satıcam. projeyi çizdirdim (1ayı geçti) aparat duruyor izlemem gereken yol nedir?

Merhaba, Nasıl bir yol izlediniz adım adım yazarmısınız?

Üst Alt